Sitni, možebitni kriminalac
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Sitni, možebitni kriminalac

06.01.2011 | 22:23
Nedavno je bila tema o krađi Macova i spremanju serijskog broja pa sam možda i pod tim utjecajem sad paranoičan zbog jedne stvari koju sam zapazio neki dan.

Uglavnom, dok sam stajao u redu u dućanu čuo sam dvije babe kak pričaju da je jednoj od njih zvonio neki klinac koji je u ruci držao neki popis sa imenima. Veli ova, šta bubuljičavi klinac od 12 godina ima zvoniti po stanovima?

I to bih vjerojatno zaboravio da vraćajući se iz dućana nisam ispred susjednog haustora vidio dotičnog klinca kako gleda na taj svoj popis i zvoni dolje na parlafon. Drugim riječima - šta bubuljičavi klinac od 12 godina ima zvoniti po stanovima?

Ima li tko ideju što bi to moglo biti? Izvidnica za nekog provalnika. Provjeravaju tko je na skijanju? Ako skuplja škvadru za rođendan, mislim, danas svi nakon što progovore dobiju mobitel. Nema potrebe šetati po kvartu.
06.01.2011 | 23:41
kod nas u kvartu jako puno (djece, odraslih i umirovljenika) svone pos stanovima i žicaju lovu.
07.01.2011 | 00:17
A da li onda uredno bilježe koliko im je tko dao?
07.01.2011 | 11:00
Profesionalci mogu slati takve "izvidnike" koji zaista funkcioniraju na takav način, ali ne sistematski. Prema onom što je poznato, "modus operandi" profesionalnih provalnika nije takav da nasumce upadaju u stanove ljudi koji su otišli na skijanje ili ljetovanje. Oni gotovo uvijek idu "na sigurno" - imaju informaciju od nekog iz kuće (kućne pomoćnice, dadilje, majstora keramičara, pitura, stolara i sl, ali isto tako i od mlađih članova obitelji) točno gdje treba tražiti ono što traže i što je to točno. I odnose novac (gotovinu), vrijedan nakit, slike i sl. Televizori, kompjuteri i sl. se ne odnose jer je to prejeftino da bi im se isplatilo.

Naravno, nisu profesionalci jedini koji provaljuju po stanovima, ali ostali se baš ne pripremaju previše, a kamoli da imaju izviđače.
07.01.2011 | 14:11
ne znam kome se uopće danas ispalti provaljivati u nečiji stan, tko još drži skupi nakit i gotovinu po stanu, jedino se mogu posreciti da ti netko uperi gun na cesti i tjera da mu iscjediš kartice, da mu predaš laptop, mobitel... ..možda bolje da ne dajem nove ideje
07.01.2011 | 14:25
Pogledajte novine. Bilo par kuca u koje je policija zalazila i plijenila. Pa zar to nisu velike vrijednosti.
  • Sank
  • Moderator
  • 221
07.01.2011 | 14:45
zabac je napisao:
Pogledajte novine. Bilo par kuca u koje je policija zalazila i plijenila. Pa zar to nisu velike vrijednosti.

Je zabac, istina, ali za takve kuće ne treba slati izvidnice. Daj mi reci i koji bi se sitni kriminalac imao hrabrosti dirati u tu imovinu?
07.01.2011 | 15:10
Statistike kažu da još uvijek ima preko 30% kućanstva u kojima se čuva velike novčane vrijednosti. Najčešće se radi o ilegalno ili polulegalno stečenom novcu kojeg se ljudi onda ne usude odnijeti u banku. Nisu to uvijek mafijaške i korupcijske priče kao ova koju spominje Žabac. Radi se npr. o situacijama:

- ljudi prodaju nekretninu za cash, za više nego što su prijavili na poreznu pa razliku skrivaju po doma

- ljudi iznajmljuju nekretninu na crno pa prikupljenu najamninu skrivaju po doma

- ljudi rade na crno i dobivaju plaću na crno (cash u ruke), pri tom se može raditi o raznim terenskim poslovima pa se tog casha skupi za priod trajanja terena od 5-6 mjeseci, i sl.
07.01.2011 | 16:16
Moj osvrt je na to da "po kucama" ima velikih vrijednost. Bilo je par slucajena da su provaljene kuce i ukradene umjetnine, satovi i tko zna kaj jos. Istina je da je mutavo velike kolicine novaca cuvati u kuci pogotovo kad bankomati rade 24 sata na dan. Pa nije valjda da ljudi kupuju velike vrijednosit na mah.
07.01.2011 | 16:33
Na koju foru uopće provaljuju ti sitni kriminalci danas? Ja se ne sjećam kada sam zadnji put bio kod nekoga tko nema protuprovalna vrata. Kod nas u zgradi su čak i svi penzići stavili takva vrata, danas to više nije skupo.
07.01.2011 | 17:00
kroz prozore i balkone
07.01.2011 | 17:34
Koješta. U 85% slučajeva ulaze najnormalnije, ključem. Koji su dobili od nekog tko uživa povjerenje ukućana. Kao što sam gore napisao.
07.01.2011 | 17:43
@ Igor
A zašto ga nisi pitao što radi? Ovako možemo do besvjesti, možda se radi o nečem drugom, šta nema veze s kriminalom.
07.01.2011 | 18:07
Ma nisam se ja u tom trenutku niti previše uzbuđivao oko svega. Mašta mi je proradila tek nakon par minuta.
07.01.2011 | 20:50
eh, još i starim babama vjerovat...ako nešto imaju to je mašta jer im dosadno ) nema više dobrog starog kraćenja vremena gledanjem u šalicu kave i gatanje ))
08.01.2011 | 00:18
90-te su bile daleko opasnije po tom pitanju, pa nismo bili paranoicni previse, ako se desi sad to je zbilja bad luck, ili si se mozda netko previse hvali nakon nekoliko pica

Malo opreza nije na odmet, da se bas ne osavlja laptop posvuda, al bojati se klincu koji zvoni je mozda malo paranoidno bez pokrica
08.01.2011 | 12:58
Zapravo griješiš. Statistike vrlo jasno pokazuju značajan rast kriminaliteta u zadnjih 20 godina. Devedesetih je bio rat i općenito je sve bilo nenormalno i opasno. Ljudi su ginuli od ručnih bombi koje su nekom slučajno ispale po birtijama. I slično. Ali, ne računajući ratne zločine (za koje se još uvijek većina pravi da nisu postojali), općeg kriminala (pljački, provala, krađa, grabežnih umorstava, itd.) je bilo bitno manje nego danas.

Konkretan primjer - još prije 11-12 godina je čovjek uzeo novac iz trezora Riječke banke, stavio ga u najlonsku vrećicu, sjeo na autobus broj 5 i otišao napuniti bankomat u Osiječkoj ulici gotovinom. A danas se bankomati obilaze blindiranim vozilom, u pratnji 2 naoružana čuvara, a kazeta s novcem je opremljena eksplozivnom patronom s fluorescentnom bojom. Pa ti vidi...
10.01.2011 | 00:59
ok, potpuno sam u krivu, ali zbilja misliš da treba paničariti? klinca treba prijaviti policiji, staviti rešetke na prozore.. početni koraci za duševni mir

"The spectacle is capital accumulated to the point where it becomes image."
— Guy Debord
10.01.2011 | 16:44
*Ja* ne mislim da treba paničariti. Samo sam htio dati uvid u neke konkretne i mjerljive činjenice o ovoj temi kako bi se ljudi manje oslanjali na nagađanja i vlastiti (krivi) osjećaj. Stjecajem okolnosti, 7 godina sam radio posao koji je bio povezan i uz ovu tematiku pa eto...

A ne mislim da treba paničariti zato što je, evo još jedne statistike, prosječna stopa kriminaliteta u Hrvatskoj 6 x (PUTA!) niža nego npr u Italiji, a 2 x niža od prosjeka EU. Pri tom valja znati da je u Zagrebu kriminalitet nekoliko puta veći nego igdje drugdje u Hrvatskoj pa na koncu dolaziš do toga da je npr. tu u Rijeci stopa kriminaliteta nekih 30x niža od npr. Venecije do koje nema ni 3h vožnje.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 5 sati
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...
  • dpasaric: Welcome back! :)
  • smayoo: Eeeej, Tomek! :)
  • Zdravac: Tomek, dobrodošao nazad! Nek te dobro i dugo služi! :)
  • Tomek: Eto nakon dugo godina, ponovo na Macu... Pozdrav svima
  • Borisone: Rekao političar i otišao krkati s generalima dok je vojska na paštetama i prekuhanim jajima.
  • Junuz: ko nehrani svoju vojsku hraniće tuđu
  • Yonkis: Apple Maps kamera naprtnjača: [link]
  • m@xym: ...nikakvu vojnu naobrazbu.
  • m@xym: Za dva mjeseca možeš naučiti rukovati pješačkim naoružanjem (od rastavljanja, sastavljana i čišćenja, do toga kako ga otkočiti, zakočiti, napuniti, sve do pucanja). Čovjek koji nema nikakvu vojnu naobrazbu, je glineni golub u slučaju rata, osoba koja je dva mjeseca nešto učila, i naučila, svakako nije. Zamisli koliko bi tek žrtava bilo da nitko od ljudi sa kojima si bio nije imao
  • Maxxy: Mi imamo malu aktivnu podobnu vojsku. A za 2 mjeseca će samo naučiti biti lijepa meta na ratištu. Proveo sam u ratu malo manje od 5 godina, i sve što ću još reći na ovu temu je da smo imali više žrtava od neznanja (igranje sa raznim zanimljivim spravicama i puškama) nego od neprijatelja! Srećom u ono vrijeme nije bilo dronova!
  • drlovric: Ja sam bio 10-11 mjeseci cini mi se. Pola vremena smo aktivno nesto ucili, pola smo ribali hodnike, kupili lisce i smarali se po vojarni. Ja sam bio 11107 (prepisali JNA VES oznaku) vojna policija, antiterosticke aktivnosti.
  • drlovric: Nekakav ustroj sa 3 mjeseca temeljne obuke da vojnik zna koirsititi pusku i kretati se unutar svoje formacije je bolje nego nista. I mozda neki modus za dodatna 2-3 mjeseca specijalisticke obuke tko to zeli. Kao neki vid nadgradnje znanja.
  • m@xym: Mi to (malu sposobnu aktivnu vojsku) već imamo. Ovih 2 mjeseca je sasvim dovoljno da mladići nauče osnove baratanja oružjem.
  • Maxxy: Vojnirok od 2 mjeseca je sprdnja. Ili lupite godinu dana, ili financirajte malu sposobnu aktivnu vojsku. Ovako se samo bacaju novci bez ikakve koristi
  • Yonkis: A što ne otvorite temu nego ovdje tipkate :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO