Cube, 10 godina...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Cube, 10 godina...

16.08.2010 | 11:49
Gospodo,

Nekak mi se čini da je svima promaklo da je kockica (ne BMW, nego Apple) proslavila 10. rođendan. Ja sam vidio Cube uživo nekoliko puta. Jednom na Salonu u Frankfurtu, kad je Opel na štandu imal nekog grafičara koji je s Cubeom crtuljil nekog vraga. Drugih nekoliko puta sam ga videl u rahmetli Hand designu dok je to još bila firma koja je radila kod Pajić porte tj. Vjesnikovog nebodera. Tam su na njemu prelamali, ali im se grijal pa je bil otvoren, tj. bez kućišta.
Jučer sam malo gledal po eBayu i vidim da drže cijenu jako dobro, a one nabrijane verzije (ima i do 1,8 GHz!) koštaju ko suho zlato. Pa ako bi tko bio dobra duša da rekne koju o kockici? Znam da ju Riba ima pa njemu odmah pitanje: zakaj ju nisi upgradeal na ozbiljniji stroj? Vidim da se za 450 baksa da nabavaiti dual proc 1.5 GHz G4 konfa s kojom je to još uvijek vrlo ozbiljna mašina.
Eto, mali poticaj za raspravu: što bi danas u programu bio Cube? Mini je sladak, ali nije dovoljno skup. Ako se ne varam, Cube je koštal više ili kao ondašnji powermac G4, kaj bi značilo da bi danas koštal kao macpro. Ima li uopće šanse da nekaj takvo opet doživimo od Štefa?
Evo, moj mali prilog ovom mjestu da se oživi rasprava: pored Cube i lampe, koji bi komp još zaslužio takav kultni status zbog svog dizajna?
16.08.2010 | 13:21
Vjerujem da će se Jobs vratiti kocki kao dizajnu još jednom. NeXT mu je bio omiljeni projekt, a Cube samo nastavak toga. Volio bih vidjeti jedan smanjeni Mac Pro u Cube stilu, mislim da postoji tržište za takav stroj.

Što se tiče drugih Macova, mislim da je Lampa bez konkurencije i da je čak jača od Cubea kada je dizajn u pitanju. Da Apple danas nudi Intel Lampu vjerujem da bi se prodavala više nego sadašnji flat model!
  • Dijete
  • Posjetitelj
16.08.2010 | 13:39
Disleksija me natjerala da razmisljam koji je to zadnji Fiat bio puno prodavan..

Flat!! Flat modeli!!
16.08.2010 | 13:49
@Davor: znaš da sam ja duboki štovatelj lika i djela lampe, ali moram priznati da mi se cube u kombinaciji s odgovoarajućim monitorom (recimo, ona 20-ka) i zvučnjacima (isti su bili na lampi, ako se ne varam?) izgleda zbilja opako. Toliko ledeno, hladno da je zapravo savršeno. Inače nisam baš pobornik hladnog dizajna (recimo, uvijek ću pretpostaviti drvo plastici, pa i aluminiju), ali ta kombinacija Cubea izgleda prej...no. A zamisli koja bi se čuda danas mogla utrpati u tu kocku od 8 inča, ako se ne varam? Cijeli macpro stane u nju valjda dvaput........
A možda sam cubeom fasciniran zato kaj lampu imam doma? Tko će znati, kod susjeda je uvijek trava zelenija, zar ne?
A Dijete, bilo je prodavanih fiata, kako ne. Recimo uno, tipo.....Problem je kaj je najmlađi od njih star sad već skoro 20 godina.....
16.08.2010 | 15:56
Cube uopće nije bio skup. Problem su ljudi koji smatraju da ako je nešto manje onda mora biti i jeftinije (?). Cube je onda bio jednako znažan kao i veliki desktop model, uključujući i procesor i *grafičku*, ni po čemu nije zaostajao sa velikim desktop modelima, osim što nije nudio PCI slotove koje većina od nas i tako nije nikad koristila. Danas svi plaču kako nema Pro stroja manjeg formata, a opet bi ga svi željeli za pola cijene, nitko se ne pita vrijedi li manji footprint i tišinu platiti. Da postoji, ja bi (opet) tako nešto opet kupio.
Druga je ta fama oko "pregrijavanja". Ne znam što se događalo u Hand designu, ali kod nekolicine Cubea koje sam imao prilike vidjeti niti jedan nije imao taj problem, i nitko na Cube mailing listi nije imao taj problem. Ljudi su vjerojatno imali hardverske probleme i najlakše je bilo to objasniti pregrijevanjem, jer "kakav je to kompjuter bez ventilatora"
Pred godinu-dvije (nakon 9 godina korištenja u tvorničkoj 450 MHz konfiguraciji!) došlo je vrijeme izbora: upgradeati CPU ili kupiti Mini. Na kraju je razum ipak pobijedio jer sam za nižu cijenu od CPU upgradea kupio G4 Mini na 1.5 GHz.
Cube i dalje radi i stoji na polici, i nedavno je poslužio sa slanje nekoliko faxova jer ostali Macovi nemaju modem.

Što se lampe tiče. meni to nije niti do koljena Cubeu, od izrade, fleksibilnosti i prektičnosti. Jedino što se lampi može priznati je osebujan dizajn koji ti se ili može sviđati ili ne. Ja sam među ovim drugima...
16.08.2010 | 16:34
Ne znam kaj je bilo u Handu, znam samo da sam tam zalazil povremeno (čitaj jednom do dva put mjesečno kad bi trebal nekaj Emila koji je tam imal svoje odaje). Elem, odjednom je Cube bil u toplesu i mislim da je bil i neki ventilator nakalemljen na vrh hladnjaka pa iz tog zaključujem da se pregrijaval. Ili tko zna kaj su delali s njim?
Ali, da, Cube mi je toliko cool (u doslovnom smislu te riječi) da se to ne da riječima opisati. I da, slažem se s tobom, tišina itekako ima svoju cijenu: kad se sjetim ovih piceka koji ruže ko vešmašine.....
16.08.2010 | 19:25
Djuro genijalac je napisao:

Evo, moj mali prilog ovom mjestu da se oživi rasprava: pored Cube i lampe, koji bi komp još zaslužio takav kultni status zbog svog dizajna?

128K, pa i LC
17.08.2010 | 10:17
A ne neki zloženac od MSana ili HGšrota (prije nego su krepali)?
17.08.2010 | 12:48
Zanimljivo kako svi meni osobno najuspješniji dizajni imaju oblik kocke. Uz NeXT Cube, tu je i SGI Tezro monstrum:

tezro.jpg
17.08.2010 | 14:46
Riba, da ti nisi sljedbenik Picassa? Čini mi se da uočavam neke kubističke sklonosti kod tebe; počev od kompa do auta:laugh:
  • Dijete
  • Posjetitelj
17.08.2010 | 16:35
Djuro genijalac je napisao:
Riba, da ti nisi sljedbenik Picassa? Čini mi se da uočavam neke kubističke sklonosti kod tebe; počev od kompa do auta:laugh:

i Lubanja!
19.08.2010 | 01:16
Ima li šanse da apple napravi nešto ovako? Mali stolni pro mac. Recimo, mašinerija kao u novog iMaca 27" s mogućnošću laganog nadoštiklavanja diskova i cijenom iMac - a. Mislim da je ovo je san mnogih poluprofesionalnih korisnika, a i ako crkne monitor ne mora se računalo baciti u kantu http://www.jabucnjak.hr/media/kunena/attachments/legacy/images/images-66eee65ceb7e845d814b255b26feb221.jpeg
Prilozi:
19.08.2010 | 01:27
To je ono što i ja želim, ali iskreno mislim da su šanse male da se to dogodi. Jobs kada se na mlijeko opeče, i na jogurt puše.
19.08.2010 | 01:53
Onaj SGI je i meni zapeo za oko odmah kada sam ga prvi put vidio! Super im je kućište, baš je moćno i danas izgleda dobro!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 59 minuta
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!