Kritike i mišljenja na projekat
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kritike i mišljenja na projekat

01.04.2012 | 14:06
Ne bih baš išao toliko daleko da se odrekneš CMSova i frameworka, oni postoje iz određenih razloga i imaju svoju svrhu. Bitno je da možeš pokazati svoj autorski i originalan dizajn a kako to bolje napraviti nego preko svoje vlastite stranice? Backend ne možeš pokazati klijentu tako da se custom rješenja rade uglavnom za vrlo specifična rješenja i zahtjeve pa u konačnici to ovisi o tome što i tko ti je ciljana klijentela.
A odustati od frameworka je ponekad kao izmišljanje tople vode, pogotovo za uobičajene funkcije koje se svugdje koriste. Jedino ako imaš svoj vlastiti framework.
01.04.2012 | 14:45
Ah, da, evo u pauzi da napišem svoj komentar. Naime, CMS, obzirom da imam developer licencu na jdnom od boljih, (po mome ukusu) Joomla templates i extensions siteova, nikako neću izostaviti i bit će u ponudi. Ne samo taj CMS, nego i ostali, po želji eventualnih klijenata, Ali za svoj site, vidim i sam, neophodan je jednostavan, pregledan i ručno iskodiran site.Istina, puno više posla, nema klasični backend, nego dreamweaver, ali šta je, tu je. Idem lagano, ali veliku sam grešku odmah u startu napravio, jer mi je google već pohvatao linkove sa ex cms-a. Znači, nij mi posao težak, nego mi ovaj problem teško pada. Bio je dobar SEO napravljen, tako da... ...
01.04.2012 | 15:58
Već ti je netko to tu napisao, ali evo, ja ponavljam. Tvoji potencijalni klijenti nisu ljudi od tvoje struke, a ovdje si tražio mišljenje ljudi od struke. Ono sigurno nije zanemarivo, ali nije jedino relevantno. I ne samo to - ako se budeš držao jedino mišljenja ljudi od struke, može ti se desiti da imaš negativan efekt kod potencijalnih klijenata.

Ja ne mislim da je nužno loše to što si koristio neki template. Svaka roba ima svog kupca. Najviše ovisi o tome na kakve klijente pucaš - one koji su više educirani i traže više i spremni su to platiti ili one koji uopće ne kuže razliku između standardnog i ekstraspecijalnog rješenja.

Kao i u svemu. Kupcu koji misli da je Milka najbolja čokolada na svijetu teško ćeš prodati neku ekstraspecijalnu, ručno rađenu, kraljevsku, štojaznam, 10x skuplju, npr. Neuhaus. Jer on za to nikad nije čuo i ne percipira njenu vrijednost. I glupo je da pokušavaš. Ako ciljaš na "Milka" (Marlboro, Ballantines, VW, Sony, Benneton... - sve su to primjeri uspješnog konfekcijskog megabranda) kupce - template je upravo ono što oni traže. I niska cijena, naravno. Ne najniža, ali gotovo najniža.

Primjer iz mog posla. Ja sam elektroprojektant, specijaliziran za telemetrijske, nadzorne i automatizacijske sustave. Kad vidim neki projekt nekog svog kolege, vidim u njemu 300 detalja koje bi se moglo i trebalo napraviti bolje, detaljnije, preciznije, pažljivije, drugačije, specifičnije... Ali - za tog mog kolegu to bi bila pogreška. Jer njegov klijent ne bi nikad mene angažirao, zato što sam mu ja skup. On ne kuži razliku između top notch projekta i onog konfekcijskog, 3x (ako ne i više) jeftinijeg. Dakle, on i nije klijent na kojeg ja ciljam (zato i nije moj klijent) pa njemu i ne treba usluga kakvu ja pružam.

Imam kolega koji cijene moje mišljenje i savjet pa me i upitaju. Ako me upitaju (kao što si ti ovdje upitao), dobiju obično set konstruktivnih kritika (kakve si i ti ovdje dobio). Ali, sasvim ispravno, na neke od njih odgovore: "U pravu si, ali kamo bi ja stigao da sve to radim za 5.000-10.000 Kn?". Točno. Za taj novac, klijent dobiva konfekcijski copy & paste.

A oni klijenti koji to ne žele, ti angažiraju one koji ne rade tako, nego rade svaki projekt "from scratch", kao ja. I nije im žao platiti 3 ili 5 puta više.

I, ako je tržište zdravo i dovoljno veliko, svatko u svom segmentu živi OK. Moj kolega ima 3x više klijenata za 3 do 5x manju cijenu, a ja ih imam 5-10 godišnje, i svakom se posvetim kao da mi je jedini.

Ono što sam htio reći - ne uzimaj sve savjete kao 100% dobre za tebe. Najprije se zapitaj - kakva je tvoja klijentela?
  • mileni
  • Posjetitelj
01.04.2012 | 19:18
Smayo je u potpunosti u pravu, i dobro je opisao situaciju.
Isto tako, sta je lose u koristenju bilo kakvog frameworka? Mislim da nitko ovdje nije kritizirao koristenje frameworka, barem ja nisam, nema logike. Cemu izmisljati toplu vodu? Najbitnije od svega je da stvar (mislim opcenito) radi, i da se na istoj moze zaraditi. Ako su ta dva segmenta ok, nije vazno kako se do njih doslo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 21 sati
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Gjuroo, smayoo, Anonimci (394)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.15 Seconds

Provided by iJoomla SEO