WiFi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

WiFi

21.03.2010 | 19:16
Zadnji put kad sam razmišljao o brzini WiFi mreže bilo je u doba kad sam imao pristup na internet od 1Mb. Generalna ideja je bila kako je svejedno da li je računalo spojeno na router preko žice ili zraka, pošto je usko grlo sam pristup internetu.

Danas sam skidao iPhone SDK i pošto mi je sad pristup internetu 12 Mb, a sdk image guta oko 3 GB, nije mi bilo nelogično da piše kako će sve biti gotovo za oko 37 minuta pri brzini od oko 1.25 MB/s.

Kad se to skinulo i kad sam sve lijepo instalirao, odlučio sam taj image prebaciti na server kako bih oslobodio mjesto na lokalnom disku. E, tu me stvar iznenadila. Kopiranje istih 3 GB preko WiFi na server je također trajalo oko 35-40 minuta.

Izgleda da su mi se brzina pristupa na internet i lokalne WiFi mreže izjednačile. Moram priznati da me to malo iznenadilo, ali eto, router je star 5 godina. Možda je vrijeme da kupim nešto novije?!

Kako sad stvari stoje na tom planu? Koju brzinu ima neki moderniji WiFi i kakava je kompatibilnost sa starijim strojevima? Doma imam između ostalog i G4 iz 2002. koji ima originalni AirPort kakav se prodavao od 1999. ili tako neke godine, pa mi je važno da i s takvim strojem mogu pristupati mreži.

S druge strane, ako sve ostavim kako je, neću baš imati neku korist ako mi povećaju internet brzinu kroz godinu-dvije.

Igor
21.03.2010 | 19:23
AirPort Express po meni ima najbolji omjer ulozeno/dobiveno, jer ima AirTunes i USB, pa se bilo koji printer moze koristit ka mrezni. AirPort Extreme je savrsenstvo, ali se placa. Treca opcija je Time Capsule, koji je u biti AirPort Extreme sa HDD-om Svi su kompatibilni sa svim mogucim 802.11 standardim (a/b/g/n)
21.03.2010 | 19:34
OK,

a koju brzinu bežične mreže pruža?
21.03.2010 | 19:53
Ovisi koji Mac/PC imas, ali 54 Mbit/s u teoriji. U praksi ne znam, jer mi je ADSL 2 Mbit/s.
21.03.2010 | 20:07
54 Mb/s je teoretski maksimum koji se ne da postići čak niti da su ti uređaji udaljeni 1 cm.

Protočnost opada dosta jako s udaljenošću, a osobito s barijerama tipa zidova, betonskih deka i sl.

Meni doma npr. access point stoji u stubištu u potkrovlju, a laptop je najčešće u dnevnoj sobi na katu. Signal prolazi kroz cigleni zid i betonsku deku, cca 7 m horizontalno i još 4 vertikalno. MBP vezu prijavlje kao "excellent", ali nikad ne prolazi više od 15 Mb/s
  • Dijete
  • Posjetitelj
21.03.2010 | 20:21
meni zvoni u glavi da access point poprima brzinu standarda kojeg koristi najporiji uredjaj spojen na taj AP..
lastane, da li je to istina?
21.03.2010 | 20:30
Tu mi nesto ne stima
802.11a 54Mbps i 5GHz
802.11b 11Mbps i 2.5Ghz
802.11g 54Mbps i 2.4GHz
802.11n 150Mbps i 2.4 ili 5GHz.
Novi Airport extrime ima ovu 'n' mrezu i teoretsku brzinu od 18.75 megabajta u skundi.
Sjecam se da je za 16GB trebalo oko 1 sat preko WiFi mreze. Nesto ti je sporo u lancu.
21.03.2010 | 22:29
zabac je napisao:
Novi Airport extrime ima ovu 'n' mrezu i teoretsku brzinu od 18.75 megabajta u skundi.

Oh, ovo je taman. Brže i od obične 100mb ethernet žice. Moj sadašnji router nema gigabitni ethernet pa nekako živim s tim.

Ovaj 'n' standard riješava stvar za sljedećih 5 godina - osim ako b.net ne digne svoje veze do neba.
22.03.2010 | 08:47
Tesko da bu b.net ili bilo tko drugi za kucanstva dozal brzinu do neba jos jedno vrijeme. Cijene su i vise nego visoke, pa zakaj ulagati u tehnologiju kad i ovak ide dobro. 12Mbps i nije nesto brzo, hocu reci, nije brzo u odnocu na kucnu mrezu. Uzeo sam prije godinu dana APE i prezadovoljan sam, na njeg asam zakvacil i disk i printer preko USB HUB-a. Sve radi. S time da APE ima tu dualnost, tj. dvije mreze moze opsluzivati (2.4 i 5GHz). Preporuka.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 8 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Bertone, drpongrac23, Tomek, zvone, Anonimci (456)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.03 Seconds

Provided by iJoomla SEO