Jeftinija kupnja Apple laptopa
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Jeftinija kupnja Apple laptopa

• iMo
  • Korisnik
  • 19
25.07.2012 | 10:40
Poštovani,

postoji li mogućnost jeftinije kupnje Apple računala s HR tipkovnicom negdje u inozemstvu, negdje u Europi ili u SAD-u? Možda čak u Cupertinu? ...

Konkretno, koliko bi se jeftinije moglo dobiti MacBook Air 11" 128 GB kojega u iStylu prodaju za 7.999,00 kn? ...

iMo - pa neMo : (
25.07.2012 | 10:48
Moj savjet, bolje nađi nekog susjeda, prijatelja, rođaka, koji ima firmu i lagano ga pokupiš bez PDV-a i svi sretni.
25.07.2012 | 11:01
Nema...kupi van pa nađi kapice tipki od pokvarenog ovdje pa ih zamijeni ako ti je to toliko bitno.
25.07.2012 | 11:04
Tony.Soprano kaže:
Moj savjet, bolje nađi nekog susjeda, prijatelja, rođaka, koji ima firmu i lagano ga pokupiš bez PDV-a i svi sretni.

Ehej...pricas o kriminalnoj radnji!
Daj malo razmisli prije nego lupis...

U tom slucaju laptop je vlasnistvo firme i neprenosiv je na privatnu osobu.
Ako uleti financijska, a laptopa nema u firmi...eto problema...
25.07.2012 | 11:22
Mo's mislit. Tocno kako je vlasnistvo firme, ali i prenosivo te tako ne mora nuzno biti u firmi. Bitno da je u nekom roku doneseno u firmu. Sto je s autom, mobitelima, alatom. Kaj sve mora biti u firmi i cekati financijsku. To je financijski prekrsaj, ali je tesko dokaziv
25.07.2012 | 11:30
Hahaha, e sada sam se dobro nasmijao. Kakvoj kriminalnoj radnji? Gdje ti živiš? Ovo je Hrvatska, ništa nije kriminalno.
25.07.2012 | 11:44
Ilegalne varijante toga neću razmatrati, ali postoje sasvim legalne. Firma može nekog honorarno angažirati i imati s njim dogovor da mu osigurava sredstvo za rad (laptop). Taj honorarac je nikad ili gotovo nikad u firmi, ali koristi laptop koji je vlasništvo firme. Ako dođe porezna i zatraži baš taj laptop, ljudi u računovodstvu imaju primjerak ugovora s honorarcem i, ako porezna baš zapili, čovjek za dan-dva donese laptop u firmu, da porezna vidi da je laptop tu, da je na njemu nalijepljen inventarni broj, i da serijski broj odgovara onom iz materijalnog knjigovodstva.

Priča se svodi na to da s jedne strane imaš ekstrem gdje vlasnik (fikus) firme koristi ove metode za klasičnu poreznu prijevaru (dakle firma od 1 ili 2 zaposlena, koja stalno posluje na 0 ili oko nje, a u materijalnom knjigovodstvu upisano 300 čuda, laptopa, kompjutera, fotoaparata, plazma televizora... da bi mogao cijeli hotel napuniti, a firma si u knjigama uredno upisuje milijune troškova na teret amortizacije i tako izbjegava porez ne jednom, nego dvaput), a s druge strane imaš obične životne situacije gdje firma od 50, 100, 200 ljudi ima određen manji dio osnovnih sredstava koji nikad nisu u firmi (iz raznih legalnih razloga) pa onda nikog nije briga da li su 2-3 laptopa na trajnom korištenju kod nekog doma.
25.07.2012 | 11:46
@smayoo - skidam kapu do poda na ovome odgovoru! To je točno ono što se trebalo reći.
25.07.2012 | 11:58
Mislim kako porezna jedino lod detaljnog cesljanja provjerava takve stvati. Kud bi dosli da svali kompjuter provjeravaju. Kupnja "bez poreza" je normalna stvar i povoljnija za drzavu od sverca i preprodaje ukradenoga. Naravno, nije po zakonu.
Mislim kako je rok za amortizaciju kratak na informaticlu opremu.
25.07.2012 | 12:02
Standardna stopa amortizacije je 50%, dakle rok amortizacije je 2 godine, ali firma može internom odlukom postaviti i dulji rok.
25.07.2012 | 12:09
E jebajga...ja o zakonu, a vi o drzavi
Govorim ovo iz prve ruke, jer sam imao takvih situacija...ako te hoce sjebati, naci ce svaku priliku!
Zato mali poduzetnici moraju biti oprezni i cisti sa racunima.

A ove fore sa "ovo je hrvatska" su mi gadljive.
Da, ovo je hrvatska, takva kakva je...najvise zbog takvih koji jesu takvi.
Vrijedja me taj kmetovski stav dok se ja trudim zivjeti i raditi posteno!

Zapamtite...drzavu cine ljudi, a ne politicari...i zbog "takvih" ljudi smo mala gamad na svijetskoj karti biznisa.

Jebiga, OT, ali povukli ste me za jezik
25.07.2012 | 15:21
Jel to prije par sati ponovno zapuhala kakva južina?

Ok, sad ozbiljno,... ja sam prije par mjeseci gledao da iz Nizozemske preko kolegice (koja je tamo rođena i ima dvojno državljanstvo) uzmem MBP 13 no gledajući cijene tamo i kod nas zapravo nekakve razlike i nema tim više što gubiš Hr tipkovnicu koja ti je očito bitna,...
Jedina povoljnija kombinacija je da ti MBA dopelja neko iz SAD-a kao osobnu prtljagu no opet nemaš Hr znakove i imaš "mali" enter,... tako da ostaje jedina opcija legalne kupnje kad skucaš potrebne kunice (ili popeglaš karticu) ili polulegalna kako su ti već napisali preko neke firme,...
25.07.2012 | 16:21
Pravom macho dlakavom alfa muzjaku s geekovskim genima slova na tipkovnici nisu vazna jer on uprkos svemu koristi www.daskeyboard.com/ tastaturu.
LOL
25.07.2012 | 16:24
E da, ni Chuck Norris ne koristi slova na tipkovnici.
25.07.2012 | 17:05
Čuj, za moj ukus ta daskeyboard bez oznaka nije dovoljno preseratorska. Ja bi model koji je takav, bez ijedne oznake na tipki, ali da je backlit, kao macova.
25.07.2012 | 17:27
OK, a osvjetljavala bi sto? Ili cisto neka svijetli aura oko tipki. LOL
Ja ne bi spadao u tu kategoriju.
25.07.2012 | 17:34
Što je mene briga što bi osvjetljavala? To neka rješavaju njihovi inženjeri.
26.07.2012 | 00:25
Ja imam air bez naših znakova,ali vjeruj mi da ih naučiš napamet za tjedan dana gdje je koje slovo.šđčćž su na jednom kupu u dva reda i ne možeš pogriješiti
26.07.2012 | 01:01
Nije problem u slovima, nego u znakovlju koje se dobiva sa shift+brojevi te u onom desno i lijevo od nule i onom desno od "m". To je sve žešće pobrkano, a ne koristi se baš toliko često i moraš stvarno imati godine tipkanja na slijepo iza sebe da to sve popamtiš napamet.
26.07.2012 | 11:19
To je to. Imam neku taljansku tipkovnicu i nasa slova sam savladao, ali posebne znakove uvijek trazim.
26.07.2012 | 23:40
Ja te znakove ne koristim često,ali zato postoji show character viewer i keyboard viewer
  • mileni
  • Posjetitelj
27.07.2012 | 00:39
Imam Svedsku tipkovnicu, a hr-pc layout. Tipkam bez problema u mraku, ne sjecam se kad sam zadnji puta uopce uputio pogled prema tipkovnici. No zato sam prvih par tjedana koristenja MacOS-a redovito palio keyboard viewer, jer nemam pojma gdje znakovi stoje. Dok programiram cesto i danas znam stisnuti kraticu za npr " [ ] " u windows stilu alti+ctrl+ F/G. Jednostavno duga navika koristenja win kratica. No brzo se ispravim.

I kako cesto i dalje radim pod windowsima (visual studio, phpdesigner,....) koristim te win kratice za specijalne znakove stalno. I onda i tu grijesim i mijesam ih sa OSX znakovima. Iritantno, no valjda cu se naviknuti na obje solucije jednoga dana bez da ih mijesam, no najradije bih univerzalno da se naviknem na jednu stvar i da ta stvar djeluje na oba OS-a
27.07.2012 | 01:00
Da si prilagodiš tipkovnicu da bude identična kao na Win:

scripts.sil.org/cms/scripts/page.php?sit...=nrsi&id=ukelele
  • mileni
  • Posjetitelj
27.07.2012 | 01:30
Malo cu googlati. Radije win tipkovnicu podesim da bude u stilu maca, vise mi odgovara radi "[]{}" znakova. Dugo to planiram napraviti, no lijen sam
12.08.2012 | 14:57
Ne ulazeći u temu zakonitosti - ako dobro razumijem, uzmem Mac vani i nije problem s hrvatskim tipkama?

Ne smeta me što će na tipki pisati nešto drugo, nego da li na npr. austrijskoj ili engleskoj tastaturi ima fizički dovoljno tipki (tipaka?) za sve naše znakove?

Sjećam se da sam davno imao Amigu s njemačkom tastaturom gdje jednostavno nije bilo dosta tipki za sve naše znakove pa mi je "Č" bilo SHIFT+tilda.... to ne bi htio ponavljati.
12.08.2012 | 15:34
@Beronekidrugi neće biti nikakvih problema po tom pitanju. Ja sam imao laptopm sa QWERTY tipkovnicom na Macbook-u. ČĆŠĐŽ sve se normalno ispisuje. Čak i sada radim na full size Apple keyboardu sa US layoutom bez problema.
12.08.2012 | 15:42
Tipki ima dovoljno, razlika je jedino u obliku enter tipke (na US je vodoravna u trećem redu, a an HR okomita preko drugog i trećeg)
12.08.2012 | 16:19
Hvala na brzim odgovorima.
13.08.2012 | 02:20
Ako si nemožeš priuštit MAC ovakav ili onakav, radije ga nemoj kupovat i provodit kemije preko firme, uvozit izvana i tome sl. Živi u skladu sa svojim mogučnostima....a to je problem ove države....a politika, bilo ona ili ova, to je sve isto smeće, dokazano kroz 20 i kusur godina.

Ako si mlad i pametan, bježi van i za koji mjesec češ izabrati najboljeg, a da ti džep neće to ni osjetiti. A o ostalom da i ne pričam. Ja vrlo brzo odlasku....još samo da ženu nagovorim.
13.08.2012 | 07:36
Riba kaže:
Tipki ima dovoljno, razlika je jedino u obliku enter tipke (na US je vodoravna u trećem redu, a an HR okomita preko drugog i trećeg)

Nisi potpuno u pravu. US keyboard layout ima jednu tipku manje od našeg. Recimo da mi imamo 102 tipke, a US 101. Razlika je u lijevom shitftu koji je kod nas mali i pokraj njega je <> tipka, a u US layoutu je ta tipka pokraj slova m, posve na drugom kraju tipkovnice, jer je shift veliki u uzima mjesto za dvije tipke. I da, tu je i razlika u enteru, kako si opisao.
No, kad softverski prebaciš US layout na hrvatsku tipkovnicu, izgubiš <> koje može unositi samo character viewerom..... Nije neka drama, ali radi potpune informacije.....
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 dana, 2 sati
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Damirst, Ender, marioart, Riba, Yonkis, Zdravac, Anonimci (283)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.12 Seconds

Provided by iJoomla SEO