Kupnja starog Mac Pro 5,1?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupnja starog Mac Pro 5,1?

02.11.2024 | 14:51
čitajući ovu temu, dobio sam volju staviti Sonomu na moj stari Mac mini iz 2012.
Uredno radi 24/7 na Catalini, ali idem malo čačkati! Možda umjesto samo da bude server za Homebridge, postane i neki basic tasks home komp!
02.11.2024 | 15:33
moragd kaže:
Jesi racunao koliko ti struje trosi Mac Pro na mjesecnom nivou? Jel radi 24/7? Sherujes li diskove na mrezi?

Računali smo, ispadne me potrošnja 3,75 € mjesečno, ali kod mene nema potrebe da radi 24/7, radi možda 8 sati dnevno, kada su ukućani doma i budni. Diskovi jesu dostupni na mreži, ali nema nekog razloga za diskovima, kada je stroj budan aktivan je Plex server i sva multimedija je onda dostupna na kućnoj mreži (a čak i van nje, npr. na iPhoneu ako si vani).
08.11.2024 | 08:14
Da ne otvaram novu temu, možda će nekoga zanimati;

Mac Mini 6,1 (2012., i5, 8GB RAM, 500GB Samsung Evo 860 SSD)
Nakon cca 10-ak pokušaja, testiranja, najbolje tj. najresponzivnije radi na OS X Monterey, ali morati ćete se zadovoljiti sa ne baš novim verzijama softvera (npr. MS Office radi update pred kraj 2023., nakon toga ne podržavaju Monterey)
Tako da Monterey nije baš opcija za one koji preferiraju zadnji update aplikacija.

OS X Ventura je po meni najbolja opcija, sve radi bez greške, sve se bez problema može instalirati iz App Store-a, dovoljno je responzivan za normalan rad, sve se sinhronizira sa ostatkom Apple eko-sustava...

Ja na njemu još imam VirtualBox i u njemu 24/7 server Homebridge, i to radi bez greške (skinete homebridge-vm.iso cca 70 MB i složite virtualku sa 2 procesora i 2 GB RAM-a)

Na taj način Homebridge radi puno bolje nego da idete preko Terminala na Mac OSX. (radi nekih ffmpeg pizdarija)
Ja imam prek njega 5 kamera TP-Link dodano u Home kit + još direktno 2 Aqara kamere, dakle 7 kamera u HomeKit-u sa snimanjem HKSV i sve radi dobro ali napominjem da to nikako nije ni blizu profesionalnog rješenja. Meni je bitno radi mojih kućnih ljubimava a za to je i više nego dobro. 9,99 € je mjesečno iCloud+ sa 2TB, gdje imate mogućnost dodati neograničen broj kamera (za 3 € imate iCloud+ sa 200GB i do 5 kamera))

Dakle, na Mac Mini iz 2012 Ventura, ali moram još napomenuti - stavio sam za probu Linux (konkretno Ubuntu, zadnja verzija) i kako tooo leeetiiii! Za one koji koriste "alternativni SW poput Libre Office i drugo" i nije im bitno dodati komp u Apple eko sustav, svakako preporučam Ubuntu, ili neki još "manji" lightweight Linux.

EDIT;
Naravno, nisu podržane baš zadnje verzije Photoshopa, Premiere, ali ako otvorite Adobe Creative Cloud, tamo vam predloži koju verziju da instalirate (mislim da Photoshop v 23 podržan). No, to nisam isprobavao jer nema smisla (niti potrebe)
08.11.2024 | 10:40
Hvala Zdravac na feedbacku!

Zanimljivo je da jedan toliko stari Mac mini (koji je ipak par razina snagom hardvera ispod Mac Pro mrcina) može suvislo raditi s modernim MacOS-om i poslužiti još malo!
08.11.2024 | 11:39
Da!
Ako netko samo želi dodati Home Kit unsupported smart uređaje (ne samo kamere) u Home Kit (poput mene), sa OCLP pukne gore Monterey, zavrti VirtualBox + Homebridge i miran je još par godina!
+ ide još i LibreOffice, sve fluidno.

Baš me zanima, ako netko ima Homebridge na RaspberryPi, jel bi vrtio 5 kamera u live modu + još snimanje u iCloud.
14.11.2024 | 20:37
Ovdje je netko postao link na neki dučan u Sloveniji koji prodaje polovna Apple računala.
Bilo je i starih MacPro model.
Ja to ne mogu naći.
Može pomoć?
THX
14.11.2024 | 21:20
jura22 kaže:
Ovdje je netko postao link na neki dučan u Sloveniji koji prodaje polovna Apple računala.
Ja to ne mogu naći.
Može pomoć?
THX

To ti je naš supermac s foruma, pa se njemu javi.
15.11.2024 | 08:57
jura22 kaže:
Ja to ne mogu naći.
Može pomoć?
THX

Pošalji mail na Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript - od njega sam kupio Mac Pro 6.1 valjak ima već. Sve preporuke.
15.11.2024 | 11:44
Da, taj ima stalno rabljene Pro Macove na lageru, a slaže i razne kombinacije. Bilj smo jednom nešto dogovarali, no ja sam morao odustati zbog nekih trećih razloga. Čovjek je po svemu sudeći konkretan i ok.
15.11.2024 | 20:12
Je, mogu potvrditi da je Dušan odličan, mnogo smo Macova isporučili u Hrvatsku u partnerstvu. Korektan, pouzdan i ima fer cijene.
22.11.2024 | 05:43
Poštena cijena za jedan 5,1

www.njuskalo.hr/pc-racunala/apple-pro-ma...-core-oglas-45506698
22.11.2024 | 08:48
Nije loša vrijednost, mada su ovi procesori malo sporiji, a i nema velike diskove (barem 200 €) + NVIDIA drži vodu za OpenCore, ali AMD je bolji radi podrške u video alatima i slično. Ukratko, ne možeš složiti dobar OpenCore Mac Pro bez da ispadne barem 600 €, ali onda takav Mac za te pare on nudi zaista mnogo svega.
22.11.2024 | 14:56
X5680 je 11eur, dva su 22 eur. HDD od 1TB je 10e, od 2TB vidim na njuskalu za 30e. RX580 ide od 50e za 4gb, 8gb je 60. Ovu možeš prodat ako ti smeta za barem 35e. Nvme od 1tb je 70e (novi, s garancijom).Od 512gb ide i za 40e, al ajd, stavit ćemo ovaj od terabajta. Ne znam otkud ti za diskove 200e, ne znam na kakve misliš.

Računica je sljedeća

22e+30e+25e+70e+320e=467e. Dosta manje od 600e.

22.11.2024 | 15:28
Davor je upravu. Ne moze ti ni biti 200e za normalne moderne diskove.

Stvarno zelis pro stroj sa HDD od 1TB u 2024. godini?

Sta je svrha tom disku? Niti je brz, nit ima kapacitet za storage purposes

Ja se i dalje ne mogu oteti dojmu da su ti 5.1 promasaj od investicije u svakom mogucem smislu.

Bice ih do godine po 150-200e. Jer ne trebaju vise nikome...
22.11.2024 | 16:04
Ne znam na što misliš, ovo je usporedba s davorovim kojeg on prodaje za 600e, isti ti su diskovi. Ne može se linkati post direktno, ali stranica 22 teme. Ovdje sam ubacio nvme od 1tb, a on ima 512gb. I jači su procesori ovdje...a jeftiniji ispadne 130e.

Slažem se s tobom za 150-200e, toliko oni i vrijede po meni. I s ostatkom posta, promašaj od investicije danas.
22.11.2024 | 20:33
Evo zaista nije da "pametujem", ali poslušajte me jer sam u tome zaista debelo iskusniji od vas i obojica ste u krivu!

Drlovric, ma kojih 200 €, pa samo pohrana koju ti strojevi gutaju ti opravda trošak cijelog stroja, u jedan takav možeš ugurati 80 TB ako baš želiš, imati gore sjajan BIM server npr. (nedavno radio upravo to kod arhitekata koji niti ne pomišljaju da traže novi stroj) i koji će još peglati posao svaki dan iduće 2-3 godine bez napora.

Kupus, računica koju si ti izveo je totalno rubna, a i nedostaju "sitnice" kao posebni Mac Pro kablovi za napajanje grafičke. O "pozadinskom znanju" da se sve to složi i da radi da ne pričam, pa vidim da ovdje na forumu imamo i iskusne stare Macovce koji to nisi odradili kod sebe na 5,1 jer "ubaci razlog". A znanje i vrijeme da se sve to odradi bez problema valjda isto nešto vrijedi, zar ne?

Dobar RX 580 (znači Sapphire i da je recimo Nitro plus serija i da nije bio u mining rigu, pa da ti puca pod opterećenjem) nećeš naći bez 70 € nema šanse, a ako nisu u Zagrebu gdje je veći izbor, ide još poštarina, pa neka kabel uzmeš s Alija i eto ti 100 €. Znam jer sam zadnjih mjeseci upravo to krpao za neke frendove koji su sami slagali nešto i jednog kojem je riknuo Radeon.

BTW onaj moj dual stroj je brzo otišao za 600 €, a itekako ima logike zašto bi ga netko kupio za taj novac - jer je nemoguće dobiti išta slično od Applea u bilo kojoj kombinaciji (novo ili polovno), a da može služiti onome za što ga takvi kupci trebaju.

Od reda su to ljudi koji rade nešto s grafikom i koji ne mogu živjeti u 1 TB prostora. Ako uzmeš stari Intel Mac mini + vanjske diskove, imaš lošije računalo do Mac Pro 5,1, ako ideš na polovni M2 + vanjski diskovi, završit ćeš na 1.000 € u trenu i s neredom na stolu.

Uostalom gledam sebe i moj krug ljudi, kao da ja ne bih sebi kupio nešto bolje da postoji, a da ne košta kao auto!

Meni je trenutno jedina suvisla zamjena za Mac Pro 5,1 noviji 7,1, ali kod njega s adapterima za diskove da sve to bude složeno kako treba - završiš na 3,000 € da imaš ovo što imam ja ovako u 5,1, ali da bude i mrvu brže, a inače zašto bih to radio?

Evo, složite meni bolji Mac (polovni ili novi!) da bude bolji od ovoga što sada imam i da vidim koliko će vas to love ispasti!

Mac mora zadovoljavati ove uvjete:

- vrtiti Sonomu ili noviji MacOS
- kojigod procesor, ali da ima barem 12 jezgri ili više
- MacOS i radni disk od barem 1 TB moraju biti na SSD-u
- 128 ili više GB RAM-a
- 20 TB prostora
- grafika RX 580 8 GB razine ili bolja
- mogućnost priključka dva 30" monitora
- HDMI izlaz za TV
- optički audio izlaz
- zaseban native boot u Windowse

Ajde, da vas vidim!
23.11.2024 | 08:22
Dobro dobro, samo nije istina da se ne može složiti za manje od 600e. Može se i to očito za puno manje. Nažalost, instalacija ne vrijedi ništa tj to je poklon kupcu uvijek bio, isto kao što ti ne naplaćuju slaganje PCa već desetljećima.
23.11.2024 | 14:05
Ima logike sto pricas. Ali za jako uzak krug korisnika

Zamisli zaposli arhitekta mladu pripravnicu. Crta ona nesto kad iskoci joj update. Vrijeme je za pauzu, sto da ne.

Vrati se ona da radi, kad ono 5.1 pukao po savovima ????????

Dzaba i diskovi i ramovi i jezgre, kad racunalo ne radi. Pokvario ga najobicniji update.

Treba sad nac nekoga ko ima zelje/volje/znanja/vremena da taj hakintosh osposobi.

Zato sam misljenja da je Mac + NAS puno fleksibilnija i pouzdanija opcija za vecinu poslovnih okruzenja.

Ali super je da imamo mogucnost izbora, pa neka svako bira sto mu pase ????
23.11.2024 | 17:08
Osobno ne podržavam nikakve "krekove", zaobilazne puteve, neslužbene i bootleg verzije ovoga ili onoga, pogotovo ne ukradeni softvare, ali dobro, ovdje se ne radi sad o krađi.

Volim da je sve službeno i licencirano, out of the box - pa dok ide, ide.
23.11.2024 | 17:19
drlovric kaže:
Zamisli zaposli arhitekta mladu pripravnicu. Crta ona nesto kad iskoci joj update. Vrijeme je za pauzu, sto da ne.

Zašto baš "pripravnica" i zašto baš "mlada"? Misliš da se muškarcu ne bi to moglo dogoditi? Itekako bi, i to ne pripravniku, nego iskusnom inženjeru s 30+ godina iskustva. Samo ne na OCLP Macu, nego na najstandardnijim mogućim Windowsima, na najstandardnijem mogućem Lenovo-u. Upravo taj scenarij kojeg si opisao. I nitko mu ne može pomoći. Stoji mu posao cijeli dan jer mu se raspao stroj nakon updatea. A sve 100% po P.S.-u. Službeni odgovor od tehničke podrške - shrug, jbg nemate sreće.
23.11.2024 | 17:25
dpasaric kaže:

Evo, složite meni bolji Mac (polovni ili novi!) da bude bolji od ovoga što sada imam i da vidim koliko će vas to love ispasti!

Mac mora zadovoljavati ove uvjete:

- vrtiti Sonomu ili noviji MacOS
- kojigod procesor, ali da ima barem 12 jezgri ili više
- MacOS i radni disk od barem 1 TB moraju biti na SSD-u
- 128 ili više GB RAM-a
- 20 TB prostora
- grafika RX 580 8 GB razine ili bolja
- mogućnost priključka dva 30" monitora
- HDMI izlaz za TV
- optički audio izlaz
- zaseban native boot u Windowse

Ajde, da vas vidim!

Ovo me podsjetilo na čuvene javne nabave hrvatskih političara, koje su skrojene tako da samo jedan proizvod, samo jednog dobavljača (čitaj samo automobil točno određene marke i modela, kojeg u ponudi ima samo jedan zastupnik), zadovoljava kriterije "javne" nabave.

Nema nikakve sumnje da se na bazi Mac Pro 5.1 može složiti stroj koji ima hrpu RAM-a i brdo SSD-ova, za puno manje novaca nego što je to slučaj sa aktualnom linijom Apple kompjutera, iz jednostavnog razloga što memorija i diskovi na tim uređajima nenadogradivi, i znatno skuplji, po jedinici kapaciteta, od tržišnih cijena, dok je stari Pro 5.1 lako nadogradiv i koristi standardne komponente (od kojih su neke toliko stare da se mogu nabaviti "za kikiriki"), ali to i dalje ne znači da je ekonomski isplativo, i menadžerski pametno, bazirati svoju gospodarsku djelatnost na prastaroj opremi, koja više nije podržana od strane proizvođača.
23.11.2024 | 22:33
drlovric kaže:
Ima logike sto pricas. Ali za jako uzak krug korisnika

Vrati se ona da radi, kad ono 5.1 pukao po savovima ????????

Evo, UPRAVO takav slučaj imam kod arhitekata i na tom stroju radi mlada pripravnica!

Ako je osoba koja je instalirala OCLP imalo suvisla, prvo što napraviš je da isključiš automatski update ičega. A što je najbolje, praksa je pokazala da kada je neki MacOS zreo, da su ti updatei uglavnom potpuno beznačajni.

No, čak i da nije isključeno, ako se OCLP tekuća verzija i pusti se da sve odradi kako treba, u većini slučajeva i sva ta ažuriranja prođu bez nevolja. Dobra praksa je uvijek pričekati par tjedana, pa ako je sve cool, napraviš update kada ti je dosadno. No, još bolja je ona stara mudrost - ako sve radi, ne diraj!
23.11.2024 | 22:45
m@xym kaže:
Ovo me podsjetilo na čuvene javne nabave hrvatskih političara, koje su skrojene tako da samo jedan proizvod, samo jednog dobavljača (čitaj samo automobil točno određene marke i modela, kojeg u ponudi ima samo jedan zastupnik), zadovoljava kriterije "javne" nabave.

Nema nikakve sumnje da se na bazi Mac Pro 5.1 može složiti stroj koji ima hrpu RAM-a i brdo SSD-ova, za puno manje novaca nego što je to slučaj sa aktualnom linijom Apple kompjutera, iz jednostavnog razloga što memorija i diskovi na tim uređajima nenadogradivi, i znatno skuplji, po jedinici kapaciteta, od tržišnih cijena, dok je stari Pro 5.1 lako nadogradiv i koristi standardne komponente (od kojih su neke toliko stare da se mogu nabaviti "za kikiriki"), ali to i dalje ne znači da je ekonomski isplativo, i menadžerski pametno, bazirati svoju gospodarsku djelatnost na prastaroj opremi, koja više nije podržana od strane proizvođača.

Javne nabave hrvatskih političara su upravo suprotne - izmišljaju se luksuzi kako bi kupljeni auto bio što ekskluzivniji i skuplji, pa mi je tako prijateljica koja radi te nabave rekla kako su morali specificirati i hladnjak za šampanjac na stražnjem sjedalu, mislim da je u pitanju bio A8. Kod starog Mac Pro se ide na to kako s minimalno novca imati upotrebljiv Mac koji dovoljno brzo vrti tekuće podržan MacOS i da nudi dovoljno hardvera i za ozbiljne poslove.

No, slažem se s tobom da nije mudro bazirati gospodarsku djelatnost na staroj opremi, pogotovo ako se kreće u novi posao i novac za računala nije problem. Izdvojiš 3.000 € i imaš solidan Mac koji može sve što profesionalcu treba. No, što ako si mikropoduzetnik koji tek počinje? Volonter u nekoj udruzi? Obrtnik ili samostalni umjetnik? Što ako si profesor sa skromnom plaćom, a želiš izdavati školski časopis? Što ako si arhitektonski studio kojem trebaju 4 stroja, pa je to već 12.000 € za računala... stari Mac Pro rješava gomilu problema za sitniš i da ostane zamrznut u vremenu na Sonomi ili Sekvoji, to još uvijek znači sigurne tri godine života i Appleove podrške za taj MacOS. A imati toliko toga za cijenu ispod cijene najosnovnijeg Mac minija itekako ima smisla.
24.11.2024 | 15:31
u vezi ove podrske, mene interesuje sta vi mislite jos koliko ce biti oficijelno podrzani intel-Macovi, a koliko ce u realnosto jos moci da sluze.
24.11.2024 | 15:59
Ender kaže:
u vezi ove podrske, mene interesuje sta vi mislite jos koliko ce biti oficijelno podrzani intel-Macovi, a koliko ce u realnosto jos moci da sluze.

Od Apple-a, mislim još 3 godine zadnji intel strojevi. A realno možda još 5 godina, ovisno o namjeni, ali možda i manje, jer jednostavno polovni M macovi će toliko pojeftiniti da nikome intel Macovi neće biti zanimljivi.

Možda sam čak i predugo vrijeme naveo, s obzirom da u novije intel Macove nemožeš dodati ram, pa mu time produžiti vijek trajanja...
24.11.2024 | 16:05
Realno gledano, Mac, ili bilo koje drugo računalo za nekoga može zastariti već za godinu-dvije, a može mu trajati i "vječno". Onaj tko ganja najnovije tehnologije, kome treba uvijek nešto brže, taj će često mijenjati računala, još ako ima dovoljno sredstava za takve izlete - zašto da ne? Od takvih industrija računala živi.

Osobno znam čovjeka koji ima mali građevinski obrt, i koristi prastari PC sa Windowsima 98. Kako? Njemu to koristi samo za isprintati fakture i ukucati u njega neke svoje zabilješke i projekte.

Još je živ moj prastari iMac G3, davno poklonjen nećakinji, koja sad zvršava studij - taj Mc još uvijek radi i nećakinja na njemu lijepo kucka i drži hrpu raznih kuharskih recepata, pjesama, priča. Ima i nešto glazbe na vanjskom hardu.

Mislim da od strane Apple-a uskoro više neće biti tako jake podrške za Intel Macove, čisto zbog toga jer sve nekako ide u Ai smjeru, i tu se traže što jača računala.
24.11.2024 | 18:00
@dpasaric.

Nisi me shvatio za javnu nabavu.
Govorio sam o onim slučajevima gdje neki političar želi nabaviti točno određeni model automobila, od točno određenog proizvođača, ali, kako ne smije navesti jedan model u kriterijima, onda u specifikacijama navede neku karakteristiku koja je obično totalno nebitna za samu upotrebljivost vozila, ali je zadovoljava samo upravo taj model koji taj političar želi nabaviti.

Na isti način si ti napravio ovu listu, navodeći kriterije za koje znaš da ih može zadovoljiti samo Mac Pro 5.1.

Ali, koliko točno ljudi u Hrvatskoj postoji, kojima treba upravo tako opremljen kompjuter, sa tim specifikacijama?

Netko tko ima na raspolaganju osobu ili firmu koja je u stanju održavati prastaru opremu, se svakako može odlučiti na tako riskantan potez, ali većina ljudi nemaju prijatelja koji će im složiti konfiguraciju od antiknih komponenti, i koji će im priskočiti u slučaju potrebe, i oni će se uvijek prije odlučiti za neki od aktualnih modela koji se mogu kupiti na tržištu.

Nebitno je tko si i što radiš. Ako imaš novaca kupiti ćeš novi Apple kompjuter koji ti odgovara i koji možeš platiti, ako nemaš novaca ili ćeš kupiti PC, ili nećeš kupiti ništa.
Onaj tko nema uz sebe nekoga kao što si ti, tko mu uopće može predložiti nabavku ovakve konfiguracije, i njezino održavanja, neće uopće niti doći u situaciju da mu padne na pamet kupiti kompjuter na ebay-u ili kod nekog usko specijaliziranog dobavljača.

A, što se tiče "arhitektonskog studija kojemu trebaju 4 ovakva stroja", ako stvarno imaju posla za toliko takvih računala, onda oni i zarade dovoljno novaca da mogu nabaviti nova Apple računala, a ne da moraju "kemijati" sa "End of Life" opremom.
24.11.2024 | 19:30
m@xym kaže:
Na isti način si ti napravio ovu listu, navodeći kriterije za koje znaš da ih može zadovoljiti samo Mac Pro 5.1.
...
Ali, koliko točno ljudi u Hrvatskoj postoji, kojima treba upravo tako opremljen kompjuter, sa tim specifikacijama?
...
A, što se tiče "arhitektonskog studija kojemu trebaju 4 ovakva stroja", ako stvarno imaju posla za toliko takvih računala, onda oni i zarade dovoljno novaca da mogu nabaviti nova Apple računala, a ne da moraju "kemijati" sa "End of Life" opremom.

Da, razumijem što si mislio, ali zaista nisam namjerno navodio "frižider za šampanjac". Evo, od čega bih mogao odustati - ne treba mi 128 GB RAM-a, poslove bih mogao odraditi i na 64 GB jer je za 90% toga dovoljno. A opet, meni godi komocija kada npr. radim panele od 5 metara za autopraonicu ili zastave od 9 metara za Japan u Rijeci, da mogu imati paralelno otvorene datoteke i onda copy-paste što mi kako treba. Mogu li bez toga - mogu, ali zašto ne uživati ako je već toliko jeftino?

Drugo čega bih se mogao odreći su native Windowsi, meni je zgodno ih imati, ali to je prvo čega bih se odrekao. Sve ostalo mi zaista treba, ok, recimo da bih pristao na manje jezgri ako bi takav moderniji procesor ipak sveukupno bio brži, ali to ne mijenja mnogo na priči.

A ovo za studio kojem treba više takvih strojeva stoji, ali ponekad imaš vlasnika koji zaključi da to sve zapravo super radi, jefitno je, radit će još barem 2-3 godine, a umjesto super skupih novih strojeva si može kupiti polovni Porsche i malo uživati u plodovima svog rada. True story.
24.11.2024 | 19:36
Ender kaže:

To se svodi na to koji će biti zadnji MacOS s Intel podrškom. Vjerujem da tu neće prerano i grubo prekinuti podršku jer imaju ne mali broj Mac Pro 7,1 vlasnika koji su strojeve platili i do ludih 100.000 € (maksimalne konfiguracije s 1.5 TB RAM-a i ostalo) i takvi kupci bi bili prilično pissed-off da ostanu bez podrške prerano. Znači da bi to bilo fer i korektno, morali bi nuditi podršku za Intel do barem 2029. godine. Hoće li tako biti, to ćemo vidjeti...
24.11.2024 | 20:57
m@xym kaže:

Imaš pogrešnu predodžbu o tome koliko se projektantskim poslom u Hrvatskoj zarađuje. Još kad plate 4 godišnje licence za softver (i to svake godine)...
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 21 minuta
  • hal9000: Anketa bi trebala imati checkboxes, a ne radio buttons. Za nas koji koristimo više mac-ova. Just sayin'.
  • Yonkis: Kradljivci našli nov način krađe Apple proizvoda [link]
  • zoranowsky: Al me ložite :)
  • Yonkis: zoranowsky - kako reče jedan korisnik M1Pro-a: I think the sweet spot is M2 Pro as of right now. I really don't see a reason to get M3 Pro - it has lower memory bandwidth, less P-cores , and it costs more. But if you're on M1 Pro... Just don't upgrade, there is no point.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky, u krivu sam
  • accom: Mislim, da je baš M2Pro najslabiji od svih M Pro procesora, sa više energy efficiency jezgri...
  • accom: Ako često obradjuješ video, onda pro. Sam bi preferirao novije gen. CPU.
  • accom: [link]
  • accom: @zoranowsky Za sve DTP programe dosta ti je air:
  • kupus: protonvpn na 3 dolara mjesečno
  • drlovric: [link]
  • drlovric: Jako zanimljiva i pregledna lista korisnih Mac aplikacija.
  • zoranowsky: Znam, u pravu si. Imam thunderbolt 27
  • drlovric: Ako imas vanjski monitor u svakodnevnom radu, uzmi 14". Ja sam pogrijesio sa 16". Ogroman je to laptop :)
  • zoranowsky: Dilema je taj M2Pro ili odriješiti kesu i uzeti M4Pro ali s 14" ekranom (24GB/1TB)
  • zoranowsky: @accom - Affinity, Adobe CC, DaVinci Resolve. Imam trenutno 512GB u 2 MBPro-a tak da sam se navikao.
  • drlovric: Ja imam MBP sa 512 MB, nemam problem sa prostorom. Oko 300GB je puno mozda.
  • accom: @zoranowsky Sve ovisi o tome, što želiš radit s njim.
  • zoranowsky: Nije jedini stroj, to je neka donja granica, za sve ostalo imam externe ssd-e i synology
  • Yonkis: Ne nađoh jeftiniju cijenu (u RH) od toga.. A hoće li ti 512 biti dovoljno?
  • zoranowsky: Zaboravih napisati, trenutno je u HGShopu na akciji
  • zoranowsky: Jel se isplati uzeti MBPro M2pro 16" 16/512 za 2100eur?
  • gladhr2: zna netko neko rjesenje?
  • gladhr2: [link] problem sa bluetoothom i 4. uređajem :D
  • JOHN: Hvala na info
  • Yonkis: Imaš na adidas.hr ali do 28.11 stoga požuri
  • stefanjos: affinity je na 50%
  • JOHN: Ja jučer u CCOne kupio kćeri tenisice. Bile su čitavih 20% na akciji. :) Takva akcija je ustvari neka uobičajena koja se pojavi gotovo svaki mjesec tako da i ovaj put teški bulšit..
  • drlovric: Imal kakvih Black Friday popusta? :) Neko vidio nesto zanimljivo?
  • ^SuperUnknown^: Jel to samo meni potrgan layout Oglasnika? :)
  • smayoo: Nije to baš besplatan način. To sve tako radi kako si opisao, ali windowsi te upozoravaju da nisu aktivirani
  • ping: @VanjusOS ima. Downloadiraj DEMO version parallelsa za M procesrore. To će ti downloadirati windows for arm kao .iso file. Instaliraj UTM virtual machine i windowse koje si skinuo.
  • JOHN: izuzev telekom operatera i sl.
  • JOHN: to je sve ilegala
  • JOHN: Pazite se skime imate aranžamne
  • JOHN: Čini se da više neće biti IPTVa, za đabalesku ili ga više uopće neće biti u ponudi.
  • smayoo: [link]
  • stefanjos: podsjetnik svim dobrim ljudima za iparty :)
  • jmustac: poslano
  • Riba: Javi se meni s detaljima.
  • jmustac: kako obrisati profil na ovom forumu?
  • rusty: @marioart - ovisi o hipervizoru, ali ukratko da. Moguće je dobiti emulaciju x86 na ARM bare metal stroju. UTM hypervisor kojeg osobno koristim nudi u mogućnost. Jasno, to zovu emulacijom, ne virtualizacijom ali eto
  • marioart: @rusty .. moze li se ikako dobiti x86 win kroz virtualizaciju?
  • stefanjos: drlovric. pa odgovaranje poruka na aplikacijama koje namu mac app i ako se puni da ne secem po mob, rijesim preko maca i to je to
  • rusty: Virtualizacija bi bio moj odabir, e sada da li je besplatno ili ne, ovisi o tome kako ćeš tu kopiju licencirati
  • VanjusOS: ima li nekakav besplatni način za imati Windows na Macbook sa M čipovima?
  • drlovric: Za sta ti konkretno mirroring sluzi? Ja mu nisam nasao primjenu :/
  • stefanjos: affinty na popustu 50%. ja sam si uzeo novu licensu. do sada sam bio na v1
  • stefanjos: tako da, meni je to top feature

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO