SSD i MacBookPro Intel Core i5 2,53 GHz 17''
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD i MacBookPro Intel Core i5 2,53 GHz 17''

05.01.2012 | 10:50
Da sada ne razvlačim temu u forumu pod MAC OS X, nekoliko pitanja o SSDu kao takovome.
Nakon ugradnje Crucial M4-CT128M4SSD2 SSDa, uspio sam sve posložiti da mi radi (barem koliko sam sada primijetio). Ugradnja je prošla u savršenom redu a vodio sam se uputama sa OWCa odakle je i došao SSD.
Nakon što sam dobio potrebite informacije o tome da li treba ili ne, ipak sam skinuo Trim Enabler 2.0 beta i instalirao. Sada se u sistemu ipak vidi da je "TRIM Support: Yes"
Stroj sada sam po sebi diše puno bolje. Napravio sam test sa xBenchom i razlika na diskovima je drastična.
Ono što sam primjetio do sada, no mislim da nema veze sa SSDom je to, da Finder svako malo zauzme 99%-125% procesa. Tada se i temperatura na CPU diže i do 75˚C. Ne znam zašto? Očito moram vidjeti koji je proces ispod u igri.
Interesira me, kako i da li je uopće potrebno kontrolirati temperaturu samog SSDa? Kada pokušam vidjeti s iSTAT MENUom temperaturu, pokraj oznake za SSD M4-CT128M4SSD2, stoji samo crtica "-".
Kako instalirati (u obzir dolazi samo softverska nadogradnja) neki od "kontrolera" za temperaturu? Da li je uopće to i moguće?
E da, možda važna stavka, SSD je ugrađen na mjesto DVDa tako da su sada u stroju 2 diska (HD+SSD).
.
Screen_capture_2012_01_05_at_09.png
05.01.2012 | 11:37
Sudeći po ovome izgleda da Cruical nema taj senzor:
forums.macrumors.com/showthread.php?t=1297608
05.01.2012 | 12:05
Mada nemam SSD niti prijenosnik, koliko sam čitao, nije li bolje SSD ugraditi umjesto HDDa, a HDD staviti na mjesto DVDa? Po logici disk bio na svom mjestu a drugi bi više služio kao pomoćni. Meni iMac ima senzore na HDD i na DVD pa me buni, kako to nemaš. A možda i griješim, nisam tu doma.
05.01.2012 | 14:30
jzelko kaže:
Mada nemam SSD niti prijenosnik, koliko sam čitao, nije li bolje SSD ugraditi umjesto HDDa, a HDD staviti na mjesto DVDa? Po logici disk bio na svom mjestu a drugi bi više služio kao pomoćni. Meni iMac ima senzore na HDD i na DVD pa me buni, kako to nemaš. A možda i griješim, nisam tu doma.

Ima neka fora sa Sudden Motion Sensorom, koji radi samo ako je HDD na svom originalnom kanalu. Nisam tocno siguran doduse.
05.01.2012 | 16:17
SMS senzor radi sve jedno šta se nalazi na mijestu HDD-a, ali ako se tu nalazi SSD pokušava parkirati glave SSD-a koje ovaj nema i u nekim slučajevima dolazi do problema kad se MacBook miće.
Ako se radi samo sa SSD-om onda se SMS senzor može i iskljućiti. To si ti napravijo kako valja.
To šta nemaš temperaturu SSD-a zanemari, SSD-ovi se svakako ne zagrijavaju pretjerano, tako da se tu nema šta nišanit.
Kako si ih poslago u RAID-u?
05.01.2012 | 16:25
tino1 kaže:
SMS senzor radi sve jedno šta se nalazi na mijestu HDD-a, ali ako se tu nalazi SSD pokušava parkirati glave SSD-a koje ovaj nema i u nekim slučajevima dolazi do problema kad se MacBook miće.
Ako se radi samo sa SSD-om onda se SMS senzor može i iskljućiti. To si ti napravijo kako valja.
To šta nemaš temperaturu SSD-a zanemari, SSD-ovi se svakako ne zagrijavaju pretjerano, tako da se tu nema šta nišanit.
Kako si ih poslago u RAID-u?

Kako sam ih poslagao? Zapravo, izvadio sam samo DVD i na njegovo mjesto ugradio SSD. Sad imam HD tamo gdje je i bio kao jedan disk, i SSD kao drugi. Nikakav poseban RAID nisam slagao... (ne znam ti ja to... )
05.01.2012 | 17:58
Mislio sam na kako će raditi, hoće li na jednoj biti tvoji programi, a na drugu će se slagati sve ostalo ili hoće li ti jedna od te dvije služiti kao Backup ili kako?
05.01.2012 | 18:05
tino1 kaže:
Mislio sam na kako će raditi, hoće li na jednoj biti tvoji programi, a na drugu će se slagati sve ostalo ili hoće li ti jedna od te dvije služiti kao Backup ili kako?

Tako je to i zamisljeno. Na SSDu se nalazi sistem i aplikacije te virtualni disk od wmvare fusiona, a drugi je za kolekciju podataka odnosno svega ostalog )
05.01.2012 | 18:22
Šta to znači za Bateriju troši li je brže zato šta jedan i drugi disk rade istovremeno? Ili je li moguće da se jedan stavi na sleep dok ne treba, i samo onda budi kad je i potreban? Primjećuješ li išta posebno po pitanju baterije?
05.01.2012 | 18:46
Osim toga ti to može biti razlog da Finder svako malo zauzme 99%-125% procesa. Jer svako diranje u Finder pokreće i jednu i drugu.
05.01.2012 | 19:11
tino1 kaže:
Osim toga ti to može biti razlog da Finder svako malo zauzme 99%-125% procesa. Jer svako diranje u Finder pokreće i jednu i drugu.

Što se tiče potrošnje baterije, teško mi je bilo što kazati. Ja već godinu dana radim samo na struji. Vrlo malo radim samo s baterijom. Prema status baru, baterije ima za 4:11 sati. Malo prije je bilo 3:59. ?!?!
O ovome što kažeš za disk, da paralelno rade, kako to provjeriti??? Da je disk topao, je. No da li na taj način mogu tvrditi da rade oba???
05.01.2012 | 19:27
Rade istovremeno i jedan i drugi, jer drugčije ne može. Nažalost.
05.01.2012 | 19:36
Moze

Sto se tice sudden motiona, AFAIK disk to mora podrzavati da bi to radilo. Posto vjerujem da SSD to ne podrzava, mislim da nema brige oko toga. Veca briga bi mogla biti da li je SATA port za optiku na SATA III standardu, jer ako nije SSD moze raditi na pol gasa
06.01.2012 | 10:26
tino1 kaže:

Tako je to i zamisljeno. Na SSDu se nalazi sistem i aplikacije te virtualni disk od wmvare fusiona, a drugi je za kolekciju podataka odnosno svega ostalog )
06.01.2012 | 10:56
Vlasnik sam identicnog SSD-a ali u MBP 2010 15". Niti meni ne pokazuje temp. nego 0. SMS sam ugasio nekom naredbom u Termnalu, a Trim si nikad nisam ukljucivao. Nakon 4 mj. brzina mu je kao i prvi dan, pisanje oko 185 MB/s, a citanje 265 MB/s. Upgrade stoljeca...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 22 sati, 18 minuta
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, korisnik, m@xym, tino1, Yonkis, zvone, Anonimci (262)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.92 Seconds

Provided by iJoomla SEO