Pravo na otključavanje mobitela!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Pravo na otključavanje mobitela!

20.12.2011 | 11:43
Vijeće Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) donijelo je 15. prosinca 2011. Pravilnik o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga!

"Unesena je odredba prema kojoj operator može ograničiti mobilni uređaj na rad unutar svoje mreže samo za vrijeme minimalnog obveznog trajanja pretplatničkog ugovora te po isteku istog bez naknade krajnjem korisniku mora omogućiti korištenje uređaja u ostalim mrežama. Za pre-paid korisnike to se mora omogućiti nakon 12 mjeseci korištenja usluge."

Više na :

http://www.hakom.hr/default.aspx?id=928

Tekst Pravilnika nisam uspio pronaći, ali Pravilnik stupa na snagu 8 dana od objave u Narodnim novinama (provjerio sam - na dan 16.12.2011. godine još nije objavljen!)
20.12.2011 | 12:01
Hvala @metalni ali vec postoji tema u kojoj se o tome razglaba.

www.jabucnjak.hr/forum/iphone/58710-ipho...k-request.html#80225
20.12.2011 | 13:53
Odlično.
Onda neka admin izbriše ovu temu!
21.12.2011 | 00:44
Radije neću, jer ja sam ovo, npr. evo tek sad doznao (jer ne pratim iPhone forum), a isto mi je zanimljiv (jer se ne prodaju jedino iPhonei zaključani na mrežu).

Što kaže pravilnik o mobitelima koji nisu kupljeni uz ugovor, nego su plaćeni punu cijenu? Smiju li oni uopće biti zaključani kad se prodaju? I ako jesu, da li ih je onda operater na zahtjev dužan odmah otključati?
21.12.2011 | 01:12
Pravilnik još nije objavljen tako da ne znam detalje o pojedinim odredbama. Ali kad bude objavljen u NN svi će se moći upoznati sa sadržajem.
21.12.2011 | 13:07
metalni kaže:
Pravilnik još nije objavljen tako da ne znam detalje o pojedinim odredbama. Ali kad bude objavljen u NN svi će se moći upoznati sa sadržajem.

Pravilnik je objavljen na stranicama HAKOMa (link na pdf: tinyurl.com/7sq82xy) ako ti se da citati detalje o pojedinim odredbama.
21.12.2011 | 15:38
Tnx, kad uhvatim vremena ću bacit ok na Pravilnik!
21.12.2011 | 18:52
smayoo kaže:
Radije neću, jer ja sam ovo, npr. evo tek sad doznao (jer ne pratim iPhone forum), a isto mi je zanimljiv (jer se ne prodaju jedino iPhonei zaključani na mrežu).

Što kaže pravilnik o mobitelima koji nisu kupljeni uz ugovor, nego su plaćeni punu cijenu? Smiju li oni uopće biti zaključani kad se prodaju? I ako jesu, da li ih je onda operater na zahtjev dužan odmah otključati?

moraju odmah otključati. ja sam se raspitivao kada sam kupovao ip4 i pitao dali će mi otključati telefon ako ga platim po punoj cijeni i rekli su nam problema.
21.12.2011 | 23:08
Mene buni ova formulacija "samo za vrijeme MINIMALNOG obveznog trajanja pretplatničkog ugovora".

Ako ćemo ić nekako logički razmišljat, pretplatnički ugovor traje onoliko koliko potpišeš. Ni dana dulje, ni dana kraće. Tako da je kategorija minimalnog obveznog trajanja besmislena, osim ako se ne misli na minimalno obvezno trajanje na koje je kod Vipa moguće pristati što je, čini mi se, 12 mjeseci. Pa ako je to tako, onda bi to značilo da čak i ako potpišem na 24 mjeseca, mobitel smije biti zaključan samo 12.
22.12.2011 | 12:47
sto ce se dogoditi sa iphone-ima koje nisu htjeli otkljucati kod vec produzene pretplate, dakle ne kupljenih od sada pa na dalje i ubuduce; ovime su ih natjerali da nas prestanu varati (t-com npr vec godinama po isteku pretplate automatizmom otkljucava iphone) dali to vrijedi i za ranije kupljene
22.12.2011 | 13:47
Mislim akako nema veze produljenje ugovora, jer kod produljenja si ostvario pravo na neku beneficiju (novi uređaj po manjij cijeni), a stari uređaj bi trebao biti otključan bez obziza na novi ugovor. To bi značilo kako si mogao prekinuti ugovor i potpisati novi (doduše i broj bi ti se promijenio).
25.12.2011 | 22:17
Dakle, u pravilniku sam našao ovo:

Protek roka obveznog trajanja pretplatničkog ugovora
Članak 18.
...
(2) Istekom razdoblja minimalnog obveznog trajanja pretplatničkog ugovora pretplatnik može raskinuti ugovor u svakom trenutku, bez plaćanja bilo kakve naknade. Ništetne su odredbe ugovora prema kojima će se šutnja pretplatnika smatrati pristankom na novi ugovor s minimalnim obveznim trajanjem.

i ovo:

Pretplatnički ugovor
Članak 8.
...
(12) Operator javnih komunikacijskih usluga u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži može ograničiti mobilni uređaj i podatkovni uređaj za pristup internetu (USB stick) na rad unutar vlastite mreže samo u slučaju ako ga pretplatnik uzima uz sklapanje pretplatničkog ugovora uz uvjet obveznog trajanja pretplatničkog ugovora. Operator je obvezan po isteku ugovorne obveze ili u slučaju prijevremenog raskida pretplatniku, na njegov zahtjev, bez naknade i u najkraćem mogućem roku omogućitidaljnje korištenje uređaja u ostalim mrežama.
Korisnicima unaprijed plaćene usluge (pre-paid) ista mogućnost mora biti omogućena nakon 12 mjeseci korištenja usluge uz predočenje računa o kupnji mobilnog uređaja.

To znači, onaj tko je uzeo pretplatu ima pravo na otključavanje po isteku ugovora, a onaj tko je uzeo prepaid ima pravo nakon 12 mjeseci.

Međutim, prijelazne odredbe pravilnika ne ističu izričito da se to odnosi na već sklopljene ugovore, odnosno na aparate već kupljene prije stupanja pravilnika na snagu. Shodno tome, slijedeći opći propis, to se vjerojatno odnosi tek na buduće ugovore, odnosno na telefone kupljene nakon stupanja pravilnika na snagu.
25.12.2011 | 22:45
fala vidjet cemo sta ce biti na kraju
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 18 sati
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, dpasaric, Ender, petros, smayoo, Anonimci (1120)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.08 Seconds

Provided by iJoomla SEO