MB Pro, problem s nadogradnjom RAM
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MB Pro, problem s nadogradnjom RAM

29.07.2011 | 19:12
Pozdrav,
imam macbook pro early 2008, sa dvije pločice po 1 gb ddr2 memorije.
Kupio sam dvije pločice transcend ddr2 od 2gb memorije i namjeravao zamjeniti staru memoriju s novom, ali....
1. Kad stavim dvije nove pločice, macbook se ne želi pokrenuti.
2. Kad stavim jednu novu pločicu, macbook se ne želi pokrenuti
3. Kad stavim jednu novu pločicu i jednu staru, macbook normalno radi i prepoznaje 3gb rama.

Rezime, mb radi jedino u slučaju da je unutra 1gb stare memorije i 2 gb nove memorije.
Da li netko ima rješenje za ovaj problem?
Jakov
29.07.2011 | 19:19
Nisam siguran ali mislim da ti podrzava max. 3 GB RAMa
29.07.2011 | 19:44
Mislim da ne. MacTracker kaže za Early 2008 modele da primaju do 6 GB (službeno po Appleu 4 GB).

Da nije stvar u clocku memorije. MacTracker kaže 667 MHz. Koji ti je clock na novim memorijama?
29.07.2011 | 20:31
stare memorije su 667MHz, nove su 800 MHz... ali muci me sto radi u paru s starom memorijom, a kad je sama ne radi??
29.07.2011 | 21:59
Ja sam imao takav slučaj na iMacu. Zamijeni memorije za 667 MHz ili barem jednu. Neće spustiti takt ako su obje na 800, nego barem jedna mora biti na 667, kao što si i primjetio. Dakle, i ja sam zamijenio za 2 od 667 MHz isto 2GB i stvar od onda šljaka.
29.07.2011 | 22:01
jedino logicno objasnjenje...
thx
29.07.2011 | 22:22
Naravno. Bus se prilagođava taktu najsporijeg keksa i onda sve radi. Ako staviš oba keksa od 800, sabirnica tog stroja to ne podržava. Problem je očito u tome što u toj proceduri detekcije nije predviđeno da se sabirnica podesi na 667 u slučaju da su svi keksi brži od toga. To bi se možda moglo nekim hackom riješiti, ali nisam se nikad tako nečim bavio.
30.07.2011 | 00:00
Da, neki strojevi to kuže, a izgleda da neki ne. Npr. Mac Pro kuži i uvijek ruši sabirnicu na brzinu najsporije memorije, a ovaj MacBook Pro očigledno ne. No, priznajem da je to čudno - jer ako je stroj složen da radi i na 800, onda bi moralo raditi ako je memorija prema Apple specifikacijama, a ako je pak model koji radi na 667, onda bi uredno radio s memorijom višeg takta ako je sve ostalo ispravno. Zanimljivo sve skupa.
03.08.2011 | 16:40
na kraju sam zamijenio jedan modul 800MHz sa 677 MHz i sad sve radi,
Znaci da bar jedna pločica RAM-a mora biti na 677MHz, a druga može biti na 800MHz i više.
03.08.2011 | 18:09
Da, to sam ti gore i napisao.Ali još uvijek postoji mogućnost da zatrokira. Zato sam ja oba stavio od 667 MHza i od onda sam miran. Dok to nisam napravio, jednom mi je javio grešku nakon startanja.
03.08.2011 | 20:36
Složio bih se sa jzelkom, bolje je ne mješati kekse, već staviti dva ista i onda sigurno nema problema, u tvom slučaju od 677MHz.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 50 minuta
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!