iMac G5 - problem s lcd ekranom
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac G5 - problem s lcd ekranom

29.12.2011 | 22:48
Dakle baki je crko iMac G5, onaj model s iSight kamerom, iz 2005.

Već duže vrijeme je imao vertikalne crte po ekranu, nekih desetak komada. Vidim po forumima da je to bio raširen problem.

Sadašnja situacija je da se iMac može upaliti, odvrti onaj dio s jabukom i onda se pojavi dosta osakaćeni displej s raznim crtama u bojama, crno bijele pruge itd. i tu zapne stvar s tim da se ponekad upali dosta divljački ventilator...

Pretpostavljam da je problem u ekranu, a možda i ponešto drugo. Isto tako pretpostavljam da ako je crko i samo ekran, da to predstavlja investiciju širih razmjera.

Šteta, taj iMac joj je bio super za skype i surfanje...

Je li preporučate ipak slanje u neki servis na dijagnozu?
29.12.2011 | 23:01
A da nije grafička ?
29.12.2011 | 23:08
I ja sam prilično siguran da je grafička. Na taj se iMac ne može spojiti vanjski monitor?
29.12.2011 | 23:28
Mogu probat s vanjskim monitorom, ali ću ga morat ponijet sa sobom u Split, kod bake nemam extra monitora pri ruci :o)

Znači ako se isto događa na vanjskom monitoru, onda je vjerojatno grafička. Ako je slika ok na vanjskom, onda je ekran. Pravi CSI potez :o)

Probam (u novoj godini) pa javim. Hvala na ideji!
29.12.2011 | 23:32
Otprilike da, iako može biti do grafičke i ako je slika na vanjskom dobra. Stavi da je mirror view (oba displaya da pokazuju istu sliku).
30.12.2011 | 11:32
A da nije napajanje? ja sam imao takve simptome kad je bio krepao jedan kond u napajanju kad se upalio bile su srte raznih boja po ekranu i snijeg!
30.12.2011 | 12:12
@ Cool, mislim da i ta mogućnost stoji. Trebalo bi i to provjeriti.
30.12.2011 | 12:40
Čini mi se da onda treba stvar prepustiti profesionalcima...

Je li ima kakav servis za preporučiti u Splitu, da ne moram slati u Zagreb?

Htio bi prvo postaviti dijagnozu, jer mislim da neću davati više od 500 kn za eventualni popravak.
30.12.2011 | 12:59
Probaj pitat kod DePolo-a.
30.12.2011 | 14:45
Da je napajanje bilo bi neočekivanih isključivanja i sličnog... ali istina je da na 90% th G5 iMacova danas treba zamijeniti kondenzatore na napajanju. To može napraviti bilo koji servis elekronike ili čovjek sa lemilicom, voljom i vremenom. Utrošak materijala je ispod 10 kuna.
13.01.2012 | 21:12
Evo stigla je i dijagnoza: crkla je maticna ploca, a ekran se ne drzi bas najbolje. Buduci da se radi o dva najskuplja dijela, popravak nije isplativ. Steta, mogao je jos puno toga odraditi, a i izgleda lijepo

Izvadit cu disk radi podataka... Je li mogu prodati ostatak u dijelove, je li bi to uopce netko kupio?
13.01.2012 | 21:38
Koji RAM i koliko ga imaš unutra?
13.01.2012 | 21:50
Ne znam sada tocno jer je stroj u Zagrebu, a ja u Splitu. Unutra je barem 1 GB RAM-a, po specifikacijama bi to trebao bit 533MHz DDR2 SDRAM.
13.01.2012 | 23:27
Ne, to mi je malo...
14.01.2012 | 17:20
Je li uopće netko otkupljuje te crknute uređaje za dijelove? Koliko se uopće može dobiti za njega? 500 kn?

To je ovaj model:
support.apple.com/kb/SP40
s 1.9 GHz procesorom, barem 1 GB RAMA i diskom od 250 GB.

Neću ga valjda baciti u smeće?!
14.01.2012 | 18:00
Neces, nego poput svakog kulturnog covjeka odnijeti u reciklazno dvoriste
14.01.2012 | 20:37
Pitaj iservis, ali što zapravo ostaje kao dio koji se može iskoristiti ako je matična crkla, a display će uskoro? Optika (koja isto možda nije u super stanju), RAM i HDD (koji isto tako vjerojatno ima dosta sati rada i pitanje je da li će još dugo).

Ako ga poklanjaš, ja mislim da u Peek & Pokeu još nemamo iMac G5, iako, kolika gužva tamo vlada, ne znam da li ima mjesta za njega.
14.01.2012 | 21:56
Mislim cak da imamo jedan. No pogledaj ovdje među oglasima, mislim da netko otkupljuje Macove za dijelove....iako se slažem sa Smayoom, ako je crkla matična i ekran, ostalo je kućište.
14.01.2012 | 22:23
Vjerojatno bi pomogla zamjena kondenzatora, ali posto ih ima dosta mozda naci nekog iskusnijeg elektronicara
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, m@xym, tino1, zvone, Anonimci (315)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.95 Seconds

Provided by iJoomla SEO