04.01.2026 | 18:35
Kako je naslov teme "kupnja starog Mac Pro 5,1" vrijeme je da ažuriramo stanje i vidimo koliko to ima smisla u 2026. godini?
Recimo da smo kućni grafički dizajner ili kreativac neke vrste, netko tko se bavi s glazbom i zvukom, amaterski slaže video ili je filmski ili glazbeni entuzijast koji ima ogromnu videoteku koju onda dijeli svim ukućanima putem Plexa. Ako tome dodamo gamere koji se vole igrati, ali ih ne zadovoljava Macov izbor igara, pa koriste Windowse, onda Mac Pro itekako još ima smisla.
Ako ćemo uzeti nešto novo, to bi bio Mac mini M4 jer je Mac Studio daleko preskup u toj klasi koju sada analiziramo. Ako uzmemo nešto pristojne snage, kao npr. Mac mini M4 Pro 14-core CPU, 20-core GPU, 64 GB memorije i 1 TB SSD (ispod toga ne bih sebi kupovao Mini za te poslove) onda smo na 2.425 € + PDV = 3.031 € + moderna tipkovnica za takav stroj je još 220 €, miš recimo da ćemo uzeti neki vulgaris PC USB miš za par 20 €. Onda uz to trebamo uzeti pristojan profesionalan monitor za rad u veličini 27-32". Tu danas ima svega za male pare, recimo da se može dobiti nešto upotrebljivo iz PC svijeta za 400 €.
Moramo imati barem osnovni Time Machine backup, znači neki eksterni disk od 1 TB je još 70 €.
Hopa-cupa i eto nas nas 3.750 € da imamo solidan moderni Mac s par jeftinijih PC komponenti - tamo gdje se može uštedjeti. Nije baš malo, ali imamo moderan stroj koji bi nas trebao dugo služiti. Tko ima toliko love za takav Mac, svakako da je to ok kupovina i jasno je da će to (uglavnom) biti bolje računalo od starog Mac Pro.
No, što ako imate sve one velike potrebe, ali nemate 3.750 €? Ok, prvo možete početi štedjeti na samom Miniju. Idemo uzeti neki model koji je prihvatljiv kompromis, npr. M4 Pro 12-core CPU, 16-core GPU, 24 GB memorije i 1 TB SSD, on stoji 2.048 €, znači cijeli sistem smo pojeftinili za gotovo tisuću eura! Je li on i dalje upotrebljiv? Je, ali s malo manje apetita za velike grafičke obrade i kompleksnije Adobe alate. Znači, došli smo na ukupni trošak od 2.770 €. I dalje nije malo, ali imamo brz i moderan Mac.
Ok, a što ako idemo na zaista ulazni model, onaj s 10-core CPU, 10-core GPU, 16 GB memorije i 1 TB SSD (onaj s 512 GB niti ne spominjem jer je to slijepa ulica za većinu)? Tu štedimo 1.757 € i ukupni trošak konfiguracije nam pada na 2.000 €.
I to je i dalje super odabir za računalo, ali ako imate 2.000 € koje biste utrošili na to.
No, ako ste škriljac

koji bi radio sve one kreativne poslove nabrojane na početku, a da prođe što jeftinije, a da opet sve to radi, onda polovni Mac Pro čak i u 2026. ima financijske logike!
Analizirao sam oglase, a i sam uvijek nešto pronađem kada me neki frend pita, pa je situacija takva da se za 500 € može dobiti prilično hardvera u Mac Pro scenariju:
Mac Pro 5,1 sa 6-core Xeonom 3.46 GHz, još uvijek solidnim Radeonom RX580 ili sličnom NVIDIA karticom, 32 do 48 GB RAM, 1 do 2 TB SSD pohrane, često su to dual boot konfiguracije s Windowimsa i još par klasičnih tvrdih diskova za velike pohrane. Nije rijetkost i da vlasnici poklone tipkovnicu i miša, a što se tiče monitora, legendarni Appleov Cinema 30" se, uz malo sreće, može naći u oglasima za 200-250 €.
Ponekad se nađu i 12-core (tj. dual 6-core) modeli za ne mnogo više para.
Znači, računica kaže da za samo 700 € možemo imati kompletan Mac Pro s velikim Appleovim monitorom, gomilom RAM-a i SSD pohrane, s prostorom za jeftine 3.5" diskove za ogromne kapacitete + razne zgodne sitnice kao optički izlaz (za audiofile) i jednostavan dual-boot s Windowsima za igre ili neke specifične poslovne softvere. Moja omiljena namjena za Mac Pro je da radi kao kućni Plex server i vjerujem da svaki ozbiljni filmofil niti ne zna što propušta ako si nije složio svoju internu televiziju na taj način!
Da, to je Intel baziran sustav koji može voziti još 3-4 godine pod Macom, ali pod Windowsima i tko zna koliko dugo. Za 700 € to je solidna solucija za kompletan sustav s jabukicom za svakoga tko ne želi potrošiti 2.000 € na kreativno računalo.
Tko ima monitor, trošak je još bitno manji, uglavnom nije da se ne može kupiti Mac za rad "jer je skup", a na takvom stroju se i dalje može ozbiljno raditi, pogotovo ako ste u domeni grafičkog dizajna, pripreme za tisak i sličnog.
Da to nije tek neka moja teorija, osoban sam primjer, kod mene su u dnevnoj upotrebi čak četiri Mac Pro 5,1 stroja:
1) Moj na poslu koji koristim za Adobe Photoshop, Illustrator, Topaz, razne uredske softvere i gomilu sitnih multimedijskih alata, na njemu je i Plex server sa svime što mi treba za posao, ali i privatno. Koristim ga i kao testni stroj za web produkciju jer su na njemu instalirani svi postojeći web browseri. Imam i dual boot s Windowsima, ali to rijetko koristim, samo za neki test i slično. Optikom je spojen na Harman/Kadron pojačalo za audio potrebe. MacOS je Sonoma i radi odlično.
2) Mac Pro kod punca koji je stara garda fotografa i majstor filma. Koristi ga za obradu fotografija, jednostavnije filmove u Final Cut Pro i kao ogromno skladište fotografija s gomilom terabajta u internim 3.5" diskovima.
3) Mac Pro kod starijeg sina, on ima NVIDIA grafičku i koristi ga većinom za igre pod Windowsima + studentske potrebe i pisanje. Mac koristi za backup iPhonea i ostale iCloud potrebe.
4) Mac Pro kod mlađeg sina, isto je dual boot s Windowsima, on ima AMD Radeon RX580, ali češće je u Macu i dosta igara koristi pod MacOS-om.
Svi ti "radni konji" tegle svoje poslove bez znoja, iz godine i u godinu!