Imac zaledio
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Imac zaledio

13.12.2009 | 12:23
Hitno mi je potrebna pomoc.Sinoc sam imao goste i dao sam sjeci da se igraju igrica na mac-u.I igrali su se dok sve nije zaledilo.Ostavio sam ga tako dok oni nisu otisli,restartovao ga i kad sam ja pokusao na nekom sajtu da upisem lozinku sa brojevima ,zaledi mi mac.Ne skroz ali ne mogu vise klikati misem na stranici niti mogu programe otvoriti.Spaces mi rade ali nista vise od toga.isao sam na provjeru hd_a i tamo mi javlja error,i kad sam pokusao recovery preko externog hd-a javlja mi da ne moze.izgleda da cu ga morati ponovo reinstalirati.Sad pisem sa kloniranog SL-a i sve je u redu tu.evo poslat cu i sliku da vidite sta mi javlja.
i usput kako da sad ako ponovo instaliram OS da sve vratim kako je bilo,jer mi se neda ponovo sve programe traziti po netu..A jos vaznija mi je muzika na itunesu.
13.12.2009 | 12:34
Nisam baš jak u flamanskom, holandskom ili koji je to već jezik... Što to točno piše?
13.12.2009 | 12:36
kaze da ne mogu recovery uraditi.Imam rezervni od na externon hd-u.i kad preko njega uradim kontrolu javi mi da imam greske.dole kad kliknem na herstelen(recovery) javi mi da ne moze da se aktivira.
13.12.2009 | 13:15
Prijateljski savjet je da ipak koristiš engleski, ovako ti od nas malo tko može pomoći. Bas zbog ovakovih slucajeva. Ipak nadam se da će ti netko pomoci. Sretno !
13.12.2009 | 15:14
ok ali sta cu kad koristim holandski.pokusat cu sljedeci put.usput,rijesio sam problem s tim da sam stavio dvd SL-a i uradio backup na datum od prije dva dana.Sad radi ko doxa.Samo idem provjeriti sada hd.javim ako bude kakvih problema.
13.12.2009 | 15:34
Super !
13.12.2009 | 15:43
HD je ok.Samo me sad zanima kako je do toga doslo.Nesto je u vezi sa tastaturom bilo.jer cim pocnem sifu ukucavati s brojevima on zaledi.znaci slova idu normalno samo brojevi su bili problem.imam veliki upitnik iznad glave
13.12.2009 | 16:18
Neću ti pametovati, ali sad znaš zašto ja djecu ne puštam iMacu.
Za igranje imaju PS ili PC ili se ne igraju.Čini mi se da postoji mogućnost i da se osiguraš, da blokiraš pristup osim za igranje. Ja se ne igram, nego unuci, ali nisu kod mene, pa me to ne dira. Raspitaj se kako se to radi, za ubuduće.
13.12.2009 | 17:17
ma blokiran im je od juce mac za igranje.
13.12.2009 | 23:34
Nema potrebe za tako radikalnim mjerama. Za to postoji supervised user account kakav sam ja napravio svojoj djeci. Svakom s drugačijim dozvolama, sukladno uzrastu. Koriste Maca, igraju se, crtaju, dopisuju, skypaju, ali ne mogu napraviti nikakvu štetu.
14.12.2009 | 00:12
jos kad bi mi objasnio kako da ga napravim.Ali u svemu me vise zanima kako je do toga doslo.A sad mi je jos nesto palo na pamet.Juce,malo prije toga sam instalirao novi usb overdrive.Da li je moguc nekakav bug i njemu?
14.12.2009 | 11:23
Što je USB overdrive?

Što se tiče supervised accounta, idi u System Preferences, User Accounts, klikni na plus za dodati account i onda odaberi za tip accounta da je "supervised" te klikni na parental controls za fino podešavanje što se smije, a što ne.
14.12.2009 | 11:47
Usboverdrive je 3rd party driver za miseve, nesto kao i SteerMouse. Odlicni driveri za sve nas koji se nikako ne mogu naviknuti na defaultno OSXovo ponasanje misa i za sve one koji imaju miseve koji nisu bas podrzani u sistemu.
14.12.2009 | 18:27
MoschuS je napisao:
Usboverdrive je 3rd party driver za miseve, nesto kao i SteerMouse. Odlicni driveri za sve nas koji se nikako ne mogu naviknuti na defaultno OSXovo ponasanje misa i za sve one koji imaju miseve koji nisu bas podrzani u sistemu.

Eto objasnio si sta je USB overdrive.Ja sam prezadovoljan s njim,jer se nikako nisam mogao navici na sporost misa.A sad idem napraviti drugi account za djecu da se mogu igrati.
14.12.2009 | 20:12
scarface32 je napisao:
... jer se nikako nisam mogao navici na sporost misa.

Ne razumijem što je sporo na mišu? Pokret, odaziv ili nešto treće?
14.12.2009 | 21:30
josko mis se pod OSXom jednostvno ponasa drugacije nego pod Win, to je jedna od rijetkih stvari koje nisam uspio probaviti. Pod OSXom imas samo jedan slider "tracking" a pod Win uvijek imas dva tj. brzinu i akceleraciju. Ja bez dva nemogu namjestiti misa da mi odgovara nikako i ne pusim one price kako je pod OSXom to bas super jer ako polako micem misa on ide polako a ako trznem onda ide brzo jer sam sebi izgledam kao da imam napad epilepsije dok radim sa defaultnim driverima.
14.12.2009 | 21:54
Tako je i kod mene.Zato je tu USB ovedrive koji je prioglasen jednim od deset najboljih softvera ove godine za mac os.

www.macworld.com/article/145043/2009/12/gemsoftheyear.html
14.12.2009 | 22:29
Kako se ono kaže - da sam jučer umro, ne bi ovo znao...

Nemam blage. Meni miš na Macu radi super. Nakon 2 h korištenja osjećao sam se kao da sam se rodio s njim. Na Win uvijek gnjavaža da ga podesim da budem zadovoljan.
14.12.2009 | 22:35
Smayoo snimi ga,i ako ti bude trebao serijski javi se na pp.Vrijedi ga probati
14.12.2009 | 22:42
Hvala na ponudi, ali, kako rekoh, meni je miš na Macu super ovakav kakav jest.
14.12.2009 | 22:56
@MoschuS hvala na objašnjenju
Nikada se nisam previše družio s Windowsima, a ni igre mi nisu jača strana pa ove finese, kao i smayoo, nisam znao. Original driver i Mighty Mouse odgovara mom načinu korištenja računala pa sam s njim zadovoljan.
27.12.2009 | 10:54
Opet ja:( Jutros kad sam startovao mac dosao je samo do jabuke i tu zaledio .Znaci ni makac dalje.Ugasim ga na tipci iza i ponovo upalim i onda se normalno starovao.Provjerim HD tamo mi kaze da je sve ok.Da li treba ovo da me zabrine ili da se pravim kao da se nista nije desilo.Inace ovo je prvi put da mi se to desilo.Ima li jos kakav prigram da provjerm sve komponente u njemu?
27.12.2009 | 11:25
Ovaj hang upućuje na to da bi ti hard mogao uskoro postati rahmetli. Neki sektor mu je vjerojatno u banani i sad možeš očekivati da će stvar krepati u dogledno vrijeme. Na žalost, hard je potrošna roba (Smayoo ti može reću sekundu kad bude krepal ako mu predočiš što, kada i koliko radiš na kompu;) ) i napravi lagano back up, ako nemaš time mashine i polako se pripremi na to kaj slijedi. Možda bude ubrzo, a možda se tak bude vuklo još mjesecima....
27.12.2009 | 11:27
Edit: često ove opće provjere harda prođu, ali trebal bi nabaviti specifični test proizvođača harda koji ga temeljito prerošta i on onda nađe grešku koju obični programi ne mogu. Pogledaj u system profileru koji hard ti je unutra i onda na stranicama proizvođača probaj naći test baš za taj uređaj...
27.12.2009 | 11:52
e jesi me utjesio djuro.sad mu je negdje istekla godina ,sto znaci da nema vise garancije.idem sad traziti taj test.
27.12.2009 | 11:56
izgleda da je ovaj

Seriële ATA, 250 GB4, 7200 rpm

gdje mogu naci test za njega.ja ne mogu ni pomocu googla.
27.12.2009 | 12:43
Ne zamaraj se provjeravanjem, radi redovno backup i budi spreman na kupovinu novog kada dodje do tog trenutka. Kod hardova nije pitanje hoce li krepati, nego kad ce.
27.12.2009 | 12:53
ma evo gledao sam cijene preko ove stranice www.ifixit.com, ali me zanima da li ga naprimjer mogu odnijeti u servis i da im kazem sta mi se desilo.Ovdje u nl. izgleda da, iako apple daje samo godinu garancije ,prodavnice gdje se prodaju daju jos godinu.meni je u novembru istekla godina i sad kontam da li da ga odnesem u prodavnicu i kazem da mi je samo jednom zaledio ili da sacekam da sam rikne pa ako nije tesko da kupim drugi hd i sam ga zamijenim.na ovoj stranici je oko 100 dolara a ima i objasnjenje kako da ga zamijenim.
i jos pitanje da li ako mi rikne unutrasnji ,mogu mac startovati sa externog?na externom imam kloniran mac os.
27.12.2009 | 12:55
Mozes ga pokrenuti sa externog. Na tvojem mjestu ne bi se zamarao servisom ako se taj problem ne bude pojavljivao ucestalo.
27.12.2009 | 13:09
ma jutros je prvi put.Ma sad sam se malo smirio kad sam vidio da i alternativa da ga sam zamijenim nije toliko teska i skupa.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 41 minuta
  • jura22: E da, gdje je to “begišu”?
  • jura22: Izgleda kako ce ova sezona ipak biti bolja od one 2020.!
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds