MacBook Pro 17 se ledi na shut downu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro 17 se ledi na shut downu

29.11.2009 | 07:47
Problem je dakle sljedeci, komp star 8 mjeseci se zna zalediti i to cesto kada ga bacim u shut down proces.
Instaliran je Snow leopard ali istu stvar je radio i na Leopardu instaliranom prije.
Inace to je MacBook Pro 17 incni sa 2.66 Ghz i 4 GB memorije.
Dakle kada kompjuter krene u shut down zaledi se u trenutku kada nema vise ikonica
na ekranu u kada ostane samo prazna klasicna svemirska desktop pozadina, slijedeci korak
bi bio da se boja monitora pretvori u plavu ali to se ne dogodi nego tu ostane zaledjen.
Kursor se pretvori u loading ikonicu i ona se vrti i vrti vrti...
Nakon toga nema druge nego da ga izbijem iz struje sa power buttonom, ne znam nikako mi se to ne
svidja i brinem se da bih si mogao tako unistiti hard disk ili maticnu, ima li netko neku ideju?
29.11.2009 | 09:29
Gle, komp je pod jamstvom. Dakle, back-up harda i pravac servis. Nemaš tu kaj ti mudrijat. Samo im daj komp i nek ga poprave. Očito nekaj nije u redu s njim. A ako se to stalno događa, onda bar nije teško predstaviti problem pred njima i nek se oni onda ...u s tim. To im je posao, nije li?
Znam, teško se pomiriti s tim da ostaješ bez tako lijepe mašine, ali ja ne bih časio časa, nego odnio stvar u servis. Imaš garanciju baš za te i takve slučajeve....
29.11.2009 | 10:01
Djuro slazem se sa svim recenim ali recimo da situacija nije tako jednostavna sa odlaskom u servis
mada je to najpametnije rijesenje.
Bas bih trebao neki konstruktivni savjet sta bi moglo biti.
Jucer sam kopirao jako puno stvari na externi disk, sve se mislim mozda je
problem sa procesorom je li to moguce?
Update sa Leoparda na Snow ocito nije rijesio problem. I da, ledi se uvijek identicno,
uvijek na shut downu.
29.11.2009 | 11:49
Meni se ista stvar desavala kad bih ga isao restartat(nije MBP 17", nego MB ), ali update sa 10.6.1 na 10.6.2 je rijesio stvar.
29.11.2009 | 11:58
Kako imas eksterni disk, instaliraj potpuno svjezu kopiju OS X-a na vanjski disk i bootaj s njega. Probaj na toj cistoj instalaciji da li i dalje postoji problem sa shutdownom. Ako ne, onda je gotovo sigurno da je problem softverske prirode. Zati mozes sa Migration Assistantom prebaciti svoj user folder se starog diska i nakon toga opet dignuti sistem se vanjskog diska, prijaviti se pod svojim user accountom i pogledati moze li se problem tada reproducirati. Ako da, nesto smeta sto se pokrece u tvojem account, a ako ne, onda je moguce nestos to je instalirano unutar samog sistema.
Takodjer postoje i sistemski logovi gdje mozes vidjeti sto tocno zaustavlja shutdown proces.
Jos jednostavnije, mozes na briznu probati tako da kreiras novi user account na postojecem sistemu i probas shutdown iz njega. Ne radi li ba sshutdown ili ti se zaglavi i na logoutu?
29.11.2009 | 12:09
Ne mora uopće biti HW problem. Može biti i da imaš problematičan komad softvera (neki deamon ili nešto slično, što je uvijek aktivno, možda printer driver?) koji, kad mu OS kaže da se okonča, nešto zablesavi (možda uzaludno traži neku periferiju ili neki mrežni resurs s kojeg bi se trebao odjaviti). Isto tako je moguće i da imaš proces koji mora dovršiti prije nego se prekine (možda Time Machine backup?).

Da bi eventualno provjerio da li je problem softverski, možeš učiniti sljedeće:

1. napravi shutdown navečer i pusti "beach ball" neka se vrti i cijelu noć ako treba. Ako ujutro zatekneš računalo uredno isključeno, znači da je problem s nekim procesom koji se sporo okončava. Nakon toga probaj shut down ponovno. Možda ti je problem nestao (možda je proces bezuspješno pokušavao dovršiti nešto, a ti ga nisi nikad pustio), a možda je uvijek isto.

2. neovisno o rezultatu ad 1, uzmi eksterni disk i na njega napravi clean install OS-a, bez ikakvog softvera. Bootaj stroj s eksternog diska umjesto glavnog. Pokušaj shut down. Ako radi normalno, imaš softverski problem.

Ako utvrdiš da je problem softverski i da nije prošao nakon prvog uspješnog shutdowna, možeš provjeriti da li je do korisničkih postavki ili opće sistemskih, tako da pokušaš logout. Ako ti logout radi normalno, onda bi vjerojatno imao problema sa shutdownom i iz drugog (novog) korisničkog accounta. U tom bi slučaju trebalo tražiti što ti se sve pokreće sistemski, prije samog logina. To je već dosta komplicirano za objasniti.

Ali najprije probaj ove stvari gore pa javi kakav je rezultat.
29.11.2009 | 12:10
Heto, Riba je bio brži...
29.11.2009 | 14:18
Probaj od banalnog, otvori novog usera za probu, i pokušaj pod njim. Time eliminiraš softverski problem na bazi postavki korisnika ili specifičnog softvera baš pod tim korisnikom. Ako problem ostane, onda ono što je Riba rekao da se ustanovi je li u pitanju system-wide problem. Pogledaj i što kaže konzola, koji proces stane pri gašenju?

Vjerujem da je to softverski problem - još u životu nisam sreo Mac koji se nije htio ugasiti radi hardverskog kvara, a vidio sam Macova u životu...
29.11.2009 | 15:06
prilikom gšenja, on uvijek sprema caches i provjerava kexotve. ja bi isao tako daleko da bi skinuo neki progi za cicsenje cache-a ili ručno bi ga očistio . Čak bi se dao kladiti da ga neki .kext ubija, on nekog ili scanera ili kakve pcmcia kartice (T-Mobile, web'n(walk!!??)
30.11.2009 | 13:01
Istu stvar sam ja ima na MBP 17" PPC na kojem je 10.5.8 (to je onaj famozni na kojem je Leonardo Ninđa probio monitor pa sam mjenjao LCD) i stvar sam riješio čistom instalacijom. Probao sam i sa cleanerom no nisam uspio. Tako da je moj savjet: backup i clean install, pa onda malo po malo...
06.12.2009 | 16:01
Hvala ljudi, eto za sada se nadam da je novi update rijesio stvar jer se ne mrzne vise, vidjet cemo, citao sam po forumima ima dosta ljudi sa mojim problemom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • dpasaric: Osvrt je na naslovnici...
  • dpasaric: Ja bih samo Siri koja radi kako treba.
  • stefanjos: pa nije da ikome treba, ali radije bi to nego iakkav AI image generator haha
  • drlovric: Top je stvar. Razmazi oci i plus dobijes par sat i baterije usput.
  • dpasaric: Kome to uopće treba? :)
  • drlovric: Slazem se. Natjerala ih AI blamaza a ne dobra volja :)
  • stefanjos: 120hz na obicnom iphoneu. Napokon!
  • stefanjos: Drpongrac. Nema uvrede. Autoagnostik sam ali volim svoj polo :)
  • drpongrac23: Bez uvrede, isprika svakome, imao san bekutanera kockici m3, golfa 4 i polo sdi - sve redom šrot!!!!
  • drpongrac23: @stefanjos - fauwe = krampwagen! Hyundai rulez!!!!
  • drpongrac23: Uskoro event! Euforija počinje!!!! Gemišti na hlađenju!!!!
  • stefanjos: @yonkis, a stvarno je tino haha. samo fauve :P
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Kao i svake godine u rujnu, nova generacija iPhona, te eventualno AirPodsi, Apple TV, i sl.
  • Yonkis: A što se predstavlja?
  • dpasaric: Danas Appleov Keynote u 19 sati po našem vremenu!
  • Yonkis: tino1 mora pješke jer ga izdao Bayerische Motoren Werke :)
  • stefanjos: ?
  • Yonkis: [link] tužno
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa