ciscenje bijele tipkovnice
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

ciscenje bijele tipkovnice

30.08.2012 | 15:53
dakle radi se o alu BT tipkovnici. alu body + bijele tipke. prvu tj bivsu sam krenuo cistiti sa papirnatim ubrusom koji je bio jako, jako blago vlazan od tekucine kojom se ciste stakla. Naravno izdahnula je a poravka-nema.
E sada znaci da trazim neko vrlo suho pranje jer sam utvrdio da je (pre)jako osjetljiva.

e da, ide li ovo u razno ili pod hardver
30.08.2012 | 16:27
Da je bio *tako* *jako* ***blago*** vlažan, ne bi ti izdahnula. Ako je izdahnula, nešto se s tog papira cijedilo. Ako se cijedilo, to nije blago vlažno, nego je mokro da se cijedi.

Drugo, ta tekućina za stakla sadrži amonijak. Amonijak je agresivan za plastiku, a osobito za foliju. Dakle - ne to.

Postoje neke pjene u spreju, nisam ih probao, navodno su super. Netko drugi će znati više.

Ja, ako me baš uhvati čistiti tipkovnicu (inače to ne radim jer, ako se i vidi da su godine iza nje, nikad se još nije nakupila neka prljavština koja bi bila nehigijenska ili gadljiva), koristim alkohol iz ljekarne i štapiće za uši, pa odmah za njim suhi papirni ubrus. Međutim, problem je što zadnjih godina prodaju samo 60% alkohol u ljekarnama i više se ne može nabaviti onaj nekadašnji, 95% (navodno je bilo kretena koji su si od toga miješali cugu pa umrli). Uglavnom, s tim 60% alkoholom također valja biti oprezan jer je drugih 40% - voda. Vjerojatno destilirana pa ne bi smjela škoditi elektronici, ali nikad ne znaš.
30.08.2012 | 16:28
Da dopunim - još je bolji izopropilni alkohol kojeg se nekad prodavalo kao tekućinu za čišćenje magnetskih glava i gramofonskih ploča.
30.08.2012 | 17:32
Benzin za domaćinstvo. Koristim ga godinama na svim tipkovnicama. Radi savršeno bez problema. Skida masnocu brzo isparava. Sve u svemu nema prituzbe
30.08.2012 | 17:51
Ja ipak ne bi benzinom po plastici. Neke plastike benzin otapa, a neke ne (tako brzo). Same tipke vjerojatno izdrže, ali ako ti kapne dolje na foliju, ne znaš što će ostati od nje. Ja benzin koristim za odmašćivanje metalnih predmeta ili kad mi recimo štrcne masna kobasa na pamučnu majicu ili košulju.
30.08.2012 | 18:08
ja uzmem sljivu ,malo natopim na gazu i ocistim je bude ko nova. kad zavrsim, onda i sebi naspem casicu.
30.08.2012 | 18:12
E, to je to!
30.08.2012 | 18:14
Ha, sad su mi tek jasni neki tvoji komentari.
30.08.2012 | 18:16
ako je sljiva dobra za cojeka ,onda mora biti i za tipkovnicu.
30.08.2012 | 18:17
Slažem se!
30.08.2012 | 18:20
I janjetina s ražnja je dobra za čovjeka. Misliš da bi mogli probati tipkovnicu očistiti bubrežnjakom?
30.08.2012 | 18:26
a cemu uopce cistit - kad se ionak opet bude zamazala...
30.08.2012 | 20:11
Ovo se može kupiti u našim IT trgovinama, a namijenjeno je čišćenju tipkovnice http://www.cyberclean.net/cleaning/en/Products/HomeOffice.html
Nisam isprobao.
30.08.2012 | 20:24
Ja sam uzeo nekakve maramice natopljene s nečin u apple dućanu,pa sa tim čistim sve što imam od nih...iPad iphone air i mini...čistim sve od kučišta ekrana do tipkovnice i za sad nijesam imao pritužbi
31.08.2012 | 08:53
Hama, set za čišćenje objektiva, etilni alkohol, ne ostavlja tragove, oko 50kn malena bočica. Da li je to skupo ili nije neznam. Eclipse tekučina za čišćenje senzora. Dosta je skupa, tako da nju ne bi po plastici.
31.08.2012 | 12:55
DrAle kaže:
Ovo se može kupiti u našim IT trgovinama, a namijenjeno je čišćenju tipkovnice http://www.cyberclean.net/cleaning/en/Products/HomeOffice.html
Nisam isprobao.

Ja uzeo prije par mjeseci. Vidljivo čisti (staviš na jedan dio tipkovnice, držiš 30 sekundi, makneš i kad pogledaš izbliza vidiš sa bočne strane tipki koje su očišćene). A i vidljivo je da nakuplja prljavštinu u sebe (polako mijenja boju - moj je nakon par mjeseci spreman za smeće).

Od negativnih strana imao sam samo jedan incident kada sam ga nespretno i nepotrebno preduboko zagurao pa je komadić ostao između tipki tipkovnice - ali to se u normalnoj upotrebi ne događa.
  • User
  • Posjetitelj
31.08.2012 | 13:22
Kuhinjska spužva, malo deterdženta, dobro iscijedit (da ne curi čak ni kad se dobro stisne) i preć preko tipki nekoliko puta dok se ne skine masnoća. Za prostor između tipaka treba malo jači pritisak ili proći vrhom spužve. Nakon čišćenja još cijelu površinu proći najobičnijim WC papirom i to je to.

"Žrtva" je žičana Apple-ova alu-tipkovnica. Meni uvijek upali, broj mrtvih tipkovnica 0.
31.08.2012 | 13:56
Nakon čišćenja trebalo bi ostaviti tipkovnicu da se osuši i naravno ne čistiti kad je uštekana. Agresivna sredstva možda i ne budu oštetila samu plastiku, ali kontakti i spojevi mogu nastradati.
Ko se nemre strpiti neka si kupi neku zamjensku za par desetaka kuna dok se ova suši.
31.08.2012 | 15:57
Pampers ili Nivea vlažne maramice za djecu. (Nije zajebancija) Čisti i dezinficira u istom trenutku.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 2 sati
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, BigMac, IgorD, tino1, VanjusOS, Anonimci (646)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.31 Seconds

Provided by iJoomla SEO