Koji Mac odabrati?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji Mac odabrati?

15.10.2012 | 07:05
Ekipa trebam savjet.

Nasao sam dva zanimljiva macana na newegg.com.

Jedan je 13" (novi), a drugi je 15" (predzadnji ja mislim), i kostaju isto ($1199).

Molim vas da pogledate linkove sa specifikacijama:

www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16834100228

www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16834100234

15" model ima odlican i7 procesor, ali mene "brine" ova 330M graficka kartica. Kakva je ona u performansama u odnosu na HD4000? Moze li se na tome sta igrati? Sta se jos gubi kupovinom ovog starijeg?

Isplati li se uzeti najnoviju generaciju mozda radi nekih drugih stvari, na koje ja nisam obratio paznju?

Stvarno sam u dilemi, pa bi mi svaki savjet dobro dosao. Hvala puno svima!
15.10.2012 | 11:21
Ja bi isao na 13,3.
Novo je novo
  • mileni
  • Posjetitelj
15.10.2012 | 11:29
330M je sigurno dosta bolja od 4000hd. Isto tako i7 je cudo od procesora, no dal je tebi uopce takav procesor potreban? Jer i5 ce takodjer uredno sve izvrsiti, pa osim ako stvarno ne smatras da ti je i7 potreban, nema smisla da radi procesora uzimas tog maca.

Jedina veca razlika je u grafickim karticama. Ako ti vec dijagonala, procesor i starost ne igraju ulogu, rangiraj se po grafickoj
15.10.2012 | 11:37
A da li se na oba modela može normalno mijenjati HDD i RAM ili tu već igraju ove fore RAM zalemljen na matičnu i sl?
15.10.2012 | 11:41
Mogu se mjenjati i na jednom i drugom i HDD i RAM. Definitivno uzimaj 13,3" - ja bi tako napravio bez razmišljanja. Na mjesto Optical Drive-a staviš lagano SSD i lupiš 2 x 4GB ili 2 x 8GB RAMA i miran si.
15.10.2012 | 12:57
Na tvom mjesu bi radije uzeo novijeg. Par razloga, noviji ce Appleovom politikom kasnije zastariti. Dobivas USB 3.0 a i baterija je 2 godine novija na novom laptopu.
15.10.2012 | 14:51
Ovaj PRO je MIDI 2010 i time je 2 god star. Po meni je diskretna grafika sigurno bolja od ove HD4000. Imam je u svome PRO-u i Diablo gura ali ne u najvećim postavkama. 15" je 15".
Nisi napisao za što ti treba, ali i7 je odličan procesor.
Rezime:
Za neobavezan rad (internet, e-mail, tekst i tako to) > 13"
Za malo ozbiljniji rad je starac poželjnjiji > 15"
Nfilaj s memorijom i vozi.
Za kasniju "bolju" prodaju zaboravi, jer je to glupost. Ako ideš s tom mišlju, onda nemoj ništa kupiti i ostati će ti 1200$-1$ u đepu.
15.10.2012 | 15:24
zabac kaže:
Ovaj PRO je MIDI 2010 i time je 2 god star. Po meni je diskretna grafika sigurno bolja od ove HD4000. Imam je u svome PRO-u i Diablo gura ali ne u najvećim postavkama. 15" je 15".
Nisi napisao za što ti treba, ali i7 je odličan procesor.
Rezime:
Za neobavezan rad (internet, e-mail, tekst i tako to) > 13"
Za malo ozbiljniji rad je starac poželjnjiji > 15"
Nfilaj s memorijom i vozi.
Za kasniju "bolju" prodaju zaboravi, jer je to glupost. Ako ideš s tom mišlju, onda nemoj ništa kupiti i ostati će ti 1200$-1$ u đepu.

Pojasni zasto 13 nije dobar za "malo ozbiljniji" rad?!
15.10.2012 | 15:43
U kontekstu jednog i drugog, ne treba vaditi iz konteksta.
i7 vs. i5
GeForce M330 vs. HD4000 (pogotovo kod spajanja vanjskog monitora)
15" vs. 13"
Ako baterija nije izmučena i autonomija igra ulogu i na strani je 15" modela.
16.10.2012 | 09:36
Sto se tice graficke kartice... Razlika izmedju 330M i HD4000 i nije velika. Obje su tu negdje. BAr sudeci prema benchmark rezultatima.

Vidi ovu listu i nadji HD4000 -> www.videocardbenchmark.net/video_lookup.php?gpu=GeForce+GT+330M

Takodjer pogledaj i procitaj ove recenzije i benchmarke -> www.notebookcheck.net/Intel-HD-Graphics-4000.69168.0.html

www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GT-330M.22437.0.html

Po tome ispada da su kartice "tu negdje", da 330M nije spektakularno bolja. Ali postoje male razlike izmedju pojedinih izvedbi HD4000 i vidim da u ovoj konfi sto ti gledas ta HD4000 i nije neko zlato.

Zasto? Zato sto koristi sistemsku memoriju, dok ova 330M ima 512MB svoje memorije. Pa zato moj glas ide ovoj 330M.

Sto se procesora tice, ovaj i7 je procesor starije generacije - vidi specke ovdje -> ark.intel.com/products/43560/Intel-Core-...or-4M-Cache-2_66-GHz

Dok je ovaj i5 nov procesor -> ark.intel.com/products/67355/Intel-Core-...-up-to-3_10-GHz-rPGA

Specifikacije su im slicne, i u benchmark rezultatima razlika je nikakva (i7 malcice brzi) -> www.cpubenchmark.net/cpu_list.php

Trazi na listi i5 3210m i i7 620m. Performanse su im vrlo vrlo slicne pa je tesko odvagnuti. Ostaje cinjenica da je i7 dlaku brzi, sto u svakodnevnom radu sigurno neces osjetiti.

Diskovi su jednako sr*nje na oba modela, ovaj 13.3 ima prednost jer ima USB 3.0 portove, a oni su zaista drasticno brzi u odnosu na USB 2.0.

OStaje jedino pitanje koja rezolucija i velicina ekrana ti vise odgovara...
16.10.2012 | 14:12
@civicar:

Hvala puno na iscrpnom odgovoru. Bas si se potrudio...

Ja imam medjutim jos jedno malo pitanje.

Kako prepoznati modele koji imaju tu bolju HD4000?
16.10.2012 | 16:35
2011 ti je HD3000 a 2012 ti je HD4000.
16.10.2012 | 17:14
drlovric kaže:
@civicar:

Hvala puno na iscrpnom odgovoru. Bas si se potrudio...

Ja imam medjutim jos jedno malo pitanje.

Kako prepoznati modele koji imaju tu bolju HD4000?

A to ti za Apple zaista nisam siguran jer su dosta sturi podaci o grafici, jer osim podataka o tome koliko ima memorije ( ako uopce ima svoju memoriju) drugih podataka o grafici nema.

U reviewu kaze -> "Beware, that the HD Graphics 4000 is used with different clock speeds depending on the CPU model. The ULV CPUs (Core ix-3xx7M) for example feature lower clock speeds and cant maintain the Turbo frequency as good as the 35 - 55 Watt models. Therefore, the ULV version is about 30% slower on average."

E sad bi trebalo vidjet kako tocno radi ta HD4000 u tom Macu u odnosu na 330M. Svakako joj je minus sto nema svoju memoriju kao 330M. Jer za sve zahtjevnije zadatke ce ti otkinut komad od sistemskog RAMa.

Probat cu potraziti ako je netko slucajno radio neke usporedbe grafike bas s tim serijama Macbooka, pa stavim ovdje ako nadjem.
23.10.2012 | 17:02
oba su dobra
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 10 sati
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, Ender, marioart, Maxxy, Riba, VanjusOS, Anonimci (297)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO