120 GB Hitachi disk se smanjio na 33,8 GB
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

120 GB Hitachi disk se smanjio na 33,8 GB

25.02.2011 | 11:15
Dakle ko što kaže smayoo (a ima pravo) pišem u forum.

Imam 120 GB Hitachi disk (ATA) 3.5" koji je bio u G4 macu i počeo zezat (neće dignut sistem s njega iako je do nedavno uredno radio). Ja ga izvadim i stavim u vanjsko kućište i spojim ga na svog iMaca. On se zmontira ali mi odmah izbaci poruku da je disk problematičan da na njega ne mogu ništa pisati samo nek izbackupiram što ima na njemu i nek ga reformatiram. Pogledam ja u Disk Utitiy a on vidi samo 33.8 GB disk. I to ne mislim particiju nego disk kaže da ima toliko. Ja backupirao koliko se dalo (neke stvari nije htio) i krenem ga reformatirati. I reformatira ga bez greške a opet ima 33,8 GB. A na disku lijepo piše da je 120GB (a znam i da je toliki. Ne sjećam se više da li je prije problematike koja se počela javljati bila još jedna particija (mislim da je). Instalirao sam si i program da mogu vidjeti NTFS particije. Reformatirao sam ga u svim mogućim formatima ali on i dalje vidi samo 33,8 GB.

Moje je pitanje jeli tko imao sličnu situaciju i dali je moguće da su mu dvije trećine diska crknule a da ovaj ostatak radi (bar tako djeluje). Mislim i ako je to moguće da baš više i nemam povjerenja u tu preostalu trećinu diska ali me zanima jeli to uopće moguće.

Zahvaljujem svima koji se zainteresiraju za ovu priču.

pozdrav

BB
25.02.2011 | 11:41
Da, imao sam ja. Nažalost.

Dakle, stvar će zvučati nevjerojatno, ali je moguća. Ne tvrdim da je to baš u tvojem slučaju to, ali evo ti što se meni dogodilo.

U eksterno kućište u kojem je bio 250 GB disk stavio sam disk od 750 GB. Nakon toga disk je prepoznat samo kao 320 ili tako nešto, uglavnom bitno manje.

Ispalo je da je kontroler u eksternom kućištu imao limit i da nije mogao raditi s većim diskovima. To samo po sebi nije strašno kada skužiš gdje je problem, nego noćna mora tek počinje - kontroler u eksternom kućištu je bez pitanja moj veliki disk modificirao na razini firmwarea hard diska(!!!) da on sam sebe vidi kao manji disk!!! I kada bih disk i vratio na normalni kontroler, nisam mogao doći nazad do originalnog kapaciteta.

Zezancija je trajala 2 dana i rješena je tako da smo uspjeli dobiti on-line support od Seagatea i da smo dobili na download firmware flasher za taj konkretni hard disk i reporgramirali ga kao da je došao iz tvornice. Naravno, program je radio samo na PC-iju, pa smo još morali naći i PC da to izvedem.

Uglavnom, lekcija i pol za mene, da mi je netko pričao rekao bih da je to nemoguć scenario.
25.02.2011 | 11:48
Prilikom formatiranja diska svi "bad" sectori se označe nedostupnima i natrag ti se vraća stvarno raspoloživa veličina. U ovom slučaju (da je 2/3 diska otkazalo) pretpostavljam da se dogodilo nešto od ove dvije stvari:

- kvar koračnog motora takav da ti više nisu raspoloživi svi cilindri (iste koncentrične staze na svim pojedinim diskovnim pločama) - npr. glave se više ne mogu pomaći skroz do sredine ili skroz do ruba, nego samo u nekom manjem opsegu

- kvar spojne matrice glava za čitanje/pisanje diska tako da određene diskovne ploče više nisu dostupne (tj. cilindar više nema npr. 12, nego samo 4 staze).

U svakom slučaju, ako je HDD počeo zaje... onda mu je vrijeme za reciklažu. Uzalud gubiš vrijeme.

Ako baš imaš višak vremena, možeš još pokušati pribaviti neki low-level format utility pa vidjeti da li će se nakon low-level formata nešto promijeniti. Naime, promijenit će se sigurno jer će biti izbrisan zapis o bad sectorima pa će deklarativno biti cijeli raspoloživ. Zato nakon toga kad radiš normalni format iz Disk Utility, moraš forsirati secure erase (ne moraš ono 7 ni 35 puta, dovoljno je da jednom pokuša u svaki sektor upisati nule) tako da baš svakom svakom sektoru pokuša pristupiti.
25.02.2011 | 12:03
Hvala vam dečki na zanimljivim komentarima. Interesantno je da je kućišta koje koristim IceBox ona verzija u kojoj se može mijenjati ATA ili SATA diskove. Inače ga koristim za SATA disk od 320 GB. Moguće je da kad se prešalta na ATA onda kontroler napravi neku glupost. To da se nešto može možda napraviti s firmwareom sam već nešto čitao na netu ali mi se to čini prilični pain in the ass.
Kad nađem vremena pokušat ću obadvije predložne metode pa ću napisati ima li kakvih rezultata.

Drago mi je samo da znam da se takve stvari stvarno mogu dogoditi i da nisam upao u kompjutorsku zonu sumraka.

pozdav
  • User
  • Posjetitelj
25.02.2011 | 21:33
Postoji još jedna. Naletio sam bio na jednom disku da mu putem jumpera možeš spustit kapacitet sa 80GB na oko 32GB, nemam pojma iz kojeg razloga. Provjeri da nije i to, ako si slučajno razmiještao jumpere.
26.02.2011 | 09:34
Jumperom ih spuštaš na 32 GB ako ti BIOS ili OS ne radi sa diskovima večih kapaciteta. Kao npr Windows NT.
  • User
  • Posjetitelj
26.02.2011 | 12:45
Hvala, i mislio sam da je nešto takvo tj. mislim da je FAT32 na win98 omogućavao max 32GB particije...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 36 minuta
  • dpasaric: Nema, možda nešto sitno što je lokalno na lageru.
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO