Popravka kosilice
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Popravka kosilice

23.07.2022 | 19:52
Pozz

Već neko vrijeme na kosilici Bosch Rotak 37 čujem škripanje prilikom puštanja ručice.
Na internetu je troubleshout većinom ili ležaj noža ili remen.

Odnio na servis i kazu proklizao ventilator na motoru.
Kazu ne mogu popraviti, jedino cijeli motor nov.

Navodno problem je sto se remenica ne moze skinuti.

Sada istrazivao sam po internetu, radapciger i presa vecinom pomaze u ovakvim slucajevima, a ako je zalijepljena za osovinu onda grijanje.

Imate li kakav prijedlog za pomoć ili stvarno nema nacina za skidanje?

kosilica.jpg
23.07.2022 | 20:38
Ako ti netko tu može pomoći, to je Djuro. Ja nisam siguran čak ni kako se okrene ta slika
23.07.2022 | 20:48
smayoo kaže:
Ja nisam siguran čak ni kako se okrene ta slika

kosilica2.jpg
23.07.2022 | 21:05
Probaj pitati u servisu "Alati Milić", oni su za Bosch tata mata. Kupio sam jednom kod njih aku bušilicu Bosch na akciji, uglavnom, ljudi znajunsvoj posao. Možda ti ovu uzmu za dijelove, ne košta pitati.

Inače imam kosilicu i flaksericu od MTD-a, rade ko zmaj.
24.07.2022 | 04:58
Ja sam siguran da to neće tako lako ići, jer onaj ko je ugradio planiranu adolescenciju se sigurno pobrinuo da se kupi nova kosilica. Bosch je poznat po tome! Njihovi profesionalni alati ne mogu ni godinu dana u pogonu. Kad im prođe garancija, crknu (doslovno se raspadnu)! Mi smo u firmi Bosch izbacili, osim Lasera (koji je još uvijek u omjeru cijena- kvaliteta, ali i ne radi ništa osim što svijetli). Habajući alat ni jedan ne može >1,5 godina u profi režimu. Zelene da ne govorim, oni se raspadaju u kesi trgovine kad ga nosiš kući. Tako da prodaj ili baci to zeleno sranje i kupi neku dobru kosilicu kao Stihl ili Wulf i miran si. Nemoj Makitu jer je isto sranje kao Bosch.

Više košta što nisi mogao završiti posao, nego ono što neka normalna kosilica skuplja.
24.07.2022 | 08:02
Dobra je Makita samo treba znati raditi s njome.

24.07.2022 | 08:02
Ne znam zasto link ne prihvaca.
24.07.2022 | 08:28
Miro Spiro kaže:
Pozz

Već neko vrijeme na kosilici Bosch Rotak 37 čujem škripanje prilikom puštanja ručice.
Na internetu je troubleshout većinom ili ležaj noža ili remen.

Odnio na servis i kazu proklizao ventilator na motoru.
Kazu ne mogu popraviti, jedino cijeli motor nov.

Navodno problem je sto se remenica ne moze skinuti.

Sada istrazivao sam po internetu, radapciger i presa vecinom pomaze u ovakvim slucajevima, a ako je zalijepljena za osovinu onda grijanje.

Imate li kakav prijedlog za pomoć ili stvarno nema nacina za skidanje?

kosilica.jpg

Ovo je remenica od zupčastog remena ili ventilator za hlađenje?
Od kojeg je to materijala? Remenica bi trebala biti od metala, iako me nebi začudilo da je i plastična.
Ako je metalna, onda imamo neki prelazni/stezni dosjed na vratilo EM. Izvlakač (aka radapciger) bi to riješio da možeš dohvatiti remenicu od iza. Alternativni pokušaj je da probaš cijelo vratilo EM izbiti na ovu stranu prema van s tom remenicom gore, samo je pitanje kako je uležištenje izvedeno u ovom kućištu (stezni dosjed u plastici - sumnjam, ali kakvih smeća sam se nagleda, ne bi me čudilo, pa pretpostavljam da je tamo neki seger u pitanju, a to je loša vijest, jer ti do njega blokira pristup oa remenica/ventilator).
U svakom slučaju, svaka stvar koja je sastavljena se da rastaviti, pitanje je samo jel se poslije može opet sastaviti ili ne
Ajd, daj još malo slika i dodatne informacije koje sam tražio pa idemo onda dalje. SVE SE MOŽE popraviti, samo je pitanje koliko to košta. Na žalost, ove moderne naprave se rade programirano tako da se popravak onemogući koliko je to moguće.

PS. Nastavno na temu kvalitete ručnog električnog alata: odgovorno tvrdim da je električni alat iz Lidla (zeleni, a imaju sad i tzv. profi sivu liniju) kvalitetniji od zelenog Boscha. Ovo iz Lidla je VRLO SOLIDAN alat.

EDIT: sad kad je objavljen post s citatom i tvojom fotkom, vidim u čemo je problem. Ova metalna remenica (za kanalni remen) je nabijena na vratilo EM. To je stezni dosjed. Remenica mi se čini aluminijska (loša vijest do određene mjere). Naime, aluminij se NE SMIJE grijati otvorenim plamenom, jer će početi pucati i raspasti se. Idealno bi bilo da ga probaš zagrijati nekom induktivnom metodom uz ISTOVREMENO hlađenje vratila EM s druge strane. Toplinska dilatacija aluminija bi trebala biti dovoljna da on samo sklizne dolje. Čisto da znaš o kojem temperaturnom rasponu je riječ: ako mijenjaš ležaj na alternatoru, njegovo kućište metno u pećnicu na 80-90 stupnjeva na 20-ak min, a ležaj u duboko smrzavanje na pola sata i ležaj onda rukom možeš gurnuti u kućište. Dakle, treba ti temperaturna razlika od 100-njak stupnjeva da bi funkcioniralo.
Opcija B. Radapciger. Tu je problem što je remenica nabijena do ventilatora za hlađenje koji je plastični. Treba ti neki solidan radapciger, ali s tankim prihvatom od iza ILI, ako ti netko može nadrejati (istokariti) negativ ovih kanala (tj. reproducirati profil remena) u dva dijela s dodatnim izbočinama da ga klasični radpaciger može uhvatiti (to je sad onaj dio da se sve može popraviti ako cijena nije bitna). Onda te dvije polovice ugradiš na remenicu, stegneš ih zajedno, uloviš radapcigerom i upreš u vratilo i skinut ćeš to bez problema. Ne kaže se slučajno da bez alata nema zanata...
24.07.2022 | 08:59
Mi, kad na Turbinama ili pumpama mijenjamo ležajeve stavim sve u štednjak na 100 °C to bi trebalo biti dovoljno da sama sklizne.
Samo, ako nije zaljepljena nečim (loctite ili slično).

Nisam nikad probao Lidlov alat, ali siguran sam da je bolji od Bosch-ovog, jer Bosch je obična bižuterija.
24.07.2022 | 20:32
Djuro genijalac kaže:

Ovo je remenica od zupčastog remena ili ventilator za hlađenje?
Od kojeg je to materijala? Remenica bi trebala biti od metala, iako me nebi začudilo da je i plastična.
Ako je metalna, onda imamo neki prelazni/stezni dosjed na vratilo EM. Izvlakač (aka radapciger) bi to riješio da možeš dohvatiti remenicu od iza. Alternativni pokušaj je da probaš cijelo vratilo EM izbiti na ovu stranu prema van s tom remenicom gore, samo je pitanje kako je uležištenje izvedeno u ovom kućištu (stezni dosjed u plastici - sumnjam, ali kakvih smeća sam se nagleda, ne bi me čudilo, pa pretpostavljam da je tamo neki seger u pitanju, a to je loša vijest, jer ti do njega blokira pristup oa remenica/ventilator).
U svakom slučaju, svaka stvar koja je sastavljena se da rastaviti, pitanje je samo jel se poslije može opet sastaviti ili ne
Ajd, daj još malo slika i dodatne informacije koje sam tražio pa idemo onda dalje. SVE SE MOŽE popraviti, samo je pitanje koliko to košta. Na žalost, ove moderne naprave se rade programirano tako da se popravak onemogući koliko je to moguće.

PS. Nastavno na temu kvalitete ručnog električnog alata: odgovorno tvrdim da je električni alat iz Lidla (zeleni, a imaju sad i tzv. profi sivu liniju) kvalitetniji od zelenog Boscha. Ovo iz Lidla je VRLO SOLIDAN alat.

EDIT: sad kad je objavljen post s citatom i tvojom fotkom, vidim u čemo je problem. Ova metalna remenica (za kanalni remen) je nabijena na vratilo EM. To je stezni dosjed. Remenica mi se čini aluminijska (loša vijest do određene mjere). Naime, aluminij se NE SMIJE grijati otvorenim plamenom, jer će početi pucati i raspasti se. Idealno bi bilo da ga probaš zagrijati nekom induktivnom metodom uz ISTOVREMENO hlađenje vratila EM s druge strane. Toplinska dilatacija aluminija bi trebala biti dovoljna da on samo sklizne dolje. Čisto da znaš o kojem temperaturnom rasponu je riječ: ako mijenjaš ležaj na alternatoru, njegovo kućište metno u pećnicu na 80-90 stupnjeva na 20-ak min, a ležaj u duboko smrzavanje na pola sata i ležaj onda rukom možeš gurnuti u kućište. Dakle, treba ti temperaturna razlika od 100-njak stupnjeva da bi funkcioniralo.
Opcija B. Radapciger. Tu je problem što je remenica nabijena do ventilatora za hlađenje koji je plastični. Treba ti neki solidan radapciger, ali s tankim prihvatom od iza ILI, ako ti netko može nadrejati (istokariti) negativ ovih kanala (tj. reproducirati profil remena) u dva dijela s dodatnim izbočinama da ga klasični radpaciger može uhvatiti (to je sad onaj dio da se sve može popraviti ako cijena nije bitna). Onda te dvije polovice ugradiš na remenicu, stegneš ih zajedno, uloviš radapcigerom i upreš u vratilo i skinut ćeš to bez problema. Ne kaže se slučajno da bez alata nema zanata...

Hvala na odgovoru.

Onda ću probati opciju pod B pa javim šta sam napravio.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 dana, 20 sati
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?