Moram na PC :( - koji izabrati ?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Moram na PC :( - koji izabrati ?


14.01.2023 | 13:58
Dragi jabučari,
imam doma IMac 27, divan, savršeni ekran, ali to već sve znate....I sada zbog prirode posla ( računovodstvo ) i jednostavosti naprosto moram prijeći na PC. Ipak je sve kod nas ( hrvatska ) prilagođeno Microsoftu. Par godina se borim, i pronalazim neke alternative, al vidim da ne ide. Jednostavno previše vremena gubim na nekompatibilnosti softwarea sa jabukom plus moram imati dva ekrana , to je kod PC ipak jednostavnije. Eh sada što izabrati da najmanje boli, ima li koji PC da je približno kristalnog ekrana poput Maca ? Dakle, znam, platiti ću, ali da makar znam što plaćam ......hvala svima......
14.01.2023 | 14:21
Koji je procesor u iMacu?
Ako je intelov poigraj se s boot campom pomoću kojeg možeš instalirati windowse na Mac.
support.apple.com/hr-hr/guide/bootcamp-assistant/welcome/mac

Drugi monitor spoji prema ovim uputama.
support.apple.com/hr-hr/guide/imac/apd8cdd74f57/mac
14.01.2023 | 14:24
Kod PC-a stvari stoje nešto drugačije nego kod Apple-a.

Naime, pored izbora: laptop - stolni PC, kod stolnih računala (ako se odlučiš za tu opciju) imaš i izbor: brand-name - složenac.
Složenac je kolokvijalni naziv sa stolni kompjuter kod kojeg samostalno odabireš one komponente koje ti želiš (pod uvjetom da su kompatibilne), i kojeg samostalno sklopiš (ili to obave u trgovini, ako imaju takvu uslugu).

Kupnja brand-name računala je u pravilu nešto skuplja (za iste performanse), i nemaš mogućnost izbora komponenti.

Najpovoljnije rješenje je kupnja "složenca" i nekog kvalitetnog monitora kao (vidim da je naglaska na kvaliteti prikaza slike).

Ako odabir padne na laptope, tu je, barem što se tiče kvalitete ekrana, situacija nešto kompliciranija. Većina laptopa ima lošiju (u odnosu na malo bolji ekran za stolni PC) sliku, a oni sa kvalitetnom slikom koštaju znatno više od usporedivog stolnog kompjutera.
14.01.2023 | 14:50
Ako baš MORA biti PC, iako na iMac ide bez problema BootCamp - onda isključivo brand, preporuka DELL Optiplex serija. Složenci su tu negdje po cijeni, ali buka će te ubiti, plus loša i ružna kućišta, svakako brand računalo. Acer i HP IZBJEGAVATI u što širem luku. Ili DELL, LENOVO isto prolazi.
14.01.2023 | 14:55
Pošto je Intel Mac i instalacija Windowsa pod virtualboxom radi dovoljno dobro za računovodstvo. Ja imam doma Minija sa Win10 u Virtual Boxu 6.1 i radi odlično u kombinaciji sa 4D Wand programom čak i u remote pristupu. Ako ćeš vrtiti program lokalno samo podebljaj ram i vozi.
14.01.2023 | 17:03
drpongrac23 kaže:
Složenci su tu negdje po cijeni, ali buka će te ubiti, plus loša i ružna kućišta


Ti, ili se šališ ili si imao vrlo malo, vrlo loših iskustava sa složencima.
  • Daddo
  • Posjetitelj
14.01.2023 | 17:13
Pomoglo bi jako da znamo namjenu tog računala i/ili aplikacije koje na njemu misliš pokretati.

All in one varijante PC-ja nemaju ekran ni približno kvalitetom sličan iMacu.

Dva monitora s pristojnom slikom… Dell P serija je povoljan i kvalitetan izbor, uz njih eventualno Viewsonic/Benq modeli .

Računalo za nekakav uredski rad bi minimalno trebalo imati:

I5 10. generacije ili noviji
8 ili 16 GB radne memorije
512 GB SSD disk (NVME)
diskretna grafika sa 4GB radne memorije ako ti treba više zaslona a radiš nešto zahtjevno - NVIDIA prije nego AMD

OS ti je svakako Windows 11.

AMD procesori su snažniji i isplativiji (omjer snaga/cijena) ali njih ćeš naći u složencima.

Ako je jedno računalo i mala tvrtka - složenac je isplativiji. Podrška je svima svuda “jednako loša” u brand name svijetu.

Ako ti igra brand name rabljeno ima za relativno normalne novce generacijski starijih radnih stanica (Fujitsu, Dell, HP).

Samo računalo gornjih karakteristika (bez monitora) platit ćeš 1500 EUR i još 600 potrošiti na dva monitora klase ovih Dellova.

Meni svaki PC koji košta više od 350 EUR se ne isplati, ali to je moje viđenje stvari, YMMV.
14.01.2023 | 17:53
Ma PC je nužno zlo, pogotovo HP. A složiti složenca koji bi konkurirao bilo kojem brand PC-u u istom cjenovnom rangu je nemoguće. Kod brandiranih se računala ipak pazi na neke detalje, i naravno, nisu namijenjena za prčkanje po hardveru, što je u PC svijetu običaj.

Ako si ozbiljan korisnik, kupi složeno brand PC računalo sa instaliranom original Windows licencom, upali i vozi, ne zamaraj se glupostima.

Kad bi složenci bili logičniji izbor, onda bi primjerice sve ustanove, banke, bolnice i sl. imali pretežno složence. A nemaju.
14.01.2023 | 18:40
Kao prvo - mislim, da za računovodstvo mogao bih sve napravit na virtualki. Parallels, VMwareFusion itd... malo poguglaj - tu je recimo nešto na brzinu:
appuals.com/the-5-best-virtual-machine-s...e-for-mac-computers/

Ako već imaš imac i second monitor, i ako ti virtualizacija ne odgovara i odlučiš kupiti PC - na appstore-u imaš Microsoft Remote Desktop za OSX. Odlična aplikacija s kojom dostupam s maca do PC-a ispod stola, na kojem uopće nemam spojenog monitora, a mogu koristit sve monitore (3), isti miš i tipkovnicu. Samo sam trebao proči kroz setup na PC-u, onda sam ga ostavio ispod stola priključuneg na struju i LAN. Već dvije godine.
14.01.2023 | 19:04
@drpongrac23

Razlika između pouzdanog i nepouzdanog PC-a nikad nije bila zato što je jedan složenac, a drugi brand name.
Sve je stvar novca, skuplji složenac sastavljen od provjerenih i kvalitetnih komponenti, biti će daleko kvalitetniji, pouzdaniji i bolji za rad od jeftinog brand name računala.

Nema smisla "pljuvati" po bilo kojoj firmi, pa bio to i HP, kada znamo da isti taj HP proizvodi veliki broj različitih modela stolnih PC i laptopa, od kojih su neki praktično smeće, neki drugi sasvim upotrebljivi modeli, a uz to imaju i izuzetno kvalitetnih i cijenjenih modela (u cjenovnom rangu kojeg veliki dio potrošača smatra previsokim).

Složenci su logičniji izbor za ljude koji se razumiju u kompjutere ili žele dobiti najviše za svoj novac.
Brand name računala su logičan izbor za firme, kojima je bitnije jednostavnije i pouzdanije održavanje, i za pojedince koji nisu "na ti" sa kompjuterima.
I u jednom i u drugom slučaju vrijedi prethodno spomenuto, što više novaca nešto košta, manja je vjerojatnost da će praviti probleme u radu.
14.01.2023 | 19:19
@ m@xym - baš sam to htio reći. Imao sam u životu jako puno PC složenaca te na kraju tri brand računala, jedno za drugim. Compaq, Dell i sada trenutno imam opet Dell. Uz Mac naravno Kažem, PC mi je u kući nužno zlo, a sa HP-om sam imao isključivo gorka i ružna iskustva.
14.01.2023 | 19:38
drpongrac23 kaže:
... Kad bi složenci bili logičniji izbor, onda bi primjerice sve ustanove, banke, bolnice i sl. imali pretežno složence. A nemaju.


To nema veze sa kvalitetom izrade nego unificiranom nabavom i mogućnošću servisiranja hardvera bilo gdje u zemlji jer jedna banka ili bolnica kad uzima 100,200,... 500 računala mora ih moći servisirati i u Zagrebu i u Dubrovniku, a ne da ovi iz Dubrovnika moraju slati računalo u Zagreb ili obrnuto.

EDIT:
Da se vratim na temu,... zašto ne uzeti neki Intel NUC tipa ovog (to mi je bilo među prvim ponuđenim upitima, ima naravno i drugih modela), za knjigovodstvene aplikacije je OK.

Imam doma privatno jedan NUC (uz Apple/Lenovo hardver) i mogu samo reči da je dobro i kvalitetno složen PC, problema nikakvih (tu i tamo ga otvorim i ispušem od prašine).

NUC-01.jpg
14.01.2023 | 19:45
Bertone, upravo tako, brand je brand. Osigurana podrška bez zadrške i komplikacija, od 0-24. Bio to brand PC ili Mac, svejedno je. Kupnja složenca i prtljanje po komponentama kod sitnih prekupaca, nakupaca i tko zna koga je uvijek bio izlet u nepoznato. A tek sklapanje tih računala kod "Gige u šupi" je posebna priča. Ima tu svega, bilo je svega i biti će i dalje tako. A sve za neznatno manje novaca, sklameraj se jednostavno danas više ne isplati. Osim ako su komponente poklonjene pa se eto, malo kod kuće zabavljamo sa slaganjem, ako imamo vremena, volje i živaca. Ja osobno nemam, nekada sam imao, ali više ne.
14.01.2023 | 20:07
Mi vrtimo kudikamo zahtjevnije softvere od knjigovodstvenog - u besplatnom VirtualBoxu. Ne vidim potrebu kupovine namjenskog hardvera. Još kad se sjetim na kakvim raspadajućim kramama su radile gospođe iz knjigovodstvenog servisa gdje smo prije bili.... brrrr...
14.01.2023 | 21:43
Ajme hvala vam svima....divni ste Nakon svega ovoga moje razmišljanje ipak ide u smjeru novog Imaca , sa dual bootom. Sa virtualkom nemam dobro iskustvo, ali vjerujem da je problem što se u mojoj provinciji nitko ne bavi jabukama . Većina zazire kad kažem da bi trebala neku intervenciju na IMacu, pa možda nije bilo dobro postavljeno, uglavnom neslavno je završilo sa gubitkom podataka i svašta nešto. Dakle ako uzmem ovaj novi 24 inčni- koji je u raznim bojama, tehničke performanse ne znam , žena, što ćeš. I instaliram dual boot, gore win i računovodstveni program, radim u Synesisu i 4D Wandu plus obvezan MS office , da li bi mogla dodati kao dodatni ekran bilo koji monitor, ili mora biti kompatibilan s jabukom ? Vjerojatno glupo pitanje za vas znalce al pitam, nemojte zamjeriti
14.01.2023 | 23:30
Zašto novog iMaca? Koristi taj 27" i instaliraj Windowse kao Boot Camp ili virtualno.

Ako ideš na novi iMac, oni imaju manji ekran i novu ARM arhitekturu i onda se otvara novi set problema: moraš instalirati Windowse za ARM, a Microsoft to za sada loše podržava (govorim iz prve ruke) i ne rade čak njihovi vlastiti programi kako treba - npr. imao sam loše iskustvo s MS Projectom gdje nakon cijelog popodneva s njihovom službenom podrškom to nismo osposobili.

Za sada se drži Intela i posloži si radno mjesto oko toga.
14.01.2023 | 23:53
Bez obzira što odabereš, dobronamjerni savjet je da imaš dva računala bez obzira za što se odlučiš,... jedan za posao i samo to, a drugi za sve ostalo kaj trebaš i nikad, ali baš nikad taj koji ti služi za posao ne koristiš za ništa drugo osim za posao jer sam se u životu nagledao previše ljudi koji su privatno pokupili nešto zbog čega su im poslovni podaci bili kompromitirani ili su u konačnici ostali bez njih (zadnji put ne tako daleke 2017. g. sa WannaCry ransomwarom koji je napravio kaos).
15.01.2023 | 00:10
I da, ovo što Bertone kaže, kada je PC u pitanju, to je jako pametna taktika.
15.01.2023 | 10:52
Bertone kaže:
Bez obzira što odabereš, dobronamjerni savjet je da imaš dva računala bez obzira za što se odlučiš,... jedan za posao i samo to, a drugi za sve ostalo kaj trebaš i nikad, ali baš nikad taj koji ti služi za posao ne koristiš za ništa drugo osim za posao jer sam se u životu nagledao previše ljudi koji su privatno pokupili nešto zbog čega su im poslovni podaci bili kompromitirani ili su u konačnici ostali bez njih (zadnji put ne tako daleke 2017. g. sa WannaCry ransomwarom koji je napravio kaos).


Never has truer words been spoken! Ovo je sukus SVEG korištenja piceka, ako ga moraš koristiti za posao.
15.01.2023 | 12:00
Slažem se. Ali - zamisli da ti netko kaže, na primjer, "Gospodine, ove cipele od 250 € što ste kupili, to vam je SAMO ZA U URED! Molim primite na znanje da, ako samo makar i malo zagazite u lokvu od kiše na ulici kad idete u birtiju preko ceste, pa vam se đonovi raspadnu jer su od prešanog kartona, to je isključivo na vašu odgovornost!"
15.01.2023 | 12:06
smayoo kaže:
Slažem se. Ali - zamisli da ti netko kaže, na primjer, "Gospodine, ove cipele od 250 € što ste kupili, to vam je SAMO ZA U URED! Molim primite na znanje da, ako samo makar i malo zagazite u lokvu od kiše na ulici kad idete u birtiju preko ceste, pa vam se đonovi raspadnu jer su od prešanog kartona, to je isključivo na vašu odgovornost!"


Haha, dobra usporedba! Ali kada su Windowsi u pitanju i zaista ozbiljan posao, vidim da je to gotovo svuda pravilo. A mi na Macu još uvijek možemo na marendi izaći do birca u istim cipelama!
15.01.2023 | 15:16
Kakve gluposti se ovdje pišu, strašno. Slobodno kupi komp i instaliraj windowse, koristi ga za sve.

Računalo (bilo ono s osx, windowsima, linuxom) treba znati koristiti i problem riješen.
15.01.2023 | 18:02
smayoo kaže:
Slažem se. Ali - zamisli da ti netko kaže, na primjer, "Gospodine, ove cipele od 250 € što ste kupili, to vam je SAMO ZA U URED! Molim primite na znanje da, ako samo makar i malo zagazite u lokvu od kiše na ulici kad idete u birtiju preko ceste, pa vam se đonovi raspadnu jer su od prešanog kartona, to je isključivo na vašu odgovornost!"


Pa to je nekad pisalo na (tj. u) cipelama, čak i čizmama: SAMO ZA SUHO VRIJEME
15.01.2023 | 18:05
kupus kaže:
Kakve gluposti se ovdje pišu, strašno. Slobodno kupi komp i instaliraj windowse, koristi ga za sve.

Računalo (bilo ono s osx, windowsima, linuxom) treba znati koristiti i problem riješen.


Idi to reci mojem kolegi koji je pokupio neko sranje na stranicama VL-a i otišlo mu sve sa kompa. Ne bi bio neki osobiti problem, ali čovjek je radio homologacije. I ode 200-njak CoC-ova (po šasijama), a naknadno izdavanje se tretira kao kopija. Original je samo jedan, tj izdavanje originalnog PDF-a sa stranica proizviđača je moguće samo prvi put. Dalje svaki ima watermark COPY
15.01.2023 | 18:27
kupus kaže:
Kakve gluposti se ovdje pišu, strašno. Slobodno kupi komp i instaliraj windowse, koristi ga za sve.

Računalo (bilo ono s osx, windowsima, linuxom) treba znati koristiti i problem riješen.


Ček malo, zakaj da kupi Windowse kad ima free na netu?
16.01.2023 | 16:38
Bertone kaže:

Ček malo, zakaj da kupi Windowse kad ima free na netu?


Kupuje komp, ne windowse U pravu si, trebao bi i windowse platit, barem ako je za posao.

Idi to reci mojem kolegi koji je pokupio neko sranje na stranicama VL-a i otišlo mu sve sa kompa. Ne bi bio neki osobiti problem, ali čovjek je radio homologacije. I ode 200-njak CoC-ova (po šasijama), a naknadno izdavanje se tretira kao kopija. Original je samo jedan, tj izdavanje originalnog PDF-a sa stranica proizviđača je moguće samo prvi put. Dalje svaki ima watermark COPY


VL kao Večernji list? Oprosti, ali to mi zvuči kao priča za "kolege".

Vjerojatno je nešto negdje krivo kliknuo, pop up koji se činio pravi, site koji se činio legit ili sl. Kod krivog kliktanja OS ne pomaže, ovdje je bezbroj primjera sa maccleanerom i sličnim.
16.01.2023 | 17:11
Windows je još od verzije 10, potpuno besplatan za preuzimanje sa Microsoft stranice. Treba jedino izraditi bootabilni USB pomoću alata koji je također prisutan.

Nakon instalacije sve radi, jedino nije moguće mijenjati teme i pozadine bez kupovine licence, i na to uredno podsjećaju u donjem desnom uglu ekrana. Sve ostalo radi.

Oni na čemu MS bere lovu je Office 365 i ostale usluge koje prodaju, i to uglavnom tvrtkama. Kupi li se brand računalo sa predinstaliranim Windowsima, tada je njihova cijena gotovo prepolovljena.

Nije da sad ovdje hvalim PC, ali Dell ima dvije godine "On site" jamstvo, dakle, nakon kontakta netko dolazi po njega i servisira ga u razumnom roku. Nudi li to "Giga iz šupe" iz Novog Zagreba ili Osijeka, npr? Čisto sumnjam.

Ako vam treba PC za posao, uzmite što povoljniji brand uređaj sa predinstaliranim Windowsima i radite na njemu što već trebate. Danas je to neki standard npr. Intel i3 11 ili 12 generacije, 8GB RAM-a, SSD 250 GB. Za knjigovodstvo i više nego dovoljno. Trošak takvog brand PC-a ne bi trebao prelaziti 450€ + monitor od 27" za nekih 250€. Naravno, sve novo, ali to je otprilike to. Nema potrebe za kupnjom aviona, miliona, kamiona.
16.01.2023 | 22:49
kupus kaže:
...
Vjerojatno je nešto negdje krivo kliknuo, pop up koji se činio pravi, site koji se činio legit ili sl. Kod krivog kliktanja OS ne pomaže, ovdje je bezbroj primjera sa maccleanerom i sličnim.


Pa to sam i napisao, komp za posao je komp za posao, a ne da moraš razmišljati kad i gdje si nešto krivo klikuno kad je prekasno


drpongrac23 kaže:
Windows je još od verzije 10, potpuno besplatan za...


Moj zadnji post je bila zajebancija jer ako ima firmu i penđere koristi za posao mora imati legalni softver
  • Daddo
  • Posjetitelj
17.01.2023 | 09:19
drpongrac23 kaže:
Windows je još od verzije 10, potpuno besplatan za preuzimanje sa Microsoft stranice. Treba jedino izraditi bootabilni USB pomoću alata koji je također prisutan.

Nakon instalacije sve radi, jedino nije moguće mijenjati teme i pozadine bez kupovine licence, i na to uredno podsjećaju u donjem desnom uglu ekrana. Sve ostalo radi.

Oni na čemu MS bere lovu je Office 365 i ostale usluge koje prodaju, i to uglavnom tvrtkama. Kupi li se brand računalo sa predinstaliranim Windowsima, tada je njihova cijena gotovo prepolovljena.

Nije da sad ovdje hvalim PC, ali Dell ima dvije godine "On site" jamstvo, dakle, nakon kontakta netko dolazi po njega i servisira ga u razumnom roku. Nudi li to "Giga iz šupe" iz Novog Zagreba ili Osijeka, npr? Čisto sumnjam.

Ako vam treba PC za posao, uzmite što povoljniji brand uređaj sa predinstaliranim Windowsima i radite na njemu što već trebate. Danas je to neki standard npr. Intel i3 11 ili 12 generacije, 8GB RAM-a, SSD 250 GB. Za knjigovodstvo i više nego dovoljno. Trošak takvog brand PC-a ne bi trebao prelaziti 450€ + monitor od 27" za nekih 250€. Naravno, sve novo, ali to je otprilike to. Nema potrebe za kupnjom aviona, miliona, kamiona.


Ono što mi baš nije jasno je otkud sve ovo i zašto.

Tim više što većina toga nije istina, odnosno bar ne onaj bitan dio koji se tiče licence za OS i servisa brand name računala ( iskustveno, na uzorku od nekoliko tisuća računala, u prosjeku uz ON SITE podršku i produljeno jamstvo servis nam za računala traje 100-ak dana, zato i izbjegavamo slanje računala na isti, odnosno šaljemo ih na kraju jamstvenog roka a u međuvremenu sami preslagujemo RAM i diskove iz jednih u druge).

Korisnik je naveo aplikaciju koju koristi i zahtjev za 2 monitora, dakle preporuka za jedan od 27" je u tom smislu promašaj.

Windows 10 nisu ozbiljna opcija jer podrška za njih prestaje nekad u 2025., a u međuvremenu će se (ukoliko ih imaš) htjet nadograđivati svako malo na Windows 11. Taj upgrade na novim računalima nije trivijalan i nerijetko završava diskom kojeg računalo ne vidi nakon nadogradnje i odbijanjem podizanja OS-a.

Dodatno, Pupillin Synesis je takav kakav je, predstavlja "zlatni standard" u HR knjogovodstvenim obrtima i servisima ali je kao aplikacija očajno loš i nikakav sa klijent-server logikom iz doba Windowsa 3.11 i nije baš u stanju se pokretat kako treba s korisnicima koji nisu lokalni administratori na računalima na kojima je instaliran.

Generalno, PC računalo + Synesis traži ili iskusnog naprednog korisnika koji je u stanju isto održavati sam ili outsorcing nekog tko će brinuti o njemu i implementirati odgovarajući backup scenarij za podatke.

Preporuka - računalo za posao je samo za posao i tog se držati treba. Sve ostalo uz kombinaciju gornjih parametara u jednadžbi je nesreća koja samo čeka dogodit se.
17.01.2023 | 10:16
Puno komplikacija oko jednostavne stvari, običnog programa za knjigovodstvo koji bez problema pokreće bilo koji, čak i stariji PC.

Daddo - pokušajte ako ste u prilici preuzeti image Windows 11 sa službenih Microsoft stranica te ga instalirati na neki PC, zaista sve radi, osim prilagodbe sučelja, za to treba kupiti licencu, ključ. Nema razloga da izmišljam, danas se sve ionako može lako provjeriti.

On site jamstvo sam dobio kad sam prije dvije godine sinu kupio novi Dell PC (neka se dijete uči, ove godine će u prvi osnovne), doduše to jamstvo sam nadoplatio nekih 450 kn, ali vrijedi 4 godine. Kako sam gore opisao, tako su neni rekli, hvala bogu, nisam morao koristiti jamstvo jer PC radi ko' urica. Usput, gotovo je besčujan, za razliku od složenaca koji ruže ko Golf 2 dizel.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 17 minuta
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Maxxy, Riba, temeljnik, Anonimci (567)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO