22.01.2025 | 22:20
Naša ljetovanja su najčešće oko 10 dana. Najkraće 7, najdulje 15, s iznimkom Postira 2020. kad smo ostali 20 dana. Bili smo rezervirali, mislim, 15 ili 16, onda je krenula corona panika pa nas je gospođa nazvala samoinicijativno i ponudila još 3 dana gratis samo da ne otkažemo, onda smo na kraju ostali još dan-dva dulje po nekoj diskontnoj cijeni, eto tako.

Ali inače ja osobno nakon 10 dana već postanem nervozan jer mi dosadi odmor

, a 15 mi je neki crveni alarm.
Koliko smo točno ostali na Dugom otoku, više se ne sjećam, ali računam da je bilo najmanje 10 jer znam da nam je već ponestalo stvari na otoku za obilaziti i raditi, a otok je udaljen i loše povezan pa nije bilo jednostavno smisliti nešto izvan njega. Kad smo bili na Braču, na primjer, tamo baš ima puno zanimljivih i lijepih stvari za vidjeti, pa smo još jedan dan otišli na izlet na Biokovo, jedan dan po Splitu i jedan dan katamaranom do Mljeta u nacionalni park pa nam je i 20 dana bilo ispunjeno.
Dugi otok smo, dakle obišli, što bi rekli u Zagorju, "od ve do ve"

. Svaki fkn kamen smo preokrenuli (i žena je slikala što je ispod njega - imamo fotodokumentacije, pravi SI-ES-AJ)

Plaže ne sve jer nas to ne zanima toliko. Najviše se volimo kupati tamo gdje smo odsjeli (uvijek i isključivo nam dolaze u obzir smještaji koji su max 100 m od mjesta prikladnog za kupanje, ali preferiramo da je tik na moru, kao ovo u Žmanu). Što se plaža tiče, kupali smo se na Sakarunu, u Telašćici i do plaže Prasna smo se dovezli, malo zaplivali i odvezli se ća jer je pržila sunjara na najjače, a hlada niotkuda. Spominjali su nam i plažu Veli žal, ali isto su nam rekli da je nakon juga puno naplavine i da nije baš tako lijepa izbliza kako se čini izdaleka pa smo to preskočili.
Ali obišli smo sva naselja na otoku, spustili se u svaku uvalu do koje se može autom, prošetali, pogledali, popili piće ako je bilo gdje, poćakulali s lokalnom ekipom, i tako...
U vrijeme kad smo bili tamo, mlađa kći nam je imala 6 godina i nije još bila potpuno sigurna i samostalna plivačica pa sam tražio lokaciju gdje je ulaz (odnosno - važnije - izlaz) u more pitom i gdje nije odmah velika dubina. Ovo u Žmanu nam je bilo super jer se s mola moglo skočiti odmah u veću dubinu i plivati, a mlađa nam se kći mogla brčkati u plićaku. Drugdje gdje sam tada nalazio apartmane, gdje god je bilo ponude smještaja koji nam se uklapao (blizu mora, terasa, hlad) obala je bila stjenovita i duboka, ili betonirana (što nam je bezveze) ili se nije moglo prići autom do smještaja pa je trebalo kičmati puno prtljage po 10000 stuba i sl.
U svakom slučaju, nakon što smo obišli cijeli otok, rekao bih da je (nama) sveukupno južni dio otoka ipak ljepši/ugodniji. Po sredini otoka je obala stjenovitija i divljija, čak i u uvalama, a skroz na sjeveru je Božava (betonski hotel koji ispušta svoj otpad ravno na plažu), Sakarun (lijepa plaža i šuma oko nje, ali bez smještaja u neposrednoj blizini) i Soline, Verunić i Veli rat gdje je plićak i pregrijana žabokrečina. Što se južnog dijela tiče, u Salima je nama OK za doći u šetnju ili na večeru/sladoled, ali za biti tamo nam je previše gužva. U Zaglavu je bio pristajao trajekt dok nije Jadrolinija uvela trajekt koji ne može proći ispod mosta Ugljan-Pašman pa je sad trajekt u Brbinju, a u Zaglavu je samo katamaran. Ali cijelo je mjesto organizirano oko trajektnog pristaništa. Puno asfalta, visoka riva, tak... ružnjikavo. Luka nam se dopala, ali tamo nismo našli smještaj koji bi nam odgovarao.