Macbook Pro vs iMac 21.5 Jesam li učinio pravu st
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Pro vs iMac 21.5 Jesam li učinio pravu st

19.04.2011 | 15:21
Pozdrav štovani jabučai...
Evo, ima dva dana kako sam napravio zamjenu, u naslovu navedenih računala. Naime, dao sam Macbook Pro model 7.1, 2.66 Ghz Core2Duo, 8 GB DDR3 RAM-a, Nvidia Geforce 320M i 320 HD koji vrti na 5400 RPM-a. Računalo je bilo, kao što neki od Vas i znaju, skooro novo i besprijekorno je radilo. Obzirom na moj posao, trebao mi je veći monitor, samim time i rezolucija i naravno želio sam sve malo pojačati.
Razlozi za jače komponente su sljedeći:
1. Veći hard, jer nevolim baš ove prijenosne hardove
2. Grafička kartica sa dedicated memory, jer kad se umorim od posla, potegnuo bih Assassin Creed ili nešto sličo čisto radi razonode
3. 1920x1080 px, jer volim pogledati neki dobar film u Full HD-u

Za navedeni MB Pro sam uzeo iMac 21.5 Model 10.1, 3.06 Ghz Core2Duo, 4 GB DDR3, Ati Radeon HD 4670, 1 TB HD koji vrti na 7200 RPM-a. Star je godinu dana i na računu je cijena iz i Stile-a od cca 12.500 HRK.

Zanima me Vaše mišljenje o ovom mom pothvatu i kako sam u biti prošao.

Koliko vidim za sada, a hardware diagnostiku sam napravio odmah, sve štima i sve radi bez greške. Temperature su ok, i pri zahtjevnijim radnjama, procesor radi bez poteškoća.

Još jedna stavka me zanima, a to je sljedeće. Obzirom da taj stroj ima mjesta za 16 GB RAM-a, isplati li mi se to uzimati, ili mi je dovoljno 8, koliko mislim za prvu ruku staviti.

I na kraju, obzirom da mi je ovo prvi iMac, koje su mu slabe točke. One dobre sam već upoznao

Zahvaljujem na svim sugestijama i odgovorima.
PICT0125_2.JPG
19.04.2011 | 19:49
Čitam ovo tvoje i uvjeren sam da tražiš opravdanja ili alibi za zamjenu koju si napravio. Daješ argumente koji su ti važni, te oni jednostavno nisu mogući na MBP-u. Da li si dobro napravio, to moraš sam odlučiti. Da li si dobro prošao? Mislim da jesi.
19.04.2011 | 22:46
Slažem se sa Žapcem.
20.04.2011 | 01:41
8GB će ti biti dovoljno. Slaba točka svim strojevima sa slot-in optičkim pogonima je trajnost mehanike, sve ostalo može raditi godinama i godinama. Svakako je ugodnije raditi na ovakvom računalu nego na prijenosniku, pa ako ti mobilnost nije bila nužna ovo je dobar potez.
20.04.2011 | 06:16
Jasno mi je i te kako da je puno ugodniji rad na ovom računalu, a glede mobilnosti, ma vidim koliko su općenito cijene mac računala pale, pa se za relativno male novce može pribaviti neki Air, možda ne najnoviji, al ipak... tek toliko da sam u tijeku zbivanja dok sam na putu. A u posljednje vrijeme sam i onako u većini vremena kući.

Nego, kad već tipkam, primjećujem u iStatMenus, da mi svako toliko radi proces nazvan "mds". Dok radi, svega po nekoliko sekundi, diže zauzeće cpu-a na max. Koliko sam uspio saznati, čini mi se da je prroces usko vezan sa spotlight indexiranjem. Zna li netko kako to konkretno i trajno zaustaviti, jer spotlight uopće ne koristim.

Eto, hvala za odgovore i općenito, jesam li zadovoljan, da , jesam
20.04.2011 | 09:21
pripremi dobru krpu za ciscenje i vakum spravu, jer se pojavljuju fleke u iza glpssy-a.
20.04.2011 | 11:29
emilcosic kaže:
Nego, kad već tipkam, primjećujem u iStatMenus, da mi svako toliko radi proces nazvan "mds". Dok radi, svega po nekoliko sekundi, diže zauzeće cpu-a na max. Koliko sam uspio saznati, čini mi se da je prroces usko vezan sa spotlight indexiranjem. Zna li netko kako to konkretno i trajno zaustaviti, jer spotlight uopće ne koristim.

Ja isto ne koristim Spotlight ali čini se da nije uputno isključiti ga jer izgleda da onda ne radi ni system find (Command+f) kao ni recimo search u Entourageu (ako si od čudaka koji ga koriste ), a tko zna i što još. Međutim, možeš ubaciti svoj sistemski disk u Privacy tab spotlight postavki, pa ga neće više indeksirati.
20.04.2011 | 12:26
Ne koristite Spotlight?

Meni je Spotlight zakooooooon, ne mogu se zamisliti na da nemam na Macu.

Prakticnki sve pokrecem iz njega.

Vezano za temu posta...

Ako se zelis igrati, napravio si dobru stvar jer ces na tom Macu moci zavrtiti neke naslove koje na MBP nisi mogao.

Za sve ostalo je meni bolji MBP. Ja bi recimo kupio neki monitor (cca 22") za malu lovu i spojio ga na notebook, i imati maltene istu stvar + opcija mobilnosti.

Ali stvar izbora. Bitno je da si ti zadovoljan
21.04.2011 | 18:34
Evo, hvala na odgovorima, sve sam shvatio. Usput, stavljanjem hd-a u Privacy za spootlight vezano uz MDS proces je rješilo problem, tako da zahvaljujem još jednom svima.

Živjeli
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 15 sati
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa