dvojba oko odabira Mac Pro-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

dvojba oko odabira Mac Pro-a

04.07.2010 | 20:55
Pozdrav ekipa, molio bih vas za savjet i preporuku

dvoumim se izmedju slijedeca dva modela Pro-a (oba dva su polovna racunala i cijena im je identicna)

Mac Pro 3.1
2 x 2.8 quad core

ili

Mac Pro 4.1
2.66 quad core Nehalem

Namjena je koristenje Final Cut, Motion i AFX.
trenutno koristim iMac 24 - 3.06 i ukazala mi se prilika za zamjenu

Zanima me sto je brze i bolje od gore navedena dva modela. Puno sam citao i cuo razlicita misljenja, od Nehalem je noviji,kasnije ces ga lakse prodati, novija arhitektura procesor, brzi do onih koji tvrde da za video editing i ne pomislja nista drugo od 8-corea ?

volio bih cuti i vasa misljenja i prijedloge

unaprijed hvala
04.07.2010 | 22:02
Ja mislim da bi vise profitiral s onim prvim. 8 jezgri je ipak vise nego 4. jedino neznam da li su i programi optimirani za rad s vise jezgri. (znamo da te CS5 ima tu podrsku)
To je moje misljenje.
05.07.2010 | 01:02
Ne znam stvarno koliko ti treba 8 jezgri za editing? Ja imam 3.0hgz 8core i radim u Afterima i to nije optimizirano nikako za takvu masinu U Motionu ne radim ali za njega je kljucna grafulja koliko sam upoznat tako da obrati paznju i na to.
btw ne znam kakva je situacija sa CS5, nadam se da bolje hendlaju multiprocesing.
05.07.2010 | 02:04
Za rendere tranzicija i ostalih kompliciranijih situacija na više trekova nema do sirove snage, a 8 jezgri je brže od 4 čak i da uzmeš najstariji model.
05.07.2010 | 15:16
I jos nekaj, nisi rekel koliko memorije imaju. Ocito, sto vise, to bolje.
Ne znam koliko utjece graficka kod (pre)kodiranja video (dali software upoce koristi GPU i ako koristi u kojoj mjeri), montaze i tih radnji. Ja sam vrlo malo (amaterski) radil s videom i procesorska snaga je bila presudna. Opcenito mislim da su graficke puno jace nego sto ih prate procesori (nisam ovo bas spretno rekel), ali misli da se shvaca.
Moguce da kod renderiranja i ide preko GPU-a.
Ja bi 8-core bez obzira kaj je stariji.
A kaj se tice prodaje, nije to Golf pa se bu bolje prodal. Ovak i onak, kad ga bus prodaval, cijena bude mala (osim ako prije ne rikne).
05.07.2010 | 20:04
ja sam takodjer pucao na 8-core, ali procitavski ovo:

www.macworld.com/article/139507/2009/03/macpro2009.html

zapitao sam se, tko je tu lud ?!
05.07.2010 | 20:11
Taj Speedmark je očigledno debelo u klincu jer im tablica nema nikakve logike.

Ja sam testirao sve generacije tih strojeva i Nehalem jest brži na manjem taktu, ali ne toliko. Pogledaj malo testove na www.barefeats.com, oni su još najpouzdaniji od onoga što pratim po netu.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 26 minuta
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.62 Seconds

Provided by iJoomla SEO