Netko od kolega Jabučara me je nedavno na forumu podbo kako je moj prijelaz na sasvim novi model Maca i naj-najzadnju verziju macOS-a poput astronomskog fenomena koji se događa svakih 20 godina. E, pa… to nije uopće istina! Ima tek 15 godina kako se to zadnji puta dogodilo. :-)

MacBook Pro M3
MacBook Pro M3 16" - skup, ali dobar alat

 

Kada bih na brzinu pokušao popisati povijest svojih Mac iskustava, to bi izgledalo ovako nekako:

- proljeće 2007. godine, Mac Mini 2007, došao s 10.4 Tigerom, odmah dignut na aktualni 10.5 Leopard, a Davor mi ga je out-of-the-box podebljao s 2 na 4 GB RAM. Tu se Rosettom zvala sistemska emulacija starih PowerPC procesora (G3, G4, G5) za korištenje aplikacija koje se u ono vrijeme nisu još prilagodile tada novoj Intel arhitekturi.

- prosinac 2008. godine, MacBookPro 15,4” "late 2008", došao s 10.5 Leopardom, uz njega kupljen 10.6 Snow Leopard retail DVD i odmah instaliran. Sa Snow Leopardom je ukinuta Rosetta i podrška za stare PPC aplikacije. Kasnije sam mu podebljao RAM na maksimalnih 8 GB i stavio veći HDD.

- kraj 2012. godine, kad je izbačen prvi retina MacBook Pro (s reduciranim mogućnostima servisa i nadogradnje), kupio sam prethodni model MacBook Pro 15,4” "mid 2012" (s jednostavno dogradivim RAM-om te izmjenjivom baterijom, optičkim pogonom i hard diskom. Jedno dulje vrijeme sam ga držao na 10.8 Mountain Lionu (koji tada već nije bio aktualan) pa ga kasnije digao na 10.11 El Capitan. Kasnije je ugrađen SSD i podebljan RAM na 16 GB. Stari MacBook Pro "late 2008" je preuzeo sin.

- krajem 2018. godine, rabljeni MacBook Pro 15,4” "mid 2015", nabavljen iz Njemačke. Cijelo vrijeme dok je bio kod mene, bio sam na sustavu 10.13 High Sierra. Kasnije kod Josipa u JM elektronici zamijenjena baterija. Prethodni 2012 model mi je bio sasvim dobar za posao, ali mom sinu više stari 2008 nije bio upotrebljiv jer je nastradao u jednom nesretnom padu putne torbe…"

- početkom 2022. godine, kupujem opet rabljeni MacBook Pro 16” 2019 s intel procesorom, opet iz Njemačke i opet zato što je sin stari MacBook Pro 2012 na studiju fizike doslovno - doderao (neprekidnim radom na visokom CPU zauzeću) - pa je preuzeo moj 2015. :-). Baš taj model sam ciljao jer je najstariji te veličine kojem su ponovno vratili stari mehanizam tipkovnice (ali je i dalje imao ono g*vno od Touch Bara). Čim je došao, digao sam ga s 10.15 Cataline na macOS Monterey jer mi za posao bitne stvari još nisu radile na Venturi (iako je u pitanju Intel hardver).

- evo sina opet kod kuće za Božić, stari MacBook Pro 2015 otkazuje (Thunderbolt priključci, MagSafe konektor, kontakt preklopa ekrana…), vidjet ćemo s Josipom da li se što učiniti i ima li smisla, ali evo, bila je prilika, dobra poslovna godina (kuc, kuc, kuc :-) ), sin preuzima stari 2019 model, a meni je, evo, nakon 15 godina, stigao najnajnoviji model s naj-najzadnjim macOS-om.

Prava prilika za jedan prikaz iz aspekta korisnika, da ne budu Davorovi prikazi jedini. :-)

Elem, srebrni (jer se manje vide mrlje i ogrebotine) MacBookPro 16.2” M3 Pro, s 12 CPU jezgri, 18 GPU jezgri, 36 GB jedinstvene memorije i 512 GB Appleovim SSD-om, operativni sustav je macOS Sonoma 14.2.1. Službeni identifikator modela je "Mac15,7". Od milja je dobio ime Mrvica. :-)

Ono što se prvo može primjetiti - deblji je i teži od MBP 16” 2019 kojeg sam do sad koristio. Osjetno. Meni to nije ni po čemu bitno, niti mi predstavlja nedostatak.

Opći dojam je vrlo dobar. Iznad očekivanja u svakom slučaju. Zato bi bilo OK da najprije nabrojim nekolicinu onih stvari koje mi smetaju (koja više, koja manje), a onda da prijeđem na pohvale…

MacBook Pro M3
Notorni notch na vrhu ekrana je mnogima nebitan, ali tko koristi ozbiljne softvere može imati problem!

 

Znači, redom od onog što mi smeta najviše pa prema onom što je beznačajno:

1. JE*O IH ONAJ NOTCH NA VRHU EKRANA, DA IH JE*O!! DVAPUT!

I onda još jednom. Triput, sveukupno. Da se mene pita, ne bi se nijedan dizajner u Appleu zaposlio bez da mora zaista koristiti to što je dizajnirao. A kad nešto tako use*e, onda i u slobodno vrijeme, za kaznu! :(

Naime, pretpostavljam da Carrie Bradshaw :-) i slična ekipa šminkera s korisničkim potrebama jednostavnije razine - ne kuže zašto bi taj notch bio takav problem. Trebaš biti korisnik koji: (A) ima dovoljno oslabljen vid da mu je podešenje prikaza pogurano dobro u smjeru “veća slova” u odnosu na “više mjesta” i (B) svakodnevno koristi aplikacije s velikim brojem stavki na glavnom izborniku i osrednjim brojem alata koji sjede u menu baru pa da to shvatiš.

Tako ja pokrenem AutoCAD (ili neki od sličnih alata), on naseli menu bar (preskoči crnu rupu, da bi sve opcije bile dostupne) i razvuče se gotovo pa skroz do desnog ruba. A moji alati u menu baru - baj baj… :-( Ako ih želim koristiti, najprije se moram prebaciti u neku drugu aplikaciju s manje stavki na glavnom izborniku. Super workaround. Pogotovo za prijenosnik ovakve cijene… :(

2. Target disk mode ne radi. Mislim… kao… on kaže da radi, ali ne radi. Ono, pravo appleovski. Kaže: “Evo, ja dijelim svoj disk, spoji se USB-C ili Thunderbolt kabelom”, spojiš se, ne radi. Kako napraviti neku dijagnostiku, vidjeti u čemu je problem…? Pa… Nikako. Jbg. :-( Za nekog drugog tko možda želi probati, target disk mode nije više dio EFI firmwarea, nego treba bootati u Recovery particiju pa tamo iz “Utilities” odabrati “Disk sharing”. Ali - ne radi… Iz znatiželje, išao sam probati što ako spojim novog i starog Maca Thunderbolt 4 kabelom dok su oba u normalnom radu i - ništa. Thunderbolt konekcija je "inactive", na svim kanalima. Ne, ništa nije neispravno - jer kad spojim novog Maca Thunderbolt 4 kabelom na Dell Thunderbolt monitor, sve radi. I monitor, i napajanje Maca preko tog kabela, i Mac vidi sve periferije spojene na monitor, uključivo i Thunderbolt 2 tvrdi disk. Ali "target disk" - ne radi. Mislite li da je problem u onom drugom Macu? Ne bih rekao, jer kad uzmem treći Mac i spojim ga u target disk mode istim Thunderbolt kabelom, sve radi. Google je pun ljudi s istim problemom, a od Applea - nula odgovora.

MacBook Pro M3
Thunderbolt veza na Dellov monitor radi savršeno, ali ne i target mode za prijenos podataka

 

To je ujedno to što mi smeta, a da ima veze sa samim strojem. Ostalo se tiče OS-a…

3. Na Sonomi (ne znam je li i na Venturi) je kompletno ispremetan System Preferences, kao, da sliči na iPhone. Užas. Nemam više pojma gdje je što, sve je negdje drugdje u odnosu na ono gdje je bilo.

4. Ona pomičuća slika na desktopu mi baš smeta. Stvara mi morsku bolest. Moram je ukinuti, ali nisam još našao gdje se to radi.

5. Za neke banalne funkcije, kao na primjer dodir/klik s tri prsta za middle click, zaista mi smeta da je još uvijek potreban BetterTouchTool… Imam BTT, naravno, ali principijelno mi smeta da su takvi indolentni papci. Zar postoji više uopće na tržištu miš bez srednjeg gumba (pod kotačićem)?

Eto, sad, kad sam to izbacio iz sebe… :-)

Broj aplikacija koja je u međuvremenu izdana u verziji “Universal” (kôd za intel x64 i za ARM64) ili u verziji “Apple Silicon” (samo kôd za ARM64) je značajno nadišao moja očekivanja.

Osim AutoCAD-a (kojeg sam i čekao pa sam i znao da su to odradili) i onih koji su bili prvi (Adobe i to, a koji meni nisu potrebni), FileZilla i Dropbox su “Apple Silicon”, a popis “Universal” je uistinu dug pa ističem samo meni najzanimljivije: BBedit, BetterZip, BetterTouchTool, Calibre, Coconut Battery, Due, Firefox, Hex Fiend, iStat Menus, Keka, rar / unrar (command line, GUI preko BetterZip), NextCloud, OMM Writer, OmniDiskSweeper, Wondershare PDF Element i XRG.

Kao “iOS” tip (iako nisu iOS aplikacije, nego baš Mac desktop) prijavljeni su: VLC, Spotify, GIMP, Inkscape, LibreOffice i ARES Commander. Pretpostavljam da to znači da se radi o kôdu za “A” Apple procesore, a ne za “M”? Zna li netko više o tome?

Osim nešto besplatnih i/ili opensource jednostavnih alatića i softvera koje koristim zaista rijetko (npr. yED), ono što je i dalje “intel”, a, s obzirom na broj korisnika, bilo bi im na mjestu da se malo potrude oko toga su - Viber i Whatsapp desktop aplikacije.

Što se samog softvera tiče, sve što sam probao radi frapantno brzo, tečno i s potpunom lakoćom. Očito su moji najzahtjevniji poslovi tom hardveru takvo beznačajno opterećenje da bi mi sve uredno i “bez jbmti” :-) radilo i na Airu, ovom zadnjem, M2 od 15”.

Od navedenih 36 GB RAM, uspio sam aktivno zauzeti - 6 i sitno (isti posao na intel MacBook Pro 2019 - blizu 9). Kad sam pokrenuo UTM virtualku s Windows 11, onda je UTM uzeo još 8 (koliko sam mu dao).

CPU opterećenje mi je teško suvislo uspoređivati. Ono što vidim - uglavnom cijelo vrijeme se opterećenje dijeli između 4 do 8 jezgri CPU (od njih ukupno 12). Pri tom, 8 jezgri je aktivno kad je aktivna windows virtualka, kojoj je dodieljeno 4 jezgre. U normalnom radu nisam uspio pokrenuti više od 4 jezgre, i to agregirano opterećenje bude uvijek ispod 50% (prosječno po jezgri), od čega više od pola uzme OS.

I to je bilo u uvjetima kad je novi Mac istodobno mahnito indeksirao Spotlight (nakon instalacije i ukrcavanja hrpe podataka, nisam išao preko Migration Assistanta, zaključio sam da bi moglo biti problema s obzirom na promjenu arhitekture hardvera), vrtio razne aplikacije u kojima sam čačkao razna podešenja, kopirao masu podataka iz više izvora, preuzimao brdo ažuriranja i još je bilo otvoreno desetak tabova u Firefoxu. I sve je radilo glatko, bez trunčice naznake da je natovaren. Na svim intel Macovima koje sam do sad koristio, kad bi takva masovna promjena na disku izazvala “spotlight paniku”, bilo ga je najbolje pustiti par sati da to odradi na miru jer ništa drugo ne bi išlo bez zapinjanja.

Nijednu temperaturu nisam uspio natjerati preko 40ºC, uz oba ventilatora potpuno isključena. U sličnim uvjetima rada, stari MacBook Pro 2019 drži većinu temperatura oko 55-60ªC, uz ventilatore na brzini od oko 1200-1500 o/min. Pri tom iStat menus prijavljuje ukupnu potrošnju (pri potpuno napunjenoj bateriji) manju od 10 W (8, puno do 9, malo). MacBook Pro 2019 u sličnim uvjetima je na oko 25-26W.

MacBook Pro M3
Novi System-on-a-Chip M3 Pro guta kompleksne BIM modele kao od šale!

 

Kao najzahtjevniji komad softvera kojeg imam na stroju, pokrenuo sam BIM model jedne osrednje poslovne zgrade na kojoj smo radili prošlih 2 godine. Na prethodnom stroju, taj je model bio toliko zahtjevan da apsolutno nisam mogao zadržati tečan rad uz sve popaljene layere. Morao sam pogasiti 2/3 da bi to nekako išlo. Ovaj stroj to gazi kao nosorog tratinčice po livadi. :-) 3D model zgrade s 1000+ layera, letim po njemu kako god hoću. Zaista - next level.

Ovako na prvu, nakon dva-tri dana korištenja, imam dojam da je ARM arhitektura (ili je stvar System-on-Chip koncepta?) puno bolje organizirana i spremna za multi-core i multi-thread rad i da je to bitna sastavnica ovakve obradne moći. Isti komad softvera u verziji za Intel sav teret tovari na jednu jezgru, a u ARM verziji se taj teret rasporedi na 4 jezgre.

Na temu softvera i raspoloživih resursa nemam više što pametno reći osim da je istina što su svi prije mene već primjetili. :-)

Od baterije nemam posebna očekivanja, ali već mi je MacBook Pro 2015 držao dovoljno dobro da gotovo nikad na terenu nisam morao tražiti utičnicu, s 2019 modelom nisam trebao baš nikad, tako da, ako ovaj ostane isto takav, eto, ja zadovoljan. :-)

Ali tipkovnica… eeee, tipkovnica… Napokon valja. Napokon. Tipke imaju kratak, ali jasno definiran hod, osjećaj pod prstima je točno kakav treba biti. I nema više onog go*neta od Touch Bara. Onog tko ga je izmislio trebalo bi nekako efikasno kazniti. Palo mi je na pamet više metoda, ali sve su, nažalost, protuzakonite… :-) Općenito, MacBook Pro 2019 imao je, kao, opet stari mehanizam tipaka, nije bilo crkavanja, ali tipke su loše, klimave, jako plitke, a elastičnost preslaba. Tipkaš u jednoj rečenici 6-7 puta isto slovo, 4-5 puta ga dobiješ, a jednom-dvaput - ne. Ovaj Mac ima tipkovnicu bolju od ikojeg Mac prijenosnika kojeg sam do sad probao (uključujući i kćerine Airove, i one stare plastične studentske MacBookove, i svašta još…).

Jako mi je dobro što su vratili MagSafe konektore za punjenje, a još je bolje što nisu ukinuli mogućnost punjenja i preko USB-C, tako da se na Dell Thunderbolt monitor i dalje spajam jednim kabelom.

MacBook Pro M3
Kao kontrast Davorovim uvijek urednim fotografijama radne okoline, evo vam jedna prava radna, inženjerska! ;)

 

Bilo je na forumu puno pitanja i nedoumica na temu Windows virtualke na Mx macovima (i s moje strane) pa evo, da podijelim svoja prva iskustva.

Najprije sam mislio da ću napustiti VirtualBox i prijeći na plaćeni VMWare Fusion jer VirtualBox nije prihvatio lopticu i nije još spreman za rad na ARM hostu. Međutim, po informacijama s neta, a i po Rustyjevom savjetu, krenuo sam s (opet besplatnim) UTM-om. Vjerojatno ima veze to što je kôd dobro optimiziran za ARM arhitekturu pa to tako dobro radi. Nema zamjerke što se tiče osnovnih funkcija. Nedostatak klikabilnih điđa i opcija (recimo to tako - asketski GUI) meni osobno nije minus. Eventualno plus. :-)

Windows 10 ili 11 za ARM arhitekturu nije trebalo buildati (kako me Rusty poplašio). Zgodna mala besplatna aplikacija CrystalFetch skine s neta gotov instalacijski ISO željene verzije (Windows 10 ili 11) za željenu arhitekturu (x64 ili ARM64) i jezik (hrvatski, engleski, ili koji god). Zainteresiranima preporučam detaljne i precizne upute na https://docs.getutm.app/guides/windows/

Samo korisničko iskustvo s Windows 11 je, za mene, pasioniranog mrzitelja Prozorsa, još od davne, davne, megapokradene i neupotrebljive verzije 3.0, preko “e, to je sad to” verzije Windows 98, pa “ne, pazi, bez za*ebancije, to je sad stvarno - TO” verzije Windows XP, pa… :-( - dakle, to je za mene jedno duševno i fizički bolno iskustvo. Duševno - jer - samo po sebi je jasno - to su Prozorsi. A fizički - jer duševnu bol kanaliziram kroz čelo kojim lupam u zid. :-) Ali, to je tema za neki drugi članak (kojeg neću napisati :D). Ovdje bih samo spomenuo jednu (od mnogih) dražesnu glupost, za one koji to ne znaju:

Na macOSu (dakle u hostu) imam podešeno scroll direction da NIJE “natural”, nego onaj starinski (kad po touchpadu vučem dva prsta prema dolje, tekst u prozoru ide prema gore). Na Windowsima 11 (dakle u guestu) se može scroll direction podešavati za touchpad koji je direktno spojen na Windowse (ovaj touchpad od MacBooka Windowsi ne vide kao touchpad, nego kao obični HID-compliant mouse), ali ne može za miša. Na mišu je u Windowsima 11 smjer pomicanja uvijek klasičan (non-natural). Samo što je tu očito neka kvaka s tim što se UTM oslanja na neku reinterpretaciju gesti s touchpada pa je MENI u MOJOJ VIRTUALKI onda pomicanje “natural”. I ne mogu ga postaviti da bude obratan bez nekog brljanja po Windows Registryju (ne mogu vjerovati da oni još uvijek nisu odustali od tog katastrofalnog koncepta registryja :blink: ). Kako bi ono rekli u Alanu Fordu - TIRU LIRU PIK POK… :-)

Rješenje s brljanjem po registryju također nije dalo rezultata, ali ispada da je problem rješiv kvačicom u općim podešenjima UTM-a “QEMU reverse scrolling”. Priznajem, za ovo nisu krivi Windowsi, evo, rekao sam to. :-)

No, dobro. Dosta rantanja. :-) Zaključak!

Je li stroj mraq? Je, stroj je mraq. Dva bitna nedostatka koja sam naveo (notch na vrhu ekrana i neradeći target disk mode) mene osobno jako živciraju, ali nisu dealbreaker.

Je li ga se isplatilo kupiti? Ako nam posao bude i dalje išao ovako dobro, a procjenjujem uštedu vremena od 5-10%, kad dodam to što smo dio plaćene cijene uštedjeli od poreza kojeg bi inače platili, da, svakako ga se isplatilo kupiti. :-)

A što bih da nemam novca za kupiti takav stroj? Pa ništa, radio bih i dalje na onom starom, a sin bi se strpio još godinu dana. :-)

Kako god bilo, svi dosadašnji Macovi koje koristimo za posao i ja, i moje kolegice i kolege - imaju funkcionalan životni vijek od 8 do 10 godina (Mac Pro strojevi i bitno dulje). Od ovog očekujem isto toliko. U tom kontekstu, cijena koja je plaćena nije ni približno tako visoka kako se može činiti na prvi pogled.

 

Komentari  

dpasaric
01-01-2024 | 20:36
Hvala Emilu na ovom prikazu! :)

Nisam dugo napravio neki hardverski prikaz iz banalnog razloga što mi nitko od kolega i klijenata ne želi ostaviti Mac na par dana da sve isprobam! :) Svi samo brže-bolje žele svoje M-ljubimce k sebi u naručje i onda nemam šanse za test! Osobno sam još uvijek na 15 godina starom Mac Pro i nemam ga namjeru uskoro mijenjati jer Apple trenutno ne nudi neku suvislu zamjenu za cijenu koja bi bila razumna u mojoj domeni korištenja.

E, nego da se osvrnem na Emilove kritike! :)

1) Taj nesretni notch meni vjerojatno ne bi smetao jer ne koristim CAD klasu programa gdje problem bogatih izbornika dolazi do izražaja, ali sasvim mogu razumijeti frustraciju onih koji ga koriste. S druge strane, Apple je rekao da je cijela ta gornja linija "potpuno ekstra i poklonjen prostor" i da ga tako treba gledati. Ima neki softver koji jednostavno ukine tu liniju i monitor je za toliko po vertikali niži (a zapravo u starom omjeru). Kako sam nisam ljubitelj prijenosnika, nego koristim klasične stolne Macove i velike monitore, mogu reći da mi je ta tema "ne-tema" - kako kaže jedan (ne)uvaženi hrvatski političar! ;)

2) Ovo za Target Disk mode problem bi me ozbiljno smetalo jer je to uvijek bio sjajan feature Macova. Vjerujem da će Apple to dovesti na red ili barem objasniti o čemu se tu radi. Meni cijela ta priča ide u nekom smjeru sigurnosti, zaštite podataka, enkripcije i tko zna čega jer bi "krađa" podataka putem Thunderbolta bila idealna. Nagađam, ali mislim da se vriti oko toga. E sada, dio koji je meni nerazumljiv jest zašto odluke o tome ne dopuste samom korisniku. Ako ja ne želim štititi svoje podatke i želim da je sve otvoreno, ali istovremeno lako dostupno i backupabilno, to bi trebala biti moja odluka.

3) System Preferences po iOS dizajnu mi je grozan i potpuno se slažem s Emilom - sve je teško pronalazivo i daleko nepreglednije. No, barem onaj lokalni "search" unutar System Prefences lijepo radi, pa onda tako nađem što i treba. Mislim da su mogli ostaviti negdje opciju za stari "Mac look".

4) Animirani screen saveri su fora samo za pokazati savršeno stabilizirane drone snimke, ali ništa više od toga. Naravno da sam to odmah isključio, kao i ono "click on desktop" da se dobije Expose funkcija.

5) To ne koristim na taj način, pa nisam pogođena grupa. :)

Što se tiče cijena i dobavljivosti, standardni modeli su sada dobavljivi u roku dan-dva po uplati, a osobno volim preporučiti neki od CTO modela (najviše radi mogućnosti da se uzme SSD od 1 TB i više radne memorije). Ti strojevi se kupuju za eksploataciju od 5 do 7 godina, pa onda tako treba planirati i trošak i resurse koji će biti potrebni (i dovoljni) i u budućnosti. OS-ovi sada izlaze na godišnjoj razini, a svaki traži malo više prostora i resursa od prethodnog.

CTO modeli se čekaju "30 do 60 dana", ali to u praksi bude 3-4 tjedna. Koga zanimaju cijene konkretnih konfiguracija, može zaviriti u Voćarnu. Unio sam zanimljive konfiguracije i one koje je netko kupio, a ako imate upit za neku koja baš vas zanima, samo mi javite, pa ću dodati! :)
smayoo
+2 01-01-2024 | 21:05
E, ajde kad smo već krenuli u tom smjeru...

Ad1, kad su već tako velikodušno poklonili taj prostor (khm, nisu ga naplatili, jel...? :) ), zašto nisu onda sami stavili u System Preferences kvačicu za nas koji ga ne želimo, nego nam sad treba još jedan 3rd party programčić da to napravi umjesto njih?

Ad4, daj, gdje se to isključi, majketi...? :(
dpasaric
01-01-2024 | 21:50
1) Slažem se, zaista su trebali dodati opciju da se to isključi, a ne da to izvodi neki third-party program!

4) Za sam screen saver imaš prilično neuočljivu opciju "Show More" na dnu liste screen savera i onda možeš odabrati neki normalno ugodni, ja koristim "Drift", taj mi je najbolji. A ako govorimo o desktop pozadini ili kako se to sada definira kao "wallpaper", onda samo odaberi neku svoju statičnu fotku (to sam stavio ja) ili odaberi onaj Sonoma desktop u bojama koji je dosta nenamteljiv, istina, on se mijenja tijekom doba dana, ali neprimjetno, pa je ok. Imaš i niz "nedinamičkih" wallpapera, ali za mnoge moraš ići na opciju "Show All" na listi.
rusty
+1 01-01-2024 | 22:33
Interesirao me kritički Emilov stav za M stroj pa sam s guštom ovo pročitao. Apsolutno stoji da je realno i Air za veliku većinu usera previše (ne dovoljan) za razliku od Pro modela. Potvrdio mi je to frend koji ima Pro i Air na M arhitekturi i kaže bacio sam pare na Pro. No dobro u USA je to druga priča, druge cijene itd.

Svakako mi je drago pročitati pozitivna iskustva pogotovo na segmentu Universal i native aplikacija, a kao što si imao prilike probati, virtualizacija na ovim strojevima je brutala. Sve radi kao munja, hladno, nema ventilacije ćut i potrošnja drastično niska.

Što reći nego uživaj i čitamo se opet za 15 godina ;)
petros
+1 01-01-2024 | 23:16
Izvirim čim nanjušim neki novi hardver review, nema do ovih na Jabučnjaku, nikada nisu dosadni i formalni nego možeš pročitati što te zanima i što je bitno! 8) Sada bi ja kao gejmer imao pitanja, ali vidim da bi to bilo na krivom mjestu.. drugačije pitam onda: prije smo imali one GPU score testove, pa tablice koji je koliko brži i sada se sve to nekako zamutilo? Znamo za ovaj da ima 18 GPU jezgri, ali koliko je to u odnosu na stare Intele? Puno? Malo? Koja je brzina u odnosu na sadašnje AMD i Nvidia mobilne GPU koje koriste PC-iji?
smayoo
02-01-2024 | 05:42
Da, nažalost, o današnjim igrama nemam pojma :), ali i u ovim okvirima u kojima je meni to bitno, uviđam isto to što ti kažeš - teško je napraviti neku suvislu usporedbu s Intel platformom, ne samo za grafulje, nego i za CPU. Moj je dojam da je Apple silicon SoC koncept neusporedivo efikasniji u radu pa to čini puno bitniju razliku od neke sirove hardverske snage.
dpasaric
02-01-2024 | 11:14
Da, stari Benchmark programi koji su postojali iz Intel ere više ne rade, pa sada treba koristiti nove. Na kraju ispada da je Geekbench najsolidniji, pa preporučujem njega. Oni na svom webu imaju i pretražnik razultata, pa se može uspoređivati ne samo unutar Macova, već i s drugim platformama. Ovdje su vam rezultati za Macove:

https://browser.geekbench.com/mac-benchmarks/

@petros, ako te zanima samo grafika, odi pod tab "Metal"!
zoranowsky
02-01-2024 | 11:20
Sjajan stroj i odličan osvrt, neka te dugo dobro služi. Nego Smayoo, jel ti to imaš WD hard na stolu, a ne pod nogom istog? :)
smayoo
02-01-2024 | 11:40
Samo sam čekao da netko primjeti! :D

Imam, da - WD Red, 4TB. Black od 1 TB je pod nogom od stola, a ovaj ovdje stoji, kao rezerva (za pod nogu). :o)

To je TM backup disk, dakle "radni leteći", odnosno treći backup. Kad sam kupovao taj disk (trebao mi je veći), ono što je bilo kod nas u tom času dostupno je bilo sve jedno lošije od drugog (po dostupnim informacijama, iskustvima kolega i internet ocjenama korisnika). Nisam najsretniji, ali jbg. Čekam da krepa, ili da prođe dovoljno vremena da sam sebi opravdam zamjenu. Najveća mi je zamjerka što kod povezivanja prijavi spremnost, a nije još završio spin-up pa onda TM nekad kuka i to što (ovo mi još više ide na živce) ponekad kod ejectanja kilavi po 30-40 sekundi prije nego potvrdi da je gotov (a nema cache writebacka). Rekao bih da je problem u OWC HDD TB2 docku i njegovoj hot swap implementaciji, ali sa svim drugim diskovima radi besprijekorno.
Bertone
02-01-2024 | 14:53
Lako za HDD,... nego zakaj imaš cilindar brave na stolu?!... to je za gađanje kolega koji te nerviraju ili... :D

Usput, možda tebe ne nervira i ne smeta, ali meni ovaj "novi" (ok, više i nije tako novi) izgled (debljina alatnih traki) u Firefoxu ide na pipu jer em uzima previše visine po monitoru, em je tako rašireno kao da svi (a zapravo manjina) tipkamo prstima po ekranu da bi došli do neke funkcije pa ako i tebe nervira, imaš "Firefox-UI-Fix " za to popraviti (Link: https://github.com/black7375/Firefox-UI-Fix ) i vratiti na stari normalni izgled ;)

PS. Hvala za recenziju iz srca,... sad si me još više uvjerio da MBP 16" nije za mene i da bi mi MBA 15" bio dovoljan.
smayoo
02-01-2024 | 17:48
Nema na čemu. :) Ne znam na što misliš kad kažeš novi izgled u Firefoxu? Ja nisam nešto primjetio promjenu? Mislim - pretpostavljam da si vidio da to tako kod mene izgleda, na slici uz članak, ali ja se ne sjećam da sam doživio da je to u nekom času postalo "deblje" nego ranije?

E, a "brave na stolu" - samo jedan cilindar i dva ključa. Neki dan mi je susjed zamijenio sistemski cilindar na glavnim ulaznim vratima drugim koji ima gumb s unutarnje strane (da se može zaključati i otključati bez ključa), i usput sam mu dao izraditi još dva ključa za uredski dio. Pa mi to još stoji na stolu, slučajno. :)
Djuro genijalac
02-01-2024 | 18:31
Dakle, veliš, da je tipkovnica (konačno opet) dobra? Odlično. I drago mi je da si mi potvrdio da je i Air sasvim dovoljan što sam nekako i slutio...
Lijep stroj u svakom slučaju, čestitam!
Bertone
02-01-2024 | 18:44
@smayoo, tam negdje u ljeto 2021. godine su promijenili izgled Firefoxa, sve su napuhali, promijenili mjesta postavkama, povećali razmake između redova, izbacili kompaktni mod,... ma sve,... nemoguće da nisi jednog dana nakon nadogradnje na novu verziju vidio da nešto ne štima,... uostalom na linku koji sam priložio imaš slike na kojima se vide te promijene u izgledu.
smayoo
+1 02-01-2024 | 19:14
Evo, gledam... Da mi nisi prstom uperio u to, mogao bih gledati satima i ne skužiti u čemu je razlika. :)

@Djuro, da, tipkovnica je konačno opet dobra.
cariblanco
+1 04-01-2024 | 20:06
Netko tko koristi Apple po 15 godina, promijeni skoro tri puta manje računala, nego osoba na Win. I onda netko kaže da je Apple skup, a da ne govorimo o tome koliko je manje problema imao nego korisnik na drugoj platformi. Emile, neka te služi bez problema najmanje 7-8 godina :)
smayoo
05-01-2024 | 10:55
Hvala, tome se i nadam! :)
miomika
19-01-2024 | 23:16
Pozdrav Émile. Nešto prije Božića sam također nabavio M3 pro, 14. inča. Manje-više, mogu se složiti sa dosta stvari s tobom. Meni osobno, nisam vidio veliko poboljšanje kod baterije, mogu ti isto reći da sam malo i razočaran, poglavito zato jer sam prije njega imao MacBook Pro M2 s Touch barom i na tom modelu je baterija trajala valjda vječno. Ovo što se tiče Target moda, slažem se da je glupo. Možda možda je Davor na dobrom tragu, pa se Apple brine o sigurnosti, ali kao što je i sam rekao mogao je to dozvoliti tako da korisnik, ako mu je stalo do sigurnosti podataka samo uključi tu dodatnu sigurnost. Pa ima u sistemu već opcija da se enkriptira home folder i onda je doslovno neprobojan.

Chapter 2: DEBILITET!!!

ALIIIIIII....:DEBILITETIMA KOD APPLE-a NIKAD KRAJA!!!!

DEBILITET: Autoboot. Još kod prijašnjeg modela M2, ta ULTRA STUPIDNA opcija me ubijala. Znači, ja odlučim ugasiti računalo stisnem opciju Shut Down, poklopim, te nakon što otklopim poklopac on se sam upali. Pa ljudi moji, tko je tu lud molim vas više. Bude strašno frustrirajuće kada trebam očistiti laptop, pali se samo od sebe dok još neki mokri medij na njemu. Ima opcija, čak i na ifixit-u, gdje se u terminalu upiše neka naredba, ali naravno, to NE RADI. Cijelo vrijeme pokušavam dokučiti zašto je ta opcija i dalje uključena i zašto nema opcije da se to isključi..
Tomek
20-01-2024 | 11:51
Jesi probao sa ovom:

sudo nvram AutoBoot=%00
smayoo
20-01-2024 | 12:21
Taj autoboot je već dugo "fičr" (koji i meni ide na živce) i uvijek je bio rješiv ovako kako piše Tomek.
miomika
21-01-2024 | 11:36
NE, i dalje ne radi..

https://www.ifixit.com/Guide/How+to+Disable+Auto+Boot/110034

ajde ti probaj Emile, pa javi dal ti radi.
smayoo
21-01-2024 | 12:01
Ovo si vidio?
Citat:
Note: Disabling Auto Boot may not work on Apple’s newer ARM-based M series MacBook Pro or MacBook Air, released in late 2020. At this time, we don’t know any procedure for disabling Auto Boot on devices equipped with Big Sur v11.1 or later.
Riba
21-01-2024 | 12:04
Samo malo, ako sam dobro razumio ne postoji nacin da ti se noviji ARM MacBook ne ukljuci kada ga otvoris?
miomika
21-01-2024 | 12:05
..i ok.. što sad? :) :) :) Ostavio nas Apple u retrogradnom Merkuru :) :) "No soup for us" :)

Gle....ok Anodizirano kučište, nema fleki i otisaka, ali ima tragova "Bio raznolikosti" :) :). po kučištu i ekranu. Ja bi to sad htio očistiti, bez Isopropylena, ali u sred cijeđenja se Car upali... :)

.....prehodam infarkt kad se to dogodi....
miomika
21-01-2024 | 12:06
Riba je rekao:
Samo malo, ako sam dobro razumio ne postoji nacin da ti se noviji ARM MacBook ne ukljuci kada ga otvoris?TOUCHE!!! :)

i daj sad ti meni reci....... DOKLEN!!!!!??

EDIT: Pazi....kupiš top Laptop od 2600 € s Anodiziranim kučištem, SoC, baterijom, 11 core, CPU, GPU......KOJI NEMOŽEŠ UGASITI!!!!!!!

Jel se to Tim Cook naljutio na Ive-a? Dal zbog Ukrajine nema Shut Downa i Target moda!? :)
smayoo
21-01-2024 | 12:13
Ovaj čas ne mogu raditi shutdown, prekinut će mi neke procese koje moram početi ispočetka, ali pogledao sam kako točno izgleda nvram zapis kod mene.

Tipkaš u terminalu komandu

sudo nvram -x -p > nvramdump.xml

i onda otvoriš kreiranu datoteku (nvramdump.xml) nekim text editorom ili XML editorom (običan dvoklik, ako ništa drugo, otvorit će ti je TextEditom) pa je searchaj na "boot".

Kod mene je, vidim ime nvram varijable "auto-boot", a ne "AutoBoot" pa pretpostavljam da bi isključenje autoboota radilo ako se utipka

sudo nvram auto-boot=%00
miomika
21-01-2024 | 12:16
smayoo je rekao:
Ovaj čas ne mogu raditi shutdown, prekinut će mi neke procese koje moram početi ispočetka, ali pogledao sam kako točno izgleda nvram zapis kod mene.

Tipkaš u terminalu komandu

sudo nvram -x -p > nvramdump.xml

i onda otvoriš kreiranu datoteku (nvramdump.xml) nekim text editorom ili XML editorom (običan dvoklik, ako ništa drugo, otvorit će ti je TextEditom) pa je searchaj na "boot".

Kod mene je, vidim ime nvram varijable "auto-boot", a ne "AutoBoot" pa pretpostavljam da bi isključenje autoboota radilo ako se utipka

sudo nvram auto-boot=%00


Evo...Idem se ja žrtvovati za znanost i pokušati tvoj "workaround" DA BI UGASIO LAPTOP (ovo mi je stupidnost u rangu da donesem kantu struje). Javim rezultate.
miomika
21-01-2024 | 12:22
smayoo je rekao:
Ovaj čas ne mogu raditi shutdown, prekinut će mi neke procese koje moram početi ispočetka, ali pogledao sam kako točno izgleda nvram zapis kod mene.

Tipkaš u terminalu komandu

sudo nvram -x -p > nvramdump.xml

i onda otvoriš kreiranu datoteku (nvramdump.xml) nekim text editorom ili XML editorom (običan dvoklik, ako ništa drugo, otvorit će ti je TextEditom) pa je searchaj na "boot".

Kod mene je, vidim ime nvram varijable "auto-boot", a ne "AutoBoot" pa pretpostavljam da bi isključenje autoboota radilo ako se utipka

sudo nvram auto-boot=%00


znači…NIKAKO OVO NE POKUŠAVATI!!!!! Zbrikalo mi mac i traži mi “Restore”!!
Neznam kako da uploadam fotku ovdje
Riba
21-01-2024 | 12:37
Hvala ti sto si se zrtvovao za znanost!
miomika
21-01-2024 | 12:43
Riba je rekao:
Hvala ti sto si se zrtvovao za znanost!


Stvarno, bez Yebe, daj izbrši barem naredbu da nebi netko pokušao ovo doma. Stvarno se sfleša firmware. Upravo sam u proceduri re-flashanja i TOPLO SE MOLIM da ne treba TargetMode, (a sve mi nekako stoji da bi trebalo): https://support.apple.com/en-gb/HT213662

Uglavnom, NEMOJTE OVO NI POKUŠAVATI (trik koji je Emil stavio, jer se stvarno na trenutak "sflash-a" firmware. JA sam se nekako snašao jer starija ekipa zna da sam Apple Fašist, pa dodatnog hardwera i Aksesoara imam doma, pa sam se "skrumpirao" s MBA M1 i i nekako restore-ao. Ali da se ovo dogodi običnom korisniku, pravac servis. Sad mi dajte uputstva kako da stavim fotke i i videje tu :)


EDIT 2: Otvorit ću temu na forumu.
dpasaric
21-01-2024 | 14:17
Moram priznati da bi i mene jako iritiralo da ne mogu ugasiti računalo kako treba ako tako želim i da će se ono samo uključiti ako se mrvu otvori pokopac.

Još jednom se osjećam sretnikom koji za posao ne mora koristiti prijenosnike.

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 4 minuta
 • roPeD: Hvala svim genijalcima na pomoci unaprijed
 • roPeD: nemogu (ne znam) kako napraviti boot drive na m1 jer ne max OS na imac nepodrzan na m1
 • roPeD: HELP ljudi late 2013 imac mi je stuck u startup boot i nakon cca 5 min se ugasi probao sam sve ponudjene shortcutove
 • Yonkis: Riječka ekipo, može li netko potvrditi da je ovaj shop okej. Da to nisu neki refurbished iPhonei ili sl [link]
 • kupus: [link]
 • kupus: za zopaja
 • ZoPaj: a jel u programu i hardver? kad će više taj M3 studio?
 • mbp2009: Drago mi je da će biti makar taj Dark mode prenesen i na ikone
 • mbp2009: To nisam vidio, ali sam ocekivao nesto slicno. Mislio sam da ce barem i 14P biti u tome, ali evo, Apple radi Apple poteze.
 • Yonkis: Meni je smiješno da samo zadnja Pro linija iPhonea može (is)koristiti AI. Nadajmo se da će iPhone 16 imati također 8GB kako bi AI bio upotrebljiv. Uz postojeće M1 > uređaje, također.
 • mbp2009: meni je osobno smiješno kako se AI koristi da se neki mail ili poruka preradi i bude profesionalan, i onda taj isti AI na drugoj strani sažme tu istu poruku u par riječi/rečenica
 • mbp2009: nisam pročitao još osvrt, nisam ni pogledao citav video nego par minuta nekog yt kanala koji je sve to sažeo
 • dpasaric: Napisao sam brz osvrt na Appleov WWDC keynote, za sada samo na AI dio, ostale novosti ću popunjavati tijekom večeri, ali ovo je ono što je vruće!
 • Yonkis: Smayoo, by Apple. Ali vidim da su iskoristili M4 za prikaz onih matematičkih funkcija. :)
 • drlovric: Ajde dobismo full Password manager :) I Magnet app ce ostati van biznisa...
 • smayoo: Calculator app on iPad? Zar je to sad neko čudo neviđeno?
 • Yonkis: What a time to be alive, a Calculator app on iPad.
 • Yonkis: Ništa od Notes na satu. Wow, nove animacije na iPadOSu!!!
 • smayoo: Naravno da kaskaju kad poštuju uvjete privatnosti koje su postavili.
 • drlovric: Tesko da moze biti gori. Siri je tupava ko panj :) Nije se maknula u razvoju i na tom polju kaskaju bas puno...
 • Yonkis: Hoće li se usuditi dirati u Siri, može li Siri biti bolji "asistent" nego što jest danas?
 • rusty: Tema danas, AI > Apple Intelligence
 • drlovric: Ja bih volio Apple Notes na satu i da konacno izbace nativnu aplikaciju za passworde, da elminiramo potrebu za password managerima. Al zao im se odreci 30% od pretplata :)
 • Yonkis: A baš me zanima kako planiraju iskoristiti M4 i što je "spremno" za novi iPhone 16. Nadam se Finderu na iPadOSu :)
 • dpasaric: Danas, u 19 sati po našem vremenu, otvara se Appleov Worldwide Developers Conference. Očekujte mnogo softverski novosti i najave novih Appleovih operativnih sustava...
 • Damirst: Uspio sam srediti zahvaljujući ekipi s Jabučnjaka. U svakom slučaju hvala ti!
 • Beli: A negdje u kutijama, u nekoj garaži i DVD. Pa ak ti ovo ne igra odem do garaže...
 • Beli: imam samo ovo: [link]
 • Damirst: Ekipa, ima li netko iz Splita ili bliže okolice disk Snow Leopard 10.6.?
 • smayoo: Svetak i praznik, 2u1 :D
 • Gjuroo: Pratim čestitke i podižem za slavlje Tijelova.
 • JOHN: Također
 • cariblanco: Pridružujem se čestitkama :)
 • smayoo: Svim hrvatskim državljanima želim sretan Dan državnosti! :)
 • m@xym: cariblanco, Ovdje se ne radi o pozivu nego o SMS poruci.
 • cariblanco: Ja nemam tih problema, svi koji me trebaju znati me znaju, tako da ništa dodatno ne odgovaram niti otvaram. Normalno kako se krećem po skoro cijelom svijetu i ponekad koristim lokalne sim-kartice, je bilo čudnih poziva od svakud...svi su oni na ignore :)
 • IgorD: O da, meni je to došlo isti dan kad sam očekivao amazon paket, prvo je došao HT sms da je paket spreman za isporuku pa drugi dan i ovo. Naravno da sam kliknuo bez gledanja detalja ali onda me sve zbunilo pa sam pobjegao i googla nisam li već 'ozračen'
 • m@xym: Pa otprilike tako je i u RH. Ali, ono što je interesantno je, da, barem neki primatelji tih poruka, stvarno čekaju isporuku pakete od Hrvatske pošte (koji će, naravno, biti uredno isporučen primatelju), što upućuje na možebitno "curenje" podataka sa nekog. HP-ovog servera.
 • Ender: ma to vec par meseci u SR stizu te poruke, mislim da smo pisali o tome vec ranije.
 • amsterdamxxx: i meni ta prevara stigla juce u Srb na sms..poruka broja iz Indonezije
 • m@xym: čuj imali su dva pokušaja isporuke ali nisu uspjeli zbog nepotpune adrese. Ali zato imaju broj tvog mobitela i traže da odogovriš na poruku sa Y (klasična navlakuša na telefonske "servisese" koji se masno naplaćuju pošiljatelju... Ma diivota.
 • Yonkis: Kakvi pokušaji muljaže. Ali otkud im broj? Ili adresa? [link]
 • Bertone: :D
 • smayoo: X-D
 • zoranowsky: LOL! :)
 • Gjuroo: :D
 • Ender: na eurosongu ima vise golotinje, al pornic ima bolju muziku :-)
 • Ender: koja je razlika izmedju eurosong-a i pornica?
 • Ender: evo sta kruzi po forumima sada.
 • JOHN: ……naravno uz par iznimki

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.02 Seconds

Provided by iJoomla SEO