Popravak baterije MacBook Pro
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Popravak baterije MacBook Pro

01.12.2011 | 21:38
Znaci pala mi na pamet luda ideja i vjerovatno nije moguce. Vjestinu imam samo mi fali teoretsko znanje oko baterija i nadam se da ce mi netko tu pomoci.

Imam dvije baterije od MacBooka koje su mrtve.

Mene sad zanima uzrok zasto laptop pokazuje health 0% i charge 0. Dali je problem u 1 celiji samo. 2 ili 3? ili su sve mrtve. Kako to ispitati najefektivnije.

Ideja je da izkombiniram dobre celije iz baterija i napravim funkcionirajucu bateriju.

Itko?

Smayoo?
01.12.2011 | 22:11
Da, vjerojatno se može, ovako načelno govoreći.

Netko je tu pisao kako je svaka ćelija zasebno spojena na elektroniku, tako da elektronika poslije kalibracije točno zna kako i koliko koju ćeliju puniti pa ih puni svaku nezavisno, ali ja mislim da to nije tako (bilo bi prekomplicirano i preskupo). No, ako je tako, onda health 0% može pokazati jedino ako je sama elektronika od baterije crkla.

Ako su baterijski članci spojeni u klasični slog (serija paralela ili paralela serija), onda je ili jedna od paralelnih grana u kratskom spoju, ili je serija negdje prekinuta.

Baterijski slog treba odpojiti od elektronike i voltmetrom premjeriti sve grane i sve članke.

Zamjena pojedinih članaka obično nije tako jednostavna jer su članci obično industrijski spojeni krimpanjem ili puntirani elektrostatskim zavarivačem. I to je spoj koji se lemljenjem baš i ne da regenerirati.

Isto tako, eventualno novo kupljeni baterijski članci s listićima primjerenim za lemljenje i baterijski članici za puntiranje ili krimpanje nisu isti članci i teško ih je kombinirati.

Osim toga, životni vijek svih članaka je podjednak, tako da je velika vjerojatnost da bi ti baterija nakon zamjene crknutih članaka drugima (bilo novima, bilo onima iz druge baterije) opet mogla crknuti u vrlo kratko vrijeme.
01.12.2011 | 22:17
Jedino sto ti za sad mogu potvrdit je da su spojene u klasicni slog, nije svaka celija posebno spojena i imaju listice sad nisam siguran kako tocno su spojeni.

Imam nesto vremena, novaca bas i ne pa cu probati nesto. Laptop mi sad uzasno sporo radi. Benchmark 1700 umjesto 3600.

Znaci. Sd ne znam dali cu dobitav ista od voltaze na unimer ako su baterije bile dugo odspojene, jedino cekirat za kratki spoj...
02.12.2011 | 00:41
Evo zaboravio sam da imam cak 3 baterije. Od prijatelja nekih 1 napuhana je bila.

Stanje:

Ima celija koje daju 0V, 0,92V npr.

Imam 2x1,95V, 2x2,32V, 2x3,03V i 1x 1,19V

Neke su bile zalemljene neke zavarene.
02.12.2011 | 01:30
Pisi kuci propalo. Ne radi kombiniranje celija.
02.12.2011 | 09:12
Ukoliko i uspiješ promijenit članke, trebalo bi resetirati i elektroniku u bateriji. Ako je zadnje stanje 0% tako će i ostati iako baterija s novim člancima ima puni kapacitet. Znaći, članci mogu biti OK i sve radi OK ali ne znaš koliko imaš vremena ili % napunjenosti.
Po ovome ni jedna čelija nije dobra jer je napon čelije 3.6-3.7V, ukoliko je čelija prazna tada bi ti ove 2x3.03V možda bile dobre.
02.12.2011 | 09:28
Nije. Nominalni napon članka je 1,22 V. Pa onda ovisi koliko je elementarnih članaka spakirano u jednu ćeliju (što veći napon, to manji kapacitet), ali ide u višekratnicima, dakle napon jedne ćelije može biti:

1,2V
2,4V
3,6V
4,8V
6V

Moguće je i to da u ove tri baterije nisu članci istog napona.
02.12.2011 | 18:45
Mah.
Drugi put. Hvala na informacijama.
Kupit cu neku kinesku kopiju opet pa koliko potraje...
02.12.2011 | 19:10
Mislio sam na konkretne baterije u kompu. Barem sam to uspio iskopati na internetu. Znam kako ih ima raznih, a i različitih gustoča (Wh/kg i Wh/m3)
Na keu od ovih sam mislio www.baterijski-centar.hr/popis_proizvoda.asp?idKategorije=44
Kako nisam nešto raspisan, mislio sam kako je jasno. LOL
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 32 minuta
  • Yonkis: Bertone, ne mogu, vozim. :)
  • Bertone: Eto današnje mladeži, vozi i piše poruke,... ajd se sad sam kazni :)
  • Yonkis: "obaviti", pobjeglo mi, naletio sam na šaht u vožnji.
  • Yonkis: Kloba, ne možemo ti ga MI aktivirati, to moraš sam bavi
  • Kloba: Pozdrav ekipa ima neki znalac da mi aktivira whats app?
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D
  • Bertone: Bolje i straga nego kad ga Apple smjesti ispod :D
  • jura22: I smjestila ga straga.
  • smayoo: To je sve EU standardizirala na USB-C. :D
  • jura22: Izgleda da mora biti više od dva konektora!
  • jura22: Landtag Brandenburg ih ke nabrojao: Gejevi, lezbijke, androgini, birodne osobe, trans muškarci, trans žene, rodno promjenjive osobe, rodno kvir osobe, interseksualne osobe, interseksualne žene, interseksualni muškarci, transseksualne osobe, transseksualne žene, transseksualni muškarci, trans osobe, transmuške osobe, transženske osobe, rodno fluidne osobe, panrodne osobe, osobe s dva duha (
  • jura22: Misliš da se smiju stavljati samo muški ili ženski konektori?
  • smayoo: :D
  • Riba: Po muskim i zenskim konektorima.
  • jura22: Zašto ženski robot mora imati sise? U stvari, zašto uopće postoje muški i iženski roboti? Kako ih tazlikovati?
  • smayoo: @bbosnjak, otvori temu u forumu pa pitaj da ti se jave jabučari iz Zagreba ili okolice koji imaju monitor iz te generacije da probaš s njihovom ciglom
  • smayoo: Aha, to ima vanjsku ciglu za napajanje? Pa da, onda svakako treba probati s drugom ciglom prije ikakvog servisa.
  • jura22: Sumnjam. Rekoi su neka nabavim nateriju i onda je budu zamijenili. U stvari, trebao sam je nabaviti, sam zamijeniti i inda njima odnjeti novce.
  • dpasaric: Za Cinemu 23 prvo provjeri da nije samo napajanje, 90% slučajava bude to.
  • Riba: Vjerojatno su pretrpani poslom kao i svi.
  • jura22: Vidim hvalite RAM servis. Ja sam ih pitao za promjenu baterije pa su poceli kolutati s ocima. Kao da su me htjeli otpiliti.
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija
  • jura22: Gdje je tema o M4 MM za onu curicu?
  • Gjuroo: @Yonkis: Otvori temu... :D
  • Yonkis: Zašto su plavuše a onda nakon njih riđokose tako upečatljive?
  • smayoo: RIP :(
  • Yonkis: John C. Dvorak dies aged 80
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.61 Seconds

Provided by iJoomla SEO