Pravo na otključavanje mobitela!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pravo na otključavanje mobitela!

20.12.2011 | 11:43
Vijeće Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) donijelo je 15. prosinca 2011. Pravilnik o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga!

"Unesena je odredba prema kojoj operator može ograničiti mobilni uređaj na rad unutar svoje mreže samo za vrijeme minimalnog obveznog trajanja pretplatničkog ugovora te po isteku istog bez naknade krajnjem korisniku mora omogućiti korištenje uređaja u ostalim mrežama. Za pre-paid korisnike to se mora omogućiti nakon 12 mjeseci korištenja usluge."

Više na :

http://www.hakom.hr/default.aspx?id=928

Tekst Pravilnika nisam uspio pronaći, ali Pravilnik stupa na snagu 8 dana od objave u Narodnim novinama (provjerio sam - na dan 16.12.2011. godine još nije objavljen!)
20.12.2011 | 12:01
Hvala @metalni ali vec postoji tema u kojoj se o tome razglaba.

www.jabucnjak.hr/forum/iphone/58710-ipho...k-request.html#80225
20.12.2011 | 13:53
Odlično.
Onda neka admin izbriše ovu temu!
21.12.2011 | 00:44
Radije neću, jer ja sam ovo, npr. evo tek sad doznao (jer ne pratim iPhone forum), a isto mi je zanimljiv (jer se ne prodaju jedino iPhonei zaključani na mrežu).

Što kaže pravilnik o mobitelima koji nisu kupljeni uz ugovor, nego su plaćeni punu cijenu? Smiju li oni uopće biti zaključani kad se prodaju? I ako jesu, da li ih je onda operater na zahtjev dužan odmah otključati?
21.12.2011 | 01:12
Pravilnik još nije objavljen tako da ne znam detalje o pojedinim odredbama. Ali kad bude objavljen u NN svi će se moći upoznati sa sadržajem.
21.12.2011 | 13:07
metalni kaže:
Pravilnik još nije objavljen tako da ne znam detalje o pojedinim odredbama. Ali kad bude objavljen u NN svi će se moći upoznati sa sadržajem.

Pravilnik je objavljen na stranicama HAKOMa (link na pdf: tinyurl.com/7sq82xy) ako ti se da citati detalje o pojedinim odredbama.
21.12.2011 | 15:38
Tnx, kad uhvatim vremena ću bacit ok na Pravilnik!
21.12.2011 | 18:52
smayoo kaže:
Radije neću, jer ja sam ovo, npr. evo tek sad doznao (jer ne pratim iPhone forum), a isto mi je zanimljiv (jer se ne prodaju jedino iPhonei zaključani na mrežu).

Što kaže pravilnik o mobitelima koji nisu kupljeni uz ugovor, nego su plaćeni punu cijenu? Smiju li oni uopće biti zaključani kad se prodaju? I ako jesu, da li ih je onda operater na zahtjev dužan odmah otključati?

moraju odmah otključati. ja sam se raspitivao kada sam kupovao ip4 i pitao dali će mi otključati telefon ako ga platim po punoj cijeni i rekli su nam problema.
21.12.2011 | 23:08
Mene buni ova formulacija "samo za vrijeme MINIMALNOG obveznog trajanja pretplatničkog ugovora".

Ako ćemo ić nekako logički razmišljat, pretplatnički ugovor traje onoliko koliko potpišeš. Ni dana dulje, ni dana kraće. Tako da je kategorija minimalnog obveznog trajanja besmislena, osim ako se ne misli na minimalno obvezno trajanje na koje je kod Vipa moguće pristati što je, čini mi se, 12 mjeseci. Pa ako je to tako, onda bi to značilo da čak i ako potpišem na 24 mjeseca, mobitel smije biti zaključan samo 12.
22.12.2011 | 12:47
sto ce se dogoditi sa iphone-ima koje nisu htjeli otkljucati kod vec produzene pretplate, dakle ne kupljenih od sada pa na dalje i ubuduce; ovime su ih natjerali da nas prestanu varati (t-com npr vec godinama po isteku pretplate automatizmom otkljucava iphone) dali to vrijedi i za ranije kupljene
22.12.2011 | 13:47
Mislim akako nema veze produljenje ugovora, jer kod produljenja si ostvario pravo na neku beneficiju (novi uređaj po manjij cijeni), a stari uređaj bi trebao biti otključan bez obziza na novi ugovor. To bi značilo kako si mogao prekinuti ugovor i potpisati novi (doduše i broj bi ti se promijenio).
25.12.2011 | 22:17
Dakle, u pravilniku sam našao ovo:

Protek roka obveznog trajanja pretplatničkog ugovora
Članak 18.
...
(2) Istekom razdoblja minimalnog obveznog trajanja pretplatničkog ugovora pretplatnik može raskinuti ugovor u svakom trenutku, bez plaćanja bilo kakve naknade. Ništetne su odredbe ugovora prema kojima će se šutnja pretplatnika smatrati pristankom na novi ugovor s minimalnim obveznim trajanjem.

i ovo:

Pretplatnički ugovor
Članak 8.
...
(12) Operator javnih komunikacijskih usluga u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži može ograničiti mobilni uređaj i podatkovni uređaj za pristup internetu (USB stick) na rad unutar vlastite mreže samo u slučaju ako ga pretplatnik uzima uz sklapanje pretplatničkog ugovora uz uvjet obveznog trajanja pretplatničkog ugovora. Operator je obvezan po isteku ugovorne obveze ili u slučaju prijevremenog raskida pretplatniku, na njegov zahtjev, bez naknade i u najkraćem mogućem roku omogućitidaljnje korištenje uređaja u ostalim mrežama.
Korisnicima unaprijed plaćene usluge (pre-paid) ista mogućnost mora biti omogućena nakon 12 mjeseci korištenja usluge uz predočenje računa o kupnji mobilnog uređaja.

To znači, onaj tko je uzeo pretplatu ima pravo na otključavanje po isteku ugovora, a onaj tko je uzeo prepaid ima pravo nakon 12 mjeseci.

Međutim, prijelazne odredbe pravilnika ne ističu izričito da se to odnosi na već sklopljene ugovore, odnosno na aparate već kupljene prije stupanja pravilnika na snagu. Shodno tome, slijedeći opći propis, to se vjerojatno odnosi tek na buduće ugovore, odnosno na telefone kupljene nakon stupanja pravilnika na snagu.
25.12.2011 | 22:45
fala vidjet cemo sta ce biti na kraju
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 15 sati
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.07 Seconds

Provided by iJoomla SEO