ciscenje bijele tipkovnice
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

ciscenje bijele tipkovnice

30.08.2012 | 15:53
dakle radi se o alu BT tipkovnici. alu body + bijele tipke. prvu tj bivsu sam krenuo cistiti sa papirnatim ubrusom koji je bio jako, jako blago vlazan od tekucine kojom se ciste stakla. Naravno izdahnula je a poravka-nema.
E sada znaci da trazim neko vrlo suho pranje jer sam utvrdio da je (pre)jako osjetljiva.

e da, ide li ovo u razno ili pod hardver
30.08.2012 | 16:27
Da je bio *tako* *jako* ***blago*** vlažan, ne bi ti izdahnula. Ako je izdahnula, nešto se s tog papira cijedilo. Ako se cijedilo, to nije blago vlažno, nego je mokro da se cijedi.

Drugo, ta tekućina za stakla sadrži amonijak. Amonijak je agresivan za plastiku, a osobito za foliju. Dakle - ne to.

Postoje neke pjene u spreju, nisam ih probao, navodno su super. Netko drugi će znati više.

Ja, ako me baš uhvati čistiti tipkovnicu (inače to ne radim jer, ako se i vidi da su godine iza nje, nikad se još nije nakupila neka prljavština koja bi bila nehigijenska ili gadljiva), koristim alkohol iz ljekarne i štapiće za uši, pa odmah za njim suhi papirni ubrus. Međutim, problem je što zadnjih godina prodaju samo 60% alkohol u ljekarnama i više se ne može nabaviti onaj nekadašnji, 95% (navodno je bilo kretena koji su si od toga miješali cugu pa umrli). Uglavnom, s tim 60% alkoholom također valja biti oprezan jer je drugih 40% - voda. Vjerojatno destilirana pa ne bi smjela škoditi elektronici, ali nikad ne znaš.
30.08.2012 | 16:28
Da dopunim - još je bolji izopropilni alkohol kojeg se nekad prodavalo kao tekućinu za čišćenje magnetskih glava i gramofonskih ploča.
30.08.2012 | 17:32
Benzin za domaćinstvo. Koristim ga godinama na svim tipkovnicama. Radi savršeno bez problema. Skida masnocu brzo isparava. Sve u svemu nema prituzbe
30.08.2012 | 17:51
Ja ipak ne bi benzinom po plastici. Neke plastike benzin otapa, a neke ne (tako brzo). Same tipke vjerojatno izdrže, ali ako ti kapne dolje na foliju, ne znaš što će ostati od nje. Ja benzin koristim za odmašćivanje metalnih predmeta ili kad mi recimo štrcne masna kobasa na pamučnu majicu ili košulju.
30.08.2012 | 18:08
ja uzmem sljivu ,malo natopim na gazu i ocistim je bude ko nova. kad zavrsim, onda i sebi naspem casicu.
30.08.2012 | 18:12
E, to je to!
30.08.2012 | 18:14
Ha, sad su mi tek jasni neki tvoji komentari.
30.08.2012 | 18:16
ako je sljiva dobra za cojeka ,onda mora biti i za tipkovnicu.
30.08.2012 | 18:17
Slažem se!
30.08.2012 | 18:20
I janjetina s ražnja je dobra za čovjeka. Misliš da bi mogli probati tipkovnicu očistiti bubrežnjakom?
30.08.2012 | 18:26
a cemu uopce cistit - kad se ionak opet bude zamazala...
30.08.2012 | 20:11
Ovo se može kupiti u našim IT trgovinama, a namijenjeno je čišćenju tipkovnice http://www.cyberclean.net/cleaning/en/Products/HomeOffice.html
Nisam isprobao.
30.08.2012 | 20:24
Ja sam uzeo nekakve maramice natopljene s nečin u apple dućanu,pa sa tim čistim sve što imam od nih...iPad iphone air i mini...čistim sve od kučišta ekrana do tipkovnice i za sad nijesam imao pritužbi
31.08.2012 | 08:53
Hama, set za čišćenje objektiva, etilni alkohol, ne ostavlja tragove, oko 50kn malena bočica. Da li je to skupo ili nije neznam. Eclipse tekučina za čišćenje senzora. Dosta je skupa, tako da nju ne bi po plastici.
31.08.2012 | 12:55
DrAle kaže:
Ovo se može kupiti u našim IT trgovinama, a namijenjeno je čišćenju tipkovnice http://www.cyberclean.net/cleaning/en/Products/HomeOffice.html
Nisam isprobao.

Ja uzeo prije par mjeseci. Vidljivo čisti (staviš na jedan dio tipkovnice, držiš 30 sekundi, makneš i kad pogledaš izbliza vidiš sa bočne strane tipki koje su očišćene). A i vidljivo je da nakuplja prljavštinu u sebe (polako mijenja boju - moj je nakon par mjeseci spreman za smeće).

Od negativnih strana imao sam samo jedan incident kada sam ga nespretno i nepotrebno preduboko zagurao pa je komadić ostao između tipki tipkovnice - ali to se u normalnoj upotrebi ne događa.
  • User
  • Posjetitelj
31.08.2012 | 13:22
Kuhinjska spužva, malo deterdženta, dobro iscijedit (da ne curi čak ni kad se dobro stisne) i preć preko tipki nekoliko puta dok se ne skine masnoća. Za prostor između tipaka treba malo jači pritisak ili proći vrhom spužve. Nakon čišćenja još cijelu površinu proći najobičnijim WC papirom i to je to.

"Žrtva" je žičana Apple-ova alu-tipkovnica. Meni uvijek upali, broj mrtvih tipkovnica 0.
31.08.2012 | 13:56
Nakon čišćenja trebalo bi ostaviti tipkovnicu da se osuši i naravno ne čistiti kad je uštekana. Agresivna sredstva možda i ne budu oštetila samu plastiku, ali kontakti i spojevi mogu nastradati.
Ko se nemre strpiti neka si kupi neku zamjensku za par desetaka kuna dok se ova suši.
31.08.2012 | 15:57
Pampers ili Nivea vlažne maramice za djecu. (Nije zajebancija) Čisti i dezinficira u istom trenutku.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, temeljnik, Anonimci (406)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.85 Seconds

Provided by iJoomla SEO