iMac kvar - nema slike ima tona
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac kvar - nema slike ima tona

25.08.2011 | 23:14
Pozdrav marljivi ljudi.

Imam problema sa svojim iMac 24 MA878LL iMac7,1. Naime kad ga upalim imam zvuk i cujem da se starta normalno ali nemam slike. Nakon otvaranja i pregleda unutrasnjosti bacio sam pogled na testne led-ice i primjetio da samo prve dvije svijetle a treca je ugasena sto je indicija da je video kartica otisla u vjecna lovista.
Unutra je ATI Radeon HD 2600 PRO. Sad je pitanje sto se tu moze uraditi s time? Jel moguca zamjena kartice? Zamjena za istu ili eventualna neka nadogradnja u slucaju nepronalaska iste?
25.08.2011 | 23:20
Ne može se mijenjati samo GPU nego cijela matična...

baci oko na ebay, cijena u servisu ovdje bi mogla biti šokirajuća ( vrijednost stroja)
25.08.2011 | 23:40
tog sam se i pribojavao
25.08.2011 | 23:52
Ukoliko ne nadjes rabljenu maticnu plocu (od nekoga ko je recimo razbio ekran ili nesto slicno), mislim da to uopce nije rentabilno popravljati :/

Steta stroja, a meni su bas super ti 24" iMac. Idealna velicina racunala za moje potrebe...
26.08.2011 | 00:08
Mislim da je na ovom stroju graficka zamjenjiva.

www.ifixit.com/Answers/View/2851/Can+the...%22+iMac+be+upgraded
26.08.2011 | 09:04
Na 7.1 je zamijenjiva grafička, ali je pitanje isplativosti. Ja sam je mislio zamijeniti zbog zamrzavanja slike, ali se srećom našlo jeftinije riješenje. Možeš pitati u servisu za nabavku i promjenu te grafulje. Možda je nekom riknula matična a grafička je u redu, te se može preseliti i ispadne nešto jeftinije. Jedino mogu reći da je to posao za znalca, te ako nisi u elektronici potkovan, radije daj majstoru. Provjeri u servisima a pitaj i iServis jer čujem da je dobar.
26.08.2011 | 10:23
Interesantno...

ja sam mislio da su samo na Thunderbolt seriji GPU na vlastitoj pločici....

vidim i da na netu pola ekipe misli da može, a pola da ne može...

ako već nađeš sposobnog servisera da to napravi, neka prvo provjeri postojeću grafičku, jer je najvjerovatnije samo hladan lem u pitanju, zbog visokih temeperatura u Alu kućištima, pa se to da sanirati...
26.08.2011 | 11:28
@sizunic, slažem se, prvo provjera.
26.08.2011 | 14:24
Nije točno da se mijenja matična! Gotovo da nema iMac modela koji nije imao odvojen grafički procesor u MXM formatu daughtercarda. To je izvedeno jer su mnogi CTO modeli morali imati načina da se lako doda jača grafika... još je stari bijeli model imao 7300, a kao opciju 7600GT itd...

Propustili ste ovaj tekst:

www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/radeon-5...e-sve-to-pocelo.html

Ima i fotka kako to izgleda!
26.08.2011 | 15:55
Eto....nitko sretniji od kolege madness-a (mene i ostalih vlasnika iMaca) ako u nekom HR servisu mijenjaju i upgrade-ju GPU u iMac-ima na dobar dan i za par sto kuna za ruke ( jer ipak je to samo plug&play)

bit će najveći bad odlučiti se koju GPU na tržištu da odaberem i kupim....češ....češ....
26.08.2011 | 16:13
Davore, jesi li mijenjao grafičku na iMacu? Bilo kojem. U obzir dolazi samo Ista, zbog specifičnosti konstrukcije. Nisam siguran da se HD2400 može zamijeniti sa 2600 ili s kojom drugom. Na bijelom i alu iMacu, za najnovije neznam, je to zahtjevan posao, tako da Mac Pro se tu ne računa. Na EHow mi se čini da je bio tutorial sa slikama, kako zamijeniti na našim modelima grafičku karticu i nije mačji kašalj. Kad me je gnjavila preroštao sam sve što se moglo, zato mi danas i radi. Da sam bio u mogućnosti (jbg kad sam bogu iza leđa) na pr. u Rijeci pa zamijenit grafičku i igrat se stim, imali bi informaciju iz prve ruke. Ovako, kako je tako je !
26.08.2011 | 19:17
Koliko gledam na internetu i trazim, pronasao sam da bi se dalo napraviti upgrade.

MA878LL

Core 2 Duo 2.4 24" Aluminum

CPUs 2.4 GHz (T7700)/ 2.8 GHz "Extreme" (X7900)CTO

Graphics:64Bit EFI or (EBC)
MXM Type III Slot: ATI Radeon HD 2600 PRO

Upgrade Path: MXMIII GeForce 8800 GS

OpenCL GeForce 8xxx,9xxx,GTxxx/Radeon 4xxx( Can be upgraded with Apple OEM 8800GS)(ATI Radeon HD 4850 / NVIDIA GeForce GT 130)

izvor je : forums.macrumors.com/showthread.php?t=719155
26.08.2011 | 19:40
Da, imaš sreće, moj model je iz prve serije te nema nekih mogućnosti, kao ni 64Bit. Uglavnom, želim ti sreću u pothvatu !
27.08.2011 | 19:28
javit cu sto ce mi odgovorit iz servisa, ako treba lemiti meni meni nije problem. samo da ga slozim
29.08.2011 | 14:20
Dakle ovakav je odgovor iz servisa,
Cijena za ATi 2600 verziju je 1911kn + 256kn ugradnja, verzija sa nvidiom je 3370kn
Idem sa ATI jer mi nije potrebna nvidia. Dakle mom ljubimcu ima spasa. Ova serija iMaca dakle ima mogucnost nadogradnje grafulje.

Hvala svima!
29.08.2011 | 14:51
Korektna cijena s obzirom da se ATi2600 za iMac na eBayu prodaje za $250...no zanimljivo je da se nVidia GT120 (ako je to ta) prodaje za $300 i manje...
31.08.2011 | 14:43
geforce 8800 gs je za 3370
31.08.2011 | 19:48
Katastrofa od cijena, nazalost Apple-ovi zamjenski dijelovi sto su stariji to su skuplji. Ali ajde, bar ne moras iMac prakticki baciti u smece, posto (ako se ne varam) tu verziju ne mozes iskoristiti niti kao monitor. Zapravo nisam siguran da li se mogu i noviji iMac-ovi koji imaju video input iskoristiti kao monitor ako prdne ploca ili graficka.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 8 sati
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Anonimci (493)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi