Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


13.01.2023 | 08:45
Čini da se je sad službeno gotova bitka za Soledar u kojoj su ruske snage osvojile cijeli grad. Ovo je još uvijek nepotvrđena vijest, ali sve upućuje na to. Budući da to Rusi slave kao veliku pobjedu već danima, pogledajmo što se tamo točno dogodilo i što to znači. Ovo je nesumnjivo taktička pobjeda za rusku stranu, ali i to treba promatrati u ispravnom kontekstu. U Soledaru su rudnici soli na koje je oko bacio šef Wagnera. I ovo što se tamo dogodilo je 'zasluga' Wagnera, a ne redovnih vojnih postrojbi ruske federacije. Prigozin je odlučio za sebe uzeti rudnike soli i profit koji oni stvaraju i to je cijela istina i motivacija oko ovih napada koji su trajali više od šest mjeseci.

FmMhgVyXgAEB2zK.jpg


To je bitno zbog Starcraft scenarija o kojem Davor govori. Ovo je privatna vojska mafijaša koja je bitno bolje opremljena od postrojbi ruske vojske (da ne spominjem postrojbe tzv. DNPR i LNPR). Drugo, ovo je doista to što sam napisao, taktički uspjeh lokalnog karaktera koji u sumi stvari malo zagorčava život AFU, jer su se morale povući unatrag 7-10 km na tom mjestu. To sad otvara malo veću mogućnost da se Bahmut obuhvati sa sjevera.
No, sad pogledajmo dva koraka unaprijed i zapitajmo se što da ruska strana osvoji i Bahmut? I sad dolazimo do cijelog besmisla ovih napada, tj. cijene koja je za to plaćena na ruskoj strani (tj. protraćen cijeli mobilizacijski val ljudstva do razine nepostojanja/neupotrebljivosti).

FmMiDpdWQAExRLT.jpg

AFU uspostavljaju, tj. već imaju uspostavljenu liniju obrane na ovoj crti kako prikazuje slika. Konačni cilj bilo kakve ruske operaciej zauzimanja Donjecka i Luganska mora biti osvajanje Slovjanska i Kramatorska. No, da bi se do njih došlo, treba proći preko ovih uzvisina koje su između Bahmuta i Slovjanska. Na tim brežuljcima je smješteno topništvo AFU koje ima prednost u visini, a to je, kako smo vidjeli i u Osveti Sitha nenadoknadiva prednost koju nije ni Anakin Skywalker mogao nadvladati. Dakle, prodor oklopom zbog terena u tom smjeru ne dolazi u obzir, a pješaštvo do tamo ne može stići, sve da i probiju sve linije obrane AFU prije nego krene brežuljkasti teren.

FmMra6KX0AQ6cw1.jpg


Ovo je najviši teren o kojem govorim i koji je prirodna prepreka napredovanju u smjeru zapada za ruske snage.

FmMiwVSXoAExaM9.jpg


Ne mogu se oteti dojmu da je ovaj gubitak Soledara posljedica podcjenjivanja ovog bojišta od strane AFU koje je tek sad poslalo tamo svoje zračno desantne postrojbe (dakle pješaštvo) da stabilizira situaciju. S druge strane, u ovoj situaciji ima jako puno elemenata koji podsjećaju na Verdun u I. svjetskom ratu. I tamo su njemačke snage osvojile teren i pritom platile strahovitu cijenu u ljudstvu (i druga strana također, to je valjda najveća pojedinačna klaonica na svijetu skupa s Bitkom kod Somme).

FmCzLs8XEAETBpU.jpg


Njemačka je tu osvojila 400-njak kvadratnih km, čak i proglasila pobjedu, ali na kraju, nakon 300 dana klanja je Francuska odnijela definitivnu pobjedu. Pouka ove priče: osvajanje teritorija samo da se osvoji teritorij bez nekog strateškog učinka ne donosi ništa, osim gubitaka za napadače, a tome svjedočimo već mjesecima.

Za kraj, da ovo sve stavimo u ispravni kontekst cijelog bojišta, evo i karte koja pokazuje gdje je to i koliko je to bitno za cijeli rat u ovom trenutku. Krim time nije niti malo sigurniji, niti je meki trbuh ruskih osvajanja sigurniji.

FmMscWHXEAIX0Ad.jpg


Da budem posve jasan u svojim promišljanjima: nije sporno da je ovo uspjeh za rusku stranu, prvi od samog početka invazije i da će njihova propaganda sad musti ovu priču de besvijesti. No, da nije zatišje na ostalim dijelovima bojišta, o ovome se vjerojatno ne bi uopće pričalo. Vidjet ćemo kako će se ovo dalje odvijati. O zadovoljstvu VVP-a dosadašnjim tijekom rata za rusku stranu vjerojatno najbolje govori nova smjena na čelu ruske vojske i sad je zadužen za rat u Ukrajini general Gerasimov koji je bio vrhovni zapovjednik ruskih snaga proteklih 10 godina. Je li to povratak na čelo da Prigozin na valu ovog uspjeha ne ojača preko svake mjere?

FmM8B3wXgAImtyg.jpg


Ono što je meni nevjerojatno u ovoj cijeloj priči i o čemu Starcraft ne vodi računa je borba za prevlast na ruskoj strani, ega, taštine i sve ostalo što to prati koja izravno podriva mogućnost bilo kakvog uspjeha na bojištu jer se krade vojna oprema, jer se zapovjednici skrivaju u pozadini, jer se laže svojim snagama itd... Ne znam ima li u Starcraftu neki element stupnja sabotaže vlastitih snaga ili sve bezpogovorno krenu na zadano bojište i uvijek daju sve od sebe u savršenoj koordinaciji, bez djelovanja po vlastitom RZ koje im treba pružiti podršku, ili čak i pucaju jedni po drugima, jer nemaju pojma gdje je tko i što je čiji zadatak?
Ukratko, sama činjenica da nakon početka agresije govorimo o padu jednog gradića u ruske ruke koji je prije rata imao 10500 stanovnika (usporedbe radi, Samobor ima cca 37 tisuća stanovnika) i to se predstavlja kao dokaz da rat ide u ruskom smjeru je po meni dokaz toga što govori doktor Lovrić i svi ostali koji tvrde da Rusija gubi ovaj rat.
13.01.2023 | 09:16
Jesi li siguran da je Soledar pao?

The night was hot: the Ministry of Defense spoke about the situation in Soledar
13.01.2023 | 09:17
dpasaric kaže:
tino1 kaže:
Mislim da nema teoretski šanse da zapad popusti u obrani i pomaganju Ukrajine, jer ako onda bi bila velika opasnost da se otvori Pandorina kutija i duh izleti u nepovrat.
To znači ako je fakt da, sve jedno dali davali Ukrajini naoružanje ili ne uvlačenje u Rat je već bila stvar. Jer ako on posegne s taktičkim nuklearnim glavama ili samo prijetnjom, postigo cilj osvajanja susjeda. Postigao je cilj i primjer je svakojakim maloumnicima.
Zato je samo logično da se Ukrajincima da sve i pomogne im se da se riješe najezde. To što prije.


Mislim da si počeo od krive premise, a to je da Amerika želi zaustaviti taj rat. Oni su ga i zapalili i zna se zašto, a sada im je cilj samo pomusti što više poreznog novca američkih (i sada naših europskih) poreznih obveznika i da to traje što dulje kako bi njihov lobi zaradio što više.

Nema tu nikakvog morala, slobodarskih ideala, maštanja o demokraciji, "davanja primjera" i postavljanja ikakvih moralnih kriterija, sve se svodi samo na tijek novca, a sada je tijek novca idealan za američke korporacije.

Ukrajina je žrtvovana za profit, a kome nešto još uvijek nije jasno, neka opet pogleda video s početka threada u kojem je američki prof. Mearsheimer sve to lijepo objasnio prije mnogo godina. I kada su neki komentirali njegovo predavanje na početku rata u stilu "stari priča gluposti", "nema šanse" ili "to je glasnogovornik Kremlja", sada vidimo da je njegovo predviđanje bilo zapanjujuće točno.


Sad bi ja mogao u tvom stilu, na ono prvo boldano, koliko ti imaš godina, pa da nam otkrivaš toplu vodu ? Politika je od uvjek bila samo projekcija sile, bilo kroz ratove ili ekonomiju. Ta projekcija sile po svim parametrima nije dobra po Rusiju,točka.

Tvoj Starcraft je možda i na pravom tragu, ali što ti vrijedi to kad ćeš ostati bez Interneta i nećeš moći završiti igru

Drugo boldano, Ukrajina možda i je žrtvovana, ali je između ostalog žrtvovana za principe, jer su oni puno važniji od novca, koji nekome posljednički dolazi.
13.01.2023 | 10:04
IgorD kaže:


Nisam. Zato sam i napisao da se čini. Ali, napisao sam što se događa. Znam da je AFU poslala zračno-desantne specijalce da zaustavi gdje curi. Hoće li oni to sve zaustaviti ili jesu li, ne znam. Činjenice stoje da je Wagner tu probio liniju. No, to su činili i u Bahmutu, pa bi ih AFU opet vratile za nekoliko dana na početne položaje. Moguće se to i tu dogodi. No, sve ostalo je analiza situacije što to znači ili što bi to značilo čak i ako se dogodi(lo) da su ruske snage zauzele Soledar. A cijena koju su dosad platili u ljudstvu je strahovita. Zato sam i povukao usporedbu s Verdunom koji se pokazao kao Pirova pobjeda za njemačke snage.
13.01.2023 | 10:30
Čini se da američka opozicija bitno drugačije gleda na ovaj rat, a vrijeme ide, kada se dogode izbori sigurno će se promijeniti i odnos prema tom ratu.

www.theamericanconservative.com/ukrainian-disinformation/
13.01.2023 | 10:42
cariblanco kaže:
Politika je od uvjek bila samo projekcija sile, bilo kroz ratove ili ekonomiju. Ta projekcija sile po svim parametrima nije dobra po Rusiju,točka.

Tvoj Starcraft je možda i na pravom tragu, ali što ti vrijedi to kad ćeš ostati bez Interneta i nećeš moći završiti igru

Drugo boldano, Ukrajina možda i je žrtvovana, ali je između ostalog žrtvovana za principe, jer su oni puno važniji od novca, koji nekome posljednički dolazi.


Aha, znači nakon godinu dana dolazimo na "možda si ipak bio u pravu"?

Nije Ukrajina žrtvovana za nikakve principe, nego samo za profit. Američka vanjska politika oduvijek funkcionira samo tako, bez greške, imali smo ovdje video gdje Bashar al-Assad objašnjava kako funkcioniraju iz bliskoistočne perspektive, kada sam prvi put to poslušao činilo mi se malo pretjerano, grubo i vrlo crno opisano, ali na kraju ispada da je čovjek rekao istinu.

Ameri će ovo odugovlačiti dok imaju mogućnost zarade, a onda će vrući kesten prepustiti razjedinjenoj EU da to hendla kako znamo i umijemo.
13.01.2023 | 13:00
> Ameri će ovo odugovlačiti dok imaju mogućnost zarade, a onda će vrući kesten prepustiti razjedinjenoj EU da to hendla kako znamo i umijemo.

Često se ponavljaš da si od početka bio u pravu pa sam malo bacio pogled na stare poruke. Tvoj prvi komentar u ovoj temi je da će ovo biti borba medvjeda i vjeverice? Što to uopće znači? Možda misliš na to da vjeverice prenose kugu i kad ugrizu medvjeda, jao si ga njemu? A vjeverice su brze ko vragovi i nema šanse da ih trapavi medo uhvati?

A sad malo detaljnije. Koje to američke korporacije profitiraju? Apple i Google? Facebook? Amazon? Hoće li Tesla nagovoriti Srbiju da napadne Kosovo? Što dalje? Ko će Kinu ni krivu ni dužnu navući da napadne Tajvan? Samsung? Oni vole plagirati pa bi ih mogli natjerati da napadnu Tajvan zato što kopiraju Apple koji je natjerao Rusiju da napadne Ukrajinu?

Zaintrigiran sam. Volim i ja teorije zavjera. Meni je recimo dobra ona koja veli da su se Trump i Putin kladili tko će prvi razvaliti vlastitu državu. Najprije je izgledalo da će pobijediti Trump ali se on vrlo brzo ispuhao. Putin je trkač na dulje staze. Izgleda da će on pobijediti.
13.01.2023 | 13:40
dpasaric kaže:
cariblanco kaže:
Politika je od uvjek bila samo projekcija sile, bilo kroz ratove ili ekonomiju. Ta projekcija sile po svim parametrima nije dobra po Rusiju,točka.


Aha, znači nakon godinu dana dolazimo na "možda si ipak bio u pravu"?


Sad si počeo i zaključivati umjesto mene...možda ti ja i ne trebam lol.

Znači ako znamo što je politika i što je njena moć, ( znači nas dva znamo ) kako to da se je mali miđet ulovio na tu foru. Znaš kako se je ulovio, pa tako da oko sebe ima klimavce koji ga lažno izvještavaju i na temelju toga donosi krive odluke. Sad kad je u banani, trebali bi svi plaćati njegove krive odluke, pa neće to baš tako ići.

off-topic. Što misliš kako bi prošao slučaj u Zambiji, da su tamo Američki državljani, a ne naši ?

Velika je sramota to što Rusija kao najveća zemlja na planeti i najbogatija po svim prirodnim resursima, ima takav životni standard. Po svim pokazateljima ona bi trebala biti najrazvijenija zemlja na svijetu ?Tko je tome kriv ameri i zapad, oni mi prvi padaju na pamet, pošto svoje pameti nemam...rekli bi Rusi. One koje imalo promišljaju svojom glavom, zatvaraju, ubijaju ili šikaniraju ! Možda je zapad i za to kriv.

Da je miđet slušao svog naj-odlikovanijeg generala, kojeg se je brzo riješio, dolaskom na vlast, možda do svega ovog ne bi došlo.
.

www.danas.rs/svet/putin-da-odustane-od-z...e-i-podnese-ostavku/
13.01.2023 | 17:47
dpasaric kaže:
Nije Ukrajina žrtvovana za nikakve principe, nego samo za profit.


Ovo sam procitao jedno 3 puta, nadjuci se da se zezas ili trolas. Tuzno je ako tako razmisljas. Znaci da Americki vojni kompleks ne bi zaradio, trebalo je pustiti Ruse da osvoje i aneksiraju neovisnu drzavu?

Amerika u ovom slucaju nije nikoga ostavila na cjedilu. Cak naprotiv. Prvi su poceli slati vojnu pomoc, unatoc nuklearnim prijetnjama, te dali primjer koji su slijedili i ostali.

Prijatelju moj ne znas ti ocigledno sta znaci ostaviti nekoga na cjedilu. I prodati nekoga.

Savjetujem ti da posjetis nekada u zivotu Srebrenicu. Mali pitomi gradic, zasticena zona UN. Tri desetljeca su prosla od rata, jos uvijek kopaju i traze leseve tijela pogubljenih ljudi. Masovne grobnice 2-3 prekopane da bi se sakrili tragovi genocida. Jednu kost nadjes u sumi, drugu na livadi, trecu na farmi 10km dalje, da skuckas nekakav skelet koji obitelj moze sahraniti. Da barem eto grob imaju. Oko 8500 ljudi su identificirali i pokopali do sada. Kazu da to nije ni pola od ukupnog broja nestalih ljudi.

Zlocine je gledao cijeli svijet (po satelitskim snimcima svjeze prekopane zemlje su i identificirane lokacije) i nisu uradili nista da zastite narod kojem su uveli EMBARGO NA KUPOVINU ORUZJA. Ne dam ti da kupis oruzje, ja cu te braniti pa te predam krvniku na pladnju. To znaci bit prodan i izdan!

Kada su Amerikanci skontali da identicna stvar se sprema u Bihackom regionu (koji je na identican nacin bio okruzen kao i Srebrenica) Amerika je na svoj nacin zavrsila rat u Bosni. Tri godine su pustili Europi i UN da rijese problem, a oni nisu mogli uraditi nista.

Ukrajina ima srece sto ih pomaze i brani USA direktno, a ne EU i UN birokrati. U tom slucaju bi prosli isto kao i Bosna, jer Rusija je identican zlocinacki rezim sa istim namjerama i svjetonazorima.
13.01.2023 | 18:27
Ako nas može Davor bombardirati s čupavcem, onda mogu i ja sa stanjem u Srbiji. Ovo je samo prikaz u kakvom je stanju svijest naroda, a ista je stvar i u Rusiji. Vido je dosta dugačak, pa sam ispod njega odvojio bitne minute rasprave.



Minute su 33-42 i 1.13-1.17
13.01.2023 | 18:36
Istina je nikoga USA ne ostavlja nacjedilu. Oni iscjede i ono što bi možda i ostalo.
Koji rat je USA vodila iz domoljubnih pobuda?
Rat za neovisnost - kraj 18st
Građanski rat - kraj 19st
Sredinom 19st su s malo Meksiko prisvojili

Svi ostali su bili radi profita.
13.01.2023 | 19:13
jura22 kaže:
Istina je nikoga USA ne ostavlja nacjedilu. Oni iscjede i ono što bi možda i ostalo.
Koji rat je USA vodila iz domoljubnih pobuda?
Rat za neovisnost - kraj 18st
Građanski rat - kraj 19st
Sredinom 19st su s malo Meksiko prisvojili

Svi ostali su bili radi profita.


Kako dobro spinaš mogao bi biti gost na happy-tv. Očekujem da nas uvjeriš kako je Ukrajina napala Rusiju i da Rusija vodi obrambeni rat protiv cijelog nato saveza.

Inače vaš medvjed, nije mogao oteti orah( Soledar ) vjeverici, pa je pozvao u pomoć čopor hijena. Samo me je strah, da se nakon oraha ne osladi pa krene po med...jadna mu majka.

Ratovi se danas vode ekonomijom, a ne golom silom. Vode se na način da su sve zemlje Varšavskog pakta, ušle u EU i NATO, na svoju i našu dobrobit, tako to rade civilizirani ljudi, ne vode politiku preko robijaša.

Kad si se već dotaknuo povjesti, evo par činjenica vezano uz Ruske ratove kroz povjest.

- Rusija nije nikad pobjedila u nekom osvajačkom ratu, sama bez saveznika.

-Rusija je sve obrambene ratove dobila uz saveznike ili sama.

-Rusija još uvjek nije dobila niti jedan rat bilo koje vrste kada je bila sama.
13.01.2023 | 20:40
drlovric kaže:
dpasaric kaže:
Nije Ukrajina žrtvovana za nikakve principe, nego samo za profit.


Ovo sam procitao jedno 3 puta, nadjuci se da se zezas ili trolas. Tuzno je ako tako razmisljas. Znaci da Americki vojni kompleks ne bi zaradio, trebalo je pustiti Ruse da osvoje i aneksiraju neovisnu drzavu?


Ne osporavam ništa što si napisao. Za Srebrenicu i Bihać osobito. Ali ne treba zaboraviti da je sukob koji je doveo do današnjeg rata u Ukrajini zakuhala Amerika. Kao i onaj u našim krajevima, u krajnjoj liniji... U tom smislu - slažem se da Ukrajina nije žrtvovana za principe, nego za profit, odnosno globalne financijske interese korporativnih struktura koje vuku konce američkih političara.
13.01.2023 | 21:15
Malo vijesti s Ruske strane, s telegram kanala Strelkova. Prvo zadnja vijest oko fronte Soledara i Bahmuta.

Strelkov Igor Ivanovič

"Zauzimanje središta i većeg dijela Soledara od strane Wagnerovih postrojbi je nesumnjiv taktički uspjeh. Međutim, neprijateljska fronta NIJE probijena, nije bilo moguće opkoliti postrojbe i postrojbe koje su branile grad. Neprijatelj stvara novu crtu obrane na zapadnoj periferiji, oslanjajući se na rudnike soli. Bitke za grad još nisu završene - zapadna periferija i predgrađa morat će se jurišati. Neprijateljsko zapovjedništvo definitivno kontrolira situaciju, i iako je povlačenje popraćeno neizbježnim gubicima (uključujući, vjerojatno, stotine vojnika garnizona “zaboravljenih” u zgradi), kontrola je održana i nema govora o neprijateljskom bijegu.
Što se tiče Bakhmuta, do sada se tamo situacija nije bitno promijenila, iako će pokrivanje grada sa sjevera značajno pogoršati izglede za daljnju obranu.
Problematičan postaje i položaj Oružanih snaga Ukrajine na području Severska. Ali upravo ta točka nema neku posebnu vrijednost s bilo koje točke gledišta i nezgodna je za dugu obranu. U slučaju daljnjeg napredovanja naših snaga sjeverno i sjeverozapadno od Soledara, on će gotovo sigurno ostati od strane neprijatelja bez tvrdokorne obrane. Međutim, za to je još uvijek potrebno zauzeti visine koje okružuju grad.
Kao što sam više puta napisao i rekao, čak ni pad cijele utvrđene linije Bakhmut-Soledar-Seversk neće dovesti do sloma fronta Oružanih snaga Ukrajine - u pozadini imaju glavno utvrđeno područje u Donbas - Slavyansko-Kramatorsk. A do njega još treba doći.
Hoće li se naše zapovjedništvo ograničiti na postupno istiskivanje neprijatelja s položaja na položaj u Donbasu ili se negdje sprema novi glavni napad - ne znam. Zasad se borbe odvijaju prema scenariju koji je strateški koristan za Sjedinjene Države - za koje što duže Rusija iscrpljuje svoje snage u taktičkim i nimalo odlučujućim bitkama u Donbasu - to bolje. Oružane snage Ukrajine imaju rezerve, štoviše, aktivno se stvaraju nove. Isporuke značajne količine suvremene vojne opreme od strane zemalja NATO-a već su najavljene i bit će dovršene prije proljeća. Neće biti nikakvog “zamrzavanja sukoba” (strastveno priželjkivanog u Kremlju) – dragi američki partneri sasvim su zadovoljni da Rusi ubijaju Ruse što duže. Mišljenje Rusa (kao i onih koji njima upravljaju) partnere ne zanima."

Druga vjest je oko privrede. Dobro ovo pročitajte i što su pametnjakovići skužili, za ne povjerovat.


"U odlazećoj godini Rusija se suočila s brojnim izazovima, kako vanjskim tako i unutarnjim. Ali postoji određeni plus u tome - vlasti su konačno ozbiljno razmislile o transformaciji našeg gospodarstva. Cilj je razvijati se brže nego sada. Konstantin Babkin, čelnik STRANKE DELA, predsjednik udruge Rosspetsmash i predsjednik Upravnog odbora Rostselmasha, govorio je o tome kako to učiniti i koje odluke prije svega treba donijeti u intervjuu za KP."

@smayoo nisi u pravu oko našeg rata. Njega su skuhali Rusi, a ameri su na kraju samo išli gasiti požar, a za današnji rat optužuješ malu u kratkoj suknji, a istovremeno ideš na paradu ponosa ?
13.01.2023 | 21:29
Kad se sjetim samo neutemeljenih i navijackih poruka na pocetku rata u Ukrajini. Eto mocnih Rusa sa Armatama, cak i da se NATO ukljuci, gaze sve pred sobom, jer su kao najjaca KOPNENA super sila na planetu. Imaju navodno 12000 tenkova na raspolaganju.

U nekim globalnim "ciji je veci" prepucavanjima, Rusi su Americi prepustili nebo i more, jer tu nemaju sanse parirati. Sada kad su se izblamirali i na kopnu, mozda se okrenu kosmosu

Amerika je sposobna ratovati na bilo kojoj lokaciji na planetu, a Rusija logisticki ne moze ispratiti rat u komsiluku koji su sami zapoceli.

Globalna projekcija sile izgleda ovako i to nema niko drugih osim USA. O borbenim grupama okupljenim oko nosaca aviona nije potrebno ni trositi rijeci.

Mozda cu izvaliti glupost, nisam proucavao, ali usudio bih se reci da sama USA ima veci godisnji vojni budzet od Rusije + sve NATO clanice ukupno.

IMG_1678.JPG
13.01.2023 | 21:37
@Cariblanco:

Zamisli da toliko mjesece napadaju uz neogranicenu aertiljerijsku podrsku. Izgubili tko zna koliko zatvorskih vojnika i nisu u stanju zauzeti cijeli grad velicine Imotskog ili Sinja

Slicno kao sto je JNA napadala Vukovar kojeg nisu mogli zauzeti 3 mjeseca. Ista je to vojna doktrina i blamaza modernog ratovanja.
13.01.2023 | 21:56
IgorD kaže:
A sad malo detaljnije. Koje to američke korporacije profitiraju? Apple i Google? Facebook? Amazon? Hoće li Tesla nagovoriti Srbiju da napadne Kosovo? Što dalje? Ko će Kinu ni krivu ni dužnu navući da napadne Tajvan? Samsung? Oni vole plagirati pa bi ih mogli natjerati da napadnu Tajvan zato što kopiraju Apple koji je natjerao Rusiju da napadne Ukrajinu?


Pametan si čovjek, zato me zbunjuje ovo što pišeš, kao da imaš neki veo pred očima i ne vidiš potpuno očigledne stvari.

Profitiraju Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, General Dynamics, Northrop Grumman, Huntington, itd, itd, sve korporacije u kojima lobi koji je i zakuhao ovaj rat ima dionice i direktan financijski interes. Ugasilo im se trajno žarište u Afganistanu i morali preći na novo, a ovo su zaista dugo pripremali. Prati tijek novca i sve je jasno, a krema na kraju je Bidenov sin i sve oko njega i Ukrajine.
13.01.2023 | 22:36
drlovric kaže:
dpasaric kaže:
Nije Ukrajina žrtvovana za nikakve principe, nego samo za profit.


Ovo sam procitao jedno 3 puta, nadjuci se da se zezas ili trolas. Tuzno je ako tako razmisljas. Znaci da Americki vojni kompleks ne bi zaradio, trebalo je pustiti Ruse da osvoje i aneksiraju neovisnu drzavu?


Na sociologiji smo učili da se ovo zove "zamjena teza". Nisu Rusi "odjednom, nenadano, u napadu ludila" napali drugu suverenu zemlju koju su sami priznali. Sve se jako dobro znalo godinama, mnogi političari su javno upozoravali na situaciju u Ukrajini i na to da će doći do rata ako se ne pregovara. Umjesto pregovora, zapad je ponudio izigravanje ugovora, američka vlast je isprovocirala ovaj rat što znači da uopće ne bismo bili u situaciji da imamo rat u Europi da se dobronamjerno i razumno postupalo i pregovaralo. A ako su čak išli toliko daleko da guraju ideju "da vidimo dokle ide i kada će Rusima puknuti film", pa čak i tada, kada su saznali gdje je Rusima granica, moglo se tome stati na kraj trenutnim ulaskom u pregovore. Naravno, da to nisu željeli, da iskreno jesu, drugi dan, kada su tenkovi prešli granicu, imali bismo američkog predsjednika tamo na pregovorima. To im nije bio plan, plan je bio točno ovo što sada imamo - kao što je prof. Mearsheimer lucidnom analizom točno predvidio.

A sjetimo se i onog trena kada je Zelenski želio pregovore, ali je Boris Johnson hitno doletio u Kijev da mu kaže da ne smije "ni pod razno". Ali zato smije žrtvovati cijelu svoju zemlju i ljude za interes iskvarenih i amoralnih elita...
13.01.2023 | 22:44
dpasaric kaže:
IgorD kaže:
A sad malo detaljnije. Koje to američke korporacije profitiraju? Apple i Google? Facebook? Amazon? Hoće li Tesla nagovoriti Srbiju da napadne Kosovo? Što dalje? Ko će Kinu ni krivu ni dužnu navući da napadne Tajvan? Samsung? Oni vole plagirati pa bi ih mogli natjerati da napadnu Tajvan zato što kopiraju Apple koji je natjerao Rusiju da napadne Ukrajinu?


Pametan si čovjek, zato me zbunjuje ovo što pišeš, kao da ima neki veo pred očima i ne vidiš potpuno očigledne stvari.

Profitiraju Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, General Dynamics, Northrop Grumman, Huntington, itd, itd, sve korporacije u kojima lobi koji je i zakuhao ovaj rat ima dionice i direktan financijski interes. Ugasilo im se trajno žarište u Afganistanu i morali preći na novo, a ovo su zaista dugo pripremali. Prati tijek novca i sve je jasno, a krema na kraju je Bidenov sin i sve oko njega i Ukrajine.


Nabrojiš par kompanija koje kontinuirano rade masu proizvoda za civilno i vojno tržište i od toga stvaraš teoriju zavjere koja zaobilazi puno važnije sektore. Ovi su patuljci prema tehnološkim kompanijama a zato sam i naveo Apple i ostale, a kad dodaš financijski sektor - banke i osiguranje i zatim ebergetiku, naftu i vezane stvari ovi koje si naveo su bezveznjaci.

Ideja da ove kompanije mogu natjerati Ameriku da im CIA/FBI/NSA i vojska organiziraju nešto što će stvoriti velike gubitke ovim jačim igračima je u najmanju ruku blesava.

A Bidenov sin i njegovog laptop su priča za malu djecu. Biden je pomagao Ukrajini maknuti korumpirane Ruske agente iz energetskog sektora. Godinama je Putin upravljao Ukrajinskim energetskim kompanijama preko svojih ljudi. Kad je Ukrajina htjela riješiti se ove bagre pomogao im je Bidenov sin. Za osvetu su mu namjestili masu izmišljenih afera i ono Trumpovo odbijanje da pomogne Ukrajini dok im ovi za uzvrat nešto ne iskopaju o Bidenu.

Putin truje, zatvara opoziciju, financira svašta po cijelom svijetu, organizira privatne vojske koje izazivaju pobune, državne udare i sve što ti padne na pamet a mi tu raspravljamo o nekom laptopu.

> Pametan si čovjek...
13.01.2023 | 22:57
Jesi li poslušao jednosatni razgovor sa serviserom tog notornog laptopa, kojem je otac, američki patriot i visokopozicionirano vojno lice, odmah zvao CIA-u radi moguće veleizdaje, korupcije i štete za Ameriku?

I onda je CIA radila sve što može da zataška istinu, sve do one druge teme ovdje na forumu o Elonu Musku gdje se pokazalo da su tražili da se s Twittera ukloni sve o tome. Plasiralo se da je laptop "ruska podvala", a na kraju je ispalo da je sve to laž, milijuni su nestajali u Ukrajini, koja je upravo, gle "teorije zavjere", najkorumpiranija država u Europi, ah kako čudno...

Moraš biti vrlo naivan misliti da je ovo rat koji su Rusi željeli. Njima je bilo super, mirno su prodavali plin i naftu, a njihova elita se šetala po Europi i svijetu, uživali su, njima je zadnja stvar bila da započinju rat. I Putin je godinama javno govorio što će se dogoditi ako budu dalje to gurali, pogledaj snimku godinu dana prije invazije sa Sky Newsa, sve im je rekao, jednostavno, jasno i razumljivo. Korporativni lobi je želio ovaj rat i jedva su ga dočekali.

Koliko si puta bio u Kijevu? Moj prijatelj je bio sedam puta u zadnjih par godina i to kao novinar. Bolje da ti ne pričam što je sve doživio i kako je on vidio situaciju tamo. I od tuda dobar dio mog "biasa" od samog početka jer sam u startu znao da je sve to tamo trulo, gore od našeg HDZ-a.
13.01.2023 | 23:16
cariblanco kaže:
@smayoo nisi u pravu oko našeg rata. Njega su skuhali Rusi, a ameri su na kraju samo išli gasiti požar, a za današnji rat optužuješ malu u kratkoj suknji, a istovremeno ideš na paradu ponosa ?


Tenžera moj, memam pojma što (tko) je "mala u kratkoj suknji" i kakve veze ima neka parada ponosa (na koju sam navodno išao). Ako želiš komunicirati, piši hrvatski, taj tvoj zmišljenski jezik ja ne govorim.

Što se tiče toga tko je skuhao naš rat, princip "follow the money" uvijek vrijedi. Što su Rusi dobili od raspada i rata u ex Jugoslaviji? A što su dobili Amerikanci i Zapadna Europa?
14.01.2023 | 00:13
dpasaric kaže:
Jesi li poslušao jednosatni razgovor sa serviserom tog notornog laptopa, kojem je otac, američki patriot i visokopozicionirano vojno lice, odmah zvao CIA-u radi moguće veleizdaje, korupcije i štete za Ameriku?

I onda je CIA radila sve što može da zataška istinu, sve do one druge teme ovdje na forumu o Elonu Musku gdje se pokazalo da su tražili da se s Twittera ukloni sve o tome. Plasiralo se da je laptop "ruska podvala", a na kraju je ispalo da je sve to laž, milijuni su nestajali u Ukrajini, koja je upravo, gle "teorije zavjere", najkorumpiranija država u Europi, ah kako čudno...

Moraš biti vrlo naivan misliti da je ovo rat koji su Rusi željeli. Njima je bilo super, mirno su prodavali plin i naftu, a njihova elita se šetala po Europi i svijetu, uživali su, njima je zadnja stvar bila da započinju rat. I Putin je godinama javno govorio što će se dogoditi ako budu dalje to gurali, pogledaj snimku godinu dana prije invazije sa Sky Newsa, sve im je rekao, jednostavno, jasno i razumljivo. Korporativni lobi je želio ovaj rat i jedva su ga dočekali.

Koliko si puta bio u Kijevu? Moj prijatelj je bio sedam puta u zadnjih par godina i to kao novinar. Bolje da ti ne pričam što je sve doživio i kako je on vidio situaciju tamo. I od tuda dobar dio mog "biasa" od samog početka jer sam u startu znao da je sve to tamo trulo, gore od našeg HDZ-a.


OK, potpuno si u pravu. Tih par američkih kompanija je osmislilo cijelu urotu još u doba Billa Clintona da bi zaradili na prodaji 20 himarsa i 50 rashodovanih Bradleya. Sa cijelom ostalom opremom to je preko nekoliko milijardi dolara.

Za te pare dobili su kao bakšiš i uništenje Putinovog režima koji je dnevno vukao milijardu dolara od prodaje nafte i plina EU i valjda još toliko ostatku svijeta. Te novce su Rusi investirali u jahte i vile, izbore u Americi, Engleskoj, Francuskoj, Italiji, puč u Crnoj Gori, Brexit, polonij, financiraju Vučića i Orbana i što sve ne i sad je s tim gotovo.

Nešto kao onaj film Payback u kojem Mel Gibson razbije mafiju i njihove miljunske poslove, pobije sve šefove zato što Gibson misli da mu je organizacija dužna 50 tisuća dolara. Mogu samo skinut kapu i Bidenu i njegovom laptopu.
14.01.2023 | 00:54
Malo je kompleksnije: uz vojno-strateške interese, generalnu želju slabljenja Rusije, uz sve ovo s korporacijama, u pozadini je i najveći razlog - "zavist", tj. gubitak profita što Europa kupuje jeftin plin i naftu od Rusa. Što misliš zašto je počinjen čin međunarodnog terorizma kada je sjeverni tok dignut u zrak? Već samo to govori dovoljno o ovom ratu.
14.01.2023 | 06:30
smayoo kaže:


Što se tiče toga tko je skuhao naš rat, princip "follow the money" uvijek vrijedi. Što su Rusi dobili od raspada i rata u ex Jugoslaviji? A što su dobili Amerikanci i Zapadna Europa?


Dobro, a što su to Ameri i zapadana Europa dobili od raspada u EX YU?
14.01.2023 | 08:37
Pristup tržištu do kojeg nisu mogli doprijeti. Jedan primjer, koji mi prvi pada na pamet - današnja firma "Ericsson Nikola Tesla" (ETK, u Ericssonovoj nomenklaturi) je nekad bila "Nikola Tesla", zagrebačka firma koja je proizvodila telefonske centrale, od malih, za firme, do velikih, javnih, i razne specijalne izvedbe (npr. tzv. "Tesla E-100 Elektroprivredna centrala", s podrškom za poprečne, tzv. "VF" veze itd.) i te su telefonske centrale imale ogroman komad tržišta u zemljama Varšavskog pakta, osobito u Sovjetskom savezu. U nekom trenutku su u Tesli prestali proizvoditi centrale i preorijentirali se na tzv. "transfer tehnologije", odnosno kupovinu zapadnih proizvoda (konkretno u ovom slučaju: Ericssonove digitalne MD100 centrale za firme i AXA-e za javne mreže), njihovo adaptiranje na zahtjeve i standarde istočnih kupaca i plasman istim kupcima od prije. Ericsson je svoju opremu prodavao ispod cijene, samo da zadrži prisutnost, a vrhnje su obirali naši. Čak i nakon raspada Jugoslavije, prevladavajuća većina kupaca s istoka nije željela poslovati izravno sa Švedima, već je posao i dalje išao preko Tesle (desetljetni međuljudski odnosi, bliskija kultura i način razmišljanja...) pa su Švedi jednostavno ušli u vlasništvo, da poprave poslovnu sliku.

Slično kao Iskra Delta Sistemi iz Slovenije i Digital Corporation, u vrijeme njihovih PDP-6 i PDP-8 pa kasnije VAX i microVAX mainframeova koji su na istok isporučivani isključivo preko Jugoslavije.

To su "baršunasti" primjeri.

Vjerojatno je puno jasniji onaj s konzorcijem jugoslavenskih (zapravo - najviše hrvatskih) firmi - Končar, Hidroelektra, Industrogradnja, bosanski Energoinvest, slovenski Litostroj...) - koje su gradile ogromne energetske i industrijske objekte po tzv. Nesvrstanim zemljama, a što je sve sustavno minirano prakitčno i prije nego je počeo rat, jer je najvažnije bilo brže-bolje odasvud maknuti petokraku, nego održati poslovne odnose.
14.01.2023 | 09:00
dpasaric kaže:
sve do one druge teme ovdje na forumu o Elonu Musku gdje se pokazalo da su tražili da se s Twittera ukloni sve o tome


Davore, molim te, NEMOJ širiti ovakve neistine. NIje se pokazalo ništa što ti impliciraš. Znaš i sam da nije tako kako si tu naveo i to stoji u onoj drugoj temi, ali te činjenice ignoriraš.

Nego, ajmo se mi vratiti na teren. Soledar administrativno još uvijek nije u ptopunosti pod kontrolom ruskih snaga što navodi i Strelkov u svoje postu gore. No, ono što je meni nevjerojatno jest činjenica da je prva trijumfalna objava Ministartstva obrane RF proslavila zauzimanje Soledara i divila se sama sebi, onda se Prigozin pobunio pa je krenula druga objava u kojoj je spomenut i doprinos Wagnera. Čovjek bi u nekom PRAVEDNOM ratu očekivao da je bitan uspjeh, jer predstavlja KOLEKTIVNI napor da se rat dobije, ali eto, u Rusiji to nije bitno, nego TKO je nešto napravio, pa makar i potpuno besmisleno i bez pitanja o cijeni. Upravo ove činjenice meni, a trebale bi i vama, dokazuju da je rat prema Ukrajini pokrenut iz ruskih UNUTARNJIH razloga, a ne zbog borbe protiv NATO-a i ne znam čega. Rat u Ukrajini je posljedica redefiniranja odnosa snaga između centara moći unutar RF gdje dotad neupitni Car koji je sklopio ugovor s Vragom panično traži postolarski stolac da ga gore posjedne, a Vrag mu govori u snu: ide vrijeme, dođe rok....
No, sad slijedi obrat. Kako sam već i pisao, VVP-u odgovara slabljenje Prigozina koji sve više (zasad neizravno, ali..) ističe svoju kandidaturu za mjesto Cara. Više nema nikakvih službenih pohvala Wagnera koji je oko Bahmuta istrošio većinu svojeg (para)militarnog kadra. Usputno je počistio puno zatvora po Rusiji i sad je VVP zaključio da je vrijeme da se pas vrati na lanac.
Idući korak će biti uskrata topničke podrške (Wagner nema svoje topništvo, nego mu je podršku davala ruska vojska) što će dodatno prorijediti njegov kadar. To se lako odradi. Razlog: nestašica streljiva na koju se već tjednima žale ruska snage po cijeloj duljini bojišta. Možda vam se čini da je to pretjeran scenarij, ali Prigozin je kroz godine svoje ljude infilitrirao u sve ruske službe uključujući FSB, Ministarstvo obrane i, ovo VVP-a najviše boli, jer je to defacto njegova pretorijanska garda, Rosgvardiju. Tko bolje zna sve trikove od paranoičnog KGB-ovca?
BTW, pored svih HIMARS sustava koje je Rusija dosad uništila barem 200 puta (od mogućih 24), već su prekjučer objavili da su počeli skidati Bradleye koji još nisu ni stigli u Ukrajinu.
14.01.2023 | 09:30
Djuro genijalac kaže:
dpasaric kaže:
sve do one druge teme ovdje na forumu o Elonu Musku gdje se pokazalo da su tražili da se s Twittera ukloni sve o tome


Davore, molim te, NEMOJ širiti ovakve neistine. NIje se pokazalo ništa što ti impliciraš. Znaš i sam da nije tako kako si tu naveo i to stoji u onoj drugoj temi, ali te činjenice ignoriraš.


Za koji točno dio vjeruješ da je neistina?

Reci mi točno, navedi argumente i izvore, i ja ću se rado ispraviti i ispričati. No, po obimu toga što sam čitao i gledao na tu temu (sve američki izvori) čisto sumnjam da imam krivu sliku po tom pitanju.

Ti si barem na Twitteru i mogao si čitati "Twitter Files" na tu temu, cijeli skandal s Bidenovim laptopom se prikrivao i sve na tu temu se tada uklanjalo iz svih medija, pa i s Twittera, a na kraju to nije bila nikakva "ruska podvala" nego se radilo o korupciji i kompromitirajućim transakcijama mlađeg Bidena. Da je sve čisto i pošteno, davno bi se sve to moglo javno izložiti i objasniti ako tu nije bilo nečasnih radnji, ali opseg inicijative da se sve to zataška dovoljno govori o svemu.

A i onako, zdravoseljački, nije li da malo vonja ako je Bidenovi sin, od svih zemalja na svijetu, odlučio imati velika ulaganja baš u Ukrajinu... i onda eto i rat se dogodi baš tamo... sve je to niz slučajnosti.

To više nisu "teorije zavjera", to postaju "teorije slučajnosti".
  • Daddo
  • Posjetitelj
14.01.2023 | 09:52
smayoo kaže:
Pristup tržištu do kojeg nisu mogli doprijeti. Jedan primjer, koji mi prvi pada na pamet - današnja firma "Ericsson Nikola Tesla" (ETK, u Ericssonovoj nomenklaturi) je nekad bila "Nikola Tesla", zagrebačka firma koja je proizvodila telefonske centrale, od malih, za firme, do velikih, javnih, i razne specijalne izvedbe (npr. tzv. "Tesla E-100 Elektroprivredna centrala", s podrškom za poprečne, tzv. "VF" veze itd.) i te su telefonske centrale imale ogroman komad tržišta u zemljama Varšavskog pakta, osobito u Sovjetskom savezu. U nekom trenutku su u Tesli prestali proizvoditi centrale i preorijentirali se na tzv. "transfer tehnologije", odnosno kupovinu zapadnih proizvoda (konkretno u ovom slučaju: Ericssonove digitalne MD100 centrale za firme i AXA-e za javne mreže), njihovo adaptiranje na zahtjeve i standarde istočnih kupaca i plasman istim kupcima od prije. Ericsson je svoju opremu prodavao ispod cijene, samo da zadrži prisutnost, a vrhnje su obirali naši. Čak i nakon raspada Jugoslavije, prevladavajuća većina kupaca s istoka nije željela poslovati izravno sa Švedima, već je posao i dalje išao preko Tesle (desetljetni međuljudski odnosi, bliskija kultura i način razmišljanja...) pa su Švedi jednostavno ušli u vlasništvo, da poprave poslovnu sliku.

Slično kao Iskra Delta Sistemi iz Slovenije i Digital Corporation, u vrijeme njihovih PDP-6 i PDP-8 pa kasnije VAX i microVAX mainframeova koji su na istok isporučivani isključivo preko Jugoslavije.

To su "baršunasti" primjeri.

Vjerojatno je puno jasniji onaj s konzorcijem jugoslavenskih (zapravo - najviše hrvatskih) firmi - Končar, Hidroelektra, Industrogradnja, bosanski Energoinvest, slovenski Litostroj...) - koje su gradile ogromne energetske i industrijske objekte po tzv. Nesvrstanim zemljama, a što je sve sustavno minirano prakitčno i prije nego je počeo rat, jer je najvažnije bilo brže-bolje odasvud maknuti petokraku, nego održati poslovne odnose.


Ti to impliciraš da im je (Amerikancima) to tržište trebalo? Onako, stvarno?

Ili misliš da se zid u Berlinu rušit nije trebao, pa da je svima bilo ok ispod cijene zapadna tehnologija na istoku a hladni rat do 3000 i neke?
14.01.2023 | 10:02
Daddo kaže:
Ti to impliciraš da im je (Amerikancima) to tržište trebalo? Onako, stvarno?


Da. Ti ne?

Ili misliš da se zid u Berlinu rušit nije trebao, pa da je svima bilo ok ispod cijene zapadna tehnologija na istoku a hladni rat do 3000 i neke?


Mislim da se Berlinski zid nikad nije ni trebao dizati, a, kad se već digao, trebalo ga je, naravno, što prije srušiti, ne vjerujem da bi se ikoji čovjek na svijetu našao da argumentira suprotno. Samo - ne kužim kakve to veze ima s mojim tekstom kojeg si citirao?
  • Daddo
  • Posjetitelj
14.01.2023 | 10:32
Naravno da im nije trebalo. Jer što će ti tržište na kojem prodaješ robu a za nju ljudi nemaju novaca. Odnosno imaju ako im posudiš. Radit ovisnika o sebi nikom se ne isplati (ni kratkoročno ni dugoročno).

Pokušavam ti objasniti da bi SFRJ bez tog šverca zapadne opreme (dakako generacijski starije i/ili rabljene) na istok bila isto što i današnja Rusija. Pričati o ekonomskoj sili s planskom ekonomijom i tržištem koje u potpunosti kontrolira država je smiješno.

Ideja da je taj šverc mogao opstati i nakon rušenja zida a države nasljednice i dalje obirati vrhnje umrla je sa tim zidom. Ekonomski SFRJ nije mogla biti proizvođač toga što je istoku/nestvrstanima trebalo, sve i da je imala mogućnost kupiti tehnologiju sa zapada, a nije.

Jedino ako ti ko i Davor ne znaš neku "alternativnu verziju" povijesti.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 16 minuta
  • smayoo: Pa zar još to nisi riješio?
  • smayoo: :D
  • mbp2009: Doslovno sam ju ja otvorio hahaha
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Maxxy, Riba, tino1, Anonimci (256)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.48 Seconds

Provided by iJoomla SEO