"On January 24th, Apple Computer will introduce Macintosh. And you'll see why 1984 won't be like '1984'." - završna je poruka TV reklame redatelja Ridleyja Scotta, prema mnogima, najboljeg reklamnog spota ikada. Ova reklama emitirana je samo jednom, u prestižnom terminu pauze Super Bowl utakmice. Iz današnje perspektive ta najava je bila zapravo skromna jer danas znamo da je Apple Macintosh temeljito revolucionizirao način na koji koristimo osobna računala.

Na današnji dan prije 30 godina Apple je svijetu predstavio Macintosh i izveo informatičku revoluciju - koja u tom trenu nije bila svima očita. Mnogi su kritizirali "djetinjast" koncept rada s ikonama, ismijavali upravljanje mišem, a sve-u-jednom formu računala proglašavali promašajem.

30 godina Macintosha
Je li Apple ostao jedina kompanija iz tog doba koja i dalje proizvodi osobna računala?

Sjećam se svog prvog susreta s Macintoshem; došao je putem tvrtke "Velebit" u knjižaru "Mladost" i otac me odveo do momka koji je tada vodio njihov informatički odjel da vidim to "čudo od kompjutera". Bio je nedostižno skup, nešto što bi moglo kupiti samo veliko bogato poduzeće. Uživo je izgledao toliko ispred svojeg vremena da nitko nije niti pomislio osporavati njegovu vrijednost. Pogled na savršeno miran ekran visoke rezolucije i grafičke elemente koji se iscrtavaju zapanjujućom brzinom, potpuno mekano pomicanje kursora putem miša i nevjerojatno malene i praktične 3.5" diskete ostavljale su tada svakog informatičara bez daha.

30 godina Macintosha
Softverski paket MacWorks sadržavao je dvije "killer" aplikacije: MacWrite i MacPaint

Danas znamo da je Apple te 1984. godine s računalom Macintosh promijenio osobna računala toliko duboko da niti sada, nakon 30 godina, niti jedan od tada postavljenih standarda se nije bitno izmijenio. Apple Macintosh bio je prvo komercijalno računalo koje je koristilo miš, GUI (grafičko sučelje za upravljanje računalom) i WYSIWYG (What You See Is What You Get) koncept koji možemo prevesti kao "kako na ekranu tako na papiru". Upravo to je predstavljalo prekretnicu za izdavaštvo i računalnu grafičku pripremu. Ideja je bila da dokument koji pripremamo na računalnom ekranu izgleda identično kao konačna forma koji će se pojaviti na papiru. Danas nam se to čini toliko normalno da se pitamo kako bi uopće moglo drugačije, ali put do te informatičke blagodati nije bio niti kratak niti jednostavan.

30 godina Macintosha
MacWrite bio je prvi WYSIWYG program za obradu teksta

Jedna od besplatnih čarobnih "killer" aplikacija koje je koristio prvi Macintosh bio je i tekst procesor, tj. program za obradu teksta, naziva MacWrite. Bio je poseban jer je prvi koristio spomenuti WYSIWYG (čita se: vizivig) i tako trajno pomaknuo letvicu očekivanja korisnika takvih programa. Postavljenu paradigmu su od tada slijedili svi slični programi, ali i ozbiljni profesionalni programi za prijelom knjiga i publikacija koji su stvorili novu DTP (desktop publishing) nišu koja je redefinirala izdavaštvo.

Danas je najpoznatiji predstavnik tekst procesora planetarno popularan Microsoft Word. Zanimljivost koju mnogi ne znaju jest da je prvi Microsoft Office objavljen upravo za Apple Macintosh, a tek kasnije za PC i Windowse. Mlađe generacije sve ovo mogu uživo pogledati u riječkom muzeju informatike PEEK&POKE koji u zbirci ima i originalni model Apple Macintosha, ali i niz softverskih paketa za obradu teksta iz raznih informatičkih razdoblja. Iako je evolucija tih aplikacija očita, sve ono zaista bitno ostalo je isto kao te ključne 1984. godine. Možemo reći da je MacWrite otvorio vrata suvremenog računalnog izdavaštva.

30 godina Macintosha
"What is this? Look at this! This is incredible!” - Andy Warhol kada je isprobao MacPaint

Druga "killer" aplikacija bio je MacPaint. Mlađim generacijama može ga se predstaviti kao preteču Photoshopa. Danas nam se čini potpuno normalno manipulirati slikama u milijunima boja koristeći miša ili tablet. No, 1984. godine nacrtati nešto na ekranu pomicanjem miša po stolu bila je čista čarolija! Anegdota kaže da je legendarni Andy Warhol prvi put vidio Macintosh na jednoj večeri kod Jobsa. Bio je toliko oduševljen da ga je cijelo večer bilo nemoguće razdvojiti od te čudesne sprave.

30 godina Macintosha
Danas nam MacPaint izgleda trivijalno, ali kada se pojavio bio je poput znanstvene fantastike!

Web je ovih dana prepun tekstova o ovoj značajnoj godišnjici. Svatko ima svoju priču kako mu je Macintosh promijenio život. Još više je onih koji nikada nisu imali priliku koristiti Mac, ali danas ne bi svoj posao radili na način na koji ga rade da nije bilo ovog stroja. Mac je postavio nove, visoke, standarde i time računala približio običnim ljudima kao niti jedno drugo računalo u povijesti.

 

Komentari  

IgorD
24-01-2014 | 02:43
This changes everything - izraz se naravno pretvorio u lakrdiju, ali kad se pogleda s distance, i prvi Mac, zatim PowerBook linija i danas ove iĐiđe su zbilja promijenile svijet.
smayoo
24-01-2014 | 10:06
Jbt... 30 godina... Bolje da ne počnem sad jer će se opet pretvoriti u "nekad je bilo bolje" lamentaciju. :o)

Ali ono za čim zaista iskreno žalim je činjenica da se u to vrijeme programiralo s mozgom, za razliku od današnjeg klikanja po raznim "rapid application development" okolinama... :-/
Kloba
24-01-2014 | 12:10
Ispravka - večer s Warholom nije bila kod Jobsa, nego je par Ono - Lennon slavio 9. rođendan sina Seana u njihovom mansionu u New Yorku na koji je, između ostalih zvijezda tipa Micka Jaggera bio pozvan i Steve Jobs. Malome je poklonio upravo novi Macintosh, koji je doslovno uzeo s tvorničke trake.
Više je puta kasnije isticao kako mu je to prvi puta u životu da je vidio dijete za računalom i koliko se brzo mali snalazio. Tada se kraj Seana kleknuo Warhol, uzeo miš i pokušao upravljati strelicom na ekranu držeći ga u zraku. Tada se na pod kleknuo i Jobs, strpljivo mu pokazao da se miš treba položiti na parket, vratio ga Warholu - pa je ovaj nevjerojatnom lakoćom nacrtao krug i uzviknuo ekipi na party-u - "Look! I drew a circle!!!"
Samo dopuna točnosti teksta, ništa osobno...
dpasaric
24-01-2014 | 12:11
http://www.youtube.com/watch?v=Xp697DqsbUU

Apple je upravo objavio kratak video kojim proslavlja 30 godina nama dragog računala! :-)
dpasaric
24-01-2014 | 12:16
@Kloba :D Evo i tvoja dopuna nešto govori o tome koliko smo mi Mac korisnici pedantni kada se radi o temi koji volimo! Tnx! :-)
dpasaric
24-01-2014 | 13:50
http://www.celebratethemac.com

Odlična kolekcija fotografija starih Macova! Oduvijek su imali poseban dizajn! :-)
MAK
24-01-2014 | 14:17
Valja spomenuti i mulcima skrivene fičere: ugrađeni mrežni layer u sistemskom softveru, hypertekst u Hypercardu, sintetizator govora, izbacivanje ASCII grafike za račun piksel grafike, fontove i zvuk izvučene iz aplikacija na razinu sistema...
dpasaric
24-01-2014 | 14:33
Da, MAK je ovo dobro izdvojio, a još kada bismo nabrojali koje sve inovacije je Mac izveo tijekom tih 30 godina... prva 24-bitna boja, Post-Script, ADB za periferije kao preteča USB-a, FireWire, prvi tvornički ugrađen DVD snimač, razbijanje leda s USB periferijama, višedodirni trackpad... a kada bi se sada išlo po svakom modelu po redu, velik broj njih je u sebi imao i neku "prvi na tržištu" inovaciju...
Anonimac
24-01-2014 | 15:28
Šteta što Jobs nije više živ, ali zamislite ponos koji Steve Wozniak, Andy Hertzfeld i preostali članovi original Macintosh team-a osjećaju danas. Stvorili su stroj, isto kao i Gutenberg svoju prešu, koji je doista napravio "dent in the universe" :-)
Kloba
24-01-2014 | 15:57
Šteta što Jobs nije više živ, ali zamislite ponos koji Steve Wozniak, Andy Hertzfeld i preostali članovi original Macintosh team-a osjećaju danas. Stvorili su stroj, isto kao i Gutenberg svoju prešu, koji je doista napravio "dent in the universe" :-)
Ovo napisah li se nisam ulogirao, pa da ZAMP zna da polažem autorska prava... :-)
dpasaric
24-01-2014 | 18:15
http://www.apple.com/30-years

Apple me danas ugodno iznenadio, jako ugodno! Oni obično nisu od godišnjica, rijetko da naprave nešto više od možda poruke na naslovnici, ali ovaj put su napravili cijeli sub-web o Macintoshu, predivno dizajniran i informativan. Steve bi bio zadovoljan kako mu ekipa radi! :-)
petros
24-01-2014 | 20:53
Popunio sam "Tell us about your first Mac" na Appleu, ja sam relativno nov, moj prvi Mac je alu iMac 24", ali želio sam Mac i puno prije, samo nikako skupiti love. Služi me dan danas i istina je ono da nakon Maca ne bih išao na ništa drugo! 8-)
cvitko
25-01-2014 | 14:05
Odkad sam vidio prvi Mac devedesetih kod susjede koja se bavila grafickim dizajnom, divio sam se tim računalima.
Divim se Mac-ovima i ostalim Apple proizvodima i danas. Uvijek su u vrhu.
Ono što me fascinira je taj osjecaj za lijepo kod Apple koji je ocito postojao oduvijek.
Kad samo pogledam kutije za Softverski paket MacWorks ili MacPaint 30 godina stare i vidim da imaju isti minimalizam, bez suvišnih detalja, jednostavno a lijepo, fascinira me.
Znaci u takve kutije me skoro ni danas nebi bilo sram staviti neki svoj proizvod :-)
Drugi bi tu ubacili 100 slika pri korištenju, masu naljepnica NEW, Windows Vista, 7, 8 ... capable, pa još malo slika i specijalnih efekata i kojecega drugog...
Kod Applea ne.
I opcenito na svakom njihovom proizvodu, suvišni detalji su svedeni na minimum, a opet funkcionalno.
Neki to ni danas nisu uspijeli...
dpasaric
25-01-2014 | 16:46
http://www.cultofmac.com/263930/check-photos-apples-hq-preparation-party/

U Cupertinu su imali i pravu rođendansku proslavu, zaslužili su je! :-)
Anonimac
25-01-2014 | 17:23
Genijalni su plakati gdje su navedeni svi koji su radili u Apple-u.
A bogme i održali su obećanje...

Čudno da Google nije stavio prigodni Doodle na homepage.... :-)))))
MAK
26-01-2014 | 01:59
http://www.stephenfry.com/2014/01/24/mac-at-30/single-page/

Eh, Google pazi na svoje interese...
Ali evo još jednog linka, prisjećanje korisnika br. 2 u Ojropi (i meni totalno dragog lika):

:-)
MAK
26-01-2014 | 02:00
Naime, korisnik br. 1 nije više među ovozemaljskim živima: Dougals Adams. Mora da negdje stopira s ručnikom oko vrata...
dpasaric
26-01-2014 | 02:19
Odlična trivia! Nisam to znao! :-)

Dakle prvi Mac kupac u Europi ni manje ni više nego Douglas Adams, a drugi Stephen Fry! Wow! :-)
smayoo
26-01-2014 | 14:19
Čovjek je lijepo napisao: "For all I know someone somewhere had bought one ten minutes earlier, but these were the first two that the only shop selling them in London had in stock on the 24th January 1984, so I’m sticking to my story."

Drugim riječima, čovjek to piše više iz šale, nego što misli ozbiljno. U najboljem slučaju je prvi Mac kupac u Londonu.
dpasaric
26-01-2014 | 15:19
Ma vidio sam, ali isto tako je rekao da su se tada mogli kupiti samo na jednom jedinom mjestu u Londonu, a drugamo vjerojatno za Mac još nisu niti čuli, pa je sasvim ok da se drži te priče! :-)
Borostef
26-01-2014 | 15:39
http://gizmodo.com/watch-steve-jobs-show-off-the-mac-in-footage-unseen-sin-1509232808/@ericlimer

Pronađena snimka predstavljanja Macintosha u Boston Computer society 30.1.1984. koja nije bila dostupna od samog događaja tog dana...
Anonimac
27-01-2014 | 11:29
Odlično!
"Original Macintosh Team Gathers to Celebrate 30th Anniversary with Stories, Demos and Laughter" - http://www.macrumors.com/2014/01/26/mac-team-30th-anniversary-party/

"Hertzfeld, who was a software designer on Macintosh, also noted one of Microsoft's systems architects kept asking how the internals of the software worked. Hertzfeld said he was curious as to why they kept asking, but eventually assumed why. "I quickly thought 'maybe they were trying to copy the Mac?' And sure enough, in 1983, they announced Windows. We were kind of shocked by that." "

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 16 minuta
 • Zdravac: To je za pratiti internet traffic za pojedinu lokalnu IP adresu
 • Zdravac: :)
 • Zdravac: Hvala @Riba, sam bog pa ima milijun tutorijala za Mikrotik. Snašao sam se (IP->Firewall->Mangle pa passthrough rule
 • Riba: Zdravac, imam ja nekoga, ali nije na Jabucnjaku. Tj. je ali nije redovan. :)
 • Zdravac: jel ima ovdje neki IT Admin, da se kuži u Mikrotik (RouterOS)?
 • Ender: Ovde je meni najinteresantniji ovaj deo na kraju: "The team is also in charge of a project to develop a noninvasive blood sugar sensor." Ovo ako uspeju i ugrade u Apple Watch, za duig niz godina ce biti naj-najveca kompanija na svetu.
 • Yonkis: [link] Apple executive not leaving but retiring
 • dpasaric: Projektirano na Macu! :) [link]
 • drlovric: Rijeseni win. Ignore :)
 • drlovric: Ma ljudi imaju stara racunala koja otpisu. Na home serveru mi je prosao Win 7 serial na virtualnoj masini, bez problema.
 • smayoo: Što će ti serial za Windows 11? Gotovo sve radi i bez seriala, i bez registracije
 • smayoo: Je, da, stara licenca za win 11 koju više ne koristimo jer smo odavno već prešli na windows 31.4 :D
 • drlovric: Ako imate neku staru licencu koju vise ne koristite...
 • drlovric: Ima li neka dobra dusa kaakv WIN serial number? Instalirao sam Parallels i Win 11 na Mac, nisam ne znam zasto :)
 • cariblanco: Da, i meni je taj najomiljeniji.
 • smayoo: Ja jedino priznajem Čipi čips, obični, s okusom krumpira, iz čipsare u Hercegovcu. :)
 • Bertone: Ma nije, samo nema čipsa, ni slanog, ni od paprike, ni špekec,... samo pričaju o elektronici.
 • JOHN: Jel to neki click bait?:)
 • Bertone: Proćitao sam što si napsao pa kliknuo na link da vidim taj Apple Čips kad ono,... nema čipsa :D
 • Yonkis: Kako Apple radi svoj vlastiti chips [link]
 • smayoo: Spavaj mirno, Shane... :(
 • zoranowsky: R.I.P. Shane McGowan
 • Bertone: Probudili ste se,... aaaa? :D
 • Djuro genijalac: [link]
 • smayoo: [link] ;)
 • Djuro genijalac: Nego, sretan Dan republike/kolinja..!
 • JOHN: Kad se svi razbacuju…..Electrolux perilica rublja, 5-6 godina stara, radi ali se malo žale ležajevi. Cijena je takva da pojede sve skupa što se nudilo za črni petek! :)
 • Bertone: Što je slijedeće,... svinjske polovice (jednom rastrančirane) i grabova drva jednom kalana? :D
 • damir0408: iMac 24, jednom upaljen s 2g jamstva hitno i povoljno prodajem
 • QKYMON: PRodajem miš jednom korišten, kupljen prije 30 dana... .[link]
 • zoranowsky: THX Yonkis!
 • Yonkis: Malo zanimljivog štiva: [link]
 • stefanjos: hahaha, ma uzas koiko ganjaju tu cijenu. sram ih moze biti
 • kupus: kupujem magsafe2 punjač, može i zamjenski. kontakt porukom
 • smayoo: trebalo je pisati "1548 plus PDV"
 • smayoo: 1548 PDV za godinu dana. Ako si mislio da bi mogao biti neki spektakularan popust, kao za normalan softver, nemam ti što drugo reći, nego - dream on. :)
 • stefanjos: smyaoo koliko je autocad bio ako smijemo znat :D
 • stefanjos: hvala mbp2009! :)
 • Gjuroo: Lovriću, ne truj :)
 • drlovric: Siguran sam bio da ce i oni preci n apretplate, ali eto Affinity jos uvijek drzi obecanje :)
 • zoranowsky: THX Gjuroo! Treba ih podržati!
 • Gjuroo: @zoranowsky: Čestitam za Affinity!
 • ping: MacGPT licencu. Imao sam 2€ viška.
 • zoranowsky: I bio sam skroman s menart outletom, samo 3lp-a, 4 cd-a i 1 blu-ray
 • smayoo: AutoCAD licencu. Kao i svake godine, s Black Friday popustom :)
 • zoranowsky: Ja sam uzeo Affinity studio V2 upgrade
 • JOHN: kupio sam si neke varalice, novu rolicu i štap :)popust stvarnih 20%
 • JOHN: :) prijašnjoj počeli lageri odlazit, a zamjena oko 200 eura tak da……ovo je ajmo reč bila prilika.
 • JOHN: Ja upravo montiram novu perilicu rublja [link]
 • drlovric: Hevy se zove. Ako nekome treba.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, m@xym, Miro Spiro, Riba, zoranowsky, Anonimci (332)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.85 Seconds

Provided by iJoomla SEO