Dual layer DVD podrška u G5
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dual layer DVD podrška u G5

06.02.2005 | 03:44
Moj "tuning" G5-ice se nastavio večeras. Sada kada je ugodno tiha bez obzira na 6800 mrcinu došao je na red optički pogon. Kao što znamo Apple je po pitanju hardverskih specifikacija često vrlo konzervativan - od stavljanja underclockanih procesora, preko često i dvostruko nižih službenih limita za količinu RAM-a, pa do optičkih pogona s isključenim opcijama.

I ptičice na grani znaju da je Pioneer DVR-117D koji dolazi s novim G5-icama Appleova izmišljotina i da se zapravo radi o popularnom Pioneeru DVR-108. Tko izvadi pogon može čak vidjeti originalnu Pioneerovu oznaku "108".

OK, u čemu je zapravo kvaka? Pustimo sada što 108-ica podržava neke brže modove snimanja (ionako većina nas koristi jeftine i spore medije), ali glavna razlika je u tome što model 108 podržava zapis u dva sloja - tzv. DVD DL ili dual layer. Mediji su za sada skupi, ali to je samo pitanje vremena. Druga razlika je u tome što Pioneer uredno nudi nove verzije firmwarea za svoj pogon, pa su tako bolje podržani razni novi tipovi medija na tržištu.

Zašto je to Apple napravio? Vjerojatno zato jer iLife i ostale aplikacije još ne podržavaju dual-layer prženje, a možda i zato da smanji pritužbe dok tržište dual-layer medija malo ne sazri. No, zato Roxio Toast podržava DVD DL i ništa vas ne spriječava da ga koristite.

Dakle - kako unaprijediti pogon? Tren posla, ali svakako treba imati na umu dvije stvari - time se poništava garancija za pržilicu i sve radite na svoju odgovornost - ako dođe do problema tijekom flash procesa možete ostati s neupotrebljivom pržilicom. Sve što vam je potrebno je DVR Flash It program i kasnije PatchBurn 3 skripta da sustavu prijavi novi drive kao Apple podržan. Flasher možete naći posvuda po netu, a cijeli proces je jednostavan ako ne zazirete od malo prčkanja po terminalu. Jednom kada je drive prešao na službeni Pioneer firmware možete koristiti i novi Pioneerov program koji radi iz GUI-ija. Uživajte!
26.10.2009 | 20:29
Gdje bih mogao naći navedeni uređaj ili neki zamjenski. Naime moj se pokvario, nešto čita nešte ne.
26.10.2009 | 21:48
Khm, ja preferiram eksterni drive za egzibicije, a onaj interni neka radi kako radi i garancija vrijedi. Za par sto kuna se dade nabaviti vrlo uporabljiv vanjski drive i za onih par DL DVD-a se koristi. Jos ga se more i maltretirati jer je steta malena. Eto toliko.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 14 sati, 58 minuta
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?