Apple Silicon Mac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple Silicon Mac

18.10.2020 | 21:45
Sljedeći mjesec izlazi po svim predviđanjima novi Silicon Mac, navodno 17.11-tog.

Kakva su vaša očekivanja? I kakva je prednost Silicona nad ovim postojećim Macovima?
18.10.2020 | 22:25
duljina baterije, performanse, lakse hladenje, debljina uredaja. za sad poznato
18.10.2020 | 22:26
Kako misliš "kakva je prednost Silicona"? Misliš na Apple procesor umjesto Intela? Ne bih rekao da ima prednosti, pogotovo u toj prvoj generaciji.
18.10.2020 | 22:31
smayoo kaže:
Kako misliš "kakva je prednost Silicona"? Misliš na Apple procesor umjesto Intela? Ne bih rekao da ima prednosti, pogotovo u toj prvoj generaciji.

imao je kljucnu rijec "predvidanja"

ja sad sjedim i razmisljam DELL XPS 15 ili Pro 16 ??!?!
18.10.2020 | 22:43
Samo Apple zna.

Mislim da će se ekipa više pomamiti za osvježenim Macovima (novija generacija Radeona i procesora) nego za novim modelima temeljenim na AS (Apple Silicon).

Osobno se potiho nadam AS verziji Mac Mini-ja (s naglaskom da bolje GPU performanse), te da će njihov marketing smisliti bolje ime od Apple Silicon.

Žuta štampa:
19.10.2020 | 09:41
Virtualizacija me najviše interesira kako će riješiti. Ako u kratkom vremenu uspiju riješiti da se može koristiti onaj jeb** Win na tom "Apple SOCu" onda mislim da neće biti nekih prevelikih plakanja za Intel based modelima. Slažem se doduđe sa Smayom, prva generacija će pokazati kako će to sve skupa piti vodu, ali također mislim da će to puno bržom dinamikom ići (i hw i sw) nego što je bilo kada su prelazili na Intela.

Rekao bi 2 možda i 3 modela mac računala budu do kraja godine. Barem jedan macbook, možda i Air linija te mini. Pomalo gledam mijenjati od žene 2015, MBP, pa me mami ovaj trenutni Air, ali čekam da vidim što će i kako će izgledati ovaj novi SOC model. Možda i budem early adopter . Njoj ne treba nego bazično korištenje računala i appova, tako da kakav god konfiguracija bila, njoj će biti više nego dovljno po pitanju featurea i supporta za appove koje koristi.
19.10.2020 | 22:01
rusty kaže:
Pomalo gledam mijenjati od žene 2015, MBP

Pa ne to pobogu minjati, to je po meni jos uvik najbolji model sto se igdi moze naci.

Zasto minjati, nije valjda razbila ekran ili nesto slicno?
To je model koji se drzi dok kompletno ne izdahne.
19.10.2020 | 23:53
+1
20.10.2020 | 09:31
songoku kaže:
rusty kaže:
Pomalo gledam mijenjati od žene 2015, MBP

Pa ne to pobogu minjati, to je po meni jos uvik najbolji model sto se igdi moze naci.

Zasto minjati, nije valjda razbila ekran ili nesto slicno?
To je model koji se drzi dok kompletno ne izdahne.

Tko kaže da će ići dalje iz kućanstva? Pa valjda si ja mogu priuštiti jedan mbp tu i tamo , iako će biti od žene
16.11.2020 | 18:58
Znam da ne volimo ove genericke benchmarke, ali ....

www.iclarified.com/78557/apple-m1-emulat...nglecore-performance
16.11.2020 | 19:50
rusty kaže:
Virtualizacija me najviše interesira kako će riješiti. Ako u kratkom vremenu uspiju riješiti da se može koristiti onaj jeb** Win na tom "Apple SOCu" onda mislim da neće biti nekih prevelikih plakanja za Intel based modelima. Slažem se doduđe sa Smayom, prva generacija će pokazati kako će to sve skupa piti vodu, ali također mislim da će to puno bržom dinamikom ići (i hw i sw) nego što je bilo kada su prelazili na Intela.

Rekao bi 2 možda i 3 modela mac računala budu do kraja godine. Barem jedan macbook, možda i Air linija te mini. Pomalo gledam mijenjati od žene 2015, MBP, pa me mami ovaj trenutni Air, ali čekam da vidim što će i kako će izgledati ovaj novi SOC model. Možda i budem early adopter . Njoj ne treba nego bazično korištenje računala i appova, tako da kakav god konfiguracija bila, njoj će biti više nego dovljno po pitanju featurea i supporta za appove koje koristi.

Nije problem koristiti WIN na SoC-u ali to mora odraditi Microsoft u suradnji s Apple-om.
Ako je WIn (a vjerojatno nije) dobro napisan samo se treba isprogramirati HAL (Hardware Abstraction Layer) i radilo bude (nadam se zadovoljavajuće).
Naravno, to nije virtualizacija, to je native podrška za OS.
Zato Linux lagano prelazi s arhitekture na arhitekturu jer ne treba sve programirati ispočetka.
17.11.2020 | 10:52
Objavljene su cijene za HR danas i napokon su ih snizili na normalnije razine iako su i dalje najskuplji u EU, čak i od Mađarske u kojoj je PDV 27%, a kod nas je 25%, iako je isti distributer pa mi nije jasno.
Dolje su cijene i konverzije u kune po prodajnom tečaju od danas. Svi su sa 8GB RAM-a.
Još samo da se odlučim da li ću Air ili Pro nakon prvih review-ova. Bit će dobar upgrade sa MBP 13" late 2013

Hrvatska
Macbook Air M1 256GB 9.469 HRK
Macbook Air M1 512GB 11.779 HRK
Macbook Pro M1 256GB 12.179 HRK
Macbook Pro M1 512GB 14.069 HRK

Mađarska -> najskuplji u EU iza HR
Macbook Air M1 256GB 429.900 HUF -> 9.119 HRK
Macbook Air M1 512GB 529.900 HUF -> 11.240 HRK
Macbook Pro M1 256GB 549.900 HUF -> 11.664 HRK
Macbook Pro M1 512GB 629.900 HUF -> 13.361 HRK

Austrija -> primjer najjeftinijih u EU
Macbook Air M1 256GB 1.129 EUR -> 8.570 HRK
Macbook Air M1 512GB 1.399 EUR -> 10.619 HRK
Macbook Pro M1 256GB 1.449 EUR -> 10.999 HRK
Macbook Pro M1 512GB 1.679 EUR -> 12.745 HRK
17.11.2020 | 11:40
Dakle, ako skineš PDV u svim zemljama, pa onda uspoređuješ cijene, vidiš da je razlika između Austrije i Mađarske zanemariva (20 kn), a Hrvatska je od njih skuplja 5,5%. Zašto? Vjerojatno zato što (a) mogu staviti takvu cijenu bez da utječe na volumen prodaje i (b) zato što imaju bitno manji volumen prodaje da im fiksni troškovi imaju veći utjecaj na poslovanje i moraju to kompenzirati većom cijenom proizvoda.
17.11.2020 | 13:06
Čini mi se da su razlike u cijeni na M1 sada manje nego na Intelovim modelima, možda je samo osjećaj.
Bez obzira na to, MBA M1 512GB je 1000 kn jeftiniji nego Intelov model i to je najbitnije
17.11.2020 | 14:46
Sada samo da se Davor javi s informacijom ima li gdje na lageru koji sa 16GB RAM-a.
17.11.2020 | 15:23
Meni i dalje nije jasno kako u današnje vrijeme 256 GB kapaciteta SSD-a može koštati oko 2k kn
  • Air
  • Korisnik
  • 70
17.11.2020 | 16:02
Bertone kaže:
Meni i dalje nije jasno kako u današnje vrijeme 256 GB kapaciteta SSD-a može koštati oko 2k kn

MI njima platimo više, a oni za uzvrat nama brinu o ekologiji...

...tako što nam za iste novce ne isporučuju ni punjač, ni kabl, ni tastaturu...
17.11.2020 | 16:09
Ako nekoga slučajno zanima: MAC SUPPORT UPDATE – NOVEMBER 16

With this week’s patch 9.0.2, we’re adding native Apple Silicon support to World of Warcraft. This means that the WoW 9.0.2 client will run natively on ARM64 architecture, rather than under emulation via Rosetta.
We’re pleased to have native day one support for Apple Silicon. ...
17.11.2020 | 16:19
A Mac mini? Znaju li se njegove cijene?
17.11.2020 | 16:28
drpongra kaže:
A Mac mini? Znaju li se njegove cijene?

Da, pogledaj na store.com.hr
  • Air
  • Korisnik
  • 70
17.11.2020 | 21:36
evo i prvih praktičnih zapažanja o ...
19.11.2020 | 23:28
Ja sam danas odgledao jedan review i moram priznati ostao ugodno iznenađen rezultatima. Kako stvari stoje, uopće nisu pretjerivali kada su spominjali poboljšanja u brzini i trajanju baterije.

19.11.2020 | 23:38
Borisone kaže:
Sada samo da se Davor javi s informacijom ima li gdje na lageru koji sa 16GB RAM-a.

Nema i neće biti nikada na lageru, to je BTO i čeka se 40 dana.
  • Dijete
  • Posjetitelj
19.11.2020 | 23:50
Sta cemo sad sa testovima brzine? Powerfractal pod Rosettom 2? - vidim nece fercerat jer je 32 bitni app....

(jos max 23 dana kaze timer za dostavu 16gb verzije... al nekako imam osjecaj da ce bit tu za 7 dana)...
21.11.2020 | 09:43
Izgleda da novi Apple procesori stvarno obecavaju puno...

www.macrumors.com/guide/m1-macbook-pro-vs-intel-macbook-pro/
21.11.2020 | 19:48
čekam da updejtaju Corona Render za Cinema4d R23 za M1 macove pa će bit real testova sirove snage M1 procesora
24.11.2020 | 12:56
Mac Mini M1 8 GB memorije i 256 GB SSD - 6699 kn

Mac Mini M1 16 GB memorije i 256 GB SSD - 9190 kn

• Air
  • Korisnik
  • 70
24.11.2020 | 13:30
Ha?
Suho zlato.
Skuplje od DDR2
24.11.2020 | 14:22
Evo, malo za proučavanje....

arstechnica.com/gadgets/2020/11/we-are-g...-silicon-revolution/
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 50 minuta
  • Yonkis: Dostupan 18.0.1 i za sve ostale apple uređaje (sat, iPad..)
  • zoranowsky: Thx!
  • dpasaric: Ugodno iznenađenje! :)
  • smayoo: Mašala. Zapratih vas na Spotifyu. :)
  • zoranowsky: [link]
  • zoranowsky: Ako netko želi link za download, pošaljite mi pm.
  • zoranowsky: [link]
  • zoranowsky: Da se i ja malo pohvalim, friško je izašao treći album Twistersa
  • mbp2009: Da, T9 napokon
  • Zdravac: KOOONAČNOO!
  • Zdravac: Jel ste skužili novost u iOS 18 kod poziva (dial pad)?!!
  • drlovric: Ja ne ocekujem bas puno od Apple AI a radim na engleskom. Širi je i danas dan prilicno poglupa :)
  • Yonkis: aha, ovo; [link]
  • mbp2009: 15.1 beta je otvorila AI u EU
  • mbp2009: MacOS
  • Yonkis: mbp2000 to imaš US App Store ID? I misliš na iOS 18.1 beta?
  • mbp2009: Testira itko 15.1? Ja testiram, ali ovaj AI Siri ne razumije baš previše, niti mi je dostupan u drugim aplikacijama kao npr Mail
  • Yonkis: Matija klc ako ga nosiš u iStyle onda ovo [link] a u tekstu im nedostaje ovaj link [link]
  • songoku: Ako oces zadrzati garanciju, u ovlastenom servisu ce ti zamijeniti cijeli sat (dobit ces najvjerojatnije refurbished) za mislim €350, tj. ovisi o modelu, to je za series 9, nisi rekao koji sat imas
  • songoku: @Matija nema originala, Apple ne mijenja nista na satu, samo ti zamijene cijeli uredja. Samo ekran se moze zamijeniti, ali ne u ovlastenom servisu, i time uvijek gubis garanciju
  • Matija klc: Decki, trebam popraviti staklo na watchu. Razbilo se. Gdje predlazete? Ima li samo istyle original i da ne gubim garanciju? Hvala
  • Yonkis: Reset ili reboot/restart?
  • big_mac: Napravio reset rutera ali nije pomoglo.
  • miomika: restartaj router. isto kao i Bonjour, nakon nekog vremena router se objesi i ne radi
  • big_mac: Nije nađen niti jedan airprint uređaj
  • big_mac: Pokušao sam sve navedeno ali uvijek isto
  • Kloba: Posljednji - baš za povezivanje inečega sa hp printerima: [link]
  • Kloba: Javi ako išta pomaže
  • Kloba: Ovo je troubleshoot sa stranica Applea: [link]
  • Kloba: Ovo? [link]
  • big_mac: Pokušao sam već tim putem ali ništa nisam našao sto je pomoglo.
  • Kloba: Ukucaj na Google ili YouTube, neko sigurno ima iste probleme i objavio je post kako to riješiti
  • big_mac: Jel zna netko kako rijesiti problem sa airprint na ios 18 a i prijašnjoj verziji ne mogu naći hp pisac
  • Kloba: Isprika, ipak je na kraju dobio 30 dana...
  • Kloba: Trifunović je navodno htio do Rijeke. Od tamo mu je žena s kojom se u međuvremenu oženio. I sad, poučen iskustvom (dobio je šest mjeseci uvjetno, ne 30 dana ja mislim), neće više vrijeđati preko X-a nego je hladno poručio: "uskoro postajem hrvatski državljan". I on i buraz oženili Hrvatice.
  • Yonkis: Ajme ovaj Photos u iOS 18 treba zasebni manual/priručnik.
  • JOHN: Smayoo što se mene tiče oderao bi i domaće
  • Zmay: Poz! Moguće napraviti da se oglasi sami brišu nakon nekog vremena npr.? Puno stvari je već prodano, a autori oglasa ih ne brišu...hvala
  • smayoo: Lik je dobio 30 dana zatvora uvjetno. I morao je platiti troškove. Što bi više? Kad pogledaš po internetu ima hrvatskih državljana koji pljuju po policiji svaki dan pa ih nitko nikad nije niti pokušao privesti, niti identificirati., a kamoli prekršajno goniti.
  • JOHN: Lik je dobio novčanu kaznu od 150 eura, a samo na transport je potrošeno više od toga. A gdje su plače policije ooja ga je privodila, tužitelja, odvjetnika, suca, režijskih troškova itd. Trebali su ga samo na ime tih troškova oderat 4000-5000 eura. Pa nek blebeće
  • JOHN: I mišljenja sam da mu je kazna preblaga. Ja bi za svako ponavljanje x10 od prethodne pa nek dogura do doživotnog ili neka ga opelješe do daske.
  • JOHN: Čovjek želi biti valjda novi Pernar ili šta ja znam recimo ADRI. Radi pizdarije a paralelno otvara kanal. Ili ga je jednostavno pojeo sustav, droga ili nešto treće :)
  • JOHN: a kamoli u tuđoj
  • JOHN: Nekih posljedica mora biti. Meni recimo ne pada na pamet u vlastitoj zemlji javno ponižavat
  • Kloba: Mada, nije mi baš ok da svako ko se pokenja na netu hapsimo. Pogotovo ako je Srbin. Baš ono. Jadno. Šta je to - pismeni delikt?
  • Kloba: Ali današnji post/vapaj - "Jel može razmena za Severinu?"
  • Kloba: I da, još jedna novost. Opet priveli Trifunovića. Sa Bajakova, gdje je došao i samo se približio našem cariniku da pita jel sada sve OK jer je godina dana prošla od zabrane ulaska u HR na godinu. I ovaj brže bolje, marica pa 800 km do Splita. Razlog, vrijeđanje na X-u od lani. Ustaše ovo ono
  • Kloba: Postoji razlog, čak je i logičan...
  • Kloba: Nego, tko zna zašto današnji mlađi nogometaši deru štucne?
  • Kloba: Tako da, to što je Jakirović očito isto htio poručiti "mlađem kolegi", mislim si da mu je ovaj samo kimuo i pomislio si "i trenersku diplomu ima svatko..." :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%