Travarica
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Travarica


18.09.2010 | 12:39
Dobro, napravija san travaricu, kadulja, menta, gospina trava, koromač ..... rakija prava, ne smiš zapalit duvan blizu, zapalit će se !!

...e sad pitanje :

... jel ima 'ko kakvoga iskustva po pitanju ostanka biljaka u boci ?

Naime neko kaže da posli 40 dana triba izvadit trave iz boce,a neko kaže da trave mogu ostat u boci i da se rakija samo nadoliva !?

hmmm
18.09.2010 | 12:53
Pa to je bar lako, travu pustiš u boci, a rakiju popiješ sa jabučnjak društvom
18.09.2010 | 13:41
Nije svejedno koje trave. Kadulju definitivno moraš izbaciti jer inače ispusti previše pa se otruješ. Imelu (bisku) isto tako, kao i pelin. Koromač te neće otrovati, ali, ako stoji predugo, pokvari okus. Rutu možeš ostaviti koliko god želiš. Gospinu travu isto, ali jedino ima svrhu ukrasa nakon što iscrpiš eterično ulje.

U biti, travu baš i nije uobičajeno ostavljati. Ostavlja se voće (kruška, borovnice, ribizle...) pa se samo nadolijeva rakija.
18.09.2010 | 17:20
stavlja san: kadulju, koromač, gospinu travu, metvicu. Dakle, triba bi izbacit sve osim gospine trave i ne bi smija kad popijen nadolit rakiju ...
18.09.2010 | 18:40
Metvica ti isto može ostati. Preko nje i gospine trave možeš dolijevati rakiju, ali neće biti neke koristi od tih biljaka više (od metvice hoće, donekle).
18.09.2010 | 21:21
Heh, od starih majstora san čuja, da bez rute nije travarica.
Tako sam upoznat s tim, a trava u flaši može biti radi vizualnog efekta, ali je mi još procijedimo, možda zbog toga da bude bistrija, jer je ugodnije oku bistra od zamućene, a zna i smetat kod toćenja, kad već fali pola flaše.
A tradicija pravljenja varira od kraja do kraja. Uglavnom se napravi odjednom i ne nadoljeva se. Barem kod mene.
18.09.2010 | 22:40
To san i napravija... ostavija san metvicu i gospinu travu ... ostalo san bacija... šteta šta nije dobro nadolivat, nestat će brzo ,,,, fala ljudi
18.09.2010 | 22:46
Drugi puta napravi više !
19.09.2010 | 09:16
Ej, plasiraj se malo među raju.
19.09.2010 | 10:14
Iskreno sam zadivljen količinom znanja i raznih interesa koji obitavaju na Jabučnjaku. Nekako sam dojma da ne postoji tema iz svakodnevnog života o kojoj se ovdje ne bi mogla voditi konstruktivna i edukativna rasprava.
Svaka čast svima, zbilja sam oduševljen zajednicom i ponosan da joj pripadam. Da mogu, svima bi dal karmu plus odjednom
19.09.2010 | 10:49
Riba, pomozi čovjeku!
  • Dijete
  • Posjetitelj
19.09.2010 | 13:15
Velki sam rakiofil.. a jutros sam se probudio svjez nakon enormne kolicine rakije od gloga, kazu da je dobro za srce pa eto, pun sam ljubavi..
19.09.2010 | 15:40
Dijete, nije _RUS_ tražio pomoć u ispijanju, nego u *spravljanju* rakije.
  • Dijete
  • Posjetitelj
19.09.2010 | 16:36
Ne kuzim se u ostavljanje trava u bazu..
20.09.2010 | 01:10
Ovdje kod nas, to se konzumira odvojeno...
20.09.2010 | 02:21
20.09.2010 | 09:41
NenadX je napisao:
Ovdje kod nas, to se konzumira odvojeno...


Moram priznati ,da i tu ima takovih!
21.09.2010 | 14:42
01.10.2010 | 13:18
je*eni đankiji i alkosi
01.10.2010 | 15:40
A od čega ti namjeravaš umrijeti?
01.10.2010 | 16:27
smayoo je napisao:
A od čega ti namjeravaš umrijeti?


Od smrti
01.10.2010 | 19:45
Špek fileki tj. tripice iliti vampi, kako kome drago, moja je jedina droga. Za mene je to klopa br.1. Alkohol ne konzumiram (osim tu i tamo kojeg bezalkoholnog piva).
spek_fileki.jpg
02.10.2010 | 21:48
Jes! Pridružujem se - i moj glas za tripice.
  • Dijete
  • Posjetitelj
03.10.2010 | 00:52
Neki dan sam čvrsto odlučio.. mislim, odlučio sam i nekoliko puta prije, ali to je više sličilo odluci prestanka pušenja.. tako da sam neki dan čvrsto odlučio..

ponovo probat tripice..

Imam vrlo neugodno sjećanje iz djetinjstva iz planinarskog doma na Sljemenu koje neću opisivat, bez obzira što volim pričat o gadostima

uglavnom, odlučio sam ih ponovo probati jer sam lud za jelima "na žlicu" i nema smisla da si uskraćujem zadovoljstvo uživanja u filekima.. tako da, tražim dobre fileke da mogu doć probat..
03.10.2010 | 10:03
"Gableci Šuman", birtija na križanju ulice Donje Vrapče i Vrapčanska putina (odmah pokraj one petlje kojom se iz Malešnice izlazi na spoj Ilice i Aleje Bologne), slovi kao najbolje mjesto u Zagrebu za špek fileke. Probao sam i zaista su odlični!
03.10.2010 | 10:04
Dijete je napisao:
ponovo probat tripice..



hehehe ... ni u ludilu ))
03.10.2010 | 10:55
A evo i ja da kažem nešto

Za dobru travaricu prvo MORAŠ IMAT DOBRU RAKIJU

Kod mene za trave zadužena je gospođa sa tržnice u Šibeniku

oni domači to najbolje znaju i ja kupim već gotovu mješavinu i uvijek bude vrhunska a trave držim toliko dugo dok ne postane ukusna po želji jer može biti jača i slabija aroma al uvijek je ista .
03.10.2010 | 12:57
Jebena tema, JABUČNJAK JE MRAK!

Da i ja doprinesem!

Evo i u mojoj kućnoj radinosti nastaju fine rakijice : komovica, tropica, šljvovica, kruška/jabuka, breskva (dobraaaa), orehovac, čokoladni liker, višnjevac, a kaj se tiće trave zadnje je bilo sa pelinom. Lijepo pozeleni rakijicu i lijepo izgleda unutra (dobar okus malo gorkast)!

Tu s pelinom samprofural prije mjesec dana pod eliksir života na RENESANSNOM festivalu na starim bedemima u Koprivnici
renaissancefestival-kc.com/
Da vidiš samo kako ljudi živnu od jednog štampleka rakije, heeh!
03.10.2010 | 13:20
Dražen je napisao:
[quote]Špek fileki tj. tripice iliti vampi, kako kome drago, moja je jedina droga. Za mene je to klopa br.1.

zbog toga ti dajem jednu karmu

Što se tiče rakije probao sam rakiju od maslina, i dobar sladokusac teško bi je prepoznao. Ove godine cu je i ja raditi. Taman cemo otočit rakiju kada se beru maline. Recept je jednostavan, ubaciš masline (zrele, ne zelene i žućkate) i držiš u mračnoj prostoriji pola godine i više
  • Dijete
  • Posjetitelj
03.10.2010 | 13:33
Također sam probao ove godine rakiju od masline po prvi put..

Majka živi u području maslina i dobila je zadatak.. sljedeći vikend idem u berbu, tj. "berbu" s moje strane.. tako da će bit par boca u mraku svakako... i tome se strasno veselim..
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 17 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, BigMac, marioart, Riba, tino1, Anonimci (920)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.37 Seconds

Provided by iJoomla SEO