iMac C2D White i RAM
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac C2D White i RAM

09.10.2011 | 10:59
razmisljam u stari iMac C2D 2.16GHz koji sada ima 2GB RAM staviti 4GB RAM..
interesira me hocu li osjetiti kakvu razliku i svakodnevnom radu?

RAM koji mislim kupiti je ovaj:
KINGSTON VALUERAM (DDR2 SDRAM,2GB,667MHZ(PC2-5300),CL5,DIMM 240-PIN,UNBUFFERED)

hoce li raditi taj RAM? stavio 2x 2GB
09.10.2011 | 14:09
Ja imam isti Mac i poprilicno sam siguran da u njega ne ide 4gb! Tj mozes ti staviti ali sistem jednostavnoe nece prepoznati cijelu memoriju. Ja imam 2gb+1gb, znam da sam citao o tome kad sam upgradeao ali bilo je davno pa sam zaboravio detalje.
09.10.2011 | 14:26
The "Late 2006" iMac models have the same memory limitations as the "Late 2006" MacBook Pro "Core 2 Duo" models. Ultimately, 4 GB of RAM may be installed, but not all RAM in excess of 3 GB can be used due to the possibility of memory "overlap".

Nevertheless, in a series of tests, site sponsor Other World Computing found that most -- but not all -- tasks are faster in these systems with 4 GB of RAM installed compared to the official maximum of 3 GB of RAM.

c/p sa everymac.com-a

pa me interesiralo iz prve ruke da je netko probao i moze reci vrijedi li staviti 2x2gb ili ne...
09.10.2011 | 14:26
Ovako : MacSales kaže da ide do 4GB ako je tvoj ID 5.1 a ako je stariji tj ID 4.1 onda ne ide. Znači po linku koji si dao tvoj bi bio 5.1 i može se nadograditi do 4 GB. Imam 7.1 i zna mi koji puta vrtiti lopticu, kad imam više programa u radu. Nadogradio bih ga na 6GB što je za moj model maximum.
Eto toliko !
Dodatak: Usporio je otkad je na Lionu, on više koristi RAM i povećanje memorije bi se trebalo osjetiti prilikom rada.
09.10.2011 | 15:50
Isprobaj RAM prije kupnje ako je ikako moguće. Naravno da će rad biti brži, to se podrazumijeva.
09.10.2011 | 17:10
Za vlasnike iMac4,1:
forum.netkas.org/index.php/topic,1122.0.html
Moze se i CPU apgrejdati u 64-bitni, dakle i 4 GB RAM-a i Lion
09.10.2011 | 19:36
iMac 5,1 kao sto je navedeno vec ima 64bit processor (C2D) tako da je po tom pitanju spreman za Lion. No EFI (bios) je cini mi se 32bit sto moze biti problem za bootanje Lion-a. U iducih 10 dana mislim da cu na jednom takvom identicnom iMacu pokusati ugraditi 2 x 2GB RAM pa cu ovdje izvjestiti kako je proslo.
09.10.2011 | 20:41
sendjo stavi onda 2x2, cijene rama su stvarno postale smijesne.
Inace Lion radi na tom stroju ali nije toliko glatko kao SL pa sam ga ja maknuo.
09.10.2011 | 21:37
MoschuS kaže:
sendjo stavi onda 2x2, cijene rama su stvarno postale smijesne.
Inace Lion radi na tom stroju ali nije toliko glatko kao SL pa sam ga ja maknuo.

Trenutno sam na Snow Leopardu. Planiram nakon sto hardverski osvjezim iMac (novi disk i jos RAMa) staviti Leoparda. Koliko se sjecam nekak mi je iMac bolje radio sa njime. Imas kakav prijedlog koji disk ubaciti unutra? Do 1TB... moze i manji..
09.10.2011 | 23:33
Nema ti smisla Leo, stvarno radi osjetno sporije. Jednostavno nam je komp prespor za ugodan rad na njemu, barem po mojim mjerilima
10.10.2011 | 08:29
MoschuS kaže:
Nema ti smisla Leo, stvarno radi osjetno sporije. Jednostavno nam je komp prespor za ugodan rad na njemu, barem po mojim mjerilima

Nisam misliio na Liona, neg na Leoparda (10.5)
10.10.2011 | 09:37
jmirakul kaže:
No EFI (bios) je cini mi se 32bit sto moze biti problem za bootanje Lion-a.

Zasto bi to bio problem za bootanje Liona?
10.10.2011 | 10:09
Ja imam taj komp, ali 2 GHz i 17". U njega sam metnul 2X2 GB za probu i system profiler ih je uredno prepoznal, ali kad odeš u activity monitor onda vidiš da sistem koristi samo 3 Gb...
I sad je gore Lion, moram priznati da nisam uočil dramatično usporenje o kojem Moschus priča. Komp radi kak radi i to je to....
Inače je komp došel s 10.4 sistemom, pa je bil na 10.5, pa na 10.6 i sad je 10.7 gore....
19.10.2011 | 12:19
Kao što sam rekao ugradio sam 2 x 2GB RAM i sve je OK. RAM je kupljen u jednoj poznatoj domacoj trgovini HW-a. Ima slijedeće karakteristike:

Naziv u trgovini - Memorija SO DIMM PC-6400, 4 GB, G.SKILL F2-6400CL5D-4GBSQ, DDR2 800 MHz, KIT 2x2 GB
Šifra u trgovini: 051.207.145

Memorije je po specifikaciji brža od potrebnih 667MHz ali to ne smeta.

Off-topic:
Stvar mi se malo odužila je sam imao problema i sa HDD-om pa sam morao raskopati kompletan iMac White da dođem do HDD-a na kojem se raspao file sistem nakon žestokih usporavanja. No uspio sam spasiti podatke uzimanjem image-a te naknadnim popravkom istih unutar image-a.

Sada prokleti disk nakon formatiranja radi, ali ima "impresivnu" write brzinu od čak 1.5 MB/s, čitanje ide cca 50 MB/s.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 7 sati
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Anonimci (356)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi