Prisilni shut down (?!)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Prisilni shut down (?!)

06.09.2011 | 13:31
upravo mi se desio prisilni shut down.
ekran mi se zacrnio i pojavila se ona poruka na nekoliko stranih jezika da moram ugasiti komp pritiskom na shut down gumb i onda ga ponovo upaliti.

bio mi je otvoren Safari, Mail, Transmission i iTunes - ništa posebno ni zahtjevno.

nakon što sam ga ponovo upalio otišao sam u Disk utility i napravio "verify disk" i "repair disk permissions" - sve OK.

sad kad malo razmislim, nešto mi je danas često radio onaj rainbow kružić prilikom otvaranja dokumenata i programa, stalno je nešto zapinjao. čak i sad kad sam pokrenuo "verify disk" se pojavio...

imate li kakvu ideju šta se moglo desiti - i trebam li se zabrinuti?
06.09.2011 | 13:44
Uzrok moze biti stvarno svasta. Meni se recimo tako srusio i pripisao sam tome sto je MAC imao "uptime" vise od godinu dana.

O kojem je Mac-u rijec, koliko je star?
06.09.2011 | 13:55
ja ga svakodnevno stavljam u sleep navečer, a tu i tamo ga i restartam. upravo sam prije par tjedana napravio clean reinstalaciju OS-a, "ne bi smjelo" biti nekih problema.

u pitanju je iMac 9.1, 24'' C2D 2.66 4GB, star oko dvije godine.
06.09.2011 | 14:24
evo ga ponovo (!!!!)

ovaj puta sam skužio da je u procesu bio TM backup, možda se tu nešto sjebalo. nisam prvi puta primjetio, ali moguće da se i tada sistem srušio tijekom backupa.

da ga probam manualno backupirati, da vidim hoće li se opet srušiti?
06.09.2011 | 14:32
BTW. Kako je prosla reinstalacija OS-a? Jel bila spora? Koja Verzija OS-a?
06.09.2011 | 15:01
evo, napravio sam manualni backup i u pola backupa se sistem opet srušio. znači da ga ubija TM.
šta sada? kako dijagnosticirat u čemu je problem i to riješit?

što se reinstalacije tiče, ako se dobro sjećam, mislim da je trajala nekih 40-tak minuta.
SL 10.6.
06.09.2011 | 15:05
Baci oko: discussions.apple.com/thread/2764029?start=0&tstart=0

Jel to to!
06.09.2011 | 15:17
da, to je to.
šta bi značilo premjestiti sparsebundle na drugu lokaciju?
06.09.2011 | 15:22
A da, vrijedi pokusat.
06.09.2011 | 15:26
da ponovim pitanje: šta bi značilo premjestiti sparsebundle na drugu lokaciju?
na koji način, gdje bi trebala biti taj nova lokacija? backup mi je na Time Capsuli, gdje drugdje bi ga mogao maknuti?
06.09.2011 | 15:31
Probaj negdje lokalno na HDD.
06.09.2011 | 15:48
šta će mi onda backup radit na HDD? čemu onda to služi?
06.09.2011 | 16:40
Meni je na taj način riknuo HDD (iMac 8,1). Nije mu dugo trebalo.
06.09.2011 | 17:12
šta na način da je TM backup srušio sistem?
06.09.2011 | 18:09
Jesi li probao ovo :www.mikesel.info/fixed-time-machine-erro...ndle-already-in-use/
možda ti pomogne.
06.09.2011 | 18:09
Ne već ono što si opisao na početku. Ekran se zacrnio, pojavila se poruka, radio verify i repair disk, znatno usporen rad, svako malo beach ball, zapinjanje, itd. Nakon dan-dva je izdahnuo. Ne mora bit da je to, samo kažem da sam imao te simptome i koji je bio krajnji rezultat.
06.09.2011 | 18:13
@ danijelr15, Mislim da to nebi smjelo imati veze s TM i bakupom, već s neispravnim HDom.
06.09.2011 | 18:21
Upravo na to i mislim. Sumnjam da TM backup ruši cijeli sustav. Zato kažem kako je meni na taj način riknuo HDD.
06.09.2011 | 18:22
@ Finn , probaj isključiti MB i TM i ponovno uključiti. Ugasi i ponovno upali !
06.09.2011 | 19:20
I meni se čini da još jedan disk odlazi u vječna lovišta.
06.09.2011 | 19:57
Da, tako djeluje.

BTW, taj prisilni shutdown se zove "kernel panic".
06.09.2011 | 21:56
Jedino ako mu je disk poceo crkavati nakon reinstalacije... Popravljao sam slican problem i znam da je instalacija OSX trajala par sati, zahvaljujuci crkavajucem HDD-u.
06.09.2011 | 23:43
Meni je na crkavajućem hardu trajala jednako dugo kao i na zdravom. Ovisi koji je stupanj crkavanja.
07.09.2011 | 12:29
e baš ste me razveselili. šta bi vas ubilo malo optimizma? šalim se, naravno.

@ Teddy, šta to znači da je hard počeo crkavati i onom na linku koji si priložio?

@ jzelko, ne kužim ovo: "probaj isključiti MB i TM i ponovno uključiti." šta je MB?

nego, u slučaju da rikava hard, mogu li ja samo kupiti novi i staviti ga na mjesto starog ili treba ići u servis? koliko je riskantna "domaća" zamjena harda?
07.09.2011 | 12:48
To se ne da iscitat iz tog posta, koliko sam Ja skuzio, lik je maknuo sparsebundle na drugu lokaciju i s te nove lokacije radio restore.

Kako se ponasa Mac kad je TM ugasen?

Zamjena HDD-a ovisi koliko si vican i pedantan alatima i rastavljanju elektronike.
Ima dosta guide-ova po webu pa baci malo oko i procijeni sam.
07.09.2011 | 13:19
ma meni ne treba restore nego redovni backup...

Mac najnormalnije radi, nema nikakvih problema - dok TM ne radi backup.

pogledao sam malo tutoriale za zamjenu harda - nema šanse da ja to doma radim.

@ smayoo ili Riba: jel bi ga mogao odnijet na zamjenu (ako dođe do toga) u Kreativni, jel bi oni takvo šta napravili?
07.09.2011 | 14:17
To ti znači ugasi/isključi MacBook i Time Machine te ponovno uključi. Čovjeku poslije toga proradilo. Možeš probati.
07.09.2011 | 14:25
Finn kaže:
@ smayoo ili Riba: jel bi ga mogao odnijet na zamjenu (ako dođe do toga) u Kreativni, jel bi oni takvo šta napravili?

To ti je pitanje za Davora. Mislim da mi je Davor jednom rekao da izbjegavaju raditi nešto po strojevima koji nisu kod njih kupljeni. Ali pitaj ga.
07.09.2011 | 16:20
@ jzelko: nije u pitanju MacBook, to me zbunilo, riječ je o iMacu - ako to ima ikakve veze. TM sam već isključio i više nema problema, ali mogu probat i ovo - ugasit ću Maca, pa kad ga ponovo upalim uključit ću i TM, pa kad napravi prvi backup ćemo vidjet...
07.09.2011 | 16:45
@ Finn, neznam zašto, ali sam mislio da se radi o MB, makar nema razlike. Dođe ti na isto. Rađe bi da je to nego HD i ne košta ništa.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 7 sati
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Anonimci (495)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi