01.05.2025 | 23:10
Air kaže:
S jedne strane si "doktor" realizma a s druge strane pokazuješ kako ne razumiješ temelje potrošačkog kapitalizma!?!
Obustavlja se podrška kako bi se stimulirala prodaja novih proizvoda kojima se smišlja način kako i njih ograničiti u vijeku trajanja. Siguran sam da ovo znaš pa me tim više čudi ova tvoja izjava.
Jer nije tako jednostavno. Postoji niz primjera "premium" brendova koji balansiraju između "potrošačkog kapitalizma" i povjerenja i zadovoljstva svojih elitnih kupaca. Sjetimo se reklame u kojoj Porsche pokazuje zemljoradnika koji dolazi s prastarim Porscheom 111 traktorom na servis i svi u servisu se ponašaju kao da je to sasvim normalno i imaju sve potrebne rezervne dijelove čak i za stari traktor. Tako se gradi vrhunska reptuacija marke.
Pošalješ pismo u Lego da ti fali jedna kockica i tajnica ti napiše lijepo pismo i pošalje kockicu i gomilu promotivnih materijala. Je li im to isplativno? Kratkročno, svakako nije, ali za ugled je čudo.
Apple u toj priči također balansira - on se trudi uvijek biti bolji od konkurencije u dužini podrške (to se lijepo vidi na iPhoneima), a i kod pro strojeva daju "extra mile" koji odudara od redovnih proizvoda - najbolji primjer je upravo ovaj Mac Pro 5,1 koji je dobio firmware update da podržava NVMe SSD-e debelo nakon isteka uobičajene podrške, zatim čak službenu podršku za Mojave uz uvjet da kupiš modernu grafičku (čak ne Appleovu!). Zatim smo imali onu legendarnu situaciju s firmwareom NVIDIA grafičkih gdje je Jobs osobno odgovorio na mail žalbe i intervenirao da se problem sredi uz komentar "NVIDIA je s*ebala, ispravit ćemo mi, ali nam dajte koji mjesec".
Ništa od toga Apple nije morao. Zato mislim da je bolji od drugih u toj domeni, ALI ono što sam želio reći je da to sve i dalje ne govori o stvarnim tehnološkim preprekama za ovaj stroj. Nema ih, da Apple želi da na njemu službeno radi Sekvoja - radila bi, uz svega par manjih kompromisa. I toga mi je žao - jer je taj Mac Pro toliko dobar da je šteta što nisu napravili upravo to, čisto da se mogu hvaliti: "Evo, naš novi MacOS podržava i 16 godina stari Mac Pro!". Razumijem da je to preskupo i da traži previše resursa - pogotovo kod QA, ali ako to može hendlati tim OpenCore entuzijasta, onda bi mogao i Apple.