PlayStation 5
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

PlayStation 5


  • overtherainbow
  • Posjetitelj
05.04.2022 | 15:37
Kloba kaže:
Isti Google odgovor za Horizon Forbiden West:
One of the many exciting new features of the PS5 is the ability to play games at 120 FPS (frames-per-second). With the newest generation of consoles, the advanced specs of the PS5 and Xbox Series X and the rise in capable displays mean that developers have the option of targeting 120 FPS in games if they so choose.


To pise sta ps5 podrzava, to ne prica o samoj igrici da ide na 120. Igrica je max na 60fps uz upscaled 4k. A tkonje zeli igrat u true 4k to je onda 30fps. 120fps cemo se nacekat jos. Svakako nema ni poante jos za to. Kome je bitan velik frame rate taj ne kupuje konzolu. Treba prvo doc na true 4k 60fps. 120 je vise za ps6.
05.04.2022 | 15:40
Kloba kaže:
marioart kaže:
Samsung q60r nema hdmi 2.1, dolby vision niti 120hz ekran nego samo 60hz…

Ne odgovara klobinim zahtjevima, ali je korektan tv srednjeg ranga.. naravno bolji od ekvivalenta t i a koji su ga naslijedili, jer samsung….

Ma, u svakom slučaju je napredak na ovaj što ga danas imam - ali da, sada kada mi je Kupus objasnio kako stoje stvari - zaista nemam pojma koji bi novi TV uzeo.
Znam da ne bih dao za njega više od 7000 kuna, čak bih se trudio da je na popustu.
I da je maximum 55".
Ali šta da ima a da mi slika bude barem nešto bolja nego li je sada?


QLed samsung serije R koji daddo spominje je i dalje najbolje QLED serija...pogotovo top model q90R...

trenutni level daddinog modela je OVAJ
05.04.2022 | 15:41
Ljudi, uvjerili ste me da sam zabrijao teško.
Hvala vam svima, ali baš svima koji ste mi odgovorili (Daddo i tebi jer bez tvog posta ne bi došlo do mog zaključka na koncu )- stvari su mi puno jasnije.
Svi imate palac kada mi vrijeme to dopusti!
05.04.2022 | 15:42
marioart kaže:

QLed samsung serije R koji daddo spominje je i dalje najbolje QLED serija...pogotovo top model q90R...

trenutni level daddinog modela je OVAJ

E to je ko naručeno!
Baš to!
S tom cijenom.
  • Daddo
  • Posjetitelj
05.04.2022 | 15:44
Ja doma imam i ženu već 2+ godine koja radi od doma.

Poanta je da nitko od nas pojma nema kad će i da li će tih 120Hz postat standard, kad će Sony podržati VRR (i zašto bi - jednostavno može reć fck off ekipa imate 30,60 i 120 i igrajte se na tome).

Ako te veseli možeš kod mene spojit PS5 i na 26” nepametan Sony u HD rezoluciji, taj je bio demo za PS2 u svoje vrijeme, sad je u njemu Amazon Firestick i Apple TV… jedan za smart home, drugi za airplay i plex.

90% trenutnih AAA naslova NEĆE dobiti upgrade na nove sličice i herce. Razvoj igara ne ide brzinom kojom bi to Sony htio, zato i prodaju pretplate i mijenjaju uvjete.

Da SAD imaš beskonačno novaca i odabereš kupit najskuplje moguće iz Sony/LG/Samsung/Apple svijeta, 95% toga bi bilo “poluproizvoda” s tehnologijama koje su u povojima. I to je jednostavno tako, jer je prosječan konzument sve zahtjevniji (u smislu mogućnosti koje mu “trebaju”) i sve “gluplji” (u smislu da takav uređaj onda košta puste novce a realno mu ne treba, ne zna ga koristiti i nije kadar naučiti, ali je uređaj za klasu iznad susjedovog i to možeš reć gle mrcinu od 30kkn). I naravno, što god SAD kupiš za 2 godine će bit “staro željezo”.
05.04.2022 | 15:51
Istina, Daddo.
To stoji.
Ili točnije, i to ti stoji.
Evo, sada sam ulovio što mi je Maxxy napisao na prošloj stranici.
Da je C1=C11.
A idiot kakav jesam, znao sam to jer sam još kada kupovao svoj Samsung 2016. tražio na netu što točno znače ti brojevi i slova na Samsung TV-u.
Pa redom, prvo idu inči, pa model, pa ti ide godina proizvodnje, čuda se mogu saznati iz tih brojeva i slova.
PS:
Ovaj link, tada je bio drugačiji ali srž je ista.
05.04.2022 | 15:58
Još jednom isprika ako sam ikoga uvrijedio, nisam htio.
I zaista hvala na savjetima - stvarno su mi pomogli da PROGLEDAM.
To je to, moje obećanje ostaje.
Drugačije Vam zahvaliti ne mogu.
Lijepi pozdrav!
  • Daddo
  • Posjetitelj
05.04.2022 | 16:29
marioart kaže:
Samsung q60r nema hdmi 2.1, dolby vision niti 120hz ekran nego samo 60hz…

Ne odgovara klobinim zahtjevima, ali je korektan tv srednjeg ranga.. naravno bolji od ekvivalenta t i a koji su ga naslijedili, jer samsung….


Samsung Q60R je u doba kupovine bio ulazni level srednje klase Samsungove ponude. UE serija (6,7,8 je bila "passe" jer HDR i boje i crna), OLED je koštao 30kkn i dolazio samo u ogromnim "kino" dijagonalama, a meni je trebao TV za kuhinju/blagavaonicu koji ću eventualno nekad jednom prebaciti u dnevnu ili spavaću (ogromne su, 25+ kvadrata svaka).

QLED je bio logičan izbor. Dvojba je bila da li LG ili Samsung, jer htio sam pametan TV (da nisam pikirao bih Panasonic s boljim panelom). Od ta 2, LG ima bolje panele za istu cijenu ali im je smart dio očajno loš i sam UI puno sporiji nego kod Samsunga, plus Samsung ima odličan nativni Plex klijent koji je bio glavni kriterij.

Android TV-i u tom cjenovnom rangu su bili očajno loši, kao da spojiš osrednji panel s očajnim kineskim TVboxom.

Q70 mi je izlazio iz budžeta a nije bilo neke drastične razlike u odnosu na Q60 i moje potrebe. Q90 nije ni ušao u razmatranje. UE serije 9 je, ali nije QLED a nije imalo smisla kupovat staru tehnologiju po istoj ili neznatno nižoj cijeni od Q60 unatoč "višoj klasi" uređaja.

Da mi ne treba "smart" dio osim Netflixa najviše za najmanje novca u rangu "običan kućni korisnik" daje LG. Kome treba pametno... teško da će naći "zreliju" tehnologiju od tizenOS-a.
05.04.2022 | 17:16
Potpuno si u pravu Daddo i napravio si odlican izbor.... nazalost ja sam "cekao" da padne jos malo cijena i eventualno bolji novi model i samsung mi je fino smjestio losijim modelima (T i A) i visim cijenama
05.04.2022 | 19:48
Da malo se ubacim u temu. Trazim neki soundbar, nisam nikada to imao. Cisto da probam malo gaming i sa tim setupom

Zapao mi za oko JBL 5.1 Surround model (wanna be). To je samo jedan zvucnik ispred TV i OGROMAN bass na podu.

Ima neko taj uredjaj? Ili nesto slicno za preporuciti?

www.amazon.com/JBL-Bar-5-1-Built-JBL2GBA...B07WFXNWZM&psc=1
  • Daddo
  • Posjetitelj
05.04.2022 | 20:50
Kloba...

OK, sad kad smo ustanovili da postoje razni televizori u raznim kategorijama cjenovnim za različite namjene ajmo još malo o tom famoznom HDR10+ i Dolby visionu, odnosno HDMI-ju 2.1 radi kojeg je ovo počelo.

HDR je akronim za High Dynamic Range i došao je iz fotografije. U osnovi, radi se o kombiniranju više istih kadrova snimljenih različitim postavkama kako bi se dobilo više detalja u sjenama i svjetlim dijelovima kadra. Takvi kadrovi su u pravilu oku ugodniji i boje su življe jer je i lokalni kontrast drugačiji. No na stranu sam tehnički način "uzimanja tih uzoraka", snažni procesori bilo direktno tijekom snimanja bilo kasnije u obradi materijala stvaraju željeni efekt i "dodaju" te detalje.

Kako je riječ o digitalnim zapisima, 0 i 1 se pretvaraju u ono što oči registriraju. Standardiziran HDR (video)zapis je 10 bitan, odnosno informacija o bojama i detaljima se prenosi kombinacijom od 10 nula/jedinica. Taj standard je javno dostupan svim proizvođačima TV-a i svi ga mogu koristiti bez plaćanja naknade za tu vrstu kodiranja.

Uz tako snimljen materijal, TV prvo dobiva "recept" (metapodatke) za obradu istog koji aplicira na kompletan video prije reprodukcije. I taj info je nepromjenjiv za vrijeme reprodukcije. To je famozni HDR10 koji svi današnji TV-i podržavaju.

Konzorcij proizvođača (među kojima su Samsung i Panasonic od poznatijih ali i Hisense čiji se paneli i/ili elektronika koriste u mnogim drugim brandovima manje razvikanim) napravio je zatvoreni standard kojeg su nazvali HDR10+ jer prenosi informaciju u paketu većem od 10 bitova pa je količina detalja još veća. Dodatno, ti podaci se mogu mijenjati tijekom reprodukcije kako bi iz ekrana na kojem se prikazuju izvukli maksimum. Naravno, svatko tko želi koristiti HDR10+ će platiti licencu za pristup tom standardu, te proći postupak certifikacije - što htio ili ne htio u konačnici mora ugraditi u cijenu prema krajnjem kupcu. Proizvođaču super - skuplji hardver, skuplji panel... više love plus se može uvijek taj kod malo još popravit i prilagodit nekim updateom softwarea. Malo overclock procesora, malo bug manje... što god... a sve bez dodatnog troška u "proizvodnji". Ako i ne upali, okriviš materijal koji nije "kompatibilan"

I ok, to su proizvođači uređaja smislili. Ali što će ti uređaj ako nemaš podesan sadržaj... i zašto bi samo ti što rade elektroniku zarađivali i diktirali "filmašima" KAKO moraju snimati da bi im snimke izgledale najbolje moguće na tim TV-ima?

Eto vam "mau'unu"... ili - here comes Dolby Vision.

Mi filmaši ćemo u materijal ugradit već recepte sve da svaka pojedina scena izgleda onako kako smo je smislili a ne da nam ju "vi kvarite" svojim idejama. Mi TO TAKO i vi ako to hoćete prikazat ćete platit licencu za korištenje "novog Dolby standarda" kao što ste to radili za višekanalni zvuk, prvo analogni pa digitalni pa cinema....

Naravno, nikom nije u interesu da ne može prikazat i običan materijal i "standardno besplatni HDR10" pa su i Dolby Vision i HDR10+ certificirani uređaji unazad kompatibilni.

A što je s live streamovima i prijenosom uživo?
Pa i oni imaju svoj standard (HLG) koji distribuiraju... samo što isti nije ni blizu tako raširen i košta bandwidtha kojeg svi nemaju, pa ga nije fora isticat kao "super feature" nekog TV-a, plus je naravno besplatan za korištenje baš kao i "obični HDR10", jer živi se od prodaje TV prava i što više tog se proda - zarada je veća, nema smisla uvjetovat još i licencu na "ekstra kvalitetu".

A to je samo "snimljeni materijal" bez rezolucije snimanja i bez spominjanja High Definition Multimedia Interface standarda i njegovog razvoja kako bi podržao videozapis visoke definicije i višekanalni audio i još natjerao uređaje u lancu da pričaju istim jezikom.

I sad pričamo o nekoj igraćoj konzoli "treće strane" koja mora platit nekom ekskluzivu da napravi sadržaj specifičan za točno nju... u rezoluciji koju će moć vidjet svi, sa maksimalno mogućom količinom detalja... a da nešto se ne smrda u tom procesu. I da taj sadržaj bude jednako "wow" i onom tko ima doma telku od 500 EUR i onom s telkom 5 puta skupljom. Da je taj netko voljan platit taj sadržaj X novaca i čekat sat vremena da ga preuzme. I onda da taj sadržaj krpamo svako toliko kako bi poboljšali korisničko iskustvo.

Kako? Pa sve to još - na vrijeme i prije konkurencije. I otprve.

Aha. Samo pogledat treba koliko je ekipe u lancu koju treba nahranit... i korisnika koji su sve zahtjevniji i sve "siromašniji" (u smislu da se teže odvajaju od love koju zarade, jer teže do nje i dolaze).

A to je samo jedan segment industrije koja treba elektroniku i programere... i inžinjere. I u konačnici konzumente. Isto je u IT industriji, mobilnoj, auto... ili bilo kojoj drugoj.
06.04.2022 | 00:00
Daddo, hvala ti na objašnjenju iako sam znao navedeno u nekim okvirima, no sigurno ne ovako detaljno.
Ti si mi sada fino sve razložio i zapravo me podsjetio na ono što sam znao i na dosta toga što sam zaboravio.
Ja sam se time aktivno bavio uoči kupovine svog TV-a 2016.-e.
A znaš i sam da imam tu osobinu da kada nešto kupujem; i dvije godine prije počnem gledati (na koncu se ispostavi) na desetke video klipova o proizvodu koji me zanima, featurima koje isti nudi i sve slično...
Samo da ti kažem, a ti provjeri - HDMI 2.1 se (ako se ne varam) uveo zato da bi se kroz kabel i port mogao prikazati taj famozni refresh rate od 120 Hz sa izvora na TV-u.
Mislim da postoji i vrsta HDMI 2.1 porta sa unaprijeđenim muzičkim aspektom, odnosno da je taj konkretni sposoban prenositi neke novije (vjerojatno "teže" muzičke standarde) - ali kako se točno taj zove ne znam.
Što se HDR-a tiče, znam da je taj podijeljen na onaj scam HDR kojeg imam ja, pravi HDR 10 i HDR 10+ te Dolby Vision.
Uglavnom, radi se o količini nita.
Bolji HDR - više nita.
Ako se ne varam; 1000 je zlatni standard?
A sada, da se vratim na famozni refresh rate od 120 Hz.
Saznao sam u međuvremenu da se nude i TV-i koji iza imaju i dva HDMI 2.1 porta iako nemaju panele sa refresh rateom od 120 Hz.
Što će im onda ti portovi, pojma nemam.
Neki TV-i nemaju niti 60 Hz refresh rate, a nude se danas u Sancta Domenici kao itekako dobri modeli.
Mislim da sam u opisu nekog Philips Ambilight modela ulovio da ima panel refresh ratea od 50 Hz.
Nisam siguran, ali mislim da se radilo o njima, morao bih provjeravati.
Ovo oko HDR-a, znam da se radi o TV verziji nečega što je započelo u digitalnoj fotografiji (od osnovne slike uzme se svjetlija i tamnija i napravi se najoptimalnija - ovo baš svodim na najjednostavnije da ne kompliciram), no TV verzija nije svedena samo na to već ima i veze sa nitima odnosno osvjetljenjem panela na TV-u; ukoliko se ne varam?
Mislim da HDR10+ daje 1000 nita i više (možda griješim) dok slabiji HDR 10 daje do 1000 nita ili manje (nisam siguran sada, najiskrenije) no vjerujem da ne griješim kada pišem da je HDR10 open source standard za čije ubacivanje u krajnji proizvod TV kompanije ne trebaju plaćati, dok je Dolby Vision "zatvoren" standard odnosno kako ga koriste ga filmski studiji TV proizvođači moraju platititi Dolbyu ukoliko žele imati taj "feature" na određenom tipu (redovitno su to visoke ili najviše klase) TV-a u svojoj ponudi.
I sada ih ima i koji nude oboje - pa sam pomislio: "hmmm, možda bi bilo dobro imati to".
Možda sam negdje nešto krivo napisao, uglavnom hoću ti reći da nisam baš totalni dudek za temu.
Ali da itekako pasem marketing, o to sam dokazao još ranije u ovom threadu.
ITEKAKO sam popasao priču da ovi iz SONY-a ne lažu ovi kada su napisali da im konzola podržava 120 Hz.
Jbg.
Marketing i budale.
Prvo je novitet 20. stoljeća, a drugih je oduvijek bilo.
Svejedno, hvala ti na fino razrađenom objašnjenju.
Dobro dođe podsjetiti se svega toga.
Ponavljam - nikada nisam sumnjao u tvoju stručnost.
Samo sam mislio da, kako se ne baviš igricama - ne loviš te zadnje novitete u tom svijetu.
Ispao sam u krivu.
Nije ni prvi ni zadnji put.
Znamo se, ne?
  • Daddo
  • Posjetitelj
06.04.2022 | 06:48
Kloba kaže:

Samo da ti kažem, a ti provjeri - HDMI 2.1 se (ako se ne varam) uveo zato da bi se kroz kabel i port mogao prikazati taj famozni refresh rate od 120 Hz sa izvora na TV-u.
Mislim da postoji i vrsta HDMI 2.1 porta sa unaprijeđenim muzičkim aspektom, odnosno da je taj konkretni sposoban prenositi neke novije (vjerojatno "teže" muzičke standarde) - ali kako se točno taj zove ne znam.


HDMI 2.1 je uveden ne zbog toga što ti misliš (120Hz je tehnička karakteristika samog zaslona, neovisna o izvoru signala - hertz je 1/sekunda i u tom smislu sasvim je svejedno odakle dolazi slika - zaslon je u stanju osvježit se 120 puta u sekundi, naravno ako ima čime i ako dobije potrebnu količinu informacija. Veći refresh rate=manje umorne oči kod dugog gledanja u takav zaslon). Jednostavno, zbog silnog HDR-isanja i industrijskog "pederisanja" sa zvukom i vizualom, količina podataka koju se trebalo progurati do TV-a je narasla do takvih razmjera da to više nije "scart" nego čitav niz podataka koje ne samo da je potrebno dostaviti brzo i pouzdano (u suprotnom ćeš dobit na ekranu ne rižu nego šarene "sprajtove" ili mrak) nego se uz sve to još vraća info - primio sam ali nemrem to kak bi ti htio, daj mi prilagodi svjetlo na X a crvenu na Y jer mi je to maksimum koji mogu prikazati, zvuk šaljem na uređaj ABC koji voli i želi to u formatu NNN... i tako si oni pričaju svi skupa... od konzole/BD playera/AV receivera/TV-a i međusobno se dogovore što tko može i što mu za to treba.

A ti bi samo gledao film/igrao "igricu" (na ovo dobijem ospice, jer računalne/konzolne igre, a ne igrice su jedan od glavnih pokretača industrije i ozbiljan biznis koji rade timovi ne više iz garaža nego stručnjaci na svim poljima, i onda ti to metneš na razinu flappy birdsa jednom jedinom umanjenicom, a istovremeno igraš naslove s grafikom da boli glava).

Pogotovo jer svaki od tih standarda ima i neka sitna slova pa ti napiše "ja ne radim ako nemam točno taj i taj "profil" i samo da znaš nisam kompatibilan sa uređajima tipa Z jer nemaju to i to.

Nakraju potrošiš hrpu love da bi ti "sve" radilo a onda još moraš pazit s čim ga hraniš jer je đubre izbirljivo i neće baš sve "jest" kao što tvrdi.
Bzvz baš, šta ne?

Mislim super je to, ko voli. I ima love i vremena. To ti obično bude ona "šišmiš ekipa" (KUDOS Davore, ali jbg ti si content creator, tvoj posao je da zadovoljiš klijenta ako ovaj hoće baš TO) koja čuje razlike u kabelima na audiofilskoj opremi ovisno o tome koštaju li 800 ili 1100 EUR komad i konzumira samo klasiku na pločama (ili već neki točno određen žanr na određenom mediju).

Da se razumijemo, ja uopće ne sumnjam da i TAKVI ljudi postoje i da stvarno takve stvari čuju, no ne vjerujem da ih ima ni približno u tolikom broju kolika je ponuda razne opreme koja im se nudi. A doživljaj zvuka i vizuala je ionako - subjektivan.

Kloba kaže:

Bolji HDR - više nita.
Ako se ne varam; 1000 je zlatni standard?


Niti nemaju veze s HDR-om, na isti način kao što hertzi nemaju veze s HDMI-jem 2.1. HDR je karakteristika sadržaja, a niti su karakteristika zaslona. HDR samo daje veću količinu informacija koje ekran može (i ne mora) prikazati. Famozni niti na koje ekipa se loži, a marketing ih uspješno prodaje imaju veze s maksimalnim osvjetljenjem zaslona, koliko isti može biti svijetao kad ode skroz "u bijelo" i popali sve lampice na najjače.

Stvar s nitima "zaista ima smisla" na ekranima koji su izloženi "ekstremnim" uvjetima na koje konzument nema utjecaja - primjerice mobiteli ili tableti ili e-readeri koji moraju biti čitljivi i u ponoć i u podne. Zato ih većina i ima nekakav fotosenzor i automatsko podešavanje osvjetljenja i "plavi filter" za noćni rad.

Kod TV-a to "nije bitno" jer nitko normalan ne stavi TV nasuprot prozoru i ne gleda u njega kad je sunce najjakije pa da su mu boje isprane. Ili još bolje, nije mu jutarnje sunce iza TV-a pa da usput zuri i u sunce i TV. Uz sve silne pametne dodatke po kući, nije teško stvorit "idealne uvjete" za konzumaciju sadržaja. Jbmu, moja turska suđerica (špicnamet Bara) je u stanju javit mi na mob kad je završila a ja mogu reći - Ziggy daj mi pusti sa Netflixa novu epizodu serije i reci Bari da se utiša na sat vremena dok radi koliko traje serija. Još će me Ziggy pitat jel da mi zastore zakrene da mi svjetlo ne smeta.

Misliš da mi je to super i da se volim razgovarat sa Ziggyjem (Amazon Alexa) ili sa Siri (Apple) ili pak sa Bixbyjem (Samsung) ili vikat OK, Google? Je Q. Osjećam se ko zadnji debil kad se razgovaram sa strojem. Ali je to nešto što je oko nas i za mog života će ući u "normalnu" upotrebu. Bit će dio "pismenosti". Plus me ljudi pitaju što je to i viču - ja bi to (d sejm vej kao što ti veliš ja bi HDMI 2.1 i 120Hz i 1000 niti). A ja si "ne mogu" priuštit ne znat baš ništa o tome jer mi "ulazi u struku".

Da, veći broj nita za posljedicu će imati i veći dinamički raspon, ali samo zato što je netko kupio pravo na naljepnicu HDR10+ ili Dolby Vision ne znači i da je napravio/koristi takav panel (i/ili elektroniku).

Uostalom, zaslon je samo jedan (istini za volju, najveći i najvidljiviji) dio TV-a. Ispred njega se nalazi nekakav filter pa onda još i staklo koje je obrađeno na nekakav način, a sve s ciljem da se konačna slika svidi korisniku. LED, QLED, OLED, miniLED, sve to ima veze i s nitima i s kvalitetom slike koju određeni TV može prikazati. Nije isto ni gledaš li TV ti sjedeći ravno ispred njega ili punica iz ćoška u koji si je poslao (ili obrnuto, ovisi u kakvim ste odnosima).

Svašta proizvođači rade i prodaju. I svašta ljudi kupe. Sve rijeđe ono što im zaista treba, jer, prvenstveno pojma nemaju što im stvarno treba, nemaju vremena istraživati što se sve nudi plus se pogube u šumi informacija i jer im "trgovci" nahvale nešto što ni sami ne znaju točno što je, a kamoli kako radi.

Kloba kaže:

A sada, da se vratim na famozni refresh rate od 120 Hz.
Saznao sam u međuvremenu da se nude i TV-i koji iza imaju i dva HDMI 2.1 porta iako nemaju panele sa refresh rateom od 120 Hz.
Što će im onda ti portovi, pojma nemam.


Nazovi M za multimediju. Dolby. Surround. Atmos. Cinema. Digital. Ne znam ni ja koliko kanala je trenutno "in" i potrebno za puni doživljaj zvučne slike.
HDMI je kupus koji kroz sebe gura i zvuk i sliku i informacije kako ju obraditi, s jednog uređaja do drugog. I "običnim" korisnicima s "običnom" opremom on je super jer kroz jedan kabel šalju sve, nemaju milijun žica ni hrpu papira za proučit kod spajanja uređaja niti išta trebaju posebno podešavati. Sve je "samopodesivo" i sve radi. Kad radi. U IT-u se to zvalo PNP (plug and play), no upućeniji u branši su ovo drugo P tumačili kao pray. Uključi sve i moli se da se samopodesilo na način da sve radi onako kako bi htio.

Kog će vraga danas nekom soundbaru ili TV-u toslink i RCA kad ionako sve to može gurat HDMI? Nazadna kompatibilnost ili samo nazadnost?

Izvora zvuka i slike, različitih, je sve više. I sve su jeftiniji. Ako koriste HDMI u "punom opsegu" to ih čini skupljima.

2 RCA činča će prebacit stereo zvuk do nekud, analogno, pa se ti braco dalje brini što je na drugoj strani od elektronike koja će to peglat i pustit van u kvaliteti XY, ja kao proizvođač sam pojeftinio uređaj jer nemam napredne elektronike ni specijalnih algoritama za pripremu sadržaja da bi ga tvoj TV ili zvučnik znao razbacat lijevo-desno-naprijed-nazad. Pusti na ta dva jadna i nikakva zvučnika na TV i slušaj.

A ne, to je ipak malo passe i nemaju baš svi činčeve više... gle TOSLINK! Kratki optički kabel koji daje "sirovi signal" na obradu nekom. Može li jeftinije a opet "moderno i dobro"? Ko voli i može, kupi si superduper DAC ili pojačalo ili ne znam već koji uređaj koji će mu iz sirove snimke izvuć i ono debelo ispod 20Hz (za kitove) i ono preko 20KHz (za šišmiše).

Nećeš to? OK, imaš HDMI i dalje kao "must have" koji "može sve sam". Hoćeš? I opet taj HDMI veli uređaju u koji ide TOSLINK da sad ide scena sa zvukom na tom i tom kanalu snimljenim tako i tako i da bi bilo dobro da to tako reproducira. Ako imaš dovoljno skupu igračku, čut ćeš... ako ne, a jbg, možda će malo bit "mutno" (ako nemaš "zvučnik od 120Hz") ili kasnit koju nanosekundu (ako ti je DSP čip u tvom pojačalu "malo niže klase" ili je majstor inžinjer budžetirao sporiju sabirnicu za prijenos podataka jer je imao target market takav).

Kloba kaže:

Možda sam negdje nešto krivo napisao, uglavnom hoću ti reći da nisam baš totalni dudek za temu.
Ali da itekako pasem marketing, o to sam dokazao još ranije u ovom threadu.
ITEKAKO sam popasao priču da ovi iz SONY-a ne lažu ovi kada su napisali da im konzola podržava 120 Hz.
Jbg.
Marketing i budale.
Prvo je novitet 20. stoljeća, a drugih je oduvijek bilo.
Svejedno, hvala ti na fino razrađenom objašnjenju.
Dobro dođe podsjetiti se svega toga.
Ponavljam - nikada nisam sumnjao u tvoju stručnost.
Samo sam mislio da, kako se ne baviš igricama - ne loviš te zadnje novitete u tom svijetu.
Ispao sam u krivu.
Nije ni prvi ni zadnji put.
Znamo se, ne?


Niti mislim da si totalni dudek, niti mi je cilj dokazivat tebi ili ikom drugom da je u krivu. Svi nekad negdje pušimo marketing. Nekad svjesno i namjerno, nekad iz čistog neznanja.

Jednostavno je zapravo doći do konačnog rješenja svakog problema na način da si jednadžbu sa X nepoznanica parametriziraš i onda posložiš po prioritetima.

Iz onog što dosad znamo o tvojim igračkim navikama i potrebama:

1. Igraš se puno. Bitno zbog kvalitete zaslona, ali i trajnosti istog. Jer svaka elektronika ima MTBF, odnosno neki broj radnih sati koje radi prije nego se pokvari. A u tom periodu radi "nejednako". Bolje dok je novija i sve "lošije" u smislu maksimalnih performansi kako vrijeme odmiče.
2. Igraš AAA naslove koji su među najzahtjevnijim po pitanju grafike (količine detalja) i brzine izmjene kadrova.
3. Budžet ti je ograničen na "normalne novce" i nemaš para ko Džajić pa da možeš kupit najskuplje, nema veze što košta i ko ga grebe ako sam i promašio za 6 mjeseci ili 2 godine ću kupit novije i bolje i podesnije kad skužim da mi ovo nije nego promašaj.

Sve to nema veze s tvojim formalnim obrazovanjem, socijalnim statusom ili pak konkretnim znanjem o temi niti te itko radi tog zajebava. Ako ti zaista imaš neki razlog zbog kojeg misliš da će ti nekad trebati i HDMI 2.1 i 120Hz - super. Ali nitko ti neće reći KAD je pravo vrijeme za kupovinu toga, jer kristalne kugle nema.

IMHO, najveći benefit koji bi imao SADA je kupovina brzog SSD-a velikog kapaciteta na koji bi pospremio te AAA naslove koje igraš. Jer će ti se fizički mediji od upotrebe izlizati. Plus ionako ćeš kad dođu nadogradnje konzole (softverske) negdje morati preuzimati novi i poboljšani sadržaj. A to već sad košta "normalne" novce (u odnosu na TV s HDMIjima i hercima).
06.04.2022 | 07:23
Koliko se me nasmijao, nemaš pojma.
ATMOS - to je taj standard za zvuk o kojem sam post ranije pisao ali se nisam mogao sjetiti imena.
(Za kitove i šišmiše - di ti to padne na pamet???)
Da, znam za SSD - vjerojatno će nakon svih ovih informacija prije pasti SSD od 1 TB sa ugrađenim hladnjakom tipa Firecuda; ovaj kojeg sam linkao.
Što se TV-a tiče, stvarno ste me odgovorili da se uopće brinem za 2.1 HDMI - gledat ću da si kupim (kada ću kupovati) neki TV tipa onoga kakvog mi je zadnjeg linkao marioart, ako se ne varam - a koji je "današnja verzija tvog TV-a".
I meni sasvim dosta.
Taj ima 60 Hz, to znam sigurno i - meni dosta.
Za VRR šteta što imaju samo najskuplji jer stvarno ispravlja kako izgledaju stariji naslovi - vidio sam usporedbu na YouTubeu kada je uključen i kada je isključen na istoj igrici u istom segmentu.
Izgleda kao da je IGRA redizajnirana.
Što se termina tiče, a tako izgovaram, ostalo mi još iz djetinjstva (znaš ono, ajmo igrati igrice na Commodoreu 64 pa se sa pravokutnikom boriš protiv točke i to je: TENIS!)
Znam i ja da su to sada studiji koji vrte lovu itekakvu, to ipak ne precjenjujem.
Do Netflixa i njegove pojave industrija igara je prestigla po zaradi industriju filmova.
Sada, sa svim ovim streaming servisima - zaista ne znam.
Ali znam da je i dalje izuzetno jaka.
Čak i povodom ovoga rata neki ukrajinski developeri su imali štogod za reć, naći ćeš izjavu.
Ako ne griješim, GCS Game World i njihov S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl je sada u izradi.
Primjeti kako je napisano - nije više Chenrobyl.
Stari STALKERI nisu tako pisali, pisali su sa I.
Jer Rusi izgovaraju kako je naslov igrice sa O, a Ukrajinci sa I ime Černobilj.
Vidiš ti na koje sve sfere života rat utječe...
Otišao sam na njihovu stranicu - ima i rusku i ukrajinsku zastavu - pa nemam pojma čiji je to studio zapravo, ali imaju neki old site prozor i prva vijest (iz 2012.) je da je STALKER igra i prava na nju (valjda i sve prije i kasnije) prodana nekom Sergeju Grigorovichu.
Znači, vjerojatno Rusu sudeći po naslovu igre u izradi i njegovom prezimenu.
No dobro, fino si me nasmijao - a pogotovo kada sam te morao zamišljati kako se osjećaš kada praktički pričaš sam sa sobom.
06.04.2022 | 08:24
Ovo ću staviti ovdje jer si spomenuo Netflix iako je offtopic, Daddo.
Čisto da ne otvaram zasebnu temu zbog jednog posta.
Pogledao sam neki video kako nas se prati i preko tog streaming servisa.
Ne samo navedenog, svih ukupno.
Kako?
Pa preporukama.
Software prati što gledaš i onda ti preporučuje sličan sadržaj.
Navodno da je 80% sadržaja pogledanog na Netflixu (sada baš pričam o konkretnoj kompaniji) pogledano pod "recommended", a tek 20% sadržaja je traženo s namjerom da se gleda baš taj traženi film, serija - štogod.
Uopće nisam o tome razmišljao u cijeloj toj tracking priči...
  • Daddo
  • Posjetitelj
06.04.2022 | 09:06
Netflix sam spomenuo s razlogom.

Jedina je globalno dostupna platforma koja ima i vlastitu produkciju, odnosno kompletno od 0 proizvodi sadržaj koji onda distribuira kroz vlastiti sustav. I kontrolira svaki segment tog procesa. I prilagođava se tržištu. Od kvalitete videozapisa ovisno o bandwidthu koji je dostupan, do izrade same klijentske aplikacije za određenu platformu i plaćanja proizvođačima da ih uključe u svoje proizvode.

Youtube je jednako tako globalan ali on nema samo vlastiti sadržaj na svojoj platformi.

Profiliranje je normalna stvar u marketingu, tako da te "pametni algoritam" koji ti nudi recommended sadržaj na osnovu već viđenog - ne treba čudit. Ako ti se baš ne sviđa da ti to rade recept je jednostavan:

Počni gledat bradate transesksualke kak se boksaju pa se prebaci na 3D inačicu Thomas the tank enginea, a onda na neki dokumentarac o reproduktivnim pravima žena u prapovijesti. I nakon toga si pogledaš novi Marvel DC crtić.

Trebat će neko vrijeme da te takav algoritam ponovno uhvati, a onda kad te opet počne smetat baci se na proučavanje mamaca na koji se love kitovi ubojice i recimo životnog ciklusa kolibrića kojeg ćeš presjeć sa nastavkom "sluškinjinih priča" tu i tamo i zlim bratom blizancem mlađeg Sheldona.

There is always a way. Ako ti se da sa svim tim zafrkavat i ako ti je bitno.

Za taj tvoj playstation - prestani gledat "glupe američke promose" i slinit nad onim što ti kod nas nije i neće bit dostupno i vjerovat njihovim recenzijama. Ne jer su loše per se, nego jer nisu primjenjive kod nas.

I uopće ti ne treba ogromna količina love (ni vremena) za bit u toku i guštat u igricama i plejki i novim tehnologijama.

Everything goes digital.
Revolut je ko i Netflix - globalno dostupan.
Isti te košta 0 kn u osnovnoj verziji.
Prepaid je na foru SIMPA/TOMATO/BONBON bon, baci gore lovu kad imaš.
Registriraš ga na paypal bez bada.
Kupuješ na Amazonima, Steamu, Playstation storeu, gdjegod i štogod. Možeš i u Konzum po kruh s njim.
A možeš i kripto kupit i onda se igrat milionera početnika i gledat u graf koji raste i pada.

Nema razloga da živiš u dark ages niti te život u realtimeu košta toliko koliko ti kažu i tvrde da mora.

Umjesto da kupuješ superdupertruper hardver koji nećeš imat na čemu koristit, iznajmi takvu opremu na sat-dva-tri, na steamu kupi igru koja te zanima, probaj i vidiš koliko ti to stvarno u životu treba ili ne.

Na istu foru ko što smo nekad išli u salone arkadnih igara i igrali se na velikim osambitnim konzolama izgledom sličnim današnjim reklamnim frižiderima ili jukeboxovima, pa nakon toga u PC igraonice gdje je ekipa haklala FPS-ove i RTS-ove u mreži ili organizirala LAN partyje ovakve i onakve... pa se prešlo na MMORPG i nekakve eSportove...
danas možeš iz vlastitog doma uz "normalnu brzinu interneta" (onu koja nije na LTE mreži i gdje je signal loš) rentat negdje nekakav PC u oblaku i na njega instalirat svoje igre iz "steam novčanika" i koristit svoj slabašni PC/Mac za igranje tih naslova koje doma ni pokrenut ne bi mogao.

Samo je stvar koliko te sve to skupa loži i vrijedi.
06.04.2022 | 09:09
Daddo kaže:
Ako ti se baš ne sviđa da ti to rade recept je jednostavan:
Počni gledat bradate transesksualke kak se boksaju pa se prebaci na 3D inačicu Thomas the tank enginea, a onda na neki dokumentarac o reproduktivnim pravima žena u prapovijesti. I nakon toga si pogledaš novi Marvel DC crtić.
Trebat će neko vrijeme da te takav algoritam ponovno uhvati, a onda kad te opet počne smetat baci se na proučavanje mamaca na koji se love kitovi ubojice i recimo životnog ciklusa kolibrića kojeg ćeš presjeć sa nastavkom "sluškinjinih priča" tu i tamo i zlim bratom blizancem mlađeg Sheldona.
There is always a way. Ako ti se da sa svim tim zafrkavat i ako ti je bitno.

Ti si luud.
Prestani, ne mogu stati smijati se!
PS:
Ne smeta me, samo sam htio reći...
06.04.2022 | 09:11
nema te to sta cuditi... sve na webu je postavljeno upravo tako JER se prati korisnike i njihove navike...
06.04.2022 | 09:13
Ovo dolje što si napisao - istina - moram početi gledati što je zaista primjenjivo ovdje i sada pa u idućih par godina, za što ste mi dovoljni vi na Jabučnjaku.
Tu si u pravu skroz.
Da bi reč rekel...
06.04.2022 | 09:15
marioart kaže:
nema te to sta cuditi... sve na webu je postavljeno upravo tako JER se prati korisnike i njihove navike...

Ma znam, ali kao klasični tip koji misli da zna a ne zna web sam promatrao kao internet browser, a ne kao mrežu koja je dostupna putem svega i svačega.
Spozabil sam tako promatrati stvari.
Nisam u ovoj struci, možda je tome razlog.
Većina vas jest, i to vam je ono - temelj, ne znam bolji izraz.
06.04.2022 | 09:19
Daddo kaže:

Samo je stvar koliko te sve to skupa loži i vrijedi.


ovo je najtocnija definicija....

inace sve streaming platforme sad imaju svoj content i to predstavlja problem jer su korisnici osudjeni na hrpu pretplata pa to onda opet povlaci probleme... netflix je bio cool jer je pustao da se dijeli racun, ali sad javno najavljuju da ce tome stati na kraj...uz povecanje cijene



a sto se tice pracenja i skrivanja, pitanje je koliko je to realno izvedivo, sto tocno dobijas s time i da li uopce mozes pobjeci big brotheru
06.04.2022 | 09:22
Povećati će cijenu?
A koliko je realno ono VPN mijenjanje adrese (što se kao mora platiti nekoj kompaniji preko neke stranice) pa možeš gledati Netflix India jer server brije da si tamo?
Ima li to smisla uopće, jer znam da daju lokalizirani sadržaj - pa neda mi se radi uštede par desetaka kuna mjesečno gledati praktički samo bollywoodsku produkciju?
06.04.2022 | 09:27
Ja ionako nisam na Netflixu već na HBO GO koji je sada postao HBO Max, i to plaćam zapravo kroz IPTV.
Netflix bi mi uz taj HBO Max bio too much, iako ga smatram boljim od HBO-a.
Makar ima više toga za ponuditi, ako ništa drugo.
Ali ima načina da se dođe do hitova.
Sada bi htio pogledati ovu dokuseriju The Defiant Ones.
06.04.2022 | 09:35
Kloba kaže:
Povećati će cijenu?
A koliko je realno ono VPN mijenjanje adrese (što se kao mora platiti nekoj kompaniji preko neke stranice) pa možeš gledati Netflix India jer server brije da si tamo?
Ima li to smisla uopće, jer znam da daju lokalizirani sadržaj - pa neda mi se radi uštede par desetaka kuna mjesečno gledati praktički samo bollywoodsku produkciju?


to zasad radi... ali ovisi koliko te platforma prati ... meni yt ne da nikako da uzmem jeftiniji premium jer kazu da im se cini da nisam ni u indiji, ni u argentini...

netflix ti daje nesto lokaliziranog sadrzaja, ali to se procisti nakon nekog vremena... dok te malo "prouci" .. ja sam koristio turski racun pa je trebalo jedno vrijeme...

sad koristim ukradene accounte dok se moze .... kad mi se nesto gleda, kupim takav account, pogledam i onda ponovim kad mi opet dodje...
  • overtherainbow
  • Posjetitelj
06.04.2022 | 09:39
Hbo max nije dobar niti malo. Library nije dobar. To sta imaju 95% stvari ne podrzava ni 4k ni hdr u usporedbi s netflixom. I taj popust sta reklamiraju sad da se moze uzet za 4,66€ je previse za ono sta nude. Realno 1€ misecno vrijede.
06.04.2022 | 09:59
overtherainbow kaže:
Hbo max nije dobar niti malo. Library nije dobar. To sta imaju 95% stvari ne podrzava ni 4k ni hdr u usporedbi s netflixom. I taj popust sta reklamiraju sad da se moze uzet za 4,66€ je previse za ono sta nude. Realno 1€ misecno vrijede.

O znam.
Vjeruj mi, uvjerio sam se.
A tek ta ljubičasta.
Grafičkom dizajneru treba dati otkaz.
Pa John Oliver im je popljuvao izgled stranice, a radi na HBO-u.
  • Daddo
  • Posjetitelj
06.04.2022 | 10:03
marioart kaže:
Daddo kaže:

Samo je stvar koliko te sve to skupa loži i vrijedi.


ovo je najtocnija definicija....

inace sve streaming platforme sad imaju svoj content i to predstavlja problem jer su korisnici osudjeni na hrpu pretplata pa to onda opet povlaci probleme... netflix je bio cool jer je pustao da se dijeli racun, ali sad javno najavljuju da ce tome stati na kraj...uz povecanje cijene



a sto se tice pracenja i skrivanja, pitanje je koliko je to realno izvedivo, sto tocno dobijas s time i da li uopce mozes pobjeci big brotheru


Iz perspektive kupca imaš trokut:

1. Kvalitetno
2. Brzo
3. Jeftino

I onda trebaš naći "težište" takvog trokuta. Nikad nije 3 od 3. Uvijek je 2 od 3.

Ono što možeš kao kupac birat je koliko ti je koja od te tri točke bitna, odnosno redoslijed istih.

Ako želiš kvalitetno i brzo budi siguran da neće biti jeftino.
Brzo i jeftino ne može bit kvalitetno.
Kvalitetno i jeftino neće bit brzo.

Kompromis je nužan. Tako i s tim sadržajem. Nećeš naći sve kod jednog trgovca. A ne možeš si priuštit SVE trgovce, pogotovo ne u najboljoj kvaliteti. I onda ima niša koja je "siva" i koja nudi sve to što ti treba za manje novaca mrvu sporije i nekvalitetnije.

Kad pričamo o praćenju i skrivanju i tu imaš trokut vezan uz informaciju koja mora bit:

1. Točna
2. Pravovremena
3. Dostupna

Bilo koji od ta tri kriterija se još uvijek može "osporit" ako si dovoljno vješt i znaš što ti je end goal. To košta naravno nekih resursa i novaca i pitanje je koliko se isplati ili ne (i kome).

Što se samog weba tiče, to što veliš stoji i tu si produkt na kojem se zarađuje. Uz malo zafrkancije imaš metodu da si vratiš dio privatnosti, odnosno da im otmeš dio kolača kroz gledanje oglasa koje ti plasira platforma koja ti zauzvrat daje kriptovalute koje možeš mijenjati za "živu lovu". Nije isplativo, ali je nešto.

I da se ne lažemo... sve mreže (zajednice) se nadziru. Iz ovih ili onih razloga. Kako i u kojem opsegu i što se pritom analizira i zbog čega, definira onaj tko je mrežu izgradio. Korisnik dobije LUK i vodu... niz koju se može pustit ako mu se ne sviđa.
06.04.2022 | 12:59
@marioart:

Ja godinama koristim Indijski YT Premium. Trebao mi je VPN samo prilikom aktivacije i nikada vise.

Sada mi normalno pise da je bosanski premium, iako i dalje naplacuju tih $2-3 umjesto 10 eura. Nemoguce da ne znaju i ne vide, vec ih jednostavno nije briga
  • Daddo
  • Posjetitelj
06.04.2022 | 13:20
drlovric kaže:
Da malo se ubacim u temu. Trazim neki soundbar, nisam nikada to imao. Cisto da probam malo gaming i sa tim setupom

Zapao mi za oko JBL 5.1 Surround model (wanna be). To je samo jedan zvucnik ispred TV i OGROMAN bass na podu.

Ima neko taj uredjaj? Ili nesto slicno za preporuciti?

www.amazon.com/JBL-Bar-5-1-Built-JBL2GBA...B07WFXNWZM&psc=1


Link koji si stavio u nazivu ima komplet sa još 2 satelita. Model je star 3 godine a JBL kao tvrtka nije anonimus.

Meni to sve skupa djeluje malo preglomazno i ružno i generacijski je u smislu onih kojekakvih Dolby standarda mrvu “obsolete”.

Polk magnify AX ( www.polkaudio.com/en-us/product/sound-bars/magnifi-mini-ax/ ) je fini minijaturni i up to date sa dolbyjem, a u jstom cjenovnom rangu. Ako ti se i ne svidi za gaming dovoljno je mali da može bit solidan sustav za konzumaciju glazbe ili gledanje filmova na “drugom” TV-u u spavaćoj/dječjoj.

U sonus Artu u Zg je 3500 kn što je ispod 500 eura.
06.04.2022 | 13:40
drlovric kaže:
@marioart:

Ja godinama koristim Indijski YT Premium. Trebao mi je VPN samo prilikom aktivacije i nikada vise.

Sada mi normalno pise da je bosanski premium, iako i dalje naplacuju tih $2-3 umjesto 10 eura. Nemoguce da ne znaju i ne vide, vec ih jednostavno nije briga


a znam... al meni nece... na VPNu cim se ulogiram sa svojim accountom odmah trazi 12€

zasad sam nasao polurjesenje u smartTube aplikaciji za tv, ali vjerujem da ce i njih google rjesiti kao i vanced...

ali na mobu nemam jos dobro rjesenje jer mi cak i ne smetaju toliko reklame koliko to sto ne mogu zakljucati ekran....
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 51 minuta
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, m@xym, Riba, smayoo, ^SuperUnknown^, Anonimci (474)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.52 Seconds

Provided by iJoomla SEO