14.04.2025 | 10:25
vidi prijatelju, bilo bi dobro da prvo procitas clanak pre nego sto postavis link ili se referenciras na njega, pa sam izdvojio neke delove da procitas i komentarises.
u ovom clanku jezikom nekih cinjenica i analiza se uopste ne govori afirmativno o trampovoj politici. evo nekih primera:
"Kao što sam objašnjavao u nekoliko prethodnih tekstova,
Trump je izgradio rollercoaster s nekoliko završetaka od kojih dobar dio završava u slijepim ulicama. Jedna od njih završava u FED-u.
FED bi u teoriji – kao 2008. i 2020. – mogao spriječiti duboku recesiju još jednom ogromnom monetarnom ekspanzijom. Zar opet? Nisu li upravo libertarijanci, Musk i ostali podupiratelji Trumpa do jučer prezirali to vječito spašavanje ekonomije monetarnim ekspanzijama? Kako se Trump uopće doveo u situaciju da bi bez FED-ove monetarne sigurnosne mreže mogao odvesti Ameriku u kaos?"
"Međutim, carine su zamutile pogled: Trumpove carine će izazvati inflaciju čiji intenzitet i trajanje nije moguće predvidjeti."
"Dio Trumpovog rollercoastera koji vodi do FED-a je slijepa ulica iz dva razloga.
Prvi je inflacija. Drugi je pad vrijednosti dolara. Time se može potkopati uloga dolara kao svjetske valute.
Nije li očuvanje uloge dolara kao svjetske valute bila opsesija u Trumpovom timu?"
"S crvenom MAGA kapom na glavi, on odjednom shvaća da inflacija nije stala, a obećanih investicija i rasta plaća još nema. Što se, kvragu, događa?!"
"Trumpovu improvizaciju s carinama pak treba tumačiti u kontekstu kombinacije njegovog
narcisoidnog karaktera i grandiozne vizije obnove zlatnog doba Amerike. Jer, on: (a) vjeruje da je najpametniji i najveći pregovarač na svijetu, (b) vjeruje da ne može stvoriti kaos iz kojeg se ne bi mogao izvući kao pobjednik (naprotiv, vjeruje da upravo kaos povećava vjerojatnost da će izaći kao pobjednik jer je uvjeren da najbolje reagira u takvim situacijama), i (c) religiozno vjeruje u to da će carine, inflacija i povećane marže privući investicije i reindustrijalizirati Ameriku (u Trumpovoj terminologiji, to je to novo zlatno doba Amerike i obnova američkog sna)."
"U tekstu o državnom tajniku za trgovinu Lutnicku predvidio sam da pad S&P 500 ispod 5 500 bodova trigerira paniku u vrhuški i opće propitivanje strategija i interesnih koalicija. Time has come. Bit će zanimljivo. Već je najavljeno da Elon uskoro ide ća. Ima problema u firmi."