Još jedna tipkovnica - umrla nakon čišćenja
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Još jedna tipkovnica - umrla nakon čišćenja

08.07.2009 | 15:30
E ovako, čistio sam Ajaxom za staklo tipkovnicu i sve pet. Sačekao po ure itd. i idem uštekat radi i vidim da par slova ne radi.
Izvadim ju vani i opet prispojm ali ovaj put ništa ne radi.

Jel ima kakvog lijeka osim pustiti da se potpuno osuši? Iako sam držao ju na ventilatoru itd.
Što ju je ubilo? Električni šok? Jel moguće ju spasiti da ne moram naručivat novu?

Čitao sam svašta kako ljudi ju čiste, od pranja u veš mašinama do deterdženata i mašina za suđe, vode itd, spašavanj od kole a meni krepaje nakon manjih incidenata.

P.s ovo je druga tipkovnica da mi krepaje, prva je nakon prolivene vode, doduše radi, ali neka slova i nakon godinu dana ne rade, i sad
sam primoran trenutno nju koristit.
08.07.2009 | 15:59
Koliko si namocio time? Nije ti valjda curilo unutra? Nazalost sve te tipkovnice imaju unutra one folije zbog kojih smo se smijali Spectrumasima osamdesetih, kada dodje tekucina na to, gotovo je.
08.07.2009 | 16:03
a pošprica i ostavia da se suši na ubrusu naopako, nemam pojma je li ušlo ili ne, vjerojatno... jer ne reagira ništa.

pustio po ure da se suši...
08.07.2009 | 16:07
Ovisno o tome koliko si pospricao pola sata mozda nije bilo dovoljno....tj. ocigledno nije
08.07.2009 | 16:09
a ostavio sam nek se suši na balkonu do sutra pa ću vidit. ah opet bacat 300 kn u vjetar...
08.07.2009 | 16:14
možda je ubojica bio elektro šok na mokru tipkovnicu još?
08.07.2009 | 18:43
Nije vjerojatno. Inače, ta sredstva za staklo su preagresivna za bilo kakav tip plastike, a osobito za foliju.
08.07.2009 | 18:57
stavia san j da se prži na suncu pa ćemo vidit. a što san čita što se tiče tih problema, ljudima više problema radi coca cola, voda nego deterženti itd. neki peru svoje tipkovnice u veš mašinama o.O
08.07.2009 | 19:42
Sandrinho ne vjeruj svemu sto procitas, nitko pametan ne pere tipkovnicu u masini jer nema sanse da ista radi nakon toga. Ono sto je moguce je da se tastatura rastavi i onda fino samo tipke i plasticne dijelove operes malo bolje ali folije i elektroniku nikako ne saftas sa tekucinama. Nadam se da si barem pospricao s tim neku krpicu pa onda s tim cistio tastaturu a ne da si spricao direkt na nju?
BTW Ovo da si je stavio da se "przi" na suncu se nadam da nije doslovno???
08.07.2009 | 20:35
Teoretski bi mogao oprati mehaničku u mašini po uvjetom da nema puno kamenca tj. idealno da je voda destilirana, i kasnije ej dobro osušiš. Naravno ne kažem da je to dobro za nju. No ove nove "low profile" tipkovnice koriste foliju, unutra kada udje vlaga kontakti u foliji se raspadnu i to je za smeće. I kava to dosta dobro dezintegrira, isprobano.
08.07.2009 | 20:38
vrijeme smrti 19:38 službeno, eh nema nade.
08.07.2009 | 20:40
Složio bih se nažalost s dijagnozom.
09.07.2009 | 19:00
Doktore u krivu ste.

Evo tresla se u kutiji tipkovnica i proradila O.O
10.07.2009 | 16:16
10.07.2009 | 16:36
Ciscenje tipkovnice ajaxom je pretjerivanje otprilike ko da ides prat auto pa "ocistis" svo ulje iz njega.
05.08.2009 | 16:16
Ja ovako perem svoje tipkovnice:
05.08.2009 | 18:00
hehehe! fora!
05.08.2009 | 19:56
Postoji dosta dobar sprej za čišćenje LCD monitora koji ja koristim i za čišćenje tipkovnice, iPhona i sl. Stvar je u tome da je sama otopina dosta blaga i ne sadrži alkohol i druge agresivne kemikalije te je sigurno da neće oštetiti plastiku ili izbrisati dio tipki. Također s obzirom na namjenu, jako brzo ishlapi i ne ostavlja nikakve tragove ili mrlje. Postoji i nekakva pjena za istu namjenu ali to ne bi baš savjetovao jer nije toliko praktična. Tekući sprej je puno jednostavniji. Našpricat prvo na nekakvu krpicu ili postoje i posebne maramice i zatim pobrisat. Nema nikakvih problema. Posebno sam primjetio da super skida otiske prsitju s iPhona, tako da napravim jedno takvo "čišćenje" svakih par mjeseci i onda mob izgleda ko iz kutije.
22.10.2009 | 08:48
Pozdrav,

evo ima jedan kratki način za oprat tipkovnicu, ja inače dok to radim vadim sve van (2 puta na svom intel imacu 17").

theminiblog.co.uk/archives/2006/11/16/ho...-the-apple-keyboard/
30.06.2010 | 08:59
Ima li smisla išta pokušavati ili je jednostavno baciti?

Djete mi zalilo tipkovnicu sokom (ocjeđena mrkva s nekim dodacima - prilično gusto) tako da mi ne radi 80% tipki.
Radi se o alu pipkovnici, žao mi je nje

Vaditi sve one tipke i one nosačiće nije mi previše privlačno; a ne mogu si garantirati da neću ništa polomiti ili da neće biti viška djelova prilikom slaganja - a još gore od svega je izgubiti dan na sve to a rezultat: NE RADI!

Što da radim??? ..... "kad ode ona koju volim"

Žena predlaže "mašinu" - tako cu je lakše baciti na otpad
30.06.2010 | 10:42
Baci je, nema pomoći tu. Povadi tipke, možda će nekome trebati za dijelove.
30.06.2010 | 11:05
U uputstvima piše da se računalo (to dakle vrijedi i za tipkovnicu) briše sa SUHOM PAMUČNOM KRPOM. Ako se to radi redovito tipkovnica će biti uvijek čista. Jedan kod mene na poslu čisti tipkovnicu zračnim kompresorom, ja je nisam u životu očistio.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 41 minuta
  • hal9000: OVO: -> [link]
  • hal9000: @yonkis: ma neki kompjuterski virusi... nemam pojma što je to! @smayoo: pa ja bih baš na krstarenje... :D
  • VanjusOS: [link]
  • smayoo: Sad su ti ta krstarenja vrlo povoljna pa nemaš više izgovora. ;)
  • Yonkis: hal9000 misliš o norovirusima? Srećom besparica me opet spasila pa nisam na kruzerima :j
  • hal9000: Danas čujem ekipu kako priča o nekim virus killer-ima. Može mi netko objasniti što je to? :D
  • imjasminh: Prodano kolegi s foruma.
  • imjasminh: 750 eur - [link]
  • Yonkis: Moram priznati da je ovo dobro odrađena aplikacija: [link]
  • imjasminh: Pozdrav svima! Prodajem Apple Watch Ultra 3, 49mm Black Titanium, račun garancija. Nije ni 2 mjeseca star, bacite pogled na oglase: [link]
  • dpasaric: I previše su ih prodali s obzirom na sve... oko 600.000
  • user: pa se nije dobro prodavao
  • user: Apple Vision je očito preskup bio
  • Riba: Bas glupost od hardvera.
  • Yonkis: Ok, i nije to neuspjeh, nešto su naučili iz toga, nadam se.
  • Riba: RIP Apple Vision. - [link]
  • drlovric: Lijepo [link]
  • dpasaric: Kao jako su zabirnuti za tvoju privatnost, a istovremeno s druge strane čini sve da je potkopaju...
  • Yonkis: Ova opcija neće nikada biti dostupna u EU ili...? [link]
  • Yonkis: The iOS 26.4.2, iPadOS 26.4.2, iOS 18.7.8, and iPadOS 18.7.8 updates that Apple released today address a security vulnerability that the FBI recently used to extract Signal message previews from an iPhone even after the app was deleted.
  • drlovric: Ja sam zadnji put cuo nikada da mi neko kaze, jao jest mi spor SSD na Mac :) To samo forsiraju ovi YT recenzenti. Nama normalnim smrtnicima totalno nebitna stavka na modernim M Macovima...
  • Yonkis: Zato jer mac diktira koliko će brzo SSD raditi. Ako radi max onda ce se i trošiti max. Ovako radi laganica pa traje dulje. Ovo pričam iz guzice. Možda ima smisla.
  • ZoPaj: mjerim s blackmagic disk speed test: mac studio m4 1tb disk 6380 mb/s read, 5200 write vanjski tb5 samsung 9100pro 4tb u acasis 80gps 6430 mb/s read, 6000 write znači vanjski brži od ugrađenog mac ssd
  • jura22: Uz TB5 i dobro kućište dobiju se velike brzine prijenosa podataka, ne kao interni SSD (otprilike duplo manje).
  • jura22: RAM se ne da "odlemiti" jer je sastavni dio SoC-a.
  • Ender: @cavarovobrdo: ... ili barem SSD.
  • cavarovobrdo: Nadam se da će novi CEO odlemiti RAM ;)
  • cavarovobrdo: Muštuluk: John Ternus to become Apple CEO
  • imenso: John Ternus novi CEO
  • CoffeePod: @yonkis jos me macOS 26 nije vidio a tko zna hoce li 27. Sequioa mi je toliko dobra da nemam razloga updejtati, a cijela prica sa Liquid Glass mi je odvratna.
  • Yonkis: The upcoming macOS 27 release will be compatible with Apple silicon Macs only.
  • dpasaric: Možeš uz search naći svaki
  • dpasaric: Pa zadnji intervju je na naslovnici, a ostali raspršeni tijekom godina
  • Ender: @dpasaric: a gde su ti razgovori? mislim gde se mogu naci?
  • Performita: Omogućuje lako postavljanje novih uređaja, sigurnost podataka i poslovni email bez velikog IT odjela. Cilj je da tvrtke rade jednostavnije i sigurnije na Apple uređajima.
  • drlovric: U cemu je fora sa ti Business? Imamo li mi mali smrtnici neku korist od toga ili je to samo za velike tvrtke?
  • Performita: Kalimera, Dobro jutro... ovo za Apple Business rolls zvuči kao izvrsna vijest!!!
  • Borisone: Apple Business rolls out to 200 countries today - brace for impact - even Croatia!
  • Yonkis: iOS 26.4.1 and iPadOS 26.4.1 This update has no published CVE entries.
  • stefanjos: Treba mi as u rukavu kada me netko pita gdje da ide haha :D
  • smayoo: Ima ih nekoliko koji se oglašavaju kao iPhone serviseri, nijedan mi nije baš ulio povjerenje, ali nemam neposrednih loših iskustava.
  • stefanjos: gdje nositi iphone na popravak u rijeci kada nema jm elektronike?
  • Yonkis: @smayoo Nema na čemu, evo ja upisah.
  • smayoo: @Yonkis, evo, otključano, hvala na upozorenju!
  • dpasaric: Booo?
  • Yonkis: “ Lažu li nas :) ...nastavak sa vikalice.” - tema zaključana a zadnji post završava sa pitanjem?
  • smayoo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs braćo! I sestre!
  • zoranowsky: Sretan Uskrs!
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?