Kupovina MBP u Londonu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupovina MBP u Londonu

30.08.2010 | 15:31
Zanima me, ako ima tko iskustva s kupovinom u Londonu. Naime, zanima me povrat poreza. Isao bi s avionom. E sad, gdje se ovjerava povrat poreza, dall je to firma TaxFree (onaj plavi kvadrat) i moze se podici i u RH ili SLO ili blize. Jeli ima kakvih problema u Apple Storeu da se dobije tormular.
Znaci neka iskustva iz prve ruke koji su kupovali u Engleskoj. Za carinu sam shvatio da ne rade probleme jer ide kao rucna prtljaga, ali se ambalaza mora hitit.
Imam vremena, jer ne planiram ici za koji dan.
30.08.2010 | 16:46
Da bi ti ovjerili osobni izvoz (na temelju kojeg se vraća porez), moraš imati izravni let izvan EU (dakle, letjeti ravno za Zagreb, a ne za Ljubljanu, Trst ili Budimpeštu). Ne sjećam se više točno, ali mislim da prilikom check-ina moraš naglasiti da imaš robu za oslobođenje poreza pa te stave na stranu da pričekaš carinika. Ta roba mora ići u avion (ne može biti u ručnoj prtljazi), a potvrdu dobiješ kad ti kofer (kutija, što već) otputuje trakom u avion. Šalter za refund ima negdje na aerodromu, ali dobro su se potrudili da ga bude teško pronaći (tipa: u podrumu, na kraju trećeg hodnika s lijeva, iza cijevi od centralnog grijanja, iza vrata na kojima piše "čuvaj se leoparda" ).

Ako me sjećanje dobro služi, "Tax Free" ne funkcionira.
30.08.2010 | 21:12
Mislimd aide ovako - kao prvo trgovina u kojoj kupujes ti mora moci izdati tax free racun. Nakon toga s tim racunom na aerodromu ides u carinski ured da ti to pogledaju i ovjere. Roba *mora* biti kod tebe da je pogledaju, dakle moze biti i rucnoj prtljagi. Nakon toga s tim ovjerenim papirom mozes kod nas podignuti povrat poreza (mislim da su to radile banke za masnu proviziju) ili to mozes napraviti u trgovini gdje je roba kupljena nakon sto vratis taj ovjereni papir. Uglavnom u nekoliko navrata sam procjenio da je to previse zajebancije.
30.08.2010 | 21:52
Kako se oni u tom scenariju znaju da nakon ovjere nećeš robu dati nekom tko će je zadržati i koristiti dalje u Engleskoj?

Toga se svakako sjećam - da roba mora biti kod tebe da im je pokažeš, ali sjećam se i da sam morao pokazati kartu s destinacijom izvan EU (ako letiš normalnim kompanijama koje ti prtljagu pretovaruju automatski, možda i nije bitno da li presjedaš negdje unutar EU, ali kad letiš low budget, let mora biti izravno izvan EU) i da je carinik bio kraj mene dok su mi kofer s robom checkirali i poslali na avion. Da li mi je lupio pečat neposredno prije ili neposredno nakon toga - ne sjećam se.
30.08.2010 | 22:54
i onda ti ovi u zgb opale carinu €500?
30.08.2010 | 23:05
Ovisi što kupuješ...
30.08.2010 | 23:56
Što me podsjetilo na anegdotu kada sam pred godinu dana odnio sa sobom XBOX na dvomjesečni teren da ubijem tužne večeri...i pri povratku zaustavi me carnik u zračnoj luci i pita "imam li što elekronike u torbi". Što ću, kažem da imam ali da sam to nosio sa sobom (i već se mislim eto sad problema). Pita me on (neki mlađi momak je bio) "A je li korišten?". Rekao sam "Oh, korišten je i to dobro!" - na što se nasmijao i zaželio ugodnu večer.
31.08.2010 | 10:31
Hm, nesto mi je nelogicno. Uzeo bi kako sam napisao prijenosno racunalo koje mislim zbog baterije ide u avion, a ne u prtljegu dolje. Drugo, kad napravim check-in i ujdem na terminal tada i moram proci policiju i carinu, pa kaj se taj dio aerodroma ne smatra medjunarodnim prostorom i kao da sam izasao iz zemlje ako ima let izvan EU. Nebi se htio zaletjeti jer bez PDV i u RH mogu uzeti komp, gdje je cijena nesto i niza nego u UK s porezom, a ni tipkovnica nije HR. Ako ipak ima tolikih komplikacija, bas mi se i ne daje 1000 funti za isprobavanje. Da je kaj jeftinije jos i nekek. Izgleda da mi ne preostaje nego kod nas uzeti. Mada me zanima i ona 3 godine garancija koju tu ne mogu isposlovati. Mozda je bolje to sve trziti i kod slovenaca.
Dajte prijedloge, prosvijetlite me. Moj MBP je 4 godine i rado bi se malo pofriskal. LOL
inace hvala svima na odgovorima.
31.08.2010 | 10:43
Moj je powerbook star 6 godina i ja bi se isto pofriškal. Meni ne trebaju ideje, nego donacije:laugh:
Primam sve valute:silly:
31.08.2010 | 11:58
Djuro, evo imam ja nešto krajiških dinara iz 1992. Parsto milijardi. Jel dosta?

Žabac, u međunarodnom si prostoru tek nakon što prođeš security check. To i jest razlog što ti pišu znakovi "Have you forgot something? No returning after passing this point.". A check-in se radi ranije, a carinski ured je također ranije. Nisam siguran za ovo u vezi baterije.

Pretpostavljam da uvijek možeš probati nasurfati neki info E-mail od aerodroma s kojeg se vraćaš pa probati pitati na licu mjesta.
01.09.2010 | 16:54
To sam gotovo siguran, baterije ne idu dolje. Kako gore ne idu nozevi. Pas u cargo prostor staviti prijenosnik i nije bingo rjesnje. Budem jos malo proucio. Inace ni ne mislim odmah dici novce, vec naknadno. Hvala na odgovorima.
02.09.2010 | 00:07
Ja sam nekoliko puta imao laptop u check in torbi i nikad nije bilo problema.... doduše ne bih to preporučio iz drugih razloga.
02.09.2010 | 16:39
ja sam svom MBP kupio u Stocholmu u 3 misecu ove godine,platio ga 1100e i povratio porez sutradan na aerodromu,oko 210e.Nije bitno da li ides u zemlju Eu ili ne,bitno je da ti putovnica nije iz EU
02.09.2010 | 18:29
To me zanimalo.
02.09.2010 | 20:34
ja sam to uradio preko organizacije global refund.U ducanu mi ispisali cek,ja ga predao u global refun office ,oni mi dali eure i to je to
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 9 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

accom, Air, m@xym, Maxxy, miomika, pontmax1, Tomek, Zoki, zvone, Anonimci (500)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO