Prisilni shut down (?!)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Prisilni shut down (?!)

06.09.2011 | 13:31
upravo mi se desio prisilni shut down.
ekran mi se zacrnio i pojavila se ona poruka na nekoliko stranih jezika da moram ugasiti komp pritiskom na shut down gumb i onda ga ponovo upaliti.

bio mi je otvoren Safari, Mail, Transmission i iTunes - ništa posebno ni zahtjevno.

nakon što sam ga ponovo upalio otišao sam u Disk utility i napravio "verify disk" i "repair disk permissions" - sve OK.

sad kad malo razmislim, nešto mi je danas često radio onaj rainbow kružić prilikom otvaranja dokumenata i programa, stalno je nešto zapinjao. čak i sad kad sam pokrenuo "verify disk" se pojavio...

imate li kakvu ideju šta se moglo desiti - i trebam li se zabrinuti?
06.09.2011 | 13:44
Uzrok moze biti stvarno svasta. Meni se recimo tako srusio i pripisao sam tome sto je MAC imao "uptime" vise od godinu dana.

O kojem je Mac-u rijec, koliko je star?
06.09.2011 | 13:55
ja ga svakodnevno stavljam u sleep navečer, a tu i tamo ga i restartam. upravo sam prije par tjedana napravio clean reinstalaciju OS-a, "ne bi smjelo" biti nekih problema.

u pitanju je iMac 9.1, 24'' C2D 2.66 4GB, star oko dvije godine.
06.09.2011 | 14:24
evo ga ponovo (!!!!)

ovaj puta sam skužio da je u procesu bio TM backup, možda se tu nešto sjebalo. nisam prvi puta primjetio, ali moguće da se i tada sistem srušio tijekom backupa.

da ga probam manualno backupirati, da vidim hoće li se opet srušiti?
06.09.2011 | 14:32
BTW. Kako je prosla reinstalacija OS-a? Jel bila spora? Koja Verzija OS-a?
06.09.2011 | 15:01
evo, napravio sam manualni backup i u pola backupa se sistem opet srušio. znači da ga ubija TM.
šta sada? kako dijagnosticirat u čemu je problem i to riješit?

što se reinstalacije tiče, ako se dobro sjećam, mislim da je trajala nekih 40-tak minuta.
SL 10.6.
06.09.2011 | 15:05
Baci oko: discussions.apple.com/thread/2764029?start=0&tstart=0

Jel to to!
06.09.2011 | 15:17
da, to je to.
šta bi značilo premjestiti sparsebundle na drugu lokaciju?
06.09.2011 | 15:22
A da, vrijedi pokusat.
06.09.2011 | 15:26
da ponovim pitanje: šta bi značilo premjestiti sparsebundle na drugu lokaciju?
na koji način, gdje bi trebala biti taj nova lokacija? backup mi je na Time Capsuli, gdje drugdje bi ga mogao maknuti?
06.09.2011 | 15:31
Probaj negdje lokalno na HDD.
06.09.2011 | 15:48
šta će mi onda backup radit na HDD? čemu onda to služi?
06.09.2011 | 16:40
Meni je na taj način riknuo HDD (iMac 8,1). Nije mu dugo trebalo.
06.09.2011 | 17:12
šta na način da je TM backup srušio sistem?
06.09.2011 | 18:09
Jesi li probao ovo :www.mikesel.info/fixed-time-machine-erro...ndle-already-in-use/
možda ti pomogne.
06.09.2011 | 18:09
Ne već ono što si opisao na početku. Ekran se zacrnio, pojavila se poruka, radio verify i repair disk, znatno usporen rad, svako malo beach ball, zapinjanje, itd. Nakon dan-dva je izdahnuo. Ne mora bit da je to, samo kažem da sam imao te simptome i koji je bio krajnji rezultat.
06.09.2011 | 18:13
@ danijelr15, Mislim da to nebi smjelo imati veze s TM i bakupom, već s neispravnim HDom.
06.09.2011 | 18:21
Upravo na to i mislim. Sumnjam da TM backup ruši cijeli sustav. Zato kažem kako je meni na taj način riknuo HDD.
06.09.2011 | 18:22
@ Finn , probaj isključiti MB i TM i ponovno uključiti. Ugasi i ponovno upali !
06.09.2011 | 19:20
I meni se čini da još jedan disk odlazi u vječna lovišta.
06.09.2011 | 19:57
Da, tako djeluje.

BTW, taj prisilni shutdown se zove "kernel panic".
06.09.2011 | 21:56
Jedino ako mu je disk poceo crkavati nakon reinstalacije... Popravljao sam slican problem i znam da je instalacija OSX trajala par sati, zahvaljujuci crkavajucem HDD-u.
06.09.2011 | 23:43
Meni je na crkavajućem hardu trajala jednako dugo kao i na zdravom. Ovisi koji je stupanj crkavanja.
07.09.2011 | 12:29
e baš ste me razveselili. šta bi vas ubilo malo optimizma? šalim se, naravno.

@ Teddy, šta to znači da je hard počeo crkavati i onom na linku koji si priložio?

@ jzelko, ne kužim ovo: "probaj isključiti MB i TM i ponovno uključiti." šta je MB?

nego, u slučaju da rikava hard, mogu li ja samo kupiti novi i staviti ga na mjesto starog ili treba ići u servis? koliko je riskantna "domaća" zamjena harda?
07.09.2011 | 12:48
To se ne da iscitat iz tog posta, koliko sam Ja skuzio, lik je maknuo sparsebundle na drugu lokaciju i s te nove lokacije radio restore.

Kako se ponasa Mac kad je TM ugasen?

Zamjena HDD-a ovisi koliko si vican i pedantan alatima i rastavljanju elektronike.
Ima dosta guide-ova po webu pa baci malo oko i procijeni sam.
07.09.2011 | 13:19
ma meni ne treba restore nego redovni backup...

Mac najnormalnije radi, nema nikakvih problema - dok TM ne radi backup.

pogledao sam malo tutoriale za zamjenu harda - nema šanse da ja to doma radim.

@ smayoo ili Riba: jel bi ga mogao odnijet na zamjenu (ako dođe do toga) u Kreativni, jel bi oni takvo šta napravili?
07.09.2011 | 14:17
To ti znači ugasi/isključi MacBook i Time Machine te ponovno uključi. Čovjeku poslije toga proradilo. Možeš probati.
07.09.2011 | 14:25
Finn kaže:
@ smayoo ili Riba: jel bi ga mogao odnijet na zamjenu (ako dođe do toga) u Kreativni, jel bi oni takvo šta napravili?

To ti je pitanje za Davora. Mislim da mi je Davor jednom rekao da izbjegavaju raditi nešto po strojevima koji nisu kod njih kupljeni. Ali pitaj ga.
07.09.2011 | 16:20
@ jzelko: nije u pitanju MacBook, to me zbunilo, riječ je o iMacu - ako to ima ikakve veze. TM sam već isključio i više nema problema, ali mogu probat i ovo - ugasit ću Maca, pa kad ga ponovo upalim uključit ću i TM, pa kad napravi prvi backup ćemo vidjet...
07.09.2011 | 16:45
@ Finn, neznam zašto, ali sam mislio da se radi o MB, makar nema razlike. Dođe ti na isto. Rađe bi da je to nego HD i ne košta ništa.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 dana, 5 sati
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.71 Seconds

Provided by iJoomla SEO