Luka Manestar 04.11.13

Danas kada govorimo o vrstama podataka kojima svi raspolažemo te koje koristimo, dijelimo i konzumiramo, moramo se složiti da je njihova količina, zahvaljujući prvenstveno kvaliteti, poprilična te se nemalo puta dogodi da nemamo gdje sa svim tim "materijalom".

Naravno sve ovo prelazi u potpuno novu dimenziju kada je riječ o poslu. Arhiviranje, backup, dijeljenje, sve su to svakodnevne operacije koje zahtijevaju dobru organizaciju svi navedenih procesa, ali i cjelokupno (hardver/softver) rješenje koje će omogućiti da cijeli proces na dnevnoj bazi prođe kako treba.

Postoji ona stara: koliko para, toliko muzike. To se u velikoj većini slučajeva može primijeniti u bilo kojem segmentu, pa tako i kada je riječ o pristupu i centralizaciji bilo kakvog sadržaja.

Unatrag 5-6 godina nisam razmišljao o nekom NAS rješenju kao opciji, već sam sve to rješavao sa dodatnim diskovima, bez nekog ozbiljnijeg backup rješenja. Naravno, vremena su se promijenila pa tako i moja osobna filozofija, a pogotovo je sve to došlo u prvi plan kada sam prešao na iMac-a. Single disk bez mogućnosti ugradnje dodatnog (na ovo mislim prvenstveno u usporedbi sa nekim PC-jem) mi se nimalo nije svidjelo. Tu je pala odluka da potražim neko NAS rješenje koje će mi ne samo riješiti problem backupa, već i poslužiti kao "storage" mjesto za sav sadržaj koji sam želio imati dislociranog.

Što sam odabrao?

Vrlo česta pitanja koja si danas svi postavljamo kada se u konačnici odlučimo na kupovinu ove vrste uređaja su što uzeti, zašto, koliko to košta i slično. Savjeti dolaze sa svih strana, budžet pritišće, a mi bismo željeli sve idealno, po mogućnosti besplatno.

412+.jpg
DS412+ - "mid range" 4bay NAS iz široke Synology ponude

Velika je već konkurencija na tržištu ovih uređaja, ali kao i svugdje svi imaju prednosti i mane, mogućnosti i nedostatke, pa se uvijek nađe ponešto za svačiji ukus.

Synology nije tvrtka koja je kratko na tržištu (osnovana 2000.), ali je u zadnjih nekoliko godina dobila jako na popularnosti kada se spomene riječ NAS. Sa svojom izrazito širokom paletom proizvoda, od entry home do rack station enterprise uređaja, Synology se uspio uklopiti u sve slojeve IT-a.

Osobno koristim njihove proizvode od 2010. godine, kupnjom manjeg DS211j modela koji me i dan danas dobro služi. Ono što me osobno privuklo Synology proizvodima je bez daljnjega njihovo OS rješenje. Jak, a opet user-friendly.

Najbliže što sam vidio tome je QNAP (osobno ga koristimo na poslu), ali ipak to nije to. Synology OS ili bolje rečeno DSM, (Disk Station Manager, trenutno u verziji 4.3) je linux platforma prezentirana u full HTML5/CSS3 tehnologiji. O samim mogućnostima neću sada govoriti jer to nema smisla, već ću se koncentrirati na neke elemente koje ovaj OS nudi, te prvenstveno u situacijama u kojima ja koristim ove uređaje.

DS412+ "4bay mustang mid rangea"

Model DS412+ je NAS iz, kako ga Synology zove, 'Small and Medium Business' klase. Iako će netko reći "Što će ti to doma!?", ja sam pobornik "od viška glava ne boli" teorije. Mogu sa sigurnošću već sada reći da nisam pogriješio.

Cijenom od nekih cca 4600 kn u Hrvatskoj (bez diskova) nije nimalo jeftin, ali ispod haube nalazi se pravi stroj koji za ovakvu kvalitetu izvedbe, mali form-faktor i nevjerojatno tih rad jednostavno vrijedi svake kune (moje osobno mišljenje).

IMG_2184.JPG
Sadržaj cjelokupnog paketa

Pogoni ga Dual Core 2.13Ghz procesor sa 1GB DD3 memorije (mogućnost upgradea do 4GB - SODIMM) što je više nego dovoljno za ozbiljan multitasking. Sam uređaj u metalnom kućištu može primiti 4x2,5" SATA /SSD III diskove do maksimalnog kapaciteta od 16GB u RAID 0 polju.

IMG_2190.JPG
Ladice za pristup hot-swap diskovima

 

 

IMG_2186.JPG
LED lampice stanja svih diskova i USB 2.0 priključak

 

Uređaj sa stražnje strane ima sva USB 3.0 porta. Tu se također nalazi i eSATA port (za primjerice ekspanziju Synology DX modelima, ili jednostavno spajanje dodatnog diska preko navedenog porta).

412+ model također ima i dva 1Gb/s ethernet porta koji nudi mogućnost link agregacije ili jednostavnog failover rješenja (uz podršku odgovarajućeg switcha).

Osim vrlo bogate palete portova u ovom svega 2 kg (bez diskova) teškom NAS uređaju, nalaze se i dva 92mm x 92mm ventilatora koji, kao što sam prije naveo, rade nevjerojatno tiho. Sve ovo skupa pogoni 100W napajanje koje pridonosi vrlo niskoj potrošnji (oko 44W pri normalnom radu i oko 15W kada je uređaj u hibernaciji).

IMG_2188.JPG
Bogata kolekcija dodatnih konektora

 

IMG_2187.JPG
Za hlađenje brinu dva 92 mm ventilatora

Ovisno o samim diskovima i naravno poziciji NAS uređaja varirat će i njihova temperatura. U mom NAS uređaju nalaze se četiri komada 3TB WD RED (EFRX) 3,5" diska čija temperatura je oko 30ºC. Ovo napominjem jer DS211j model koji imam sadrži 2x2TB WD Green diska koji su u dvostruko manjem kućištu, a jednako se griju.

Posebno me oduševilo kad sam se mogao sam uvjeriti koliko je zapravo NAS tih. Tome nedvojbeno pridonosi i činjenica da se, osim opće kvalitete interijera i eksterijera, mislilo i na detalje. Pod tim mislim na "ladice" u koje se stavljaju diskovi. One imaju gumom obložene utore za vijke, a cijelu priču sa prednje strane krasi i reflektirajuća plastika (da bi se prikrio direktan pristup diskovima) koja se spaja preko 4 gumena čepa i tako ne prenosi ništa vibracije sa diskova na samo kućište. Naravno na dnu nalaze se još 4 gumene pločice na kojima leži sam NAS.

IMG_2191.JPG
Gumom obložene rupe za vijke

DSM 4.3 - OS po mjeri

Kad sam kupovao NAS, rekao sam "Idemo vidjeti da li NAS može to, to i to?". Nisam imao predugu listu, ali također nisam za neke stvari htio kompromis. Na prvu, kad sam pregledavao mogućnosti, već sam mogao vidjeti da će ovo biti jedan od favorita.

Backup (TM support za više računala i mogućnost kvote), Download manager (torrent i premium file hosting support), pristup neovisno o klijetskom OSu (Linux, Mac, Win), iSCSI support te u konačnici pristup preko nekih od DDNS servisa. Ovo su samo neke od značajki koje sam htio, ali ih koristim još više.

Sve od navedenoga (i više) DSM nudi već od ranijih verzija, a nakon korištenja demo sitea na synology.com nije trebalo previše da ga stavi na prvo mjesto mog izbora.

Syno_login.jpg
Glavni logon prozor DSM-a 4.3

DSM se na prvi pogled čini kao pravi operativni sustav. Nakon prijave dočekat će vas 'desktop' koji na vrhu nudi 'taskbar' traku sa svojim 'application' izbornikom. U nastavku se nalaze opcije za odjavu i notifikatore, dok u donjem desnom kutu imamo mogućnost pozivanja modularnog widgeta za brzi pregled glavnih elemenata NAS-a (diskovni prostor, CPU/RAM utilizacija, mrežni promet, logovi, backup reports i slično).

Sama desktop površina nudi također mogućnost postavljanja ikona te kreiranja mapa za grupiranje više aplikacija (identično kao na iOSu), a rad unutar DSMa nudi i pravi multitasking. Moguće je raditi sa više od jedne instance aplikacije (naravno ako ista to dozvoljava), a snalaženje pri radu sa više prozora omogućava i tzv. 'Pilot View' (Mission Control iz Mac OSa).

DSM_desktop.jpg
Izgled DSM radne površine

 

Pilot_view.jpg
Mission control na DSM način

Treba napomenuti da su ovo sve značajke DSM OS-a neovisno od modela samog NAS-a, što je, po mom sudu, vrlo pohvalno.

DSM, sam po sebi, ima neke unaprijed postavljene opcije i mogućnosti, no prava snaga izlazi iz činjenice da ga se može modificirati raznim dodacima i aplikacijama (Package Center) koje kroje sam OS prema potrebi korisnika. Uz već jako veliku 3rd party zajednicu, za navedeni OS razvilo se dosta open source rješenja koje nude da ovaj NAS ne bude čisto 'file server' već nešto puno više. Instalacija aplikacija se, naravno, radi preko GUI koji je vrlo jednostavan i, u konačnici, prezentira nove mogućnosti kao gotovu aplikaciju koja se pokreće putem svoje predviđene ikone.

Package Center - App Store na Synology način

Kao i bilo koji app store, tako je i PC vremenom rastao i sada nudi više aplikacija, platformi i servisa nego ikada, kako bi vaš NAS postao upravo ono što želite. Osim prikaza svih navedenih aplikacija koje se trenutno izvode te mogućnosti njihove jednostavne deinstalacije i/ili zaustavljanja, PC nudi i centralizirano mjesto ažuriranja svega navedenoga.

Package_center.jpg
Package Center - kompletna ponuda svih službenih i 3rd party aplikacija

PC je podijeljen u 5 glavnih (defualt) kategorija te zadnju 'Community' kategoriju. To je mjesto gdje se prezentiraju custom open source paketi posebno složeni za DSM čiji je repozitorij smješten negdje van samog DSM.

Lista je duga, a korisnik sam može unošenjem URLa definirati nove 'izvore' i na taj način dobiti jednostavan prikaz aktualnih aplikacija koje 3rd party developeri nude. Ovo je predodabrana opcija, dakle jasno je da Synology poziva developere da razvijaju i nude svoja rješenje kako bi proširili paletu mogućnosti.

Ako bi trebalo neke posebno istaknuti onda bi tu recimo mogao spomenuti 'Cloud Station' (Synology verzija Dropboxa), Surveillance Station (nadzor putem IP kamera), cijeli niz popularnih WP, Joomla i Drupal rješenja te naravno neke role kao što su DHCP, DNS, HA (high availability), Mail server i drugi.

Control Panel

DSM control panel definitivno je mjesto gdje će se prilikom inicijalne konfiguracije potrošiti najviše vremena. Od podešavanja korisnika i prava (AD podrške također), dijeljenih mapa, QoS, firewall, pa sve do ažuriranja i VPN postavki. Jednom riječju, hrpa.

Package Center - App Store na Synology način

Kao i bilo koji app store, tako je i PC vremenom rastao i sada nudi više aplikacija, platformi i servisa nego ikada, kako bi vaš NAS postao upravo ono što želite. Osim prikaza svih navedenih aplikacija koje se trenutno izvode te mogućnosti njihove jednostavne deinstalacije i/ili zaustavljanja, PC nudi i centralizirano mjesto ažuriranja svega navedenoga.

Control_panel.png
Glavno mjesto podešavanja osnovnih i naprednih postavki DSM-a

Ono što je možda zanimljivo tu naglasiti je definiranje DDNS opcije preko svih popularnih servisa kao i registracija putem synology.me. Osobno koristim na oba NASa tu opciju i nikada nisam imao nikakvih problema.

Kao dodatnu mogućnost DSM nudi i registraciju SSLa ili korištenje vlastitog te konfiguraciju https portova po želji kao dodatni nivo zaštite. Firewall/QoS i AutoBlocker također su out-of-the-box opcije koje rade izuzetno kvalitetno i pouzdano (pogotovo kada vas počnu po portu 22 skenirati sa svih strana).

Osim navedenih, u ovom segmentu možemo još konfigurirati i mrežni backup (lokalni, rsync, Synology Synology i Amazon S3), SysLog opciju (kao klijent; postoji i instalacija za serverski dio ako se NAS želi upogoniti kao SysLog server), te rad sa svim perifernim uređajima (USB/externi HDD) kao i upravljanje Bluetooth uređajem.

DSM kao media hub

Ako se danas NAS uređaji koriste za nešto onda je to najviše za rad sa slikama, video zapisima i muzikom. DSM tu ne zaostaje za ničim trenutno na tržištu. Razvoj core aplikacija (Music, Video, Media, Photo, iTunes...) te većine njihovih iOS/Android alternativa (besplatne) nude korisniku mogućnost da vrlo jednostavno sav svoj sadržaj centralizira na jedno mjesto koje mogu koristiti svi.

Ponuda iPhone/iPad aplikacija za pristup i kontrolu Synology uređaja i sadržaja

Podrška za CIFS(SMB)/AFP/NFS protokole omogućuje Synology NASu da se poveže sa gotovo svim uređajima dostupnim na tržištu. Gotovo da ne postoji način kako ne možete doći do svega što vam treba bilo to na drugom računalu, media playeru ili TVu.

Osobno (prvenstveno radi sigurnosti) sam prebacio kompletnu fonoteku kao i iPhoto biblioteku na sam NAS. Za iPhoto je napravljen poseban sparse image koji je premješten na NAS, a unutar njega je kopirana iPhoto biblioteka. Razlog ovoga je prvenstveno što iPhoto traži HFS+ particiju na kojoj leži, a cijeli DSM, kao što sam prethodno naveo radi na EXT4 formatu. iPhoto ne radi ništa sporije nego da se nalazi lokalno na stroju.

Po pitanju same popularnosti ovog proizvođača govori i činjenica da je u Package Center uvršten, kao 'službena' aplikacija, i Plex Media Server. Jednako jak kao i njegova Mac OS izvedba, ali ukoliko je riječ o slabijem NAS modelu (reci modeli sa ARM procesorima) moglo bi doći do popriličnih zastoja u radu. Plex koristi i MySQL (također instaliran na NASu) kako bi tamo držao kompletan katalog svih podataka, slika, metapodataka itd, te u situaciji streaminga može dovesti do ozbiljnih performace problema (pogotovo 1080p). Ovim samo želim reći da iako je asortiman aplikacija i servisa jednak na gotovo svim uređajima, njihove tehničke karakteristike ne treba zanemariti.

Raspbbery Pi je, primjerice, puno bolji kandidat za streaming takvog sadržaja jer, osim CPU-a, sadrži i grafički procesor pa je konačno iskustvo puno bolje i ugodnije.

Već prije sam naveo da Synology potpuno besplatno nudi mobilne aplikacije za popularne platforme, no treba spomenuti da postoje i neki besplatni i komercijalni 3rd party alati koji su, mora se priznati, puno kvalitetniji i fino 'izbrušeni' za rad sa DSMom.

Kao primjer samo ću navesti SynoDS (komercijalan) koji je znatno kvalitetniji download manager nego osnovna mobilna aplikacija iste namjene od Synology-ja.

RAID support

DSM kao OS nudi softversku RAID podršku i to ovisno o kojem je NAS modelu riječ. 412+ konkretno podržava sve što bi čovjek očekivao: 0,1,5,6,10, JBOD i Synology SHR (SynologyHybridRaid) pod EXT4 formatom.

Storage_manager.png
Storage Manager - mjesto administracije RAID polja, ISCSI-ja te uvid u diskove (S.M.A.R.T.)

 

Kompletan pregled dostupnih diskova kao i pristup S.M.A.R.T. dijagnostici

Kada je riječ od SHRu onda govorimo o činjenici da ukoliko raspolažete sa diskovima različitih kapaciteta možete bolje iste iskoristiti za razliku od recimo klasičnog RAID5 polja koje će jednostavno prilagoditi polje ravnajući se po disku najmanjeg kapaciteta. Detalji se mogu vidjeti na njihovim stranicama kao i prikladan 'kalkulator' koji će dozvoliti slaganje diskova i polja sa vidljivom usporedbom klasičnog RAIDa i SHRa, pa koga zanima, pravac synology.com.

iSCSI, Time Machine, network backup, SSD

Time Machine backup podrška radi izvrsno i bez ikakvih problema. Upravo izdan Mac OS Mavericks, kao primjer, bez ikakvih problema je napravio inkrementalni backup na prethodni (napravljen pod ML-om).

Sama konfiguracija TM servisa pod DSM-om je napravljena u 3 koraka:

 • aktiviranje TM servisa
 • kreiranje foldera
 • kreiranje usera i definiranja kvote

Ovo omogućuje da se unutar istog foldera smjesti veći broj backup-a sa raznih Mac strojeva (svaki ima svoj sparse bundle).

Odziv i mountanje TMa je poprilično brzo kao i sam backup. Primjerice, za cca. 55 GB, backup traje oko 10-15 min (1Gbit ethernet).

Kompatibilnost Synology DSMa i Mac OSa po pitanju TM-a je uvijek bila ažurna pa se gotovo svaki put izlaskom novog OS-a mogao momentalno izvesti backup.

iSCSI kao protokol podržan je u potpunosti i radi jako dobro i stabilno (imam prilike koristiti i RS model sa 12 diskova koji preko iSCSI-ja ima 'zakačene' Exchange LUNove). DSM verzija iSCSI podržava sve osnovne i napredne funckije, od authentifikacije (CHAP), thin provisoning, ODX, LUN snapshot do LUN kloniranja.

Kao manji nedostatak bih naveo MAC OS free iSCSI intiator podršku, ali naravno to nema veze sa DSM-om kao takvim. GlobalSAN prodaje sada komercijalno svoje rješenje za verzije koje moraju raditi na 10.7+ platformama. Stara verzija završno sa SL-om je i dalje besplatna.

Brzina, naravno, ovisi o faktoru mreže i njene propusnosti, te naravno vrsti polja i brzini diskova, no ono što je bitno je da su sami LUN-ovi jako stabilni i nema nikakvih problema u radu (čak i u vrlo ozbiljnoj produkcijskoj okolini).

Mrežni backup, kao što sam naveo ranije, nudi opcije lokalnog, Synology Synology, rsync te Amazon S3 backupa.

Backup_wizard.png
Četiri moguća načina backupa vaših najbitnijih podataka

Osobno koristim Synology Synology backup koji radi vrlo pouzdano. Izvrsna stvar je što se definiranje ciljane lokacije određuje putem DDNS/DNS imena ili IP adrese. Ukoliko se navede DDNS ime servera, a pritom se oba NAS uređaja i dalje nalaze u istom LANu (subnetu), backup će ipak raditi po LAN komunikaciji, a ne putem Interneta. Vrlo pohvalno.

Backup se može složiti da radi inkrementalno što će reći da će proces nakon inicijalnog prolaza biti samo brži.

SSD cache je novi feature od verzije 4.3 kojim (u kombinaciji sa ODX-om) Synology najavljuje svoji ozbiljniji pristup enterprise dijelu tržišta.

Za sada je potrebno imati dva identična SSD diska (što je u manjim kućištima poprilični hendikep i dosta skupo) kako bi cijeli proces ispravno radio. Rad je moguć na dva načina: Read-only cache (RAID 0 konfiguracija) za brži pristup i read operacije, te Read-write cache za bolje čitanje i pisanje.

Osim što traži 2 dedicirana SSDa, a pritom i dva mjesta unutar samog NAS-a, SSD cache je i poprilično gladan RAM-a. Za svaki gigabajt SSD cache-a traži točno 6MB RAM. Naravno višak prostora na SSD diskovima se ne može koristiti za ništa više osim za caching.

Deduplikacija kao tehnologija nije implementirana (barem ne za sada) i pitanje je da li se ide u tom smjeru.

Testovi

U nastavku su rezultati nekih testova koje sam uspio izvesti. Svi uređaji koji su spojeni na mrežu, spojeni su na NETGEAR GS108T (ver. 2) 1Gbit switch.

Scenario br. 1

U ovom slučaju sam radio 2 generalna testa. Kopiranje jedne veće datoteke te kopiranje većeg broja manjih datoteka. Kao ciljani uređaji bili su OWC SSD, sam 412+ NAS, Class 10 SD kartica (Transcend), USB 2.0 (4GB Transcend), te Verbatim Store 'n' Go 1TB USB 3.0. Svi uređaji imaju EXT4 particiju osim naravno SSDa koji je na HFS+ i Verbatim uređaja koji je na NTFSu.

scenario1_graf.png
Rezultati testa - scenario 1

Scenario br. 2

Pošto na raspolaganju imam još jedan NAS (Synology DS211j - RAID1 - 2x2TB WD Green) odlučio sam napraviti i nešto testova između ova dva NASa. Iako je riječ o različitim poljima, kapacitetu, procesorskoj snazi te samoj vrsti diskova, nije ni za očekivati neke maestralne rezultate, no smatram da bi mogli poslužiti.

scenario2_graf.png
Rezultati testa - scenario 2

Scenario br. 3

Danas virtualizacija nije stran pojam. Od prvog dana koristim Parallels software (testovi su izvedeni na verziji 8) za ovu svrhu. Nažalost niti jedan drugi software nemam (iskreno nije mi se dalo slagati virtualke u Virtualboxu, a Fusion nemam). Vjerujem da će neko moći iskoristiti ove rezultate i usporediti ih sa svojima ukoliko ima VM okoline na nekom od navedenih proizvoda.

scenario3_graf.png
Rezultati testa - scenario 3

Naime treba napomenuti da se sve virtualke nalaze na NAS uređaju (zato da mi ne zauzimaju SSD prostor) i za današnje pojmove imaju vrlo malo dodijeljeno resursa.

Zaključak

O ovom NAS rješenju moglo bi se pričati u nedogled. S odličnim hardverom Synology je složio još bolji OS koji se ozbiljno ističe van ostatka konkurencije.

Tražite li NAS za jednostavni backup i dijeljenje ili pak želite cijelo svoje poslovanje složiti da koristi nebrojene mogućnosti, DSM i Synology će vam to sigurno omogućiti.

Mnogi će reći da za taj novac mogu složiti stroj i dignuti gore čak neko besplatno rješenje (DSM source kôd je izašao na vidjelo i postoji kompletna underground zajednica oko ovoga OSa), ali opet, u duhu ovog Apple orijentiranog weba, odgovorio bih: original je ipak original. Ako netko želi nešto ozbiljno raditi nemojte ni pomišljati na neka hack rješenja bez nešto glavobolje i naravno 0 službene podrške.

Za:
 • odličan, stabilan i user friendly OS
 • gotovo nečujan
 • dobar izbor priključaka
 • odlična ravnoteža snage i performansi
 • mala potrošnja
 • hot swap
Protiv:
 • cijena
 

Komentari  

smayoo
04-11-2013 | 21:50
Rusty, hvala ti još jednom na zaista minucioznom prikazu i testu. Za mene osobno, ovo je overkill, ali siguran sam da ima dosta jabučnjakovaca kojima će ovo biti itekako zanimljivo!
stefanjos
04-11-2013 | 21:56
Nisam bas upoznat s nasom,ali kako se pirstupa tom OS-u? stavlja se na komp ili se kopca ekran na njega pa bezicno. moze objasnjenje?:D
Riba
04-11-2013 | 21:59
@stefanjos: NAS=Network Attached Storage, dakle pristupaš mu preko mreže, tj. mountan ti je kao network share. Management obično ide preko web browsera.
stefanjos
04-11-2013 | 22:01
ok, razumijem, ali zasto onda spominje njegov os kao da je nesto pristupacan, sto nebi to bio neki njegov firmware?

( nisam znalac kod ovakvih stvari, pa se izvinjavam na glupim pitanjima) :-)
Riba
04-11-2013 | 22:09
Postoje jednostavni NAS uređaji koji imaju rudimentaran firmware, a postoje i kompleksiniji uređaji poput ovog koji zaista vrte OS.
smayoo
04-11-2013 | 22:18
Ma svaki NAS vrti neki OS. Samo je u mom slučaju (D-Link DNS320) to neki rudimentarni enkapsulirani command-line linux, a u ovom slučaju je namjenski napisan GUI s brdom mogućnosti i 3rd party aplikacijama, sve opet nasađeno na Linux pod haubom. A korisnički interface na taj OS je preko browsera (sve je zapravo napravljeno kao web server na NAS-u - tzv. "web aplikacija", odnosno, u ovom slučaju, "web OS")
dpasaric
04-11-2013 | 22:44
Početkom godine instalirao sam klijentu Synology NAS i mogu reći da je sve prošlo glatko. Nisam išao u detalje niti u neke napredne postavke, ali ono što treba raditi, radilo je brzo i jednostavno. Hvala ti na ovom vrlo detaljnom prikazu! :-)
stefanjos
04-11-2013 | 22:49
super, hvala :D ali jos sam na eksternim diskovima :D
jmirakul
04-11-2013 | 23:53
Odlicno si to napisao. Po meni bolje nego sto to rade po poznatim casopisima. Koristim vec vise godina NASove, i vise preferiram QNAP i to zbog HW izvedbe. Synology mi je nekako previse plastican. Medjutim opci dojam popravlja sa odlicnim software-om. Nedavno sam nabavio QNAP TS569L i moram priznat da jos cekam da se ustabili nova verzija web OS (mada staroj verziji nista ne fali)
rusty
05-11-2013 | 00:16
Synology+ serija nije u plastici (oko prednja maska je ali to je radi lakše 'fancy' refleksije). Ostalo je sve metalno, iznutra i iz vana. Jeftinije 'j' serije su definitivno sve plastične, to je točno
drlovric
05-11-2013 | 05:08
Ja sam ranije imao DLink 323 ili nesto tako, ali je znao biti dosta bucan, pa me iritirao jer ga ipak koristim doma.

Synology 213 koji sada imam je odlican za moje potrebe (tipicno kucanstvo sa bezbroj gadgeta) + data backup, i smatram da bi mi ovaj recenzirani fakat bio previse.

Ali Rusty je odlicno odradio recenziju i moje pohvale za to. Iskreno se nadam da ce nam na ovako zanimljiv nacin prikazati jos uredjaja :-)
Ady
05-11-2013 | 09:05
Odličan tekst, hvala. Dodatno pitanje - da li imate neku preporuku za NAS koji bi funkcionirao putem thunderbolta?
smayoo
05-11-2013 | 09:33
Kako to misliš - NAS koji bi funkcionirao putem thunderbolta? To je kao da si rekao da tražiš mobitel na žicu. :-D
Riba
05-11-2013 | 09:46
Bas sam to htio zaustiti. Ili uzmeš Thunderbolt-Eth ernet adapter pa ce svaki raditi...
jmirakul
05-11-2013 | 10:37
Rusty nisam vec dugo promatrao Synology (nakon jednog neugodnog iskustva sad vec daleke 2008) tako da nisam znao za "+" oznaku. Vidim da su jako napredovali po kvaliteti, a i po cijenama (prema gore). Sad je fakat tesko napraviti izbor izmedju Synology QNAP u kategoriji malo jacih i modela.
rusty
05-11-2013 | 12:14
@Ady - TB storeage bi bio alternative nekon eSATA/USB direct attach uređaju ne i samom NASu. Naime problem je što i ako bi se išlo na TB - Ethernet alternativu opet je max propusnost na strani mrežnog uređaja na kojem će NAS biti spojen. Dakle po meni to nisu u biti jednaki uređaji za usporedbu. Ili ići na TB uređaj ili na NAS kao takav.

Cijene TB storega su i dalje malo previsoke, i ne daju mogućnost modularnog uređaja već čisti (strahovito brzi) externi storage. Nekome kome je takva brzina potrebna vjerojatno neće nikada ni gledati u smjeru NAS uređaja.

Iako ovaj uređaj na gigabitnoj mreži radi u kombinaciji sa modernim SSD uređajim bez problema u 100-120MB/s rasponu brzina. Ako je to presporo onda je definitivno TB uređaj way to go
Ady
05-11-2013 | 12:25
@rusty hvala za odgovor. Gledam upravo u smjeru brzine koja je vjerujem, osim stabilnosti i sigurnosti podataka, svima ključna, stoga sam i postavio ovakvo pitanje.
@smayoo pa i nije baš tako, ali čisto radi tvoje apstraktne usporedbe - ako "mobitel" sinhroniziraš "na žicu" ne čini li ti se da će ta sinhronizacija biti malo brža? :-)
smayoo
05-11-2013 | 12:57
Da, naravno da hoće. Ali poanta je NAS-a fleksibilnost i pristupačnost odakle bilo, a ne brzina. NAS je network-attache d storage. Dakle, spojen je direktno na mrežu i pristupaju mu svi korisnici iz te mreže ravnopravno. Pri tom se, jasno, žrtvuje brzina, ali za značajan dio primjena je brzina NAS-a i dalje dovoljna.
Ako tebi treba velika brzina, onda si kupiš eksterni disk s thunderbolt portom. Ali to nije NAS, jer mu pristupaš samo s tog kompa (s drugih jedino preko tog kompa, na shared folder, a to, složit ćeš se - nije to, zar ne?).
Ady
05-11-2013 | 13:28
Pa da, slažem se. Mislim da se nismo skontali, do mene je ... ciljao sam na in-house use (s par korisnika) + backup, što je zapravo savršeno okruženje za TB RAID ali zgodno je imati i NAS funkcije (baš zbog remote pristupa / sharing fukcija itd.) pa sam zbog toga mislio da bi stvar možda bila funkcionalnija na ovom TB izlazu koji mi i onako zjapi :-) Ali mislim da ću ozbiljno razmisliti o DS214+.
smayoo
05-11-2013 | 18:57
Dakle, ti bi htio điđu koja se može uštekati i na LAN, i na TB od jednog kompa, tako da s tog jednog kompa imaš ultrabrz pristup, a s ostalih NAS fleksibilnost? Nisam čuo za takvo što. A i ne bi ti to radilo tako brzo kako si zamislio jer bi sam disk (koji je usko grlo) morao dijeliti s drugim korisnicima.
Ady
06-11-2013 | 09:10
Baš to, ali nažalost kako i sam kažeš razvoj diskova (uzmimo SSD koji se u svojim skupim varijantama vrte na 7.2 GB/s) i novih mrežnih interfejsa (recimo TB2 ide na 20 Gbit/s) nije baš usklađen tako da i dalje imamo takva uska grla,a a da ne govorim o aktuelnim i "pristupačnim" riješenjima. Uglavnom sve to ostaje mokri san :-)
Anonimac
06-11-2013 | 18:56
Pozdrav svima.... ja sam prosli tjedan kupio novi DS414 i uredjaj je stvarno super, softver je prva liga, torrent klijent itd itd....
Medjutim ima jedan problem. Download s NASa natrag na Mac je uzasno spor, tipa 9 min za gigabajt. upload na NAS je bolji i krece se u rasponu od 40-70 MB/sec, iako daleko manje od deklarirane brzine. Probao sam nekoliko kablova (cat5e cat6, oklopljene i neoklopljene) i nikako ne mogu postic zeljenu brzinu. Kabel od kompa do Airport Extremea je 10m.... Folder mapiram preko smb ili afp protokola. Jos sam na ML, nisam presao na Mavericks. Mac je 2010 Mac Pro 8-core.

Ima li tko kakvu ideju? Hvala unaprijed.

Inace ja sam Dock, nisam jos prijavljen, budem kasnije kad ovo sranje rijesim :-)
smayoo
06-11-2013 | 20:46
Kakav airport extreme? Pa ako to ide preko wifija, što se čudiš? To ti je super brzina.
Anonimac
06-11-2013 | 20:54
smayoo, pratim jabucnjak vec neko vrijeme i vidim da mislis da si uvijek najpametniji, ali procitaj malo bolje onaj dio koji govori o kablovima.

rings a bell? no hard feelings...

:-)
rusty
06-11-2013 | 22:22
@Dock koji RAID imaš nad tim diskovima i koji su diskovi?
Anonimac
06-11-2013 | 23:05
RAID 1 (nekako nisam htio SHR, na RAID 1 sam navikao, možda griješim), Diskovi su za sad samo dva WD RED 2TB
rusty
06-11-2013 | 23:10
možemo raspravu prebaciti i u ovu temu: http://www.jabucnjak.hr/forum/hardver/105151-nas-rjesenje-za-apple-okolinu.html
smayoo
06-11-2013 | 23:30
Dock, sorry, ali ne razumijem koji ti je točno setup. Što ti je spojeno na APE i zašto uopće APE u tom setupu?
Cat6 kabel, sa ili bez oklopa, ne znači ništa ako same RJ45 utičnice nisu Cat6. Cat5e kabel nisam nikad ni vidio u oklopljenoj izvedbi, ali ne kažem da ne postoji. No sigurno nije kabel taj koji je prvi uzrok problema presporog prijenosa koji se istražuje.
Objasni točno koji ti je setup pa da vidimo.
Anonimac
06-11-2013 | 23:56
OK… ovako

Što se kablova tiče probao sam više njih kako sam i napisao. Cat 5e FTP kabel je za razliku od UTP kabela oklopljen folijom (Foiled Twisted Pair) i on je popravio stvar kod uploada na NAS i to dosta jer imam puno struje oko HiFija i TVa, ali problem downloada ostaje. Na kraju krajeva uvijek prvo probaš kablove, pa tek onda ostalo.

Ali čemu ovo oko APE-a? To je moj router koji služi onom čemu routeri i služe, u njegov WAN port je uključen ISP-ov modem, a u preostala tri LAN porta su redom MAC, DLNA TV i NAS. Wireless koristim samo za iPhone i iPad koji preko dotičnog routera idu na internet. Svi uređaji imaju 1Gb Ethernet (Mac, APE i NAS).

Evo, to je setup, pa sad…

Ne vjerujem više uopće da je stvar hardvera, već nekog softverskog sranja ili buga kojeg ne mogu otkrit nikako… možda SMB protkol radi probleme. AFP je mrvicu brži, ali ne previše…
Mavericks navodno ima SMB2 koji je kao bolji, ali ne znam više….

Ako je teoretski maksimum Gigabitnog etherneta 128 MB/sec (u stvarnosti manje), NAS podržava cca 55-105 MB/sec ovisno o količini i težini fajlova, onda su ove moje brzine totalno ispod razine…
smayoo
07-11-2013 | 19:30
Teoretski maksimum gigabitnog etherneta je 1000 Mb/s. Podijeljeno s 10, to je 100 MB/s (u prijenosu je 1 B = 10 b zato što se 2 ekstra bita koriste za Hammingovu korekciju pogreške). Realno, zbog gubitaka svugdje po malo, nije za očekivati trajno održiv prosjek preko pola te brzine, dakle long-term prosjek od 50 MB/s je dobar rezultat. Pogotovo ako koristiš neefikasne protokole (s hrpom overheada i lošim error correction rješenjima) kao što su SMB ili AFP.
Download ti je sigurno debelo prespor.

1. probaj kakva je brzina FTP protokolom

2. ima li razlike ako izbaciš APE iz jednadžbe? Spoji direktno Mac i NAS ethernet kabelom (i dodijeli im ručno IP adrese, ili pusti self-assigned IP)

Javi kakva ti je razlika.
dpohl
07-11-2013 | 19:47
U firmi posljednje cca 2 godine koristimo jedan DS712+ s aktualnom konfiguracijom 2x3TB Seagate NAS HDD-ovi (prije toga 2 x 1 TB WD Caviar Black).

Sve pohvale na račun DS-ovih (i DSM-ovih) osobina kao što je pouzdanost, brzina, tišina, konfigurabilnos t izuzev jednog, meni osobno, prilično iritantog problema vezanog za integraciju u AD (Microsoft Active Directory). Načelno, AD support je prisutan, DS se bez problema registrira u AD domenu, pristupa userima i user grupama, omogućuje granularnu dodjelu prava. Ukratko, sve djeluje normalno na prvu loptu. Ali onda krene priča sa shareovima na DS-u. Ukoliko je podešen da koristi DS-ov user account management - sve ok, ali definiranje prava je rudimentarno (No Access/RO/RW). Jedan checkmark na AD user management i stvari počinju pucati. Ali ne odmah i ne na očigled. Kreiranje fileova na DS-u je ok, no prvi "napad" na postojeći file i izmjena sadržaja random počinje generirati odbijenice na osnovu prava korisnika koji je RW. Pri tome se počinju generirati ~xxx.tmp fileovi na shareu a originalni file biva sveden na veličinu 2 kB. Govorim o LAN-ovima s AD verzije 2008R2 i 2012.

Da se ne radi o slučajnosti govori činjenica da je i Synology support site prepun takvih prijavljenih scenarija u kojima je problem itekako prisutan i jedino je tužno što prijavljeni problemi imaju datume iz prilično širokog vremenskog razdoblja mjerenog godinama.

Iz tog razloga DS kod nas radi isključivo kao NAS za instalacije, backupove i slične servise.

Već neko vrijeme razmišljam o 4-bay rješenju a da 712-tku prebacim u kuću na LAN kao media server. No, imam pitanje - što je s reprodukcijom videa na SmartTV-u? Softver je tu, standardi (DLNA) također, ali ono što do danas nisam susreo jest media server koji na TV ispravno daje, primjerice, titlove s našim znakovljem. Ima li netko u tom pogledu iskustva? Situacija je u biti ista kao što je bila u vrijeme kada sam koristio USB stick uboden u DVD - da citiram frenda koji kaže "ne da mi se gledati kineske znakove umjesto čćđšž". Zbilja mi se više ne da na svaki TV spajati nekakav HTPC (trenutno su u igri dva Lenovo IdeaCentre Q190) kad su već umrežene televizije u pogonu.
Anonimac
07-11-2013 | 20:01
da Smayoo, probao sam i direktno spojit Mac na Synology i nikakve promjene nije bilo ili toliko malo da se nije dalo primjetiti.

eto, hvala tebi na iscrpnim odgovorima, al budem veceras ili sutra napravio DSM upgrade koji je od danas dostupan, mozda se prebacim na Mavericks na jednom disku i probam SMB2.

anyway, ta mala piz...ija mi kvari inace sjajan dojam o uredjaju. nadam se da je samo softver u pitanju, s koje god strane.
rusty
08-11-2013 | 07:58
@Dock žao mi je što imaš problema. Osobno nemam nikakvih problema po tom pitanju i NAS radi na maximumu ethernet brzine. Moguće je i to da pomaže situacija da u blizini nema nikakvih extra strujnih kablova (niti na strani switcha), a ostaje još i pitanje polja na tom 414 NASu.

@dpohl ja sam probao koristiti DLNA (od DSM) na Panasonic TV i radi ok, barem što se tiče prijevoda. S druge strane htio sam nešto što mi može predstaviti lijepi GUI pa sam nabavio RaspberryPi (na kojem je XBMC) i to radi izvrsno bez ikakvih problema.

U subotu dolazi nova Samsung Smart TV pa kada stignem mogu probati kako se ponaša čisti DLNA na njemu (iako po onome što sam vidio trebalo bi raditi bez problema).
Anonimac
08-11-2013 | 11:10
@rusty kojim protokolom radiš transfer između kompa i NAS-a (SMB SMB2 AFP FTP) ?
smayoo
08-11-2013 | 16:17
Dock, a kako ide FTP-om?
rusty
08-11-2013 | 17:48
@Dock afpom ili smbom dobijem jednake rezultate. Ove testove koje vidiš (konkretno NAS-->SSD) su izvedeni preko AFP-a
Anonimac
08-11-2013 | 19:00
@Smayoo
Evo upravo sam probao prebacit 1.5GB FTP-om (Transmit)
Download s NAS-a je mrvicu više od 1 min za 1.5 GB…. dakle 7-8 puta bolje. Wow
Anonimac
08-11-2013 | 19:07
Sorry, ispravak, preko Findera mapiran disk, drag&drop na desktop 1.56GB za 24 sec
Yeah baby… now we are talking business

:-)
smayoo
08-11-2013 | 20:42
Dakle, imao si privremeni problem? Vjerojatno ti je sam disk u Macu bio opterećen nekim drugim taskom (spotlight?). Ili je nešto drugo istovremeno povlačilo s NAS-a drugi sadržaj?
Anonimac
08-11-2013 | 20:54
Pa iskreno ne znam što da kažem. Moguće da je bilo tako, ali ponavljalo se previše puta pa sam valjda puhao na hladno :-))) Mislim da je novi update DSM-a pomogao. Valjda će sad bit OK.
Synology je fakat zakon uređaj. Topla preporuka. A nečujan je skoro kao da ima SSD-ove i pasivno hlađenje...
rusty
09-11-2013 | 17:19
Baš mi je drago. Neka te služi
rusty
13-11-2013 | 13:51
za 16.1.2014 najavljena je worldwide prezentacija i 1st look za DSM 5.0

http://www.synology.com/events/2014_dsm5.0_beta_uk.php?lang=uk
Lihto
26-11-2013 | 21:21
Zanima me jel netko ima Synology i instaliran Plex media server gore i spojen sa nekim smart tv-om(Samsung ili LG) koji imaju nativnu PLEX app?Zanima me kak to radi?Jel treba transcoding ako se pušta neki MKV?
rusty
26-11-2013 | 22:37
problem je što kod plexa i dalje postoji potreba za media serverom, ali transcoding se neće događati ako se koriti DirectPlay opcija unutar Plexa na strani televizije nego samo ako naleti na ne supportirani codec/container ili ako se nužno forca transcoding.
filip
16-08-2015 | 15:52
Naletio sam na ovaj clanak i svaka pohvala na clanku. Ono sto me zanima, koristim jako puno virtualki te sam SSD od 512gb skoro cijeli popunio. Ono sto mi je ideja da nabavim neki NAS te putem iSCSI mountam drive i dizem ga kao i do sada u virtualboxu. Dali ima tko kakvih slicnih iskustva? Takoder dali je za takvu namjenu dovoljan neki low budget NAS device poput d-link dns-320 ili nesto tog tipa u cijenovnom rangu do 1500kn?

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati, 38 minuta
 • cariblanco: Da, i meni je taj najomiljeniji.
 • smayoo: Ja jedino priznajem Čipi čips, obični, s okusom krumpira, iz čipsare u Hercegovcu. :)
 • Bertone: Ma nije, samo nema čipsa, ni slanog, ni od paprike, ni špekec,... samo pričaju o elektronici.
 • JOHN: Jel to neki click bait?:)
 • Bertone: Proćitao sam što si napsao pa kliknuo na link da vidim taj Apple Čips kad ono,... nema čipsa :D
 • Yonkis: Kako Apple radi svoj vlastiti chips [link]
 • smayoo: Spavaj mirno, Shane... :(
 • zoranowsky: R.I.P. Shane McGowan
 • Bertone: Probudili ste se,... aaaa? :D
 • Djuro genijalac: [link]
 • smayoo: [link] ;)
 • Djuro genijalac: Nego, sretan Dan republike/kolinja..!
 • JOHN: Kad se svi razbacuju…..Electrolux perilica rublja, 5-6 godina stara, radi ali se malo žale ležajevi. Cijena je takva da pojede sve skupa što se nudilo za črni petek! :)
 • Bertone: Što je slijedeće,... svinjske polovice (jednom rastrančirane) i grabova drva jednom kalana? :D
 • damir0408: iMac 24, jednom upaljen s 2g jamstva hitno i povoljno prodajem
 • QKYMON: PRodajem miš jednom korišten, kupljen prije 30 dana... .[link]
 • zoranowsky: THX Yonkis!
 • Yonkis: Malo zanimljivog štiva: [link]
 • stefanjos: hahaha, ma uzas koiko ganjaju tu cijenu. sram ih moze biti
 • kupus: kupujem magsafe2 punjač, može i zamjenski. kontakt porukom
 • smayoo: trebalo je pisati "1548 plus PDV"
 • smayoo: 1548 PDV za godinu dana. Ako si mislio da bi mogao biti neki spektakularan popust, kao za normalan softver, nemam ti što drugo reći, nego - dream on. :)
 • stefanjos: smyaoo koliko je autocad bio ako smijemo znat :D
 • stefanjos: hvala mbp2009! :)
 • Gjuroo: Lovriću, ne truj :)
 • drlovric: Siguran sam bio da ce i oni preci n apretplate, ali eto Affinity jos uvijek drzi obecanje :)
 • zoranowsky: THX Gjuroo! Treba ih podržati!
 • Gjuroo: @zoranowsky: Čestitam za Affinity!
 • ping: MacGPT licencu. Imao sam 2€ viška.
 • zoranowsky: I bio sam skroman s menart outletom, samo 3lp-a, 4 cd-a i 1 blu-ray
 • smayoo: AutoCAD licencu. Kao i svake godine, s Black Friday popustom :)
 • zoranowsky: Ja sam uzeo Affinity studio V2 upgrade
 • JOHN: kupio sam si neke varalice, novu rolicu i štap :)popust stvarnih 20%
 • JOHN: :) prijašnjoj počeli lageri odlazit, a zamjena oko 200 eura tak da……ovo je ajmo reč bila prilika.
 • JOHN: Ja upravo montiram novu perilicu rublja [link]
 • drlovric: Hevy se zove. Ako nekome treba.
 • drlovric: Free je top. Platio sam samo da podrzim autore. Godina $12za black friday. Necu dulje ni opstati u treningu. Napustim ja to brzo :)
 • Borisone: :-)
 • drlovric: @Broistone: Jebes karakter ako nije labilan :)
 • mbp2009: našima nije došla vijest da 30% znači da cijena ide za 30% dolje, ne gore
 • Borisone: A jesi karakter...
 • drlovric: Kupio sam app za gym na 50% :) Eto samo to sam uspio...
 • drlovric: Ljudi jeste li kupili ista na black friday? Ja nisam naletio na nista zanimljivo :/ Prvi put, valjda ikad...
 • mbp2009: @stefanjos nakon jos nekoliko preslusavanja, pjesma je odlicna, pohvale svima jos jednom
 • Kloba: [link]
 • Kloba: Ovo ispod je HNS site, a ovo iznad ti je baš za ulaznice:
 • Kloba: [link]
 • Kloba: Osim toga, naša zajednica tamo će ih pokupovati odmah. Ali dio se čuva za domovinu, to je sigurno. Na tvom mjestu nih stavio HNS u Bookmarks, nazvao broj telefona koji imaju pr iložen - pa vidio može li se išta učiniti za tebe kao hrvatsku žrtvu rata u BiH, možda da na tu kartu odigraš.
 • Kloba: Mogu ti javiti čim pročitam da su puštene u prodaju na netu. Tako to funkcionira. Zapravo to možeš i sam, jer ja dok to pročitam na nekom sajtu već su rasprodane ziher.
 • drlovric: Samo da se plasiramo sto bolje na natjecanju. Nikada nismo briljirali na tom Euru :) Ne znam kako ce ici za ulaznice, i hoce li se uopce moci doci do istih.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, Ender, songoku, Anonimci (400)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.04 Seconds

Provided by iJoomla SEO