Kupovina MBP u Londonu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupovina MBP u Londonu

30.08.2010 | 15:31
Zanima me, ako ima tko iskustva s kupovinom u Londonu. Naime, zanima me povrat poreza. Isao bi s avionom. E sad, gdje se ovjerava povrat poreza, dall je to firma TaxFree (onaj plavi kvadrat) i moze se podici i u RH ili SLO ili blize. Jeli ima kakvih problema u Apple Storeu da se dobije tormular.
Znaci neka iskustva iz prve ruke koji su kupovali u Engleskoj. Za carinu sam shvatio da ne rade probleme jer ide kao rucna prtljaga, ali se ambalaza mora hitit.
Imam vremena, jer ne planiram ici za koji dan.
30.08.2010 | 16:46
Da bi ti ovjerili osobni izvoz (na temelju kojeg se vraća porez), moraš imati izravni let izvan EU (dakle, letjeti ravno za Zagreb, a ne za Ljubljanu, Trst ili Budimpeštu). Ne sjećam se više točno, ali mislim da prilikom check-ina moraš naglasiti da imaš robu za oslobođenje poreza pa te stave na stranu da pričekaš carinika. Ta roba mora ići u avion (ne može biti u ručnoj prtljazi), a potvrdu dobiješ kad ti kofer (kutija, što već) otputuje trakom u avion. Šalter za refund ima negdje na aerodromu, ali dobro su se potrudili da ga bude teško pronaći (tipa: u podrumu, na kraju trećeg hodnika s lijeva, iza cijevi od centralnog grijanja, iza vrata na kojima piše "čuvaj se leoparda" ).

Ako me sjećanje dobro služi, "Tax Free" ne funkcionira.
30.08.2010 | 21:12
Mislimd aide ovako - kao prvo trgovina u kojoj kupujes ti mora moci izdati tax free racun. Nakon toga s tim racunom na aerodromu ides u carinski ured da ti to pogledaju i ovjere. Roba *mora* biti kod tebe da je pogledaju, dakle moze biti i rucnoj prtljagi. Nakon toga s tim ovjerenim papirom mozes kod nas podignuti povrat poreza (mislim da su to radile banke za masnu proviziju) ili to mozes napraviti u trgovini gdje je roba kupljena nakon sto vratis taj ovjereni papir. Uglavnom u nekoliko navrata sam procjenio da je to previse zajebancije.
30.08.2010 | 21:52
Kako se oni u tom scenariju znaju da nakon ovjere nećeš robu dati nekom tko će je zadržati i koristiti dalje u Engleskoj?

Toga se svakako sjećam - da roba mora biti kod tebe da im je pokažeš, ali sjećam se i da sam morao pokazati kartu s destinacijom izvan EU (ako letiš normalnim kompanijama koje ti prtljagu pretovaruju automatski, možda i nije bitno da li presjedaš negdje unutar EU, ali kad letiš low budget, let mora biti izravno izvan EU) i da je carinik bio kraj mene dok su mi kofer s robom checkirali i poslali na avion. Da li mi je lupio pečat neposredno prije ili neposredno nakon toga - ne sjećam se.
30.08.2010 | 22:54
i onda ti ovi u zgb opale carinu €500?
30.08.2010 | 23:05
Ovisi što kupuješ...
30.08.2010 | 23:56
Što me podsjetilo na anegdotu kada sam pred godinu dana odnio sa sobom XBOX na dvomjesečni teren da ubijem tužne večeri...i pri povratku zaustavi me carnik u zračnoj luci i pita "imam li što elekronike u torbi". Što ću, kažem da imam ali da sam to nosio sa sobom (i već se mislim eto sad problema). Pita me on (neki mlađi momak je bio) "A je li korišten?". Rekao sam "Oh, korišten je i to dobro!" - na što se nasmijao i zaželio ugodnu večer.
31.08.2010 | 10:31
Hm, nesto mi je nelogicno. Uzeo bi kako sam napisao prijenosno racunalo koje mislim zbog baterije ide u avion, a ne u prtljegu dolje. Drugo, kad napravim check-in i ujdem na terminal tada i moram proci policiju i carinu, pa kaj se taj dio aerodroma ne smatra medjunarodnim prostorom i kao da sam izasao iz zemlje ako ima let izvan EU. Nebi se htio zaletjeti jer bez PDV i u RH mogu uzeti komp, gdje je cijena nesto i niza nego u UK s porezom, a ni tipkovnica nije HR. Ako ipak ima tolikih komplikacija, bas mi se i ne daje 1000 funti za isprobavanje. Da je kaj jeftinije jos i nekek. Izgleda da mi ne preostaje nego kod nas uzeti. Mada me zanima i ona 3 godine garancija koju tu ne mogu isposlovati. Mozda je bolje to sve trziti i kod slovenaca.
Dajte prijedloge, prosvijetlite me. Moj MBP je 4 godine i rado bi se malo pofriskal. LOL
inace hvala svima na odgovorima.
31.08.2010 | 10:43
Moj je powerbook star 6 godina i ja bi se isto pofriškal. Meni ne trebaju ideje, nego donacije:laugh:
Primam sve valute:silly:
31.08.2010 | 11:58
Djuro, evo imam ja nešto krajiških dinara iz 1992. Parsto milijardi. Jel dosta?

Žabac, u međunarodnom si prostoru tek nakon što prođeš security check. To i jest razlog što ti pišu znakovi "Have you forgot something? No returning after passing this point.". A check-in se radi ranije, a carinski ured je također ranije. Nisam siguran za ovo u vezi baterije.

Pretpostavljam da uvijek možeš probati nasurfati neki info E-mail od aerodroma s kojeg se vraćaš pa probati pitati na licu mjesta.
01.09.2010 | 16:54
To sam gotovo siguran, baterije ne idu dolje. Kako gore ne idu nozevi. Pas u cargo prostor staviti prijenosnik i nije bingo rjesnje. Budem jos malo proucio. Inace ni ne mislim odmah dici novce, vec naknadno. Hvala na odgovorima.
02.09.2010 | 00:07
Ja sam nekoliko puta imao laptop u check in torbi i nikad nije bilo problema.... doduše ne bih to preporučio iz drugih razloga.
02.09.2010 | 16:39
ja sam svom MBP kupio u Stocholmu u 3 misecu ove godine,platio ga 1100e i povratio porez sutradan na aerodromu,oko 210e.Nije bitno da li ides u zemlju Eu ili ne,bitno je da ti putovnica nije iz EU
02.09.2010 | 18:29
To me zanimalo.
02.09.2010 | 20:34
ja sam to uradio preko organizacije global refund.U ducanu mi ispisali cek,ja ga predao u global refun office ,oni mi dali eure i to je to
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 19 sati
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jura22, Miro Spiro, Riba, Anonimci (417)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.73 Seconds

Provided by iJoomla SEO