Kritike i mišljenja na projekat
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kritike i mišljenja na projekat

01.04.2012 | 14:06
Ne bih baš išao toliko daleko da se odrekneš CMSova i frameworka, oni postoje iz određenih razloga i imaju svoju svrhu. Bitno je da možeš pokazati svoj autorski i originalan dizajn a kako to bolje napraviti nego preko svoje vlastite stranice? Backend ne možeš pokazati klijentu tako da se custom rješenja rade uglavnom za vrlo specifična rješenja i zahtjeve pa u konačnici to ovisi o tome što i tko ti je ciljana klijentela.
A odustati od frameworka je ponekad kao izmišljanje tople vode, pogotovo za uobičajene funkcije koje se svugdje koriste. Jedino ako imaš svoj vlastiti framework.
01.04.2012 | 14:45
Ah, da, evo u pauzi da napišem svoj komentar. Naime, CMS, obzirom da imam developer licencu na jdnom od boljih, (po mome ukusu) Joomla templates i extensions siteova, nikako neću izostaviti i bit će u ponudi. Ne samo taj CMS, nego i ostali, po želji eventualnih klijenata, Ali za svoj site, vidim i sam, neophodan je jednostavan, pregledan i ručno iskodiran site.Istina, puno više posla, nema klasični backend, nego dreamweaver, ali šta je, tu je. Idem lagano, ali veliku sam grešku odmah u startu napravio, jer mi je google već pohvatao linkove sa ex cms-a. Znači, nij mi posao težak, nego mi ovaj problem teško pada. Bio je dobar SEO napravljen, tako da... ...
01.04.2012 | 15:58
Već ti je netko to tu napisao, ali evo, ja ponavljam. Tvoji potencijalni klijenti nisu ljudi od tvoje struke, a ovdje si tražio mišljenje ljudi od struke. Ono sigurno nije zanemarivo, ali nije jedino relevantno. I ne samo to - ako se budeš držao jedino mišljenja ljudi od struke, može ti se desiti da imaš negativan efekt kod potencijalnih klijenata.

Ja ne mislim da je nužno loše to što si koristio neki template. Svaka roba ima svog kupca. Najviše ovisi o tome na kakve klijente pucaš - one koji su više educirani i traže više i spremni su to platiti ili one koji uopće ne kuže razliku između standardnog i ekstraspecijalnog rješenja.

Kao i u svemu. Kupcu koji misli da je Milka najbolja čokolada na svijetu teško ćeš prodati neku ekstraspecijalnu, ručno rađenu, kraljevsku, štojaznam, 10x skuplju, npr. Neuhaus. Jer on za to nikad nije čuo i ne percipira njenu vrijednost. I glupo je da pokušavaš. Ako ciljaš na "Milka" (Marlboro, Ballantines, VW, Sony, Benneton... - sve su to primjeri uspješnog konfekcijskog megabranda) kupce - template je upravo ono što oni traže. I niska cijena, naravno. Ne najniža, ali gotovo najniža.

Primjer iz mog posla. Ja sam elektroprojektant, specijaliziran za telemetrijske, nadzorne i automatizacijske sustave. Kad vidim neki projekt nekog svog kolege, vidim u njemu 300 detalja koje bi se moglo i trebalo napraviti bolje, detaljnije, preciznije, pažljivije, drugačije, specifičnije... Ali - za tog mog kolegu to bi bila pogreška. Jer njegov klijent ne bi nikad mene angažirao, zato što sam mu ja skup. On ne kuži razliku između top notch projekta i onog konfekcijskog, 3x (ako ne i više) jeftinijeg. Dakle, on i nije klijent na kojeg ja ciljam (zato i nije moj klijent) pa njemu i ne treba usluga kakvu ja pružam.

Imam kolega koji cijene moje mišljenje i savjet pa me i upitaju. Ako me upitaju (kao što si ti ovdje upitao), dobiju obično set konstruktivnih kritika (kakve si i ti ovdje dobio). Ali, sasvim ispravno, na neke od njih odgovore: "U pravu si, ali kamo bi ja stigao da sve to radim za 5.000-10.000 Kn?". Točno. Za taj novac, klijent dobiva konfekcijski copy & paste.

A oni klijenti koji to ne žele, ti angažiraju one koji ne rade tako, nego rade svaki projekt "from scratch", kao ja. I nije im žao platiti 3 ili 5 puta više.

I, ako je tržište zdravo i dovoljno veliko, svatko u svom segmentu živi OK. Moj kolega ima 3x više klijenata za 3 do 5x manju cijenu, a ja ih imam 5-10 godišnje, i svakom se posvetim kao da mi je jedini.

Ono što sam htio reći - ne uzimaj sve savjete kao 100% dobre za tebe. Najprije se zapitaj - kakva je tvoja klijentela?
  • mileni
  • Posjetitelj
01.04.2012 | 19:18
Smayo je u potpunosti u pravu, i dobro je opisao situaciju.
Isto tako, sta je lose u koristenju bilo kakvog frameworka? Mislim da nitko ovdje nije kritizirao koristenje frameworka, barem ja nisam, nema logike. Cemu izmisljati toplu vodu? Najbitnije od svega je da stvar (mislim opcenito) radi, i da se na istoj moze zaraditi. Ako su ta dva segmenta ok, nije vazno kako se do njih doslo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 46 minuta
  • dpasaric: [link]
  • dpasaric: 50 godina Applea u srijedu u 19.30 u Pikiju!
  • jura22: Nema mjesta za ekspanziju jer je tako Apple odlucio. Sigurno bi se mogla graficka ustekati ili vise njih. Mozda memorija i nema smisla.
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.52 Seconds

Provided by iJoomla SEO