iMac C2D White i RAM
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac C2D White i RAM

09.10.2011 | 10:59
razmisljam u stari iMac C2D 2.16GHz koji sada ima 2GB RAM staviti 4GB RAM..
interesira me hocu li osjetiti kakvu razliku i svakodnevnom radu?

RAM koji mislim kupiti je ovaj:
KINGSTON VALUERAM (DDR2 SDRAM,2GB,667MHZ(PC2-5300),CL5,DIMM 240-PIN,UNBUFFERED)

hoce li raditi taj RAM? stavio 2x 2GB
09.10.2011 | 14:09
Ja imam isti Mac i poprilicno sam siguran da u njega ne ide 4gb! Tj mozes ti staviti ali sistem jednostavnoe nece prepoznati cijelu memoriju. Ja imam 2gb+1gb, znam da sam citao o tome kad sam upgradeao ali bilo je davno pa sam zaboravio detalje.
09.10.2011 | 14:26
The "Late 2006" iMac models have the same memory limitations as the "Late 2006" MacBook Pro "Core 2 Duo" models. Ultimately, 4 GB of RAM may be installed, but not all RAM in excess of 3 GB can be used due to the possibility of memory "overlap".

Nevertheless, in a series of tests, site sponsor Other World Computing found that most -- but not all -- tasks are faster in these systems with 4 GB of RAM installed compared to the official maximum of 3 GB of RAM.

c/p sa everymac.com-a

pa me interesiralo iz prve ruke da je netko probao i moze reci vrijedi li staviti 2x2gb ili ne...
09.10.2011 | 14:26
Ovako : MacSales kaže da ide do 4GB ako je tvoj ID 5.1 a ako je stariji tj ID 4.1 onda ne ide. Znači po linku koji si dao tvoj bi bio 5.1 i može se nadograditi do 4 GB. Imam 7.1 i zna mi koji puta vrtiti lopticu, kad imam više programa u radu. Nadogradio bih ga na 6GB što je za moj model maximum.
Eto toliko !
Dodatak: Usporio je otkad je na Lionu, on više koristi RAM i povećanje memorije bi se trebalo osjetiti prilikom rada.
09.10.2011 | 15:50
Isprobaj RAM prije kupnje ako je ikako moguće. Naravno da će rad biti brži, to se podrazumijeva.
09.10.2011 | 17:10
Za vlasnike iMac4,1:
forum.netkas.org/index.php/topic,1122.0.html
Moze se i CPU apgrejdati u 64-bitni, dakle i 4 GB RAM-a i Lion
09.10.2011 | 19:36
iMac 5,1 kao sto je navedeno vec ima 64bit processor (C2D) tako da je po tom pitanju spreman za Lion. No EFI (bios) je cini mi se 32bit sto moze biti problem za bootanje Lion-a. U iducih 10 dana mislim da cu na jednom takvom identicnom iMacu pokusati ugraditi 2 x 2GB RAM pa cu ovdje izvjestiti kako je proslo.
09.10.2011 | 20:41
sendjo stavi onda 2x2, cijene rama su stvarno postale smijesne.
Inace Lion radi na tom stroju ali nije toliko glatko kao SL pa sam ga ja maknuo.
09.10.2011 | 21:37
MoschuS kaže:
sendjo stavi onda 2x2, cijene rama su stvarno postale smijesne.
Inace Lion radi na tom stroju ali nije toliko glatko kao SL pa sam ga ja maknuo.

Trenutno sam na Snow Leopardu. Planiram nakon sto hardverski osvjezim iMac (novi disk i jos RAMa) staviti Leoparda. Koliko se sjecam nekak mi je iMac bolje radio sa njime. Imas kakav prijedlog koji disk ubaciti unutra? Do 1TB... moze i manji..
09.10.2011 | 23:33
Nema ti smisla Leo, stvarno radi osjetno sporije. Jednostavno nam je komp prespor za ugodan rad na njemu, barem po mojim mjerilima
10.10.2011 | 08:29
MoschuS kaže:
Nema ti smisla Leo, stvarno radi osjetno sporije. Jednostavno nam je komp prespor za ugodan rad na njemu, barem po mojim mjerilima

Nisam misliio na Liona, neg na Leoparda (10.5)
10.10.2011 | 09:37
jmirakul kaže:
No EFI (bios) je cini mi se 32bit sto moze biti problem za bootanje Lion-a.

Zasto bi to bio problem za bootanje Liona?
10.10.2011 | 10:09
Ja imam taj komp, ali 2 GHz i 17". U njega sam metnul 2X2 GB za probu i system profiler ih je uredno prepoznal, ali kad odeš u activity monitor onda vidiš da sistem koristi samo 3 Gb...
I sad je gore Lion, moram priznati da nisam uočil dramatično usporenje o kojem Moschus priča. Komp radi kak radi i to je to....
Inače je komp došel s 10.4 sistemom, pa je bil na 10.5, pa na 10.6 i sad je 10.7 gore....
19.10.2011 | 12:19
Kao što sam rekao ugradio sam 2 x 2GB RAM i sve je OK. RAM je kupljen u jednoj poznatoj domacoj trgovini HW-a. Ima slijedeće karakteristike:

Naziv u trgovini - Memorija SO DIMM PC-6400, 4 GB, G.SKILL F2-6400CL5D-4GBSQ, DDR2 800 MHz, KIT 2x2 GB
Šifra u trgovini: 051.207.145

Memorije je po specifikaciji brža od potrebnih 667MHz ali to ne smeta.

Off-topic:
Stvar mi se malo odužila je sam imao problema i sa HDD-om pa sam morao raskopati kompletan iMac White da dođem do HDD-a na kojem se raspao file sistem nakon žestokih usporavanja. No uspio sam spasiti podatke uzimanjem image-a te naknadnim popravkom istih unutar image-a.

Sada prokleti disk nakon formatiranja radi, ali ima "impresivnu" write brzinu od čak 1.5 MB/s, čitanje ide cca 50 MB/s.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 dana, 5 sati
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.65 Seconds

Provided by iJoomla SEO