16.09.2009 | 23:46
Mrmlj... Očito me je Keynote razmazio. Do sad sam se navikao da što god pomislim, u Keynoteu mogu napraviti na 2-3 klika pa sam mislio da se može i ovo, samo što nisam našao gdje se uklika.

Ovaj After Effects je nešto od Adobea, zar ne? Čitaj: košta s 5 cifara, zauzima gigabajta s 3 cifre i uči se 9 godina?

Tako nekako.

Ako si se prethodno sprijateljio s Photoshopom, možeš ga svladati već nakon 5 godina.
Ima li kakav jednostavniji i jeftiniji alat s kojim bi se to moglo napraviti?
Kupiti gotov stock je definitivno najjednostavniji način (ako cijena nije problem i ako ti se da kopati po stocku).
Napraviti se može, po običaju, na zilion načina pa zapravo ovisi o tome koji alat ti je na raspolaganju. Nemam preporuku konkretne alternative jer se vrtim uglavnom oko Adobe proizvoda.
Ako imaš Photoshop i višak vremena

, može ti pomoći i njegov Image Ready tako da pješke brišeš frejmove unazad i na taj način dobiješ željeno animirano iscrtavanje. Zapravo, ako imaš bilo kakav paint alat (od GIMPa nadalje), možeš s manje ili više muke, napraviti isto to i na kraju spojiti frejmove u animaciju, u QuickTime Playeru. Partizanski, ali radilo bi (barem u teoriji - u praksi nisam siguran da li bi alpha kanal preživio - trebao bi).
Inače, to nije freehand sketch nekim brushom, nego spline (poklikaš točke i onda pod Format pa Shape kažeš Smooth Curve) - to jest - Lagrangeov interpolacijski polinom. Samo što u Keynoteu imaš za odabrati line type takav da izgleda kao kistom izvučen.
I mislio sam na spline (nacrtan sa Draw with Pen), ali nisam skužio da je sketch koji si poslao iz Keynotea. Propustio sam različite oblike linije - nisam nikad primjetio da su tamo. Cool.