Ukrajina
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Ukrajina


02.11.2022 | 13:30
Davor bi trebao sebi instalirati neki time tracker pa da balansirano gleda vijesti s obje strane, ako se vec trudi ostati objektivan

Ovako ga ponese ruska propaganda pa pocne i sam vjerovati i opravdavati te njihove nebuloze Nema losu namjeru, ali covjek nema nikakvo vojno niti ratno iskustvo, i to je jako primjetno.

To su slucajevi kao kada krene momak malo radikalnije tumaciti vjeru. Pusti ga, cudan je, mani ga se. Na kraju vidis ga raznio se negdje eksplozivom ili postao terorista. Samo zato jer je dao dovoljno vremena nekome da mu ispere mozak budalastinama. Svima nam se to moze desiti.

Curice, uzrasta moje kcerke, sa 15-16 godina pobjegnu iz Beca i udaju se za borce ISIL-a i pobjegnu u Kalifat, jer mi je neki vjerski sluzbeni oprao mozak. Kasnije ih rodjitelji i drzava spasavaju da zive glave sacuvaju.

Rusi nemaju NISTA osim nuklearki i propagande, citaj lazi. Tako da ne mogu zamjeriti nekome ko se upeca u mrezu svega toga. To je drzava koja ne zna proizvesti nista. Mali dio su elitni kriminlaci, oligarsi, ostalo uglavnom sve sami alkoholicari i propale komunjare. Otisao na ratiste i gleda gdje da ukrade rabljenu perilicu za rublje. Koja kosta valjda 50e.

Evo vam autentican video. Srbi otisli u Donjeck, prijavili se kao dragovoljci. Naobecavali im svega. Vec kukaju, ne valja oruzje, ne valjaju cizme, ne valja sljem, ne valja pancir, ne valja nista. Istina je da nece ih ni mrtve vratiti doma, vec ce istrunuti negdje na ukrajinskom frontu.

Sad bi se vratili ili presli u Rusiju, al ne daju im ni natrag. Trazili ste gledajte. I to javno prica Srbin koji ih poziva da dodju i da njega nazovu. Oficir je ruske vojske i on osniva taj rusko-srpski bataljon.

02.11.2022 | 13:33
Ponavljam, moj kontekst je iz perspektive "overhead map" ratne simulacije i strateških napada koji su nešto značili, a ne tek "skirmish". Postoji vrlo jasna gradacija, i naveo sam koju koristim: Bagdad-Vukovar-Mariupolj.

To su bile bitke za gradove u kojima imamo fizičku vojnu silu u samom gradu i urbani vojni obračun. Jesu li četnici upali u Zagreb? Nisu. Je li Zagreb napadnut? Jest, ali je li to bila "bitka za Zagreb", nije, rekao bih da je pretjerano to reći, pogotovo kada znamo kako je to izgledalo u našem Vukovaru.

Jer ako ćemo u drugu krajnost, onda je sada i u ukrajinskom ratu Zagreb napadnut dronom. Nije li? Gdje je granica?

Zato sam sada definirao što je meni "bitka za grad". I naravno da važi i neka gradacija ovisno o širem kontekstu borbi, u skali razaranja kojem sada svjedočimo u Ukrajini granica je nažalost vrlo visoko. To što je Kijev doživo u tim prvi danima je bilo zanemarivo o tom širem kontekstu rata u zemlji.

Ne želim time umanjiti tragediju toga niti žrtve koje su se dogodile, dapače.
02.11.2022 | 14:07
dpasaric kaže:
To su bile bitke za gradove u kojima imamo fizičku vojnu silu u samom gradu i urbani vojni obračun.... To što je Kijev doživo u tim prvi danima je bilo zanemarivo o tom širem kontekstu rata u zemlji.
Ne želim time umanjiti tragediju toga niti žrtve koje su se dogodile, dapače.


U Kijevu nije bilo urbane borbe jer su ih Ukrajinci prije toga zaustavili. Poplavili su područje sjeverno i SZ od Kijeva te ruske snage ograničili na ceste koje su zapriječili i branili. Po gradu se pucalo iz topništva, koliko su Rusi mogli (obzirom na domet i njihovu poziciju do koje su došli). Pješaštvo, koje vjerojatno smatraš definicijom urbanog vojnog obračuna je bilo (padobranci, VDV postrojbe) je bilo u Hostomelu (kvart/gradić u kojem je aerodrom) na ulicama dok ih nisu likvidirale AFU.
Da su mogli, Rusi bo došli bliže i/li ušli dublje u Kijev, ali su ih Ukrajinci eliminirali. Da je onaj konvoj stigao do tenkova koji su čekali u poluobruču oko grada, gledali bi prequel Marijupolja.
02.11.2022 | 18:20
dpasaric kaže:
Jesu li četnici upali u Zagreb? Nisu. Je li Zagreb napadnut? Jest, ali je li to bila "bitka za Zagreb", nije, rekao bih da je pretjerano to reći, pogotovo kada znamo kako je to izgledalo u našem Vukovaru.


Daj da malo proširimo na temu događaja iz Domovinskog rata.

Na primjer - Dubrovnik. Jesu li četnici upali u Dubrovnik? Nisu. Znači nije bilo bitke za Dubrovnik?

Jesu li četnici upali u Šibenik? Zadar? Karlovac? Sisak? Osijek? Vinkovce? Air je spomenuo i Slavonski brod? Gospić, Otočac...? Neka mi oproste oni koje sam zaboravio, nije namjerno. Nisu, uglavnom. Znači, ni za te gradove nije bilo bitke?
02.11.2022 | 18:47
dpasaric kaže:
Jesu li četnici upali u Zagreb? Nisu. Je li Zagreb napadnut? Jest, ali je li to bila "bitka za Zagreb", nije, rekao bih da je pretjerano to reći, pogotovo kada znamo kako je to izgledalo u našem Vukovaru..


To da se bitka za Zagreb ne može po ničemu izjednačiti sa bitkom za Vukovar, ne znači i da ta bitka nije postojala.

Na slijedećem linku možeš pronaći informacije koje potvrđuju da je plan JNA bio probiti se do Zagreba, spojiti se sa vojskom iz kasarni, a zatim se povući (ne sumnjam da bi i oni spriječili "nečasne" političara da izmaknu "ruci pravde" slično kao što su to Rusi htjeli napraviti Ukrajincima u Kijevu), srećom, ni jednima ni drugima, nije uspjelo.

Inače, Novi Farkašić je 40 Km zračne linije od Trga Bana Jelačića, i veliko je pitanje kako bi prošao Zagreb da JNA nije zaustavljena na tom mjestu.
02.11.2022 | 20:41
Wtf Rusi su mislili ko onda u Prag, sa hrpom željeza u Kijev, pokupiti Zelenskog i instalirati neznam koga. Ali:
1. uvjek je sve drugčije.
2. Nego što si mislio.
02.11.2022 | 21:21
smayoo kaže:
dpasaric kaže:
Jesu li četnici upali u Zagreb? Nisu. Je li Zagreb napadnut? Jest, ali je li to bila "bitka za Zagreb", nije, rekao bih da je pretjerano to reći, pogotovo kada znamo kako je to izgledalo u našem Vukovaru.


Daj da malo proširimo na temu događaja iz Domovinskog rata.

Na primjer - Dubrovnik. Jesu li četnici upali u Dubrovnik? Nisu. Znači nije bilo bitke za Dubrovnik?


Ne bih zločin granatiranja Dubrovnika iz daljine nazvao "Bitkom za Dubrovnik", to je bila kukavička metoda maltretiranja civila i pucanja po staroj gradskoj jezgri koja zaista nije imala veze niti s vojnim ciljevima niti s nekom bitnom infrastrukturom kao što su elektrane, vodovodi i telekomunikacije. Za to je bila dovoljna skupina četnika s par minobacača koji su odlučili raditi zlo.

Kada se vodi bitka za neki grad to onda nije random granatiranje nego "full scale" šteta, obračun bez rukavica, dao sam primjer na što mislim, evo još jednom: Bagdad, Vukovar i Mariupolj. To su bile bitke za gradove u punom vojnom smislu. I na to sam mislio.

No, to formalno-jezično-pravno-filozofsko "širenje teme" nas udaljava od bitnoga, a bitno je da sve to sada ne čini razliku; čitajući našu propagandu, Rusi samo što nisu krepali, upravo su potrošili i zadnje rakete, izvukli su najstarije tenkove i skladišta jer nemaju bolje, sami obaraju svoje avione, od 50 raketa dvije dođu do cilja, tehnika im ne radi i žuljaju ih čizme, usrani su od straha i stalno se povlače uz ogromne gubitke. A onda vidimo kako ovaj rat traje skoro desetak mjeseci i stanje u Ukrajini je svakim danom sve gore, pa smo došli čak do toga da glavni grad ostane bez vode.

I onda se ja pitam jesam li ja, "crna ovca" ove teme, lud i nerazuman, "pod utjecajem loših zapadnih influensera koji su Putinovi igrači", ili možda vama "bijelim ovcama" nedostaju neke varijable da biste složili jednadžbu koja odgovara stvarnosti. Jer ovo sada nema baš logike, da Rusi stalno gube, a Ukrajina se polako dezintegrira...
02.11.2022 | 22:51
@dpasaric,

Bitka za Dubrovnik nije samo granatiranje Grada (stare gradske jezgre, unutar zidina), koje je najintenzivnije bilo 06.12.1991, nego. Bitka za Dubrovnik je i višednevno intenzivno granatiranje cijelog grada, kao i višekratni pokušaji jurišanja na grad iz nekoliko pravaca, kao i stalni pokušaji zauzimanja ključnog položaja na utvrdi na brdu Srđ.

Također, bitka za bilo koji grad nije temeljito razaranje nekog grada, to je samo zadnja faza, kad svi ostali pokušaji ne urode plodom, a napadač ima artiljerijske municije na bacanje.

Po t(v)ome kriteriju, kod većine gradova u svim dosadašnjim ratovima, kod kojih se doista vodila bitka za te gradove, ne bismo mogli reći da je vođena bitka za te gradove, jer oni u njima nisu temeljito uništeni (tijetki jesu), a neki gradovi oko kojih se nikad nisu vodile značajnije bitke, bi bili proglašeni "bitkama za grad" jer su ti gradovi temeljito porušeni (npr. veći industrijski gradovi Njemačke nakon 2. svj. rata).
Dakle, ne valja ti kriterij.

Kažeš: "čitajući našu propagandu"?!
Zar stvarno misliš da u nekom ratu jedna strana govori samo istinu, a druga strana samo laže?

Ono što čitaš iz ruskih izvora nije propaganda?!

Ono što ti serviraju YouTube "influenceri" je sve točno i precizno, i oni noćima ne spavaju, nego dežuraju uz telefone svjetskih moćnika i prisluškuju šta ovi govore?!

Ako ćemo pošteno, lažu svi, neki manje, neki više, zbog raznih razloga, a što je istina, to ne možemo znati ni ja ni ti, a ponajmanje onaj influencer sa iskolačenim očima i izbezumeljenom grimasom na licu, pa čemu se onda lagat da mi pušimo propagandu, a ti, eto znaš što je prava istina, a svi skupa ne znamo o Ukrajini (od pozadine svega, do trenutne situacije) niti tisućiti dio onoga što zna neki ozbiljniji analitičar (tu ne računamo ove posvuduše po portalima koje očito gataju iz taloga za kavu).

Ako ti ne vidiš da Rusti stalno gube teritorij, pogledaj malo kakve su mape Ukrajine bile na početku invazije, a kakve su sad, pa ćeš "vidjeti" i bitku za Kijev, i da se okupirana teritorija smanjuje. Nije valjda da je to neka nova StarCraft taktika, da osvojiš, porušiš, pokolješ, pa onda zbrišeš, i kažeš da su sve to Ukrajinci sami sebi napravili?

Dalekometno raketiranja je još jedina taktika (osim nuklearnog napada) koja daje rezultate, a sve drugo im je praktično zakazalo, jer, da nije, Rusi bi, kao i do pojave HIMARS-a, granatirali haubicama i topovima Ukrajinske gradove i položaje blizu crte razgraničenja, i ne bi se povukli na položaje na kojima su sad.
03.11.2022 | 08:14
Plava kvačica!

James Waterhouse

@JamWaterhouse
Turkey is emerging as the dominant player in this grain deal.

After convincing Moscow to participate once again, Erdogan reportedly suggested to Putin to “completely withdraw & start negotiations” with Kyiv - as “defeat is inevitable”

Nego, ali djelomično i nastavno na ovo: pojavila se vijest da Poljaci razrađuju integraciju SCALP projektila koji se ispaljuju iz zraka i imaju domet do 500 km na Su-24. SCALP je proizvod suradnje Francuske i UK; radi se o krstarećem projektilu koji leti podzvučnim brzinama na niskim visinama te je u kategoriji stealth oružja. Nisam siguran kako će poljaci odraditi integraciju na sovjetski avion s kojim nemaju iskustva pa iz toga iščitavam da se fizički posao odrađuje u Poljskoj. Kako SAD ne žele poslati ATACMS sustave u Ukrajinu (ajmo reći HIMARS dometa do 300 km) čini se da je ovo obilazan pravac da se Ukrajini isporuči moderan i precizan sustav vrlo velikog dometa s kojim može udariti jako duboko u neprijateljsku pozadinu. Kako je jedan od proizvođača tog oružja UK, to bi moglo objasniti najnoviju anti-UK histeriju koja je zavladala ruskim propagandističkim eterom posljednjih (tje)dana.
  • Air
  • Korisnik
  • 64
03.11.2022 | 10:04
Djuro genijalac kaže:
Plava kvačica!
...


Respect!
03.11.2022 | 11:34
Sve je više izvještaja lokalnog karaktera da su sve blokade po Hersonu napuštene. Na upravnoj zgradi nema više ruske zastave. Izgleda da su se ruske snage povukle iz Hersona.

FgoJYYlXkAIE4Qy.jpeg


FgoJYYlXwAAoCK1.jpeg
  • Air
  • Korisnik
  • 64
03.11.2022 | 13:49
Sad će roknut jednu taktičku dirty nukicu i optužiti Ukrajince.

Tako bi ja to napravio u Starcraftu.

Sad ćemo vidjet da li Putin igra Starcraft ili Riziko.
03.11.2022 | 14:41
Čuo se s jednim kolegom Ukrajincem koji jest baš iz Hersona. Kaže da se Rusi doista povlače i da sa sobom odnose apsolutno sve. Tu ne mislim na stvari, jer su njih već prije pokrali, nego sve što se može. Veli da su iz njegove kuće pokrali čak i električne instalacije iz zidova (ima sve u bužirima, izvukli instalaciju iz njih van). Nije siguran za parkete, ali čini mu se da su i njih podizali koliko je vidio po slikama koje je dobio...
Druga armija svijeta, globalna velesila, a pojeli bi svoj drek za 10 kuna...
Inače, iznad Bahmuta je opet srušen ruski avion. Ukrajinska strana tvrdi da su dosad srušili 278 ruske letjelice (skupa broje i helikoptere i avione, ali mislim da u ovu brojku nisu uračunati projektili i dronovi) što je dvostruko više nego je SSSR izgubio u Afganistanu tijekom 10 godišnjeg rata (118 komada). Kako već rekoh, brojke koje objavljuju AFU su vrlo realne i dolazimo do prosječnog gubitka jedne letjelice dnevno za rusku stranu.
Ruska strana pred sobom ima novi problem koji su upoznali još u veljači: blato. Ruske snage ovise u artiljeriji i oklopu, a sad će mogućnosti manevra biti sve manje i sve više ovisne o cestama koje se relativno lako brane tj. zapriječuju. Blato je zasad još uvijek dovoljno čvrsto da tenkovi po njemu (gusjeničari općenito) mogu proći, ali za njima ostaju vrlo jasni i duboki tragovi koji nepogrešivo otkrivaju položaj. U idućim tjednima će se blato dodatno raskvasiti da onemogući prometovanje izvan prometnica.
03.11.2022 | 20:02
U.S.S. George H.M. Bush (CVN 77) je usidren ispred Splita.

FgqAZ4MWAAMUx7P.jpeg


101. zračnodesantna divizija je u Rumunjskoj. Amerikanci budno prate situaciju u Ukrajini, a usudio bih se reći da je ovo poruka i Vučiću da ne izvodi pizdarije na Kosovu i u Crnoj Gori. Jučer sam malo proučavao sve skupa i naišao na podatak da je u okruženju Srbije više NATO baza, nego ona ima aviona. Ako se ne varam, SVE zemlje s kojima Srbija graniči (osim BiH) su u NATO savezu ili Albanija isto nije? Provjerih, i oni su u NATO-u od 2009.
Po mojem shvaćanju, SAD ne želi dopustiti prelijevanje nestabilnosti na Balkan što Rusija pokušava izvesti preko Srbije.
03.11.2022 | 20:33
Djuro genijalac kaže:
Tu ne mislim na stvari, jer su njih već prije pokrali, nego sve što se može. Veli da su iz njegove kuće pokrali čak i električne instalacije iz zidova (ima sve u bužirima, izvukli instalaciju iz njih van). Nije siguran za parkete, ali čini mu se da su i njih podizali koliko je vidio po slikama koje je dobio...


Istu stvar su radili i po kasarnama JNA kada su se morali povlačiti iz Hrvatske
Nije pomoglo njima da dobiju rat, pa ne vjerujem niti da će pomoći Rusima.
04.11.2022 | 08:38
Usporedba topništva i opreme iz prve ruke, ruski vojnik govori...

twitter.com/wartranslated/status/1588262...SWzc85uEPonrrDe7Fmrw
04.11.2022 | 18:10
Ruska armija je najveca blamaza koja se desila u vojnom svijetu, dugo dugo godina. Ne znam ni sa cim bi ovaj debakl usporedio. U svim zabiljezenim ratovima, ucesnicima zakaze neki segment. To je normalno i ocekivano jer svaka armija ima svoje slabosti.

Rusima je zakazalo sve, od obavjestajnih podataka u pripremnoj fazi rata do realnih mogucnosti vlastite armije. Mornarica, zrakoplovstvo (to pogotovo), logistika, pjesacke postrojbe. Vojnicka doktrina i zapovjedni lanac. Potpuni debakl, cijelom sirinom spektra.

Al imaju nuklearno oruzje pa se to valjda nista ne racuna
04.11.2022 | 19:01
Djuro genijalac kaže:
U.S.S. George H.M. Bush (CVN 77) je usidren ispred Splita.


Kako je Krešo na lajni lijepo rekao: "100.000 tona demokracije".
04.11.2022 | 19:40
Dok je usidren, rekao bih da je to otprilike u istoj ravnini, što se nas tiče, kao i kad dođe neki kruzer, ako ćemo biti iskreni....
05.11.2022 | 07:19
dpasaric kaže:
Djuro genijalac kaže:
U.S.S. George H.M. Bush (CVN 77) je usidren ispred Splita.


Kako je Krešo na lajni lijepo rekao: "100.000 tona demokracije".


U ovoj situaciji je važno da demokratski svijet koji je u borbi s autokratskim svijetom bude budan i spreman na svaki razvoj situacije.
Ovaj brod u Splitu su naši saveznici i ako neko misli krenuti na nas dobit će po pički.
A te gluposti "tona demokracije" i ta sranja su stvarno glupa do daske. Ako imamo demokraciju, a imamo ju, to ne znači da se ne znamo i nećemo braniti, ako to bude potrebno.
U moje naj aktivnije doba života sam sudjelovao na razno raznim protestima i akcijama, naj više smo se sukobljavali s policijom i to žestoko.
Ali nikad nisam zbog mog političkog mišljenja bio ni dan u zatvoru. Da mi je znati kako bi se proveo u bilo kojoj državi istočnog bloka ili čak i u Jugi.
To je razlika između demokracije i autokratizma. Sad u Rusiji ne smiješ rat nazvati ratom jer ti je 10 godina.
Bili to malo probali? Bujrum, sretan put, majka Rusija te zove, majka Rusija te treba.
05.11.2022 | 08:48
Djuro genijalac kaže:
Dok je usidren, rekao bih da je to otprilike u istoj ravnini, što se nas tiče, kao i kad dođe neki kruzer, ako ćemo biti iskreni....


Ne baš. Ljudi koji se bave ugostiteljstvom cijeli život kažu mi da američki mornari, kad izađu na obalu, troše puno, puno više od turista s kruzera.
05.11.2022 | 10:04
smayoo kaže:
Djuro genijalac kaže:
Dok je usidren, rekao bih da je to otprilike u istoj ravnini, što se nas tiče, kao i kad dođe neki kruzer, ako ćemo biti iskreni....


Ne baš. Ljudi koji se bave ugostiteljstvom cijeli život kažu mi da američki mornari, kad izađu na obalu, troše puno, puno više od turista s kruzera.


Znači, idealna smo destinacija za vojni turizam! Remontna brodogradilišta, dobri restorani i klubovi, još da dozvole javne kuće i eto biznisa!
05.11.2022 | 10:35
Nije za svakoga, traje tri sata i 20, ali sugovornica Lexa Fridmana (nadam se da i inače gledate njegove sjajne intervjuje, uglavnom sa znanstvenicima) je ovaj put Fiona Hill, savjetnica US adminstracije za Rusiju.



Jako zanimljivo, a meni posebno dio gdje kaže da je dobar dio odgovornosti za ovaj rat na njima, da je Amerika svojim potezima slala krive poruke Rusima. Utješno je vidjeti da iza političkih lica ipak negdje u pozadini stoje neki normalni ljudi, stručnjaci i savjetnici.
  • Air
  • Korisnik
  • 64
05.11.2022 | 12:21
dpasaric kaže:
Nije za svakoga, traje tri sata i 20, ali sugovornica Lexa Fridmana (nadam se da i inače gledate njegove sjajne intervjuje, uglavnom sa znanstvenicima) je ovaj put Fiona Hill, savjetnica US adminstracije za Rusiju.

.....


Jako zanimljivo, a meni posebno dio gdje kaže da je dobar dio odgovornosti za ovaj rat na njima, da je Amerika svojim potezima slala krive poruke Rusima. Utješno je vidjeti da iza političkih lica ipak negdje u pozadini stoje neki normalni ljudi, stručnjaci i savjetnici.


Dobijam dojam da je zdrav razum isključivo onaj narativ koji ti zastupaš.

Da li je zdrav razum zaustaviti zlu silu u sam začetku ili čekati da ona ojača?

Uzmimo povijesni primjer 2. svj. rata i odnosa prema Hitleru.

Da li je razumno pustiti Putina da radi što hoće?
05.11.2022 | 15:13
Deja vu

FR1fHMRXEAIIs81.jpeg
05.11.2022 | 19:42
Air kaže:
Dobijam dojam da je zdrav razum isključivo onaj narativ koji ti zastupaš.

Da li je zdrav razum zaustaviti zlu silu u sam začetku ili čekati da ona ojača?

Da li je razumno pustiti Putina da radi što hoće?


Naravno da je razumno zaustaviti "zlu silu", ali onda se pri tome ne može imati dvostruka mjerila. To nije učinjeno na primjeru Amerike koja se toliko puta oglušila na odluke UN-ovog Vijeća sigurnosti da je cijeli UN izgubio kredibilitet. Zašto bi onda sada odjednom trebali razumno, ali selektivno? Ok, to je ono o čemu smo već pričali, ti kažeš, ako te dobro tumačim, da nikada nije kasno početi činiti dobro i pokajati se za krive odluke, a je se s time, naravno, mogu složiti, ali je problem što to sada ne bi bilo iskreno, to na kraju u našoj stvarnosti završi s filmskom analogijom "A od sada - pošteno!"

I onda se opet vraćamo na to da bi to što kažeš čak bilo ispravno kao nekakav proces sazrijevanja civilizacije, pa greške koje smo prije radili, sada više nećemo, ono da nikada nije kasno za započeti eru u kojoj si dobar, ali problem je što je to tek kulisa i licemjerje. Da se cijeli svijet sada na ovom primjeru dogovori da ćemo "Od sada pošteno!", prvom prilikom bi Ameri to zgazli, a onda bismo svi mi lijepo licemjerno okrenuli glavu i pravili se da se nas to ne tiče jer su u pitanju "tamo neke tamnopute rase", neke udaljene države "koje nas se ne tiču". I zato tvoje "razumno" ne drži vodu, jer je lažno i licemjerno.

A u kontekstu ovog videa, pa ovo je uvelike upravo suprotna strana od moje pozicije; ovo je savjetnica i trenutne američke vlasti, znači opozicija stavu koji ja imam jer ona brani američke interese. No, veseli me da je žena suvisla, inteligentna, da razumno procesira situaciju, da razumije što se zbiva, ali naravno, sve to mora činiti iz USA perspektive jer je za to plaćena, to joj je posao. No, daleko je pozitivnija i ispred smeća koje nam prosipaju njihovi političari na vlasti.
05.11.2022 | 19:56
dpasaric kaže:
smayoo kaže:
Djuro genijalac kaže:
Dok je usidren, rekao bih da je to otprilike u istoj ravnini, što se nas tiče, kao i kad dođe neki kruzer, ako ćemo biti iskreni....


Ne baš. Ljudi koji se bave ugostiteljstvom cijeli život kažu mi da američki mornari, kad izađu na obalu, troše puno, puno više od turista s kruzera.


Znači, idealna smo destinacija za vojni turizam! Remontna brodogradilišta, dobri restorani i klubovi, još da dozvole javne kuće i eto biznisa!


Super biznis. Najviše su se obogatile one pokrjine u Njmačkoj koje su ugostile naše savezničke borce.
Možeš misliti blagostanja da se to desi s Rijekom. Viktor Lenac- obnavlja i popravlja brodove, Urinj im proda naftu, Riječani i Riječanke se pobrinu o odmoru i opuštanju vojnika, Torpedo isporučuje torpeda i dronove, 3 maj gradi nove brodove za flotu.
PX na Rivi.
06.11.2022 | 09:33
Pozdrav svima, Mali pregled situacije na bojištu. Nakon uspješnog regrupiranja unatrag, ruske snage su se vratile u Luhansk odakle je sve i započelo. Pokrenuta je mobilizacija u RF i ti nesretni ljudi su sad stigli na bojišta; fizički zapušteni, mnogi ozbiljno načeti višegodišnjim prekomjernim uzimanjem alkohola, posve neopremljeni i neobučeni za bilo kakav smisleni doprinos ovoj agresiji na Ukrajinu. No, ono što jesu postigli je da su popunili rupe u linijama obrane snaga RF (molim da primjetite još jednom: linije OBRANE, daleko smo od veljače). Drugo što RF ide u prilog je to što, kako sam već napisao, stiže sezona blata tj. stigla je. Ono što vrijedi za njih, vrijedi i za AFU. Njezini munjeviti prodori u dubinu neprijatelja su sad puno teže izvedivi jer i oni sve više ovise o uređenim prometnicama koje se ipak lakše pokrivaju i brane.
Herson. Tu je Rusija manje-više odradila sve pripreme za prepuštanje desne obale Ukrajini dok se snage RF utvrđuju na lijevoj obali Dnipra. No, povlačenje iz Hersona još nije odrađeno u potpunosti. Postoji čak i mogućnost da će u njega poslati ove mobilizirane nesretnike, čisto da uspore i smetaju AFU. S druge strane. AFU su od jučer pojačale napade na ruske položaje u Hersonu i oko njega pa se sad očekuje još jedan napad.
No, kad smo kod napada, otkako su mobilizirani Rusi popunili rupe na linijama u Luhansku i Donjecku, Rusija se vratila svojim idejama o osvajanju te sad već dobrih tjedan dana pokušava izvesti napade i proboje ukrajinskih linija. To čine prokušanom staroruskom taktikom slanja ljudi u napad dok drugoj strani ne ponestane streljiva. Jedno svjedočanstvo iz ruskog neovisnog medija Verstka (već sam ga spominjao) govori o pokušaju napada na području Svatova gdje je jedan cijeli bataljun uništen. Od 570 ljudi koji su poslani u napad, preživjelo ih je samo 41 (i ti su ranjeni). Ovo je izvor, tko želi provjeriti sam za sebe: verstka.media/pod-makeevkoy-pogibli-sotni-mobilizovannyh/
Tu se opisuje kako profesionalna vojska ostaje u trećem ešalonu, a u napade se šalju ovi mobilizrani nesretnici koji ginu kao muhe. Mislim da Haag ne treba brinuti o VVP-u. Njemu će suditi stanovnici RF i objesiti ga na Crvenom Trgu. Ovo što on radi je ubojstvo vlastitog naroda s predumišljajem. Već sam pisao i ova priča to potvrđuje da snage RF dnevno gube 700-800 ljudi u besmislenim pokušajima napada pješaštva koje uništi topnička i minobacačka paljba AFU.
I, kao da to nije dovoljno, u Rusiji se već javljaju glasovi (jasno iz pozadine gdje njihova guzica nije na crti) da bi trebalo početi slati mlađe ljude kako iza njih ne bi ostajala djeca i udovice kojima treba isplatiti odštetu...
twitter.com/JuliaDavisNews/status/158903...3YoSNG6Su3lbRkOSyd_Q
Kad smo već kod odšteta, ruske snage predstavljaju vjerojatno prvu vojsku u povijesti koja ne mari za svoje poginule pripadnike i ne pokušava preuzeti njihova tijela; jedan od bitnih razloga je baš ta famozna isplata odštete (sjećate se, lada?). Nema tijela, nema dokaza da je netko poginuo, nema odštete. Cinizam na državnoj razini bez premca.
Jučer je ruska strana izgubila još dva Ka-52 helikoptera, a snage AFU su HIMARS udarom uništile sabirno mjesto na području Hersona gdje su se okupljale mobilizirane snage. Još uvijek snage RF nisu uspjele dohvatiti NITI JEDAN HIMARS sustav što osobno smatram nevjerojatnom činjenicom i živućom osudom njihove sposobnosti nadzora i praćenja bojišta te (ne)sposobnosti njihovog RZ.
SAD su izglasale novi paket pomoći o ono što mi je u njemu zapelo za oko je 41 tenk T-72 iz Češke koji će biti upgradean na najmoderniju tehniku prije slanja u Ukrajinu. Znam da je Slovenija poslala svoje T-55 koji su bili temeljito obnovljeni i modificirani te u svakom pogledu sukladni NATO standardima (između ostalog i opremljeni aktivnim oklopom) pa vjerujem da se to pokazalo dobrim i sad ide sličan program s novijim modelima.
Za kraj, Wagner i dalje napada Bahmut sa svime što može prikupiti (osuđenici i tehnika) u toj zoni djelovanja i AFU i dalje drže položaje i odbijaju sve napade. I tu dnevno ruska strana u smrt šalje par stotina ljudi bez ikakvog smisla i učinka.
  • Air
  • Korisnik
  • 64
06.11.2022 | 11:37
dpasaric kaže:
Air kaže:
Dobijam dojam da je zdrav razum isključivo onaj narativ koji ti zastupaš.

Da li je zdrav razum zaustaviti zlu silu u sam začetku ili čekati da ona ojača?
klju
Da li je razumno pustiti Putina da radi što hoće?


Naravno da je razumno zaustaviti "zlu silu", ali onda se pri tome ne može imati dvostruka mjerila. To nije učinjeno na primjeru Amerike koja se toliko puta oglušila na odluke UN-ovog Vijeća sigurnosti da je cijeli UN izgubio kredibilitet. Zašto bi onda sada odjednom trebali razumno, ali selektivno? Ok, to je ono o čemu smo već pričali, ti kažeš, ako te dobro tumačim, da nikada nije kasno početi činiti dobro i pokajati se za krive odluke, a je se s time, naravno, mogu složiti, ali je problem što to sada ne bi bilo iskreno, to na kraju u našoj stvarnosti završi s filmskom analogijom "A od sada - pošteno!"


Ovim prvim boldom kažeš da imaš uvjet za zaustavljanje zla. To su u ovom slučaju dvostruka mjerila, "obična dvoličnost" od strane vlada država koje doniraju oružje Ukrajini u odnosu na dva glavna aktera (vlada Rusije i SAD-a). Drugim riječima ti meni kažeš da je uredu zlu se suprostaviti isključivo dobrim i čistim djelima, u protivnom ti to ne podržavaš.

Bilo kojoj pomoću Ukrajinskom narodu vidim kao samo dvostruko dobro - pomoć Ukrajinskom narodu i zaustavljanje ekstremnog zla zvanog Putin, zajedno sa njegovom vojskom zla) čak kada ta pomoć dolazi od Amerikanaca (vlade i cijelog korumpiranog sustava koji stoji iza vlade). Prethodno sam opisao razliku između vlade SAD-a i Rusije pa to uzmi u obzir.
To što SAD ima svoje interese u Ukrajini koje pokušava ostvariti sa vojnom pomoći po meni ne smije biti prepreka za spašavanje Ukrajinskog naroda od Ruskog zla koje je već dokazano svirepo surovo.

Ja ne vidim da je tu išta "A od sada - pošteno" - jer niti jedna vlada ne igra niti će u bliskoj budućnosti igrati pošteno - samo mi je prioritet u trenutnoj situaciji spas Ukrajinskog naroda od Ruskog zla.

Ti u jednadžbu uopće ne uključuješ Ukrajinski narod koji se bori za svoju slobodu.

I onda se opet vraćamo na to da bi to što kažeš čak bilo ispravno kao nekakav proces sazrijevanja civilizacije, pa greške koje smo prije radili, sada više nećemo, ono da nikada nije kasno za započeti eru u kojoj si dobar, ali problem je što je to tek kulisa i licemjerje. Da se cijeli svijet sada na ovom primjeru dogovori da ćemo "Od sada pošteno!", prvom prilikom bi Ameri to zgazli, a onda bismo svi mi lijepo licemjerno okrenuli glavu i pravili se da se nas to ne tiče jer su u pitanju "tamo neke tamnopute rase", neke udaljene države "koje nas se ne tiču". I zato tvoje "razumno" ne drži vodu, jer je lažno i licemjerno.


Nažalost velika većina svijeta danas djeluje sebično i licemjerno i tako će nastaviti. Tu ne treba očekivati promjene jer nema na osnovu čega biti bolje.

A u kontekstu ovog videa, pa ovo je uvelike upravo suprotna strana od moje pozicije; ovo je savjetnica i trenutne američke vlasti, znači opozicija stavu koji ja imam jer ona brani američke interese. No, veseli me da je žena suvisla, inteligentna, da razumno procesira situaciju, da razumije što se zbiva, ali naravno, sve to mora činiti iz USA perspektive jer je za to plaćena, to joj je posao. No, daleko je pozitivnija i ispred smeća koje nam prosipaju njihovi političari na vlasti.


Mnogi od njih se "igraju" istinom. Uzmi samo primjere iz HR. Sve što kažu političari kada su u opoziciji je istina. Tu istinu već znaju i "vrapci na grani". Ali nitko ništa konkretno ne napravi kada dođe na vlast (osim nekih kozmetičkih zahvata koji su dovoljni da zamažu oči neznalizcama, naprotiv naprave još gore.

Stoga uzmi sa debelom rezervom sve što dolazi iz usta političara iako je to nekada i čista istina.
06.11.2022 | 12:18
Air kaže:
Ti u jednadžbu uopće ne uključuješ Ukrajinski narod koji se bori za svoju slobodu.


To je vrlo upitna početna postavka - jer Ukrajina je "malo veća BiH", lonac raznih nacija, a u istočnim pokrajnama živi ruska manjina i ona je otvoreno za pripajanje Rusiji. Međunarodni nadzor referenduma (što zapadni mediji ne prenose) je iznio da kolikogod su se trudili naći neka namještanja glasovanja, toga nije bilo. Zato su Rusi i spremni ponoviti referendum pod kakvimgod nadzorom UN želi, i to je ono što je Elon Musk predlagao.

Kaže jedan građanin u Donbasu (neka talijanska TV ekipa): "Ako niste živjeli u Ukrajini, ne znate kakav je to cirkus od države, nije Rusija zlato, ali ima daleko više reda i pravde za male ljude, zato sam za Rusiju."

Znači jedino pravedno rješenje je od UN-a nadziran referendum i da sami ljudi koji tamo žive odluče gdje žele biti.

A evo iskaz američkog marinca koji se borio u Iraku i što misli o svojoj vladi i kako gleda na rat u Ukrajini:



Poslušajte malo američkog marinca, patriota, znači ako netko nije "glasnogovornik Kremlja", onda su to takvi ljudi, poput njega. Možda promijenite mišljenje što je najbolje za ukrajinski narod.

Marinac je to jako lijepo sažeo i slažem se s njim.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 17 minuta
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.47 Seconds

Provided by iJoomla SEO