Elektronika- Reed relay : savjet
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Elektronika- Reed relay : savjet

17.10.2011 | 20:49
Daklem, to je pitanje za one koji se bave elektronikom, hobijem ili profesionalno. Trebam relej za jednu budilicu za ukopčavanje i iskopčavanje baterije. Radi se o tome da kod mene dosta često nestaje štroma a onda vura ide na nulu kad ponovno dođe struja. Budilica ima napajanje preko banane koja kad se ušteka isključi bateriju. To je ok za šparanje baterije ali pada u vodu kad u međuvremenu nestane struje. Običan rele od 5v nije toliki problem naći, međutim vura je mala i nema puno mjesta pa bi mi više odgovarao Reed Relej. Kvaka je u tome da ni trgovci neznaju kako to šljaka, nego otprilike. Za moj slučaj bi trebao relej koji kad se uključi adapter u struju prekine kontakt za bateriju, a kad nestane struje ili se izvuče banana ili adapter iz utičnice uključi bateriju.
Kako tu nemam koga pitat (otok) nadam se da netko kuži releje i zna šta trebam. Za sada mi je najsigurniji mob. za buđenje, ali budilica je super jer projecira sat na zid ili plafon. Eto sad pucajte !
17.10.2011 | 22:07
Prvo isprika što još nisam regairao na privatnu poruku - pročitao sam na poslu, ali dok ja dođem doma, obavim što treba, ode to u zaborav... bolje je ovako, više ljudi više zna a i teže mi promakne.
Bacio sam oko u svoje škatulice jer znam da sam imao šaku reed releja, i uspio sam naći hrpu kontakata, no niti jednu zavojnicu.
No ako je samo do releja, nabavit ću ti ja jedan sutra i poslati poštom, to je najmanji problem.
17.10.2011 | 22:31
Chipoeka; www.chipoteka.hr/?module=moduli%2Fshop&a...&traziField=rele
Vidi na slikama, nije veći od nokta. Ne znam da li šalju poštom.
17.10.2011 | 23:00
@ zabac, vidio sam to i kod "Holex"a u Rijeci, ali neznam jesi li pozorno pročitao šta sam napisao. Klasičan relej nije problem, ali je sporiji od Reed releja i kod prebacivanja s baterije na adapter ili obratno, ako kasni resetira na nulu. Onda nisam ništa napravio. Reedove oznake ne kužim a napisao sam zakaj je tako. Uzdam se u Ribu da zna kaj treba. Nije turska sila, ali ja volim kaj počnem i završiti čim prije. Sad znaš. Nego, imaš li i ti neke veze sa strujom?
17.10.2011 | 23:23
jzelko kaže:
@ zabac, vidio sam to i kod "Holex"a u Rijeci, ali neznam jesi li pozorno pročitao šta sam napisao. Klasičan relej nije problem, ali je sporiji od Reed releja i kod prebacivanja s baterije na adapter ili obratno, ako kasni resetira na nulu. Onda nisam ništa napravio. Reedove oznake ne kužim a napisao sam zakaj je tako. Uzdam se u Ribu da zna kaj treba. Nije turska sila, ali ja volim kaj počnem i završiti čim prije. Sad znaš. Nego, imaš li i ti neke veze sa strujom?

Pa na linku imas i reed releja Mozes i dodati neki elektrolit da ti zadrzi malo struje dok klasicni relej ne prebaci (ako ga imas vec)
17.10.2011 | 23:30
Nisam tu baš tak doma kak mislite. Tu sam pješke !
17.10.2011 | 23:59
Koliko sam ja reed releja vidio, nijedan od njih nema klasičnu "špulu" na koju se narine napon, nego samoinducirajući krug koji reagira na blizinu, odnosno prolazak kroz magnetsko polje (u praksi se to koristi na način da se reed releju približava permanentni magnet što izaziva okidanje). Dakle, ja mislim da to nije nešto što ti može pomoći.

Tebi treba klasični minijaturni relej (ima ih stvarno vrlo malih, kako kaže Žabac, ne većih od nokta) koji se inače lemi na tiskanu pločicu. No, moja je procjena da ti to neće tako raditi jer će ti relej relativno brzo krepati ako je špula 99% vremena pod naponom.

Ja bi radije išao na par dioda koje sprječavaju da vanjski napajač "fila" baterije. Napajač uvijek ima veći napon od baterija tako da će, dok ima vanjskog napona, potrošnja baterija biti zanemariva, a čim vanjskog napona nestane, baterije će preuzeti, bez ikakvog preklapanja.
18.10.2011 | 00:24
@ smayoo, hvala na konkretnom prijedlogu. Negdje u podsvijesti mi je bila i dioda kao mogućnost, ali nisam u struci pa nisam htio bubnuti. Ako mi možeš ponuditi šemu kako postaviti diode no problem. Napon i snaga su ionako mali. Usput ima i senzor temperature i na baterije radi dobro, dok priključim adapter digne se skoro za 10 stupnjeva. Ali to me ne tangira. Hvala tebi i ostalima za sada.
18.10.2011 | 03:38
Sa plusa baterije na anodu diode. S katode diode na plus od vanjskog napajanja. Taj spoj također spojiti na potrošač. Minusi svi spojeni skupa (baterije, napajača, trošila).

Drugu diodu bi mogao staviti na napajač (na isti način), čisto da ne bi izlazni krug napajača vukao struju iz baterije kad je bez mrežnog napona.

Treba odabrati diodu sa što manjim pragom vođenja, da ti ne jede napon s baterije.
18.10.2011 | 07:53
Imaš i reed releje na popisu. Koliko mi se čini kako reed relej može 1000 (1kHz) puta uklopiti u sekundi, a to je dosta brzo, oko 1ms. To je sigurno dovoljno za prekopčanje s ispravljača na baterije. Jedan kondenzator sigurno pomaže u držanju napona.
18.10.2011 | 12:41
Ovo što smayoo kaže je ispravno rješenje.
18.10.2011 | 18:09
Jep, ali ima jedna kvaka. Na baterije nije osvijetljen displej niti radi projektor, već se stisne gumb i radi par sekundi i ugasi se, dok je na adapter to sve upaljeno čim se ušteka. Štedi baterije. Mislim da se na diode ne bi tako dalo izvesti. Danas opet nestalo struje, surova stvarnost otoka. Donio iz STa mini relej pa ću s njim, bar za sada.
18.10.2011 | 19:06
A sunčani sat ne radi po noći?
Ni taj Hvar nije kaj je bil..........
18.10.2011 | 19:40
Eto, danas tri puta nestala popodne kad sam se vratil iz Splita. Možeš mislit kak mi je ! Odlaze frižideri i zamrzivači te i pokoja druga elektronika. "Karl May- U gudurama Balkana"
18.10.2011 | 20:54
Čuj, ne bi htel bit neugodan, ali jel vi uopće plaćate tu struju kad vas furt iskopčavaju?!

Ozbiljno, pa pritegnite HEP, kakva je to q....va usluga?!?!?
18.10.2011 | 21:24
Ispadaš hlebinac, pa di ti živiš? Žaliti??HEPu??? Dojdi malo sim pa ti bum pokazal situejšn.Kmica bu ti pala i bez iskopčavanja.TO je otok ! Jedino još mrs i tekuća pitanja "nekak" stoje a ostalo je politika ! Nadam se da si razmel !
18.10.2011 | 21:26
jzelko kaže:
Ispadaš hlebinac, pa di ti živiš? Žaliti??HEPu??? Dojdi malo sim pa ti bum pokazal situejšn.Kmica bu ti pala i bez iskopčavanja.TO je otok ! Jedino još mrs i tekuća pitanja "nekak" stoje a ostalo je politika ! Nadam se da si razmel !

I da, skini taj zamrzivač s leđa, nemrem te gledat. Dođe mi gore nego ove redukcije !
18.10.2011 | 21:49
jzelko kaže:
Jep, ali ima jedna kvaka. Na baterije nije osvijetljen displej niti radi projektor, već se stisne gumb i radi par sekundi i ugasi se, dok je na adapter to sve upaljeno čim se ušteka. Štedi baterije. Mislim da se na diode ne bi tako dalo izvesti. Danas opet nestalo struje, surova stvarnost otoka. Donio iz STa mini relej pa ću s njim, bar za sada.

Ne vidim zašto ne bi radilo. Mora raditi. Probaj, uostalom. Ovo kemijanje s relejem te neće daleko dovesti.
18.10.2011 | 21:59
Baš se spremam probat prvo ovo sa diodama, ko da mi čitaš misli. Jednim okom na tekmi a drugim vodit lemilicu.
Stvar riješena. Premostio diodom minus komtakt koji mi đek adaptera prekine, ubacio zaštitu da ne puni bateriju na plus. Hvala smayoou majstoru.
19.10.2011 | 15:21
Tek sad sam vidio ovaj thread

Obozavam forum na kojem mozes postaviti svakakva pitanja i dobiti adekvatne odgovore

Smayoo je 100% u pravu vezano za te releye, to te ne bi usrecilo vjeruj mi.

Imam amaterskog iskustva u robotici pa sam se igrao s tim releyima. Brzo to crkava u praksi...
19.10.2011 | 16:48
Probaj naći Schottky diodu. Ima oko 0.2V napon praga. I dva komada koristi kako je @smayoo napisao.
19.10.2011 | 18:03
@ zabac, kaj nisi vidio, napisal sam da sam složil. Imam par modula s napajanjima od raznih rashodovanih aparata. Prvo sam našao diode od oko 450-500ma, nakon toga našao od 140ma i te stavio te sad funkcionira kak treba. Tak je i smayoo rekao. U međuvremenu je par puta nestalo štroma ali čuka veselo radi.
19.10.2011 | 20:26
Sad jos razradi neka tii puni baterije kad ima HEP-ove milosti, a kad nestane letrike, neka se prebaci na baterije
19.10.2011 | 21:04
Ideja ti nije loša. Trebal bi se negdje dokopat kakve dokumentacije u vezi toga. Baterije, koje su u njemu 3xAAA nisu punjive. Ako me bude volja zezat se s tim, možda i probam.
19.10.2011 | 21:42
Eventualno rastepeš neki punjač baterija.
22.10.2011 | 22:21
Za riješenje krepavanja struje vidio sam jednostavno riješenje za manje potrošače , doduše košta nešto novaca):
* punjač za automobilski akumulator se spoji na akumulator
* pretvarač sa 12V na 220V se spoji između akumulatora i potrošača (još je bolje ako potrošač otpočetka podržava 12V)

Ako je akumulator dovoljno velik da drži potrošač neko vrijeme, neće nestati struje (barem ne instant), a špicevi pri odlasku i dolasku struje će ili ispeglati akumulator ili će se skuriti nešto od elektronike između a ne skupi potrošač....
22.10.2011 | 22:32
stajp, onda je lakše i jeftinije uzeti mali UPS za sat.
22.10.2011 | 22:38
Haha, sat koji je veličine dlana. Ova je dobra:cheer: Žabac je dobro zakuhao stvar:P Krepat ću od smijeha, joooj.
23.10.2011 | 10:44
To me podsjetilo na onaj vic kad čovjek vidi na aerodromu drugog čovjeka koji teškom mukom vuče dva teška kofera i pokušava stići na check-in koji je pri kraju. Priskoči mu u pomoć, pomogne i dotegle oni na vrijeme ta dva kofera do check-ina. Dok stoje u redu, ovaj s koferima kaže "Htio bi Vam se zahvaliti na pomoći, evo Vam ovaj moj ručni sat, to je moj osobni prototip, znate ja sam pronalazač i radio sam na njemu godinama. Pokazuje vam koliko je sati na Marsu, koja temperatura na dnu oceana, vremensku prognozu za idućih godinu dana sa 100% točnosti i još zilijun stvari..."

"Jao, hvala vam, ali ne mogu, to je previše vrijedno"

"Ma, nema problema, meni je izuzetno drago da vam to poklanjam!"

"PA, dobro hvala." Stavi sat na ruku i pruži čovjeku ruku. "Hvala i do viđenja, moram i ja check-in."

Pozdrave se oni i čovjek krene. "E, čekajte malo!"

"Da?"

"Zaboravili ste baterije!" reče ovaj i pokaže na ona dva kofera.

23.10.2011 | 11:56
Super !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 23 minuta
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bip, Ender, IgorD, jura22, m@xym, Maxxy, Riba, tino1, Tomek, Anonimci (439)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.27 Seconds

Provided by iJoomla SEO