Upgrade RAM-a
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Upgrade RAM-a

10.07.2009 | 13:08
Napravio bih upgrade RAM-a na MacBook Pro 17" (early 2008) sa sadašnjih 2 GB na 6 GB. Pošto nisam siguran da će računalo biti u stanju koristiti svih 6 GB molio bih one koji su napravili upgrade RAM-a s istim računalom da podijele svoje iskustvo. Koji RAM vam se pokazao dobar?
10.07.2009 | 17:20
Iako Apple službeno za taj model kaže da je maksimum 4 GB, on može koristiti 6 GB (ograničenje kontrolera), Dakle 2+4 GB bi moralo raditi. Kvaka je jedino što je keks od 4 GB malo skuplji.
10.07.2009 | 17:40
Već sam pisao.....
Ugradio sam u MacBook Pro 2,4 GHz Intel Core 2 Duo dvije memorije Transcend 2GB DDR2 SO-DIMM - računalo radi savršeno.
Kupljeno je u Ventex d. o. o., Dujmići 1a, 51221 Kostrena, www.ventex.hr/ (2GB = 200kn. ili 2x2GB 400kn)
12.07.2009 | 11:48
ej, a i ja bi stavija jos rama

.... može li na 24"Imac 2008 radit 6 GB RAM-a, koliko san ja razumija ima mjesta za 6 GB, ali u Applu kažu da se može nadogradit samo do 4 GB !!?
12.07.2009 | 12:42
Ne može, tek serija 2009 ima memorijski kontroler koji podržava do 8 GB.
14.07.2009 | 21:59
Posto sam novi ovdje, moze mala pomoc.

Imam tri iMaca 24' i jedan 20', te jedan Macpro.
Trebao bih ima nadograditi jos RAM memoriju.
Pitanje je koju memoriju i kakva ide uopce u Mac memorija?
Inace PC-e imam u malom prstu dok o Mac-u pojma nemam.
tnx

EDIT:
Za Mac-ove sam uzeo UPS-ove od 650VA (380W)! Jel to dovoljno bar za 10 min?
14.07.2009 | 22:15
Za UPSove mogu reći da je dosta.
iMac troši oko 180-200W i i imaš još rezerve.Barem moj iMac alu 20" 180W.
Za ostalo se strpi, dok se ne javi koji od kompetentnih za MACove. Pozdrav !
15.07.2009 | 15:19
Napravio upgrade RAM-a s dva Kingston keksa od 2 GB DDR2 SDRAM 667 Mhz u Lame u Splitu za 512 Kn. Keksi su jestivi i računalo ih je smazalo bez problema
17.07.2009 | 13:53
zmarko6 je napisao:
Imam tri iMaca 24' i jedan 20', te jedan Macpro.
Trebao bih ima nadograditi jos RAM memoriju.
Pitanje je koju memoriju i kakva ide uopce u Mac memorija?

Hajde mišem u meni gore, otvori jabuku, odaberi "About this Mac" i onda u njemu "More info" - otvara ti se "System Profiler". Odaberi stavak "Memory" na svakom od Macova i pogledaj si što ti piše koja je memorija.

Inače u Mac Pro ide ECC FB-DIMM, DDR2 kako za koji.

U iMacove idu klasični SO-DIMM DDR2 (u nove DDR3) moduli.
04.02.2011 | 15:01
Ja imam 15" MacBook Pro unibody 5.1.
Cura ima 13" MacBook white, unibody, verzija 6.1.

1. Dali ovo dvoje koristi iste kekse?
Mactracker kaže da oba koriste 204pin PC3-8500 (1066MHz) DDR3 SO-DIMM pa predpostavljam da to znači da je odgovor da iako About this mac na mom stroju kaže da imam ram 1067 MHz, pa nisam siguran?

2. U M-computers sam našao ovo: Kingston SO-DIMM DDR3 4GB 1066MHz, Latencija CL7, ValueRAM
Zanima me da li je to kompatibilno sa oba stroja?

3. Koliko maksimalno RAMa ide u moj i njen stroj? Dakle ne zanima me ovo što službeno Apple preporuča, nego koliko moj i njen stroj zaista mogu koristiti?

Hvala
04.02.2011 | 19:52
1066 i 1067 je jedno te isto. To je 3100 MHz / 3, dakle 1066,6666666666...
Ja imam MBP 5,1 i u njemu 4 GB (2x2). Kad sam ga tek kupio, sjećam se maglovito da mi je Davor rekao da može u njega i 8 (2x4), ali to mi je bilo skupo, a i nepotrebno. Može li više od toga (samo što prije 2 godine nije bilo keksa većih od 4) - ne znam.
06.02.2011 | 02:00
hvala smayoo, i ja se sjecam ovoga da je rekao ali sad gore u thradu kaze da to mogu tek ovi iz 2009, a nas je iz late 2008?!?!
Pa zato pitam.
Daaaavvooooreeee! Jaaaviii seeeee!
06.02.2011 | 02:01
Mene zanima dali moze 6 ili 8 ... ne vise od toga.
06.02.2011 | 04:12
15" MacBook Pro (5,1) u verziji 2.4, 2.53 i 2.8GHz ide do 6GB, a novije izdanje na 2.66 i 2.93 ide do 8GB.

MacBook White (6,1) ide do 8GB.
06.02.2011 | 09:20
ecvis, skini mactracker i tam imaš SVE kaj te zanima. Kaj ide unutra, koliko je službena, a koliko stvarna brojka....
www.mactracker.ca/
06.02.2011 | 13:15
@dpasaric - tnx nadao sam se da moze 8

@Djuro - tnx, imam mactracker ali nisam znao da postoji ova informacija tamo, sad vidim.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

m@xym, tino1, zvone, Anonimci (311)

Novo na Jabučnjaku

Teme