ciscenje bijele tipkovnice
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

ciscenje bijele tipkovnice

30.08.2012 | 15:53
dakle radi se o alu BT tipkovnici. alu body + bijele tipke. prvu tj bivsu sam krenuo cistiti sa papirnatim ubrusom koji je bio jako, jako blago vlazan od tekucine kojom se ciste stakla. Naravno izdahnula je a poravka-nema.
E sada znaci da trazim neko vrlo suho pranje jer sam utvrdio da je (pre)jako osjetljiva.

e da, ide li ovo u razno ili pod hardver
30.08.2012 | 16:27
Da je bio *tako* *jako* ***blago*** vlažan, ne bi ti izdahnula. Ako je izdahnula, nešto se s tog papira cijedilo. Ako se cijedilo, to nije blago vlažno, nego je mokro da se cijedi.

Drugo, ta tekućina za stakla sadrži amonijak. Amonijak je agresivan za plastiku, a osobito za foliju. Dakle - ne to.

Postoje neke pjene u spreju, nisam ih probao, navodno su super. Netko drugi će znati više.

Ja, ako me baš uhvati čistiti tipkovnicu (inače to ne radim jer, ako se i vidi da su godine iza nje, nikad se još nije nakupila neka prljavština koja bi bila nehigijenska ili gadljiva), koristim alkohol iz ljekarne i štapiće za uši, pa odmah za njim suhi papirni ubrus. Međutim, problem je što zadnjih godina prodaju samo 60% alkohol u ljekarnama i više se ne može nabaviti onaj nekadašnji, 95% (navodno je bilo kretena koji su si od toga miješali cugu pa umrli). Uglavnom, s tim 60% alkoholom također valja biti oprezan jer je drugih 40% - voda. Vjerojatno destilirana pa ne bi smjela škoditi elektronici, ali nikad ne znaš.
30.08.2012 | 16:28
Da dopunim - još je bolji izopropilni alkohol kojeg se nekad prodavalo kao tekućinu za čišćenje magnetskih glava i gramofonskih ploča.
30.08.2012 | 17:32
Benzin za domaćinstvo. Koristim ga godinama na svim tipkovnicama. Radi savršeno bez problema. Skida masnocu brzo isparava. Sve u svemu nema prituzbe
30.08.2012 | 17:51
Ja ipak ne bi benzinom po plastici. Neke plastike benzin otapa, a neke ne (tako brzo). Same tipke vjerojatno izdrže, ali ako ti kapne dolje na foliju, ne znaš što će ostati od nje. Ja benzin koristim za odmašćivanje metalnih predmeta ili kad mi recimo štrcne masna kobasa na pamučnu majicu ili košulju.
30.08.2012 | 18:08
ja uzmem sljivu ,malo natopim na gazu i ocistim je bude ko nova. kad zavrsim, onda i sebi naspem casicu.
30.08.2012 | 18:12
E, to je to!
30.08.2012 | 18:14
Ha, sad su mi tek jasni neki tvoji komentari.
30.08.2012 | 18:16
ako je sljiva dobra za cojeka ,onda mora biti i za tipkovnicu.
30.08.2012 | 18:17
Slažem se!
30.08.2012 | 18:20
I janjetina s ražnja je dobra za čovjeka. Misliš da bi mogli probati tipkovnicu očistiti bubrežnjakom?
30.08.2012 | 18:26
a cemu uopce cistit - kad se ionak opet bude zamazala...
30.08.2012 | 20:11
Ovo se može kupiti u našim IT trgovinama, a namijenjeno je čišćenju tipkovnice http://www.cyberclean.net/cleaning/en/Products/HomeOffice.html
Nisam isprobao.
30.08.2012 | 20:24
Ja sam uzeo nekakve maramice natopljene s nečin u apple dućanu,pa sa tim čistim sve što imam od nih...iPad iphone air i mini...čistim sve od kučišta ekrana do tipkovnice i za sad nijesam imao pritužbi
31.08.2012 | 08:53
Hama, set za čišćenje objektiva, etilni alkohol, ne ostavlja tragove, oko 50kn malena bočica. Da li je to skupo ili nije neznam. Eclipse tekučina za čišćenje senzora. Dosta je skupa, tako da nju ne bi po plastici.
31.08.2012 | 12:55
DrAle kaže:
Ovo se može kupiti u našim IT trgovinama, a namijenjeno je čišćenju tipkovnice http://www.cyberclean.net/cleaning/en/Products/HomeOffice.html
Nisam isprobao.

Ja uzeo prije par mjeseci. Vidljivo čisti (staviš na jedan dio tipkovnice, držiš 30 sekundi, makneš i kad pogledaš izbliza vidiš sa bočne strane tipki koje su očišćene). A i vidljivo je da nakuplja prljavštinu u sebe (polako mijenja boju - moj je nakon par mjeseci spreman za smeće).

Od negativnih strana imao sam samo jedan incident kada sam ga nespretno i nepotrebno preduboko zagurao pa je komadić ostao između tipki tipkovnice - ali to se u normalnoj upotrebi ne događa.
  • User
  • Posjetitelj
31.08.2012 | 13:22
Kuhinjska spužva, malo deterdženta, dobro iscijedit (da ne curi čak ni kad se dobro stisne) i preć preko tipki nekoliko puta dok se ne skine masnoća. Za prostor između tipaka treba malo jači pritisak ili proći vrhom spužve. Nakon čišćenja još cijelu površinu proći najobičnijim WC papirom i to je to.

"Žrtva" je žičana Apple-ova alu-tipkovnica. Meni uvijek upali, broj mrtvih tipkovnica 0.
31.08.2012 | 13:56
Nakon čišćenja trebalo bi ostaviti tipkovnicu da se osuši i naravno ne čistiti kad je uštekana. Agresivna sredstva možda i ne budu oštetila samu plastiku, ali kontakti i spojevi mogu nastradati.
Ko se nemre strpiti neka si kupi neku zamjensku za par desetaka kuna dok se ova suši.
31.08.2012 | 15:57
Pampers ili Nivea vlažne maramice za djecu. (Nije zajebancija) Čisti i dezinficira u istom trenutku.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 10 sati, 12 minuta
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi