Jedno "nidje veze" pitanje o auto gumama :)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Jedno "nidje veze" pitanje o auto gumama :)

27.11.2014 | 12:45
smayoo kaže:
Znam ja ljude koji voze auto skuplji od moje kuće, za kojeg garnitura guma košta, naravno, nekih 15-20.000 Kn pa im je opet skupo pa se voze na starim, plastificiranim gumama.

A ti ljudi, su meni, valjda najgluplji ljudi ovoga svijeta. Vozas se da se pokazes da imas, a za vlastitu glavu, ma ko ga j**e. Glavno da ja imam BMW 750i(neznam dal postoji) haha.

Mislim da bolje ja prolazim s mojim gumama punog profila pa makar ih svake godine kupovao.
27.11.2014 | 13:42
niko nije spomenuo uniroyal?
nekako sam stekao dojam da su u rijeci (ofkors kise radi) zadnjih par godina dosta popularne, i ljudi hvale RainExpert seriju.
nisam ih nikada imao, ali kada uzimam gume najvise me zanima upravo performansa po kisi jer po suhome sve vise manje pristojno drzi (normalna guma, normalna voznja), a kod nas je barem 50% vremena cesta mokra.

ima li netko iskustva?
27.11.2014 | 16:16
I uniroyal je imao dobrih modela, frend je svojevremeno imao neke i bile su odlične.
Samo i cijenom znaju biti malo skuplje
27.11.2014 | 18:48
Uniroyal Rain Expert je ludilo guma. Ja ih imam već 4. godinu i drže ko prvog dana po kiši. Ne vozim se previše doduše, možda 8 tisuća godišnje.

I da, za zimske gume gledajte uzet col manju dimenziju (pod uvjetom da vam je dozvoljena u knjižici vozila pa da ne plaćate još i to na tehničkom, a mogu vas i policajci isključit iz prometa zbog toga) jer se ipak nešto uštedi, a performanse su li-la.
27.11.2014 | 19:54
Malo sam čeprkao po testovima za ljetne jer bi ih trebao kupiti za slijedeće ljeto. Dimenzije 215/65x16 i najbolje ocjene su imale Dunlop i Continental. Ostale znane marke ih slijede a i Hankook me iznenadio izvrsnim rezultatima. Cijene se kreću oko 1000kn po komadu. Isto imam Alu felge (stare su još na njima) pa mijenjam kotače zima/ljeto. Imam vremena do proljeća/ljeta da izaberem koje ću staviti.
28.11.2014 | 03:40
@jzelko:

Razmisli o Bridgestone Turanza. Mislim da je to isti cjenovni rang. Ja imam samo rijeci hvale za njih, bas ta velicina. Odlicno drze cestu, a kada pocne padati kisa imaju zanimljivo rijesene kanale za vodu.

Jednom sam se sa kolegom vracao iz ZG za ST i zurili smo (znaci voznja JAKO BRZO auto cestom, necemo ostavljati pisane dokaze), i on je vozio iza mene. Kada smo usli u zonu od par kilometara neke sitne kisice, moje gume su formirale taj vodeni trag (koji se na tim brzinama ocigledno potezao par stotina metara iz mene, kao avion kada leti), da nije mogao uopce voziti iza mene vec se prebacio u lijevu traku.

Zelim reci da su Turanza odlicno rjesenje i za kisu, jer niti jednog momenta nisam osjetio razliku suho/mokro.

Al' tada sam bio mlad i lud, ja sada uvijek vozim u "skladu sa propisi", ali cu opet kupiti Turanza.
28.11.2014 | 08:58
A to ti je isto ko kad kupuješ MacBook Pro, trebaš završit tečaj da se ne zaj.... kad kupuješ novi.

Ja mijenjam gume u subotu. Stare su 5 godina, Good Year ultra grip performance. Držim ih u podrumu na tamnom mjestu gdje je temperatura od 10-20 celzijanera. Dan danas izgledaju gotovo kao nove, nema strija i mikropukotina, nisu spaljene, imaju mesa 6mm. Bitno je samo dobro skladištit gumu. Gume generacijski unazad 10-ak godina mogu dugo trajat ako ih se dobro skladišti i održava. Namažite ih koji put glicerinom, ima i kvalitetnijih premaza od Meguiarsa, chemical brothersa i sl. koji su ujedno i UV zaštita, no to je već sfera car detailinga kojim se inače bavim iz hobija.

Ovo što se tiče spaljenih guma, mnogi rade grešku pa kad je ljeto ili topliji asfalt, još uvijek drže zimske gume na autu. Naime, pri naglim startanjima, odnosno proklizavanjima, gume se spale, odnosno stvori se površinska korica koja pogotvo u kišnim danima ruši svojstva gume, a onda svi kunu kako na kiši loše drže pa ovo pa ono. Nikad zimske gume ne vozite na nož za toplijih dana jer će se i ona najbolja upropastit pa i u prvoj godini korištenja. Na ovo spaljivanje ne mislim burnout i tome sl, nego baš proklizavanje uz recimo škripu guma. Ponovite to par puta i kad dođe kišni period očekujte da ste joj srezali bar 50% učinkovitost.
28.11.2014 | 09:08
I ja se hobisticki bavim detailingom ali ne mogu se nikako sloziti da glicerin ili tyre gel produljava vijek proizvoda. To su cisto estetski proizvodi i jedino dobro kvalitetno skaldistenje gumu produljava vijek.

Da su tyre gel i glicerin tako veliki faktori onda bi se trebala mazati i unutrasnja strana gume. A nakon nedeljnog pranja sumnjam da to itko radi.

Znaci cisto estetski da se dobije onaj wet look. A na profilu 40. It look awesome
28.11.2014 | 09:21
Čemu mazat unutarnju stranu kad nije direktno izložena. Nije samo wet look u pitanju, mada neki proizvodi samo to i osiguravaju.
www.autogeek.net/wheelstires.html

Samo ti maži gume i ziher bu bile zaštićene, gledaj to kao kremu za sunčanje.
Netko pere auto samo da ga ispere, kod mene je aktivna pjena, two bucket, dekontaminacija, 2x godišnje glina, sealant ili vosak. Ali i onaj tko ga samo ispere, proći gume u 5 min je ništa, a za gumu odlično.
28.11.2014 | 10:23
JOHN kaže:
Čemu mazat unutarnju stranu kad nije direktno izložena.

Čemu to nije direktno izložena? Suncu možda?
28.11.2014 | 11:40
UV zrakama. Remize, vanjska je strana više izložena od unutarnje. Ako želiš, maži i iznutra. Ja to ne radim, mislim da nema potrebe.
Ja samo prenosim preporuke, nisu to obaveze ili neki propusti vlasnika vozila. Nije to neki napitak da produži vijek za duplo, ali pridonosi da guma koliko toliko zadrži nešto duže svoja bitna svojstva
28.11.2014 | 13:42
Ma budi ti uvjeren i dalje... Ali znaj da ljudi pocrvene i u hladu od istih takvih uv zraka bacanje para, ispucaće svejedno
28.11.2014 | 14:07
Kužim da si skeptik oko toga, ništa ti ja ne zamjeram.
28.11.2014 | 14:59
Nisam nikakav skeptik, nego samo realan... imam iza sebe preko milijun kilometara i namjenjao sam se guma i guma...
Ni ja tebi ne zamjeram, robuj ti i dalje
28.11.2014 | 15:40
slazem s s havdicem. glicerin i tyre gel su obicna estetika. i to itekakva. obozavam ju stavljat
28.11.2014 | 16:02
Ma stavim i ja naravno, estetik uvema
28.11.2014 | 21:23
A dobro onda. Vi po svom a ja po svom.
29.11.2014 | 02:51
Ja u zivotu nisam nikada nicim mazao gume. Kada dotraju ja kupim nove. Mozda sam trljajuci/mazajuci/glancajuci mogao iskorisiti jos neki mjesec, ali zivot je prekratak za takve egzibicije.

na koncu, lijepo je da svako radi (ili ne radi) sto ga veseli, misleci da je u pravu

A istina je uvijek negdje izmedju...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2
  • 3

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 21 sati
  • smayoo: RIP :(
  • Yonkis: John C. Dvorak dies aged 80
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)
  • drlovric: Radili smo danas mali test sa nekoliko igara. Macbook M5 Pro bolje vrti Windows igre od Steam Machine. Kakva luda vremena :)
  • matijazx: Za eartipse, u specijaliziranoj trgovini kod zagrebačkog Cvjetnog trga.
  • Yonkis: U RH nemam pojma ali ima Amazon
  • iAnte: Ekipa gdje u hr nabaviti eartipse za AirPods pro?
  • Yonkis: Kava, pivo, konjak, štok?
  • smayoo: Je. Jučer je došao
  • Yonkis: Znači Riba je u Rijeci?
  • dpasaric: Ajme da vidite što mi je Riba donio! Mislim da ću u nekom trenu napraviti šaljivi test/review! Hint: radi se o robi iz Brazila! :)
  • CoffeePod: Nadam se da će me služit sljedećih 10 godina ????
  • CoffeePod: Koja sreća da sam prošle godine za 2.900 uzeo MBP 16 48GB RAM 1TB
  • dpasaric: Nema, možda nešto sitno što je lokalno na lageru.
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.47 Seconds

Provided by iJoomla SEO