Crko optički na iMacu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Crko optički na iMacu

14.12.2009 | 11:03
Na dve godine starom iMacu 2.4 24" (Al) crknuo mi optički drive. Čita medije ok ali kad ubaciš prazni medij samo nešto struže i ne prepoznaje ga u Toast-u.
U Apple servsu naravno to košta red veličine 2500 kn i dva tjedna bez kompjutera.

Pitanje je dakle ima li tko iskustava s vanjskim pržilicama (USB) na Macu?
Hoće li svaka vanjska pržilica raditi s tim iMacom preko USB-a?
Mislim kad već kupujem da kupim neku bržu i bolju.
Ima li tko kakav konkretan prijedolog što da kupim?

I još kao alternativa, zna li neko podatke o serviseru koji se spominjao na forumima da doma servisira Macove a bolji je i brži od Apple servisa?

pozdrav
i hvala na pomoći
14.12.2009 | 11:29
Servis je www.iservis.hr, imas ga i medju linkovima na Jabucnjaku.
Sto se ostalog tice kako spomenuh na Vikalici - zamjenski interni uredjaj mozes naruciti na www.macsales.com za normalne novce, a mozda momak iz iservisa ili netko ovdje moze preporuciti gdje kupiti odgovarajuci uredjaj u nasim trgovinama.
Od vanljskih, mislim da bi ti svi trebali raditi bez problema. Ja imam vanjski ali firewire i to radi super. Mozda je to bolja opcija, uzeti neko vanjsko ali koje koristi klasicni drive pune velicine jer danas je to postrosna roba, rijetko koji izdrzi duze od godinu dana normalne upotrebe...
14.12.2009 | 13:45
Imam istu situaciju na svom iMacu 24". Dobro i točno veli Riba, kupiš (skoro) bilo koji slot-loading uređaj i jedini keč je da treba maknuti neke 2 capice (ne znam točno koje jer mi je uređaj stigao baš preko iServisa i Marka al ga još nisam stigo niti uzeti niti uvaliti umjesto staroga zahvaljujući prenatrpanom weekendu, ehmmm) i prođeš mnooogo jeftinije nego kaj misliš!

Moj je prvo prestao kužiti i snimati DVD+R medije, pa onda općenito DVD medije. Za sada još snima samo CD medije. No, kako rekoh, preko iServisa (bok Marko!!!) se sve lijepo može obaviti. Meni paše jer sam u ZG. No, prođeš za cijenu uređaja (cca. 350-450kn) plus nekaj kaj te ispadne servis cijena ali izvedljivo je i relativno brzo!

Anyway, meni je stigo NEC/Sony (Optirac) a trenutno mi je u iMacu (defaultno) Matshita. Matshita je mnei izdurala preko 2 godine. Nekima radi sve ko curica a nekima, na istom modelu prdne ravno nakon godinu dana i tjedan-dva-tri. Taman kolko ti je garancija! Smradovi al kaj ćeš. Tak ti je to. Nema pravila.

Naše (tvoj i moj model) su osjetljivi na pržilo, zaslon (bez zaštitnog stakla) i grafička kartica. Boljke prvih modela...

Eto, ak ti je ovo kaj pomoglo...

Bok!
14.12.2009 | 13:46
Riba hvala ti na savjetima.
Daj mi samo napiši koju to imaš jer bi i meni odgovaralo firewire.
14.12.2009 | 14:38
Meni je macbook pro 2,2ghz isto tako prestao citati neke stvari i kad mi se desilo ono sr**** sa grafickom usput sam otvorio i slot drive i pocistio malo laser i sad je puno bolje. skoro pa kao nov.

Al' opet ja volim otvarati stvari
14.12.2009 | 14:48
Kuciste sam kupio pred nekoliko godina negdje u Zagrebu, vidim da je danas dosta tesko naci firewire kucista, ali potrazi malo na www.nabava.net. Unutra utrpas przilicu po zelji i to je to.
14.12.2009 | 19:12
Možda pomogne neki od ovih?
www.nabava.net/trazilica.php?q=slim+slot...submit=Pretra%C5%BEi
14.12.2009 | 20:50
Ej, hvala vam svima na dobrim savjetima.

Nažalost bojim se da samo čišćenje neće biti dovoljno ali uz sve ove ideja nešto ću srediti.

Malo je bed čuti da je to stvar koja se događa (relativno često) na tim iMacovima budući da i doma imam jednog isto takvog. Na sreću s njim još nisam imao problama i nadam se da će tako i ostati.

pozdrav svima
17.12.2009 | 09:58
Spojio sam vanjski usb dvdrw pogon od LG-a, slim verzija, mini ga ignorira.
Nisam još pogledao ima li kakav driver za njega.
Spajan je na više desetaka PC-a, svaki od njih ga je prepoznao odmah po spajanju bez ikakve dodatne instalacije.
Ako netko zna nešto konkretno, jer općenito ne pomaže.
17.12.2009 | 10:01

Ja imam nekoliko vanjskih kućišta sa svačim unutra. Mac ih uvijek vidi bez obzira USB/Firewire/HD/DVD...
Pogledaj u System profileru pod USB da li ga pokaže.
17.12.2009 | 10:07
LG says:
hr.lge.com/prodmodeldetail.do?actType=se...y=GP08LU1&model=

Izgleda da Mac nije podržan.
17.12.2009 | 10:27
U Sys profileru se pojavio tek kad sam mu spojio vanjsko napajanje preko napajanog usb hub-a.
Na PC-u ga uobičajeno zakačim na dva usb porta (jedan napajanje, jedan podaci) pa sam tako probao i na miniju, ali mac ne da struju.
Sad sam ubacio najprije jedan cd s nekim slikama, a onda i neki dvd film, međutim pogon zavrti cd i dvd, zaškripi, pa tako u krug.
Dok nađem gdje mi je usb ext lg standardne veličine pa ću i nju probati.
Za sada sam razočaran.
17.12.2009 | 10:47
Meni iMac alu bez problema radi s LG GSA-E50N.
Vidio ga je i sinov Macbook G4, a Acer laptopi/netbook da i ne govorim. Na drugo ga još nisam spajao. Bok
17.12.2009 | 12:29
bbosnjak je napisao:
Malo je bed čuti da je to stvar koja se događa (relativno često) na tim iMacovima

Nažalost kad unutra trpaju ono Optiarc smeće od drivea.
17.12.2009 | 14:55
Nazovi Tomma sa Mackorisnika.
Evo ti i link sa mojim problemom i odgovorom.
www.mackorisnik.com/forum/ucp.php?i=pm&a...&f=0&p=14420
08.04.2010 | 15:28
Danas sam kupio SONY OPTIARC Slim DRX-S70U-W. iMac 24" (Os x 10.6.3) i Toast 8.0.3 uredno prepoznaju przilicu. Uredno čita i zapisuje na CD/DVD.
Vise o przilici na http://www.sony-optiarc.eu/products/retaildrives/drxs70uw.html.
08.04.2010 | 15:42
Nažalost, Apple ugrađuje katastrofalne optičke pogone u svoje strojeve. To je bilo oduvijek tako, treba se s time pomiriti i što manje ''raubati'' tu optiku. To je jedino rješenje. Osobno sam doživio to iskustvo dva puta. Prvi puta na G3 iMac-u i nakon toga na Intel iMac-u 1st gen. - Sada imam MacMini ali više mi ni ne pada na pamet koristiti optički pogon za bilo što. He, he, he... neće oni mene tri puta zaj...t!!! Što se tiče vanjskog drajva imao sam svojevremeno neki LG koji se USB spajao i radio je tip-top, dok nisam sve zajedno prodao. Tko zna, možda radi još dan danas. Zaključak: Apple-u bi bilo najbolje da uopće ne ugrađuje više optičke pogone, na stranu priče da je to ''potrošna'' roba. Ekipa na vulgaris PC-u prži stotine CD-a i DVD-a mjesečno pa im optika radi besprijekorno. Kod mene na poslu babe već godinama u ''slobodno vrijeme'' prže na 2 PC-a crtiće, filmove i dr. je li, sadržaje pa sve radi besprijekorno.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Tomek, zvone, Anonimci (392)

Novo na Jabučnjaku

Teme