MacBook Pro 17 se ledi na shut downu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro 17 se ledi na shut downu

29.11.2009 | 07:47
Problem je dakle sljedeci, komp star 8 mjeseci se zna zalediti i to cesto kada ga bacim u shut down proces.
Instaliran je Snow leopard ali istu stvar je radio i na Leopardu instaliranom prije.
Inace to je MacBook Pro 17 incni sa 2.66 Ghz i 4 GB memorije.
Dakle kada kompjuter krene u shut down zaledi se u trenutku kada nema vise ikonica
na ekranu u kada ostane samo prazna klasicna svemirska desktop pozadina, slijedeci korak
bi bio da se boja monitora pretvori u plavu ali to se ne dogodi nego tu ostane zaledjen.
Kursor se pretvori u loading ikonicu i ona se vrti i vrti vrti...
Nakon toga nema druge nego da ga izbijem iz struje sa power buttonom, ne znam nikako mi se to ne
svidja i brinem se da bih si mogao tako unistiti hard disk ili maticnu, ima li netko neku ideju?
29.11.2009 | 09:29
Gle, komp je pod jamstvom. Dakle, back-up harda i pravac servis. Nemaš tu kaj ti mudrijat. Samo im daj komp i nek ga poprave. Očito nekaj nije u redu s njim. A ako se to stalno događa, onda bar nije teško predstaviti problem pred njima i nek se oni onda ...u s tim. To im je posao, nije li?
Znam, teško se pomiriti s tim da ostaješ bez tako lijepe mašine, ali ja ne bih časio časa, nego odnio stvar u servis. Imaš garanciju baš za te i takve slučajeve....
29.11.2009 | 10:01
Djuro slazem se sa svim recenim ali recimo da situacija nije tako jednostavna sa odlaskom u servis
mada je to najpametnije rijesenje.
Bas bih trebao neki konstruktivni savjet sta bi moglo biti.
Jucer sam kopirao jako puno stvari na externi disk, sve se mislim mozda je
problem sa procesorom je li to moguce?
Update sa Leoparda na Snow ocito nije rijesio problem. I da, ledi se uvijek identicno,
uvijek na shut downu.
29.11.2009 | 11:49
Meni se ista stvar desavala kad bih ga isao restartat(nije MBP 17", nego MB ), ali update sa 10.6.1 na 10.6.2 je rijesio stvar.
29.11.2009 | 11:58
Kako imas eksterni disk, instaliraj potpuno svjezu kopiju OS X-a na vanjski disk i bootaj s njega. Probaj na toj cistoj instalaciji da li i dalje postoji problem sa shutdownom. Ako ne, onda je gotovo sigurno da je problem softverske prirode. Zati mozes sa Migration Assistantom prebaciti svoj user folder se starog diska i nakon toga opet dignuti sistem se vanjskog diska, prijaviti se pod svojim user accountom i pogledati moze li se problem tada reproducirati. Ako da, nesto smeta sto se pokrece u tvojem account, a ako ne, onda je moguce nestos to je instalirano unutar samog sistema.
Takodjer postoje i sistemski logovi gdje mozes vidjeti sto tocno zaustavlja shutdown proces.
Jos jednostavnije, mozes na briznu probati tako da kreiras novi user account na postojecem sistemu i probas shutdown iz njega. Ne radi li ba sshutdown ili ti se zaglavi i na logoutu?
29.11.2009 | 12:09
Ne mora uopće biti HW problem. Može biti i da imaš problematičan komad softvera (neki deamon ili nešto slično, što je uvijek aktivno, možda printer driver?) koji, kad mu OS kaže da se okonča, nešto zablesavi (možda uzaludno traži neku periferiju ili neki mrežni resurs s kojeg bi se trebao odjaviti). Isto tako je moguće i da imaš proces koji mora dovršiti prije nego se prekine (možda Time Machine backup?).

Da bi eventualno provjerio da li je problem softverski, možeš učiniti sljedeće:

1. napravi shutdown navečer i pusti "beach ball" neka se vrti i cijelu noć ako treba. Ako ujutro zatekneš računalo uredno isključeno, znači da je problem s nekim procesom koji se sporo okončava. Nakon toga probaj shut down ponovno. Možda ti je problem nestao (možda je proces bezuspješno pokušavao dovršiti nešto, a ti ga nisi nikad pustio), a možda je uvijek isto.

2. neovisno o rezultatu ad 1, uzmi eksterni disk i na njega napravi clean install OS-a, bez ikakvog softvera. Bootaj stroj s eksternog diska umjesto glavnog. Pokušaj shut down. Ako radi normalno, imaš softverski problem.

Ako utvrdiš da je problem softverski i da nije prošao nakon prvog uspješnog shutdowna, možeš provjeriti da li je do korisničkih postavki ili opće sistemskih, tako da pokušaš logout. Ako ti logout radi normalno, onda bi vjerojatno imao problema sa shutdownom i iz drugog (novog) korisničkog accounta. U tom bi slučaju trebalo tražiti što ti se sve pokreće sistemski, prije samog logina. To je već dosta komplicirano za objasniti.

Ali najprije probaj ove stvari gore pa javi kakav je rezultat.
29.11.2009 | 12:10
Heto, Riba je bio brži...
29.11.2009 | 14:18
Probaj od banalnog, otvori novog usera za probu, i pokušaj pod njim. Time eliminiraš softverski problem na bazi postavki korisnika ili specifičnog softvera baš pod tim korisnikom. Ako problem ostane, onda ono što je Riba rekao da se ustanovi je li u pitanju system-wide problem. Pogledaj i što kaže konzola, koji proces stane pri gašenju?

Vjerujem da je to softverski problem - još u životu nisam sreo Mac koji se nije htio ugasiti radi hardverskog kvara, a vidio sam Macova u životu...
29.11.2009 | 15:06
prilikom gšenja, on uvijek sprema caches i provjerava kexotve. ja bi isao tako daleko da bi skinuo neki progi za cicsenje cache-a ili ručno bi ga očistio . Čak bi se dao kladiti da ga neki .kext ubija, on nekog ili scanera ili kakve pcmcia kartice (T-Mobile, web'n(walk!!??)
30.11.2009 | 13:01
Istu stvar sam ja ima na MBP 17" PPC na kojem je 10.5.8 (to je onaj famozni na kojem je Leonardo Ninđa probio monitor pa sam mjenjao LCD) i stvar sam riješio čistom instalacijom. Probao sam i sa cleanerom no nisam uspio. Tako da je moj savjet: backup i clean install, pa onda malo po malo...
06.12.2009 | 16:01
Hvala ljudi, eto za sada se nadam da je novi update rijesio stvar jer se ne mrzne vise, vidjet cemo, citao sam po forumima ima dosta ljudi sa mojim problemom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 21 minuta
  • jura22: E da, gdje je to “begišu”?
  • jura22: Izgleda kako ce ova sezona ipak biti bolja od one 2020.!
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Anonimci (351)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?