Novi Air vs iPad
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novi Air vs iPad

15.12.2010 | 13:03
S obzirom da nemam iPad, a namjeravao sam ga kupiti kada dodje legalnim putem u HR, medjutim kako sada stvari stoje izgleda da cemo mi Hrvati u potpunosti preskociti prvu generaciju iPada. Isti scenarij kao i sa iPhone. Sto nuzno i nije lose

Meni je za oko zapeo novi Air. Stvarno mi je tezak moj MBP za nositi svaki dan.

Zelim cuti vase cijenjeno misljenje, jer ovdje ima korisnika stvarno raznih profila i nacina gledista.

Da li je pametno kupiti iPad sada kada postoji Air??

Po meni, puno vise pluseva je na strani Air-a, pa bi volio da potrosite malo vaseg vremena i demantirate me ako sam u krivu...

1. Air je dovoljno mali i lagan da nije velik za nosenje uokolo, kao i iPad.

2. Dovoljno je snazan i brz da u vecini svakodnevnih stvari moze zamijeniti i glavno racunalo (naravno nece se raditi DTP i 3D na njemu) .

3. Posjeduje punokrvnu hardversku tipkovnicu na kojoj se moze brzo i ucinkovito tipkati i veca kolicina teksta.

4. Ipak je to laptop, kada ga stavite na krilo (stol, kauc, plazu...) on STOJI. Tj. ne treba mu nikakav naslon i tome slicno.

5. Vrti Flash.

6. Vrti sve "prave" aplikacije (glup naziv znam) kao i "racunalo broj 1" i sinkronizira se s njim.

7. Dovoljno mu je velika autonomija (pogotovo 13") da se ne mora cesto puniti.

Jedino sto mi istinski smeta je neosvijetljena tipkovnica Iskreno mi je zao sto nema taj feature...

Mogu li zamoliti nekog vlasnika iPada da me razuvjeri? Jer ja nisam uopce koristio taj gadget, tako da mozda imam krivo glediste zbog neupucenosti.

Hvala svima na komentarima i sugestijama.
15.12.2010 | 14:40
Moje iskustvo je sljedeće, ako radiš išta više od pisanja treba ti Air, to je neminovno. Netko poput mene tko radi kao novinar može još i proći sa Pagesima i ostatkom iWork paketa ali neke "složenije" poslove koji ovise o "ozbiljnim" aplikacijama nećeš moći raditi, tada će ti iPad biti nepotrebni trošak. Ali...

Prednosti su mu nevjerojatna upotrebljivost kao uređaja koji te prati na putovanjima, a služi za čitanje, slušanje, gledanje... Baterija je genijalna i na put ne moraš ni nositi punjač, čitanje knjiga i novina je fantastično, pretplata na NG za jednu godinu 130 kn,... Sve su to stvari koje ti kad čekaš avion na Frankfurtskom aerodromu nekoliko sati znače više od činjenice da na njemu možeš pokrenuti Photoshop.

Tipkovnica na iPadu i više nego upotrebljiva, čitav tekst o aplikacijama na iPadu napisan je isključivo na toj tipkovnici.

To što Air, ili bilo koji drugi prijenosnik, stoji u krilu meni je često bila otegotna okolnost jer upravo iPad mogu namjestiti kako mi paše čak i kad se frajer na sjedalu ispred mene ziba kao na njihalici. Ekran je stvarno odličan, takav da iPad može komotno stajati položen na stolu i da svejedno vidiš sve što je na ekranu. Izostanak flasha na iPadu je blagoslov, pročitaj koliko ljudi kude flash na GalaxyTabu i drugim Androidima. Ako se ne varam čak ni novi Air ne dolazi sa njim iz tvornice.

Imao sam stari Air i zamijenio ga za drugi iPad, za djevojku, bez obzira na malu masu i veličinu nije bio ni dovoljno lagan ni dovoljno malen da bude kao iPad. Kao glavno računalo imam iMac 24' to je stroj na kojem radim, na kojem imam glazbu, slike... iPad koristim u svim drugim situacijama, zapravo i nisam oduševljen idejom da nosim sa sobom računalo na kojem mogu raditi, onda me zovu i traže da radim a ja sjedim na terasi vikendice i ne dolazi u obzir da idem raditi. To naravno ne znači da ne bi volio provjeriti što je novo na Jabučnjaku.

Ideja Aira i 27' Cineme kao glavnog računala mi se dopada ali bojim se da još nismo na toj razini.

Vjerojatno ti nisam pomogao ali u konačnici je stvar ovakva, ako trebaš prateći uređaj koji koristiš uvijek i svugdje a možeš na njemu nešto odraditi kupi iPad, definitivno je dobar.

I još jedna stvar kao hrana za mozak, iPad i Air 13' zajedno teže ravno 2 kg, dok MBP 13' teži 2.04 kg
15.12.2010 | 16:59
Iskreno, oba proizvoda su cool. Po tvom tekstu nekako mi se čini da si se već odlučio za Air Po meni nemreš pogrješit ni u jednom slučaju.

Ja sam se odlučio za iPad jer za moje potrebe je više nego ok. Usprkos mojim skromnim zahtjevima svaki dan otkrijem da mogu nešto još više.

Meni je on zamijenio u potpunosti drugo računalo u surfanju, e-mailu, multimediji (video, muzika), čitanju vijesti, knjiga i poslovnih dokumenata u PDF-u, igranju, pa i pisanju, te obradi fotografija i to u pokretu. Jedino za što mi još treba kućno računalo jest za izradu video materijala.

Mislim da sve zavisi što želiš. iPad traži malo navikavanja i eksperimentiranja, ali u konačnici to je jako dobro i korisno MOBILNO računalo. Autonomija mu je fantastična, a sa dodatnom baterijom u obliku zaštite može mu se produžiti do skoro 17 sati!!! Fenomenalno. Ima i nedostatak što nema datotečni sustav koji bi pojednostavio razmjenu datoteka između aplikacija na njemu i vanjskog svijeta. No, usprkos tome ima već popriličan broj korisnih aplikacija koje su našle načina da taj nedostatak zaobiđu.

Ne znam na što si mislio kad si spomenuo "prave" aplikacije? Photoshop? AutoCAD? 3DS Max? Corel? Adobe? Mislim da ni Air ni iPad nisu namjenjeni da sav svoj posao obavljamo na njima. Mislim da su oni zapravo zamišljeni kao mobilni dodatak našem desktop računalu za sve.

Moje mišljenje je da je iPad odličan izbor i za razliku od Aira jedina je razlika što traži malo privikavanja na iOS filozofiju korištenja. Tko je spreman malo eksperimentirati siguran sam da ga iPad neće razočarati.
15.12.2010 | 18:06
Ja sam vlasnik MB white (u stvari, kupio mi ga poslodavac), iMac-a i iPad-a. Stroj na kojem radim ozbiljne stvari je iMac, a MB white je potpuno pao u zapećak otkad imam iPad.

iPad koristim za konzumiranje sadržaja i tu je nenadmašan (jednostavnost, brzina, trajanje baterije, težina). Koristim ga sa browsanje, RSS, čitanje pdf-ova, e-booka, mailove, twitanje, organizaciju vremena (GTD) i sl.

No, iPad po mom mišljenju nije pogodan za ozbiljan rad ako se pod "ozbiljan rad" podrazumiijeva uređivanje fotografija i video zapisa, obrada veće količine teksta, rad u tabličnom kalkulatoru i sl.

Za manje zahvate iPad je sasvim dovoljan (manji tekstovi, mailovi, nešto vektorskog crtanja, dijagrami).
Dakle, meni sasvim odgovara podjela: kod kuće iMac, na putu iPad te mi je laptop makar i težine Air-a suvišan.

Razmisli o tome za što bi koristio novog ljubimca pa će odluka doći sama od sebe.
15.12.2010 | 20:41
Mogu li zamoliti nekog vlasnika iPada da me razuvjeri?

Kao korisnik oba uređaja, neću te razuvjeriti. Air je punokrvno računalo (pogotovo ovi novi, sa grafikom upotrebljivom i za 3D), a iPad je gadget za kauč. Na Airu možeš raditi sve što ne traži megalomanske površine ekrana, a možeš se s njim i zabavljati. S iPadom ćeš se primarno zabavljati.

Meni je iPad postao nezamjenjiv za čitanje (pogotovo PDFova), osim ljeti, vani na suncu (kad koristim Kindle).

S Aira uglavnom vrtim Keynote prezentacije (što bih mogao i s iPada) tijekom kojih moram raditi u nekom od programa (s naglaskom na grafiku i/ili programiranje - što pak ne mogu na iPadu).

Da moram odabrati samo jedan, odabrao bih Air (jer ima sve funkcionalnosti iPada, a obrnuto ne vrijedi). Ali svakako bih se potrudio potom nabaviti i iPad jer je vrijedan svake pročitane stranice PDF-a na njemu. I pogledanog tutoriala. I napisanih bilješki pritom - pogotovo otkako je "proradio" multitasking na njemu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 13 sati
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa