22.11.2024 | 20:33
Evo zaista nije da "pametujem", ali poslušajte me jer sam u tome zaista debelo iskusniji od vas i obojica ste u krivu!
Drlovric, ma kojih 200 €, pa samo pohrana koju ti strojevi gutaju ti opravda trošak cijelog stroja, u jedan takav možeš ugurati 80 TB ako baš želiš, imati gore sjajan BIM server npr. (nedavno radio upravo to kod arhitekata koji niti ne pomišljaju da traže novi stroj) i koji će još peglati posao svaki dan iduće 2-3 godine bez napora.
Kupus, računica koju si ti izveo je totalno rubna, a i nedostaju "sitnice" kao posebni Mac Pro kablovi za napajanje grafičke. O "pozadinskom znanju" da se sve to složi i da radi da ne pričam, pa vidim da ovdje na forumu imamo i iskusne stare Macovce koji to nisi odradili kod sebe na 5,1 jer "ubaci razlog". A znanje i vrijeme da se sve to odradi bez problema valjda isto nešto vrijedi, zar ne?
Dobar RX 580 (znači Sapphire i da je recimo Nitro plus serija i da nije bio u mining rigu, pa da ti puca pod opterećenjem) nećeš naći bez 70 € nema šanse, a ako nisu u Zagrebu gdje je veći izbor, ide još poštarina, pa neka kabel uzmeš s Alija i eto ti 100 €. Znam jer sam zadnjih mjeseci upravo to krpao za neke frendove koji su sami slagali nešto i jednog kojem je riknuo Radeon.
BTW onaj moj dual stroj je brzo otišao za 600 €, a itekako ima logike zašto bi ga netko kupio za taj novac - jer je nemoguće dobiti išta slično od Applea u bilo kojoj kombinaciji (novo ili polovno), a da može služiti onome za što ga takvi kupci trebaju.
Od reda su to ljudi koji rade nešto s grafikom i koji ne mogu živjeti u 1 TB prostora. Ako uzmeš stari Intel Mac mini + vanjske diskove, imaš lošije računalo do Mac Pro 5,1, ako ideš na polovni M2 + vanjski diskovi, završit ćeš na 1.000 € u trenu i s neredom na stolu.
Uostalom gledam sebe i moj krug ljudi, kao da ja ne bih sebi kupio nešto bolje da postoji, a da ne košta kao auto!
Meni je trenutno jedina suvisla zamjena za Mac Pro 5,1 noviji 7,1, ali kod njega s adapterima za diskove da sve to bude složeno kako treba - završiš na 3,000 € da imaš ovo što imam ja ovako u 5,1, ali da bude i mrvu brže, a inače zašto bih to radio?
Evo, složite meni bolji Mac (polovni ili novi!) da bude bolji od ovoga što sada imam i da vidim koliko će vas to love ispasti!
Mac mora zadovoljavati ove uvjete:
- vrtiti Sonomu ili noviji MacOS
- kojigod procesor, ali da ima barem 12 jezgri ili više
- MacOS i radni disk od barem 1 TB moraju biti na SSD-u
- 128 ili više GB RAM-a
- 20 TB prostora
- grafika RX 580 8 GB razine ili bolja
- mogućnost priključka dva 30" monitora
- HDMI izlaz za TV
- optički audio izlaz
- zaseban native boot u Windowse
Ajde, da vas vidim!