Koji Mac odabrati?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Koji Mac odabrati?

15.10.2012 | 07:05
Ekipa trebam savjet.

Nasao sam dva zanimljiva macana na newegg.com.

Jedan je 13" (novi), a drugi je 15" (predzadnji ja mislim), i kostaju isto ($1199).

Molim vas da pogledate linkove sa specifikacijama:

www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16834100228

www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16834100234

15" model ima odlican i7 procesor, ali mene "brine" ova 330M graficka kartica. Kakva je ona u performansama u odnosu na HD4000? Moze li se na tome sta igrati? Sta se jos gubi kupovinom ovog starijeg?

Isplati li se uzeti najnoviju generaciju mozda radi nekih drugih stvari, na koje ja nisam obratio paznju?

Stvarno sam u dilemi, pa bi mi svaki savjet dobro dosao. Hvala puno svima!
15.10.2012 | 11:21
Ja bi isao na 13,3.
Novo je novo
  • mileni
  • Posjetitelj
15.10.2012 | 11:29
330M je sigurno dosta bolja od 4000hd. Isto tako i7 je cudo od procesora, no dal je tebi uopce takav procesor potreban? Jer i5 ce takodjer uredno sve izvrsiti, pa osim ako stvarno ne smatras da ti je i7 potreban, nema smisla da radi procesora uzimas tog maca.

Jedina veca razlika je u grafickim karticama. Ako ti vec dijagonala, procesor i starost ne igraju ulogu, rangiraj se po grafickoj
15.10.2012 | 11:37
A da li se na oba modela može normalno mijenjati HDD i RAM ili tu već igraju ove fore RAM zalemljen na matičnu i sl?
15.10.2012 | 11:41
Mogu se mjenjati i na jednom i drugom i HDD i RAM. Definitivno uzimaj 13,3" - ja bi tako napravio bez razmišljanja. Na mjesto Optical Drive-a staviš lagano SSD i lupiš 2 x 4GB ili 2 x 8GB RAMA i miran si.
15.10.2012 | 12:57
Na tvom mjesu bi radije uzeo novijeg. Par razloga, noviji ce Appleovom politikom kasnije zastariti. Dobivas USB 3.0 a i baterija je 2 godine novija na novom laptopu.
15.10.2012 | 14:51
Ovaj PRO je MIDI 2010 i time je 2 god star. Po meni je diskretna grafika sigurno bolja od ove HD4000. Imam je u svome PRO-u i Diablo gura ali ne u najvećim postavkama. 15" je 15".
Nisi napisao za što ti treba, ali i7 je odličan procesor.
Rezime:
Za neobavezan rad (internet, e-mail, tekst i tako to) > 13"
Za malo ozbiljniji rad je starac poželjnjiji > 15"
Nfilaj s memorijom i vozi.
Za kasniju "bolju" prodaju zaboravi, jer je to glupost. Ako ideš s tom mišlju, onda nemoj ništa kupiti i ostati će ti 1200$-1$ u đepu.
15.10.2012 | 15:24
zabac kaže:
Ovaj PRO je MIDI 2010 i time je 2 god star. Po meni je diskretna grafika sigurno bolja od ove HD4000. Imam je u svome PRO-u i Diablo gura ali ne u najvećim postavkama. 15" je 15".
Nisi napisao za što ti treba, ali i7 je odličan procesor.
Rezime:
Za neobavezan rad (internet, e-mail, tekst i tako to) > 13"
Za malo ozbiljniji rad je starac poželjnjiji > 15"
Nfilaj s memorijom i vozi.
Za kasniju "bolju" prodaju zaboravi, jer je to glupost. Ako ideš s tom mišlju, onda nemoj ništa kupiti i ostati će ti 1200$-1$ u đepu.

Pojasni zasto 13 nije dobar za "malo ozbiljniji" rad?!
15.10.2012 | 15:43
U kontekstu jednog i drugog, ne treba vaditi iz konteksta.
i7 vs. i5
GeForce M330 vs. HD4000 (pogotovo kod spajanja vanjskog monitora)
15" vs. 13"
Ako baterija nije izmučena i autonomija igra ulogu i na strani je 15" modela.
16.10.2012 | 09:36
Sto se tice graficke kartice... Razlika izmedju 330M i HD4000 i nije velika. Obje su tu negdje. BAr sudeci prema benchmark rezultatima.

Vidi ovu listu i nadji HD4000 -> www.videocardbenchmark.net/video_lookup.php?gpu=GeForce+GT+330M

Takodjer pogledaj i procitaj ove recenzije i benchmarke -> www.notebookcheck.net/Intel-HD-Graphics-4000.69168.0.html

www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-GT-330M.22437.0.html

Po tome ispada da su kartice "tu negdje", da 330M nije spektakularno bolja. Ali postoje male razlike izmedju pojedinih izvedbi HD4000 i vidim da u ovoj konfi sto ti gledas ta HD4000 i nije neko zlato.

Zasto? Zato sto koristi sistemsku memoriju, dok ova 330M ima 512MB svoje memorije. Pa zato moj glas ide ovoj 330M.

Sto se procesora tice, ovaj i7 je procesor starije generacije - vidi specke ovdje -> ark.intel.com/products/43560/Intel-Core-...or-4M-Cache-2_66-GHz

Dok je ovaj i5 nov procesor -> ark.intel.com/products/67355/Intel-Core-...-up-to-3_10-GHz-rPGA

Specifikacije su im slicne, i u benchmark rezultatima razlika je nikakva (i7 malcice brzi) -> www.cpubenchmark.net/cpu_list.php

Trazi na listi i5 3210m i i7 620m. Performanse su im vrlo vrlo slicne pa je tesko odvagnuti. Ostaje cinjenica da je i7 dlaku brzi, sto u svakodnevnom radu sigurno neces osjetiti.

Diskovi su jednako sr*nje na oba modela, ovaj 13.3 ima prednost jer ima USB 3.0 portove, a oni su zaista drasticno brzi u odnosu na USB 2.0.

OStaje jedino pitanje koja rezolucija i velicina ekrana ti vise odgovara...
16.10.2012 | 14:12
@civicar:

Hvala puno na iscrpnom odgovoru. Bas si se potrudio...

Ja imam medjutim jos jedno malo pitanje.

Kako prepoznati modele koji imaju tu bolju HD4000?
16.10.2012 | 16:35
2011 ti je HD3000 a 2012 ti je HD4000.
16.10.2012 | 17:14
drlovric kaže:
@civicar:

Hvala puno na iscrpnom odgovoru. Bas si se potrudio...

Ja imam medjutim jos jedno malo pitanje.

Kako prepoznati modele koji imaju tu bolju HD4000?

A to ti za Apple zaista nisam siguran jer su dosta sturi podaci o grafici, jer osim podataka o tome koliko ima memorije ( ako uopce ima svoju memoriju) drugih podataka o grafici nema.

U reviewu kaze -> "Beware, that the HD Graphics 4000 is used with different clock speeds depending on the CPU model. The ULV CPUs (Core ix-3xx7M) for example feature lower clock speeds and cant maintain the Turbo frequency as good as the 35 - 55 Watt models. Therefore, the ULV version is about 30% slower on average."

E sad bi trebalo vidjet kako tocno radi ta HD4000 u tom Macu u odnosu na 330M. Svakako joj je minus sto nema svoju memoriju kao 330M. Jer za sve zahtjevnije zadatke ce ti otkinut komad od sistemskog RAMa.

Probat cu potraziti ako je netko slucajno radio neke usporedbe grafike bas s tim serijama Macbooka, pa stavim ovdje ako nadjem.
23.10.2012 | 17:02
oba su dobra
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 12 minuta
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi