Upgrade RAM
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Upgrade RAM

16.01.2011 | 22:24
Imam iMac G4, 1ghz procesor, 256mb RAM...
Narucio sam 1gb PC3200 DDR RAM,
zanima me dal ce to dobro funkcionirati kod mene,
i dali cu na to moci instalirati Leopard-a.
Imam slobodno oko 80gb HDD !
Hitno trebam odgovor jer do sutra mogu prekinit narudbu.
Na netu sam naso da na 1 i 1.25 ghz proc. moze ic
u svaki slot po 1gb RAM.
16.01.2011 | 22:55
Bez 1GB RAMa nemoj ni pomišljat na Leoparda na tako slabom procesoru. Ja na poslu imam Minija G4 s 1.42Ghz i 1GB RAMa i svejedno bih volio još malo RAMa za Leoparda.
16.01.2011 | 23:05
a znaci leopard ce radit na tome? normalno ali malo sporije?
dobro sam glavno da bude nest od tog kompjutera
imam na njemu mac os x 10.3.9 i stvarno je lose, nijedan program se nemoze instalirat, dal se na leopardu mogu instalirat utorrent i takvi programi, kao na windows.
16.01.2011 | 23:16
10.5 sasvim OK radi na G4 1GHz ako imaš barem 1GB RAM. Koristim ga na Lampi već dugo i sve je okej.
16.01.2011 | 23:24
ok.
hvala svima, narednih dana stize 1gb DDR RAM PC3200 269kn
mislio sam uzet za 150kn SDIMM al nez kako to namjestit, radije se necu petljat u iMac.

mogu jos nesto pitat
ovaj kompjuter placen je 12500kn 2003 godine a
cjena originalna je 6000 i nesto, neznam dali je doslo
do prijevare ili je stvarno toliko kostalo?
mozda se cjena povecala zbog uvoza neznam odakle...
16.01.2011 | 23:55
Model koji ti imaš pojavio se na tržištu u veljači 2003. godine. U USA je koštao 1799$. Srednji tečaj dolara na dan 04. veljače 2003. godine bio je 7,06 kn. Kada to pomnožiš dođeš do cijene od 12 701 kn.
Trebalo bi vidjeti cijene Powercoma u to vrijeme. Razlika je bila osjetno veća nego je danas preko Apcoma, iako je firma otprilike ista.
17.01.2011 | 00:00
Ja sam ti doktor za Lampe. Dakle, unutra u nju ti ide normlani RAM i to se smatra (Apple to smatra) service only changeable part. Naime, kad otvoriš lampu, prekineš tzv. toplinski pečat; lampa se hladi tako da se toplina s procesora prenosi na kućište za što je potreban vrlo dobar spoj između donjeg dijela i kupole. Tako da kad otvoriš lampu, imaš dva ili tri mjesta (ovisno o modelu) na koja moraš metnuti onu pastu za siguran toplinski kontakt.
E sad, kad okreneš lampu na bok, i otvoriš samo onaj lim dolje, tamo se nalazi mjesto za airport karticu i drugi RAM slot koji je SO-DIMM, dakle onaj mali ram za laptope.
Samo nakrkaj RAM.a koliko ide, i Lampa na 1 GHz vrti leopard sasvim normalno. Na to možeš teoretski metnuti PVC stolariju (windows) preko virtualizacije, ali to bude sporo za poluditi.
A sve ostalo imaš i za OSX. Torrente, i sve ostalo. Preporučam ti da posjetiš Open source for mac stranicu i vidjet ćeš kojih sve programa ima koji su besplatni i rade sjajno...
17.01.2011 | 11:32
Kod mene doma je lampa na 1,25 GHz i sa 10.5 sistemom sve je bilo toliko usporeno da je to bilo neupotrebljivo. Budimo iskreni, 10.4 Tiger je zadnja normalna verzija OSa, za taj stroj.

Stroj sam upgrejdao sa 2x1GB rama, novim hardom (5400rpm i 80GB) i novom pržilicom.

Leopard na njemu radi usporeno i u takvim, poboljšanim uvjetima, Flash pogotovo.
17.01.2011 | 14:41
narucen RAM 1gb PC3200 400hz
dolazi narednih dana, sad cu downloadat Leoparda da sve bude spremno
meni je glavno da kompjuter bude normalan, taj kompjuter je sam po sebi spor pa sam naviko,nikad nisam nista na njemu mogo imat, sam par glupih igrica i jedna malo skuplja..
glavno da mogu skidat neke "normalne" free programe, mozda igricu cu probat jednu stavit da vidim ako
ce pokretat i tako...
17.01.2011 | 20:06
Vanjuška je napisao:
Kod mene doma je lampa na 1,25 GHz i sa 10.5 sistemom sve je bilo toliko usporeno da je to bilo neupotrebljivo. Budimo iskreni, 10.4 Tiger je zadnja normalna verzija OSa, za taj stroj.

Stroj sam upgrejdao sa 2x1GB rama, novim hardom (5400rpm i 80GB) i novom pržilicom.

Leopard na njemu radi usporeno i u takvim, poboljšanim uvjetima, Flash pogotovo.

Pa sad, ja sam radil godinama na eMacu 1.25 Ghz s gigom rama i na njemu je bil i leopard nekih godinu dana. Komp nije najbrži na svijetu, ali sve je bilo korektno. Normalno sam surfal s njim, pisal mailove i pisal tekstove. Nisam na njemu vrtil indesign ni photoshop, ali da je bilo neupotrebljivo, nije. Uostalom, i sad sam na powerbooku 1,33 Ghz s 1,25 GB rama i 10.5.8. I znam pouzdano da lampa na 1 GHz radi ok. Stvar je samo očekivanja; ako si naviknut na powermac, onda je komp spor. Ako si radil na bondi iMacu, onda je munja....
17.01.2011 | 21:06
da sad neotvaram novu temu, kako instalirati imac os x 1.4 (tiger)
nemam ga na CD, imam na iMacu, pokrenem pise da tream restart pa ce pocet instalacija,
kliknem restart i restarta se komp i normalno sve..
probo sam stavit to na dvd, bootat, i nista nereagira
17.01.2011 | 21:32
A zašto je problem otvoriti novu temu? Misliš li da će se za par mjeseci, a kamoli godina, netko sjetiti potražiti odgovor na svoje slično pitanje (kako instalirati Tiger) u temi naslova "Upgrade RAM"?

Kad stavljaš na DVD, isti mora biti bootabilan. Ako ti DMG koji imaš na hardu nije slika bootabilnog medija, naravno da ni sprženi DVD nije bootabilan.
17.01.2011 | 22:05
a kako napravit bootabilan dvd?
gledo sam na netu nesto, za nero, al pise nesto sto su pisali valjd za staru verziju jer
uopce niceg nema od toga sto ljudi pisu...
znaci ja sad trebam sprzit na bootabilan dvd te fajlove( taj .toast) ?
17.01.2011 | 22:16
Nero je za windoze. Na Macu ima Toast, Burn, itd. U Toastu nije neka nauka spržiti bootabilan DVD ako je image tako napravljen.
17.01.2011 | 22:21
da na macu ima toast al treba ga negdje nac i downloadat free nauka nauka
btw nez dal na macu uopce radi przilica za dvd msm da neradi, samo cd
moze se burnat i bez toasta al ja ubacim prazan dvd i cita cita.. i izbaci haha, sad skidam najnoviji nero pa cu preko njega napravit taj bootabilan dvd.
neznam mozda ostanem na tiger-u ak mi se svidi, sve cu vidjet kad ram stigne, lako ja instaliram taj leopard ak sad saznam kak ovo
17.01.2011 | 22:54
Zašto treba toast "nać i downloadat free"? Ako ti je skupo platiti što košta, imaš besplatni Burn.

Siguran sam da Maca kojeg imaš nisi ukrao. Zašto misliš da je primjereno ukrasti software koji koristiš?
17.01.2011 | 23:10
nije prrimjereno i nevrjedi ukrasti, skino sam na PC nero najnoviji, vidim da ima
nesto za napravit bootabilan dvd.
mozes mi reci onda kako da to napravim, imam .toast sto msm da nece reagirat na neru, na netu sam vidio da se da .toast.iso pa ce bit isto sve samo sto ce nero to prepozati kao img i moci burnati
dal je to istina, dal vrjedi trosit 3. dvd danas ako je to opet bzvz
kad sam tako napravio na prva dva dvd-a, sam sam burno nisam dao da je bootable
disk, i kad bi ubacio u vama takozvanu LAMPU ona nebi nis prepoznala, nebi uopce vise mogo izbacit cd, jedino nakon nekog vremena
na disc untility mi je bio taj disk, i na njemu fajlovi ko kad sam ubacio na PC samo sto nije bio bootabilan.
msm da vec znate o cemu se radi pa zelio bi jedan konkretan ako to mogu nazvat tutorial pls
17.01.2011 | 23:48
Iskreno, ne mogu ti baš pomoći. Taj Tiger si vjerojatno isto skupio negdje s torrenta. Pitaj Boga što si to skupio. Normalan Tiger dolazi na optičkom mediju, bootabilnom. Ako je netko napravio disk image kako treba, jednostavno vraćanje tog imagea natrag na optički medij treba proizvesti bootabilni optički medij.

Ako si s torrenta skinuo disk image koji nije standardni DMG, niti ISO, niti BIN/CUE, nego je .TOAST, onda očito to ne možeš napraviti ničim nego Toastom (ili možda nekim alatom koji pretvara .TOAST u nešto drugo, uz upitnik da li u toj konverziji i dalje sve ostaje bootabilno, ali vjerojatno da).

Uglavnom, pod pretpostavkom da:

- je optički drive ispravan
- imaš software koji otvara image koji imaš
- imaš odgovarajući medij (DVD, CD, DVD-DL...)

stvar je toliko jednostavna da zaista nema potrebe za tutorialom. Dvoklik na .toast image, ubaciš prazan medij, uklikaš veliki crveni gumb.

Moj ti je prijedlog ovako nešto:

cgi.ebay.com/NEW-Apple-Mac-OS-X-10-4-Tig...;hash=item2eb283c9e4

(tvoja je odgovornost provjeriti da li je baš upravo taj primjerak točno onaj koji će tebi raditi na iMacu G4 1GHz - na E-bayu se nudi na stotine install DVDova od Tigera - jedan ti sigurno odgovara)
18.01.2011 | 00:15
novi tiger necu kupovat
naci cu trail verziju ili neku staru za toast i burnat, vidit sta ce bit, ako nista, skinit cu drugaciju verziju tigera ili necu nista do leoparda
znam da zvuci jednostavno, burnat toastom da dvd i restartat komp drzit c da se boota sa dvd-a, ili samo pokrenit i restartat da se samo boota
18.01.2011 | 00:35
Vec nekoliko puta sam imao slucaj da sam mailom ili privatnim porukama nekome pokusao pomoci oko instalacije OS-a da bi na kraju ispalo da covjek ima nekakav piratski image koji nije dobro snimio. Naravno da to svi propuste spomenuti prije nego potrose moje besplno vrijeme i dobru volju.
18.01.2011 | 01:51
Richyy, posljednju tvoju poruku sam obrisao. Očito je da nisi shvatio kad sam pokušavao objasniti na suptilan način - na Jabučnjaku *NE* podržavamo korištenje, niti raspačavanje ukradnog softvera, niti dozvoljavamo oglašavanje takvih metoda.
18.01.2011 | 11:41
Djuro genijalac je napisao:
Pa sad, ja sam radil godinama na eMacu 1.25 Ghz s gigom rama i na njemu je bil i leopard nekih godinu dana. Komp nije najbrži na svijetu, ali sve je bilo korektno. Normalno sam surfal s njim, pisal mailove i pisal tekstove. Nisam na njemu vrtil indesign ni photoshop, ali da je bilo neupotrebljivo, nije. Uostalom, i sad sam na powerbooku 1,33 Ghz s 1,25 GB rama i 10.5.8. I znam pouzdano da lampa na 1 GHz radi ok. Stvar je samo očekivanja; ako si naviknut na powermac, onda je komp spor. Ako si radil na bondi iMacu, onda je munja....

To je sve stvar očekivanja, ako mi računalu kad pokrenem mail sa 10.5 treba minuta i pol, a sa 10.4 30 sekundi (pričam sad napamet), jasno je čemu ću se okrenuti

I Cube je na 10.4, makar teoretski ide i 10.5 na njega s obzirom da je i on upgrejdan...

I ne, ne vrtim na kućnim strojevima Pro aplikacije, govorim o upotrebi za surfanje, nešto dokumenata, par igrica za dijete i slično... Nakon metanja 10.5 prvo dijete, a zatim i žena (koji uostalom najviše i sjede na tom stroju) su graknuli da vratim sve kak je bilo
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 2 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, miomika, tino1, zvone, Anonimci (468)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.01 Seconds

Provided by iJoomla SEO