Novi air Sandy Bridge?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novi air Sandy Bridge?

16.03.2011 | 11:07
Poštovano mnoštvo,

Možemo li se malo zagledati u budućnost? Ili, barem, pokušati? Ne tajim da mi se novi air izuzetno sviđa, ali objektivno, u njemu je pretprošla generacija procesora. To daje naslutiti da bi za pra mjeseci moglo doći do obnavljanja? Ili ipak ne? Nisam dovoljno pametan po tom pitanju pa se obraćam vama. Prije svega, zanima me postoje li TEHNIČKI razlozi koji bi (s)priječili ugradnju najnovije generacije i5 procesora koji veselo kuckaju u novom macbook prou u macbook air? Pritom mislim na zagrijavanje, potrebno mjesto za ugradnju itd...
Potom, Davore ti si po tim pitanjima ažuran, ili barem dobro upoznat, koliko je ova nova integrirana Intelk grafika HD3000 dobra? Vidim da je slabije od Nvidije 320 u miniju i airu. Jel to onda negdje na razini starije nvidije 9400?

Evo, toliko od mene, pa ako netko zna odgovor na poneko od ovih pitanja, molio bih ga da prosvjetli i mene i ostatak mnoštva što se ritualno okuplja oko Jabučnjaka...

Fala unaprijed,
16.03.2011 | 12:09
Evo neka moja razmišljanja.
S obzirom da je zadnja generacija i5 procesora (Sandy Bridge) znatno jača od prošle generacije i5 procesora sada bi imalo smisla staviti te procesore u novi Air, jer sam CPU kompenzira slabiji GPU. Što kod prve generacije i5 procesora nije bio slučaj, pa se Apple odlučio za starije CPU-e, ali bolje i jače GPU-e.

Ono što me malo brine je zagrijavanje, najme u 11" modelima su ipak unutra ULV procesori koji imaju znatno manju potrošnju i grijanje od novih i5 procesora koji se nalaze u MBP strojevima, tako da će ako dođe do nadogradnje sigurno Apple ubaciti i5 ULV procesore u MBA, a koliko su oni sporiji od "čistih" i5 procesora ne znam.
S njima će se sigurno dobiti na brzini, ali ne toliko koliko je skok bio na MBP strojevima.

Što se nove Intel integrirane grafike tiče ona je jača od nVidia 9400, evo ovdje c/p iz testiranja Intelove integrirane grafike:

"performance is typically high enough to handle minimum to medium detail levels. Average frame rates on Sandy Bridge across the 20 test titles ends up at 41FPS. That works out to a 128% improvement over the previous Intel HD Graphics, and a 136% lead over AMD’s HD 4250. The HD 5650 with a slower CPU still leads by over 55%, and GT 425M likewise maintains a comfortable lead of 62%; that said, you can certainly make the case that mainstream gaming is easily achievable with Sandy Bridge." (izvor: www.anandtech.com)

Sve u svemu 11" 1,4 GHz Air kojeg imam je odličan prijenosnik za ne zahtjevne poslove (zaboravi multimediju), web ili kako znam rećl iPad s tipkovnicm koji vrti flash i ima Mac OS umjesto iOS-a
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 18 minuta
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!