Caffe bar "Jabučnjak"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Caffe bar "Jabučnjak"


20.02.2020 | 19:56
Nije neki komplicirani postupak bio (kad sam ja to radio), ali ja sam stvarno mislio da samo nastavnici imaju pravo na lokalnu instalaciju.
Ugl, instalira se iz PKG (koji je ogroman, a instalacija poslije traje vječno, pravi Micro$oft bloatware) i nakon toga, ili kod prvog pokretanja (ne sjećam se više) treba upisati svoj Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript username (koji je možda jednak E-mail adresi, dakle nešto tipa Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , a možda i nije nego je sličan, kao na primjer Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ) i onda te preusmjeri na NIAS logon stranicu gdje se opet upiše Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript username i password. Time je aktivirana Office 365 licenca na lokalnoj instalaciji i dalje se radi normalno (s tim što, ako kod pokretanja bilo koje aplikacije nema internetske veze, ovaj te upozori da će, ako ne bude internetske veze idući put, a da je u međuvremeno prošlo više od ... dana, onemogućiti rad aplikacija. Ili tako nekako).
Inače i ja koristim LibreOffice (i plaćam mjesečnu donaciju), iako imam plaćenu licencu za MS Office kao predavač na veleučilištu, jednostavno zato što MS Office više ne valja, niti na Windowsima, a kamoli na Macu. Bloatware smeće. Imam ga instaliranog samo zato što me ne košta novaca, a *vrlo rijetko* dobijem neki dokument kojem se raspadne prijelom kad ga otvorim u Writeu, ili ogromni XLSX natovaren *stotinama* fotografija koji je užasno usporen kad ga otvorim u Calcu.
20.02.2020 | 20:39
@vicko, samo da javim, probao sam pokrenuti instalaciju nakon što sam skinuo pkg sa office365.skole.hr, ali mi javlja da treba imati 10.13 sistem na macu. Zbog appova koje koristim još uvijek sam na starijim sistemima. Daj probaj skinuti pkg pa javi što ti javlja kao problem kada probaš instalirati.

edit, @smayoo je sve napisao, spor sam...
20.02.2020 | 21:17
Oprosti, mogao sam te poštedjeti pokušaja instalacije i napisati da moraš imati minimalno MacOS High Sierra... no ako ste primijetili i drugi softver prek App storea traži minimalno HS i to je vjerojatno do Applea koji sili korisnike na novi/noviji OS.
20.02.2020 | 22:22
Možda ja nisam bio dovoljno jasan, mi smo koristili Office lokalno na High Sierri nekih godinu dana i onda je zablokirao. Večeras sam mu omogućio sav pristup internetu (obrisao sam postavke za Office u Little Snitchu) i opet radi nakon aktivacije pomoću @skole.hr maila i lozinke. Fora je u tome da kada nije radio, nije tražio nikakvu aktivaciju nego je jednostavno javljao da nije podržana licenca na Macu. Nervira me to što se Office mora svako toliko javiti doma da bi ga mogli koristiti lokalno.
20.02.2020 | 23:32
Pa, ako te nervira, zašto ga koristiš?
Koji god profesor inzistira na tome da se MORA koristiti MS Office, i nije spreman prihvatiti razložne argumente, valja ga poučiti prijavom.
21.02.2020 | 00:46
Ti sigurno imaš barem malo zagorske krvi - "se bum vas tužil"
21.02.2020 | 08:47
smayoo kaže:
Pa, ako te nervira, zašto ga koristiš?
Koji god profesor inzistira na tome da se MORA koristiti MS Office, i nije spreman prihvatiti razložne argumente, valja ga poučiti prijavom.


Ona je koristila libre office dok im nisu negdje u 7. razredu uvjetovali Micrsoft Teams. A taj MT su im ponudili nakon što sam ja mojoj zabranio lažiranje datuma rođenja za otvaranje Gmail adrese. Znači, u školi su ih poučili da lažu o datumu rođenja prilikom otvaranja gmail adrese jer je učiteljima najjednostavnije raditi sve preko gmaila.
21.02.2020 | 09:07
zoranowsky kaže:
Ovo je zbilja sramota. BTW, ja sam profesor informatike. Dakle office365 licenci može pristupiti svaki učenik. Dovoljno je otići na office365 site i ulogirati se sa svojim CARNet id-em (onaj skole.hr account). Ne znam kako je u osnovnim školama, ali pretpostavljam da je isto kao i u srednjoj, sve školske ustanove imaju administratora resursa i administratora imenika, a ovaj potonji je zadužen za izdavanje i upravljanje korisničkim računima. U srednje škole se učenici upisuju upravo putem istog tog accounta, jedino što nakon upisa trebaju ponovno tražiti podatke o accountu jer se resetira lozinka.

Kada se ulogiraju u office365 site, imaju mogućnost instalacije paketa kao što je prije napomenuto.

Postoji i minecraft education edition koji se isto može koristiti s navedenim accountom.

P.S. ja svoje učenike upoznam s Libre office paketom, a ako ga netko koristi to je plus

P.P.S. u ovim vašim pričama je nažalost surova realnost u većini ustanova...


Ono što mogu potvrdit je da unazad 4 godine svako dijete u osnovnoj školi prilikom upisa u prvi razred dobiva svoj account od carneta. Kako je prije bilo nemam pojma. Ali isto znam da dok sam ja studirao da sam također imao carnet account i koristio recimo benefit kod ugovaranja 3d Bnet carnet paketa. Stime da su informatičari u Kačićevoj nama osvježavali status svako 2-3 godine. Tada nažalost nije bilo besplatnog office paketa, tako da je ovo odlična stvar za buduće naraštaje bez obzira što postoje besplatni office paketi
21.02.2020 | 09:40
Pa nije edu licenca officea 365 besplatna.
Prvo država nešto plaća MS-u što znači da opet plaćamo svi mi jer država prihode ostvaruje kroz poreze.
Drugo, i da je full besplatno, opet nije besplatno jer MS davanjem licence na korištenje xy godina stvara stado korisnika (privatnih i poslovnih) za budućnost koji će licence plaćati... na kraju to radi i Apple u SAD kad po povoljnijim cijenama daje učenicima hardver jer zna da će u budućnosti imati kupce koji su se navikli na radno okruženje i alate.
21.02.2020 | 11:14
Naravno. Sve to stoji. Nisam ja a priori protiv toga da se djecu nauči koristiti MS Office jer to je ono što očekuje većina poslodavaca od zaposlenika koji rade ikakav tip uredskog posla. Ali protiv sam toga da inzistiraju na nekom konkretnom setupu, a da nisu osigurali uvjete i podršku učenicima da to ostvare na legalan način.
21.02.2020 | 15:14
Cijeli sistem je naopako postavljen. Umjesto da se uče proračunske tablice, obrada teksta, baze podataka (generička znanja i vještine), sve donedavno nije bilo neuobičajeno da se poglavlja u knjizi zovu MS Word, MS Excell. Sve ostale alternative nisu se ni spominjale. S druge strane, vidio sam i nekoliko pokušaja da se napravi open-source udžbenik, naravno, kod njih je bilo obratno, a alternative se isto nisu spominjale.
Učenicima obično pitam da li itko od njih zna za neki program za obradu teksta osim worda, i sl.. U 99% slučajeva je odgovor negativan. Onda ih pitam jel su čuli za neke tenisice osim Adidasa, ili za neki auto a da nije Toyota, ... Onda se svi skupa čudimo, kako to?!?

Što se tiče "težine" ugovora između RH i MS-a, mislim da se cijena vrti oko par desetaka milijuna kn godišnje, bar je tako bilo prije.
21.02.2020 | 16:25
Jednini priručnik kojeg je napravila država, a da je finaliziran je onaj Ministarstva obrane iz 2015. godine, KLIK za preuzimanje.

Što se tiče udžbenika jedini primjer za kojeg znam je onaj koji je radila Jasna iz HULK-a, no na kraju je koliko znam odustala jer su iz Ministarstva obrazovanja non stop tražili nešto drugo.

I da, dobiti informaciju u kojoj fazi je danas pilot projekt uvođenja slobodnog softvera u MO je nemoguće dobiti.

Inače, kažeš da je ugovor između RH i MS-a težak par desetaka milijuna dolara (vjerojatno je par desetaka ali bliže 100 nego deset ili trideset), to mi je premalo novaca jer sam nedavno negdje pročitao da samo MUP izdvaja oko 4,5 milijuna kuna godišnje (aMUP je jedino ministarstvo zakonom oslobođeno plaćanja carine i PDV-a).
21.02.2020 | 17:51
Zoranowsky, slažem se da bi na nekoj višoj razini bilo logično da ljude naučiš konceptima rada, ali, ako pođeš od toga da, naročito u osnovnoj školi, djecu učiš rukovanju računalima zato što praktički nema posla u kojem mogu biti sigurni da im to neće trebati. Evo, uskoro će i škovacini morati rukovati QR code skenerima i sl.
U tom smislu, to je nešto što bi trebali naučiti svi koji idu u školu, bili oni kasnije u životu znanstvenici, inženjeri, liječnici, konobari, slastičari, taksisti ili plaćeni ubojice za mafiju. U biti, učiš ih (trebao bi ih učiti) vještinu korištenja. Na toj razini i tako širokom pristupu, normalno je da se onda vežeš na neki konkretan alat.
U strukovnim tehničkim školama djecu uče tehničkom crtanju uz pomoć (sasvim konkretno) AutoCADa. Ako se radi o nekom smjeru strojarskog tehničara, možda i SolidWorksa ili Catie. Ne možeš ih učiti načelnom konceptu crtanja bilo kojim CAD alatom jer odlaziš u apstrakciju i onda ih guraš učenju znanja, umjesto učenju vještine. A na razini srednje škole moraš ih najprije naučiti vještini, jer danas je AutoCAD ono što je nekad bio rapidograf, daska i T-ravnalo.

I ja svoje studente učim raditi konkretno u AutoCADu (iako ne čistom blentavom crtanju nego konkretnoj primjeni u određenoj struci) jer na taj način imaju konkretnu platformu na kojoj razvijaju vještinu. Bilo bi neodgovorno od mene da ih učim koristiti Q-CAD (na primjer) jer je to opensource alat dostupan na svim OS platformama, kad znam da gotovo svi poslodavci (ne samo kod nas) traže poznavanje rada u AutoCADu. Ja im se trudim pokazati širinu i opcije, ali učim ih raditi u AutoCADu jer to je ono što traži tržište rada. A moj je posao da ih pripremim za to. Temelje političke ekonomije i etike civilnog društva nisu ono za što me (u konačnici) ti studenti i njihovi roditelji plaćaju.
21.02.2020 | 19:06
Slažem se sa svime smayoo, fokusirao sam se na učenje osnova rada s office alatima (obrada teksta, proračunske tablice, izrada prezentacija). Tu je Libre office super alat za škole. Osim toga, odf je postao nacionalna norma još 2008. godine, ako se ne varam.

Komercijalni programi itekako imaju smisla kada govorimo o pripremi za tržište rada. Ja sam isto držao nastavu na Adobe alatima, jer su u domeni grafičkog dizajna i pripreme za tisak jednostavno industrijski standard. S druge strane, radio sam i s klincima u više OŠ (član sam HR Open udruge) edukacije s GIMPom i raznim open source alatima, jer njima zbilja ne treba Photoshop. Sve ima svoje...

Bertone, znam da je prije bilo govora o nekih cca 70 milijuna kn, ali nisam bio siguran pa nisam želio precizirati. Ako se malo progugla, onda vidim da je u prošloj godini bilo govora oko 181 milijun samo za potrebe državne uprave za tri godine. Carnet i e-škole je oko pola milijarde...
22.02.2020 | 00:49
smayoo kaže:
Zoranowsky, slažem se da bi na nekoj višoj razini bilo logično da ljude naučiš konceptima rada, ali, ako pođeš od toga da, naročito u osnovnoj školi, djecu učiš rukovanju računalima zato što praktički nema posla u kojem mogu biti sigurni da im to neće trebati. Evo, uskoro će i škovacini morati rukovati QR code skenerima i sl.
U tom smislu, to je nešto što bi trebali naučiti svi koji idu u školu, bili oni kasnije u životu znanstvenici, inženjeri, liječnici, konobari, slastičari, taksisti ili plaćeni ubojice za mafiju. U biti, učiš ih (trebao bi ih učiti) vještinu korištenja. Na toj razini i tako širokom pristupu, normalno je da se onda vežeš na neki konkretan alat.
U strukovnim tehničkim školama djecu uče tehničkom crtanju uz pomoć (sasvim konkretno) AutoCADa. Ako se radi o nekom smjeru strojarskog tehničara, možda i SolidWorksa ili Catie. Ne možeš ih učiti načelnom konceptu crtanja bilo kojim CAD alatom jer odlaziš u apstrakciju i onda ih guraš učenju znanja, umjesto učenju vještine. A na razini srednje škole moraš ih najprije naučiti vještini, jer danas je AutoCAD ono što je nekad bio rapidograf, daska i T-ravnalo.

I ja svoje studente učim raditi konkretno u AutoCADu (iako ne čistom blentavom crtanju nego konkretnoj primjeni u određenoj struci) jer na taj način imaju konkretnu platformu na kojoj razvijaju vještinu. Bilo bi neodgovorno od mene da ih učim koristiti Q-CAD (na primjer) jer je to opensource alat dostupan na svim OS platformama, kad znam da gotovo svi poslodavci (ne samo kod nas) traže poznavanje rada u AutoCADu. Ja im se trudim pokazati širinu i opcije, ali učim ih raditi u AutoCADu jer to je ono što traži tržište rada. A moj je posao da ih pripremim za to. Temelje političke ekonomije i etike civilnog društva nisu ono za što me (u konačnici) ti studenti i njihovi roditelji plaćaju.


Htio sam se raspisati ali ... smayoo je napisao sve. Na mom primjeru je riječ o Adobe Creative paketu. Danas je Adobe u grafičkom dizajnu apsolutni monopol. I studenti jednostavno trebaju InDesign, Illustrator ... Photoshop. To je to što ih na startnim pozicijama poslodavci pitaju. Ne kako se općenito obrađuju fotografije. Nego kako se tom i tom maskom može selektirati određeni raspon tonova ... bla bla.

U webu je drugačije ... za kodiranje ... sublime, za dizajn figma ... za prototyping ... invision studio ... ili vs code, photoshop, adobe xd ... sketch ...

Tesko da mozes studentu kojeg zanima kako konkretno rijesiti neki specificni problem ... odgovoriti sa principom rijesavanja problema dizaja opcenito.
28.02.2020 | 09:56
A hebemu miša, istipkam post, stisnem objavi i samo me vrati na tu stranicu bez mog posta (ANGRY)!
No, kako mi je stalo do odgovora, pišem ponovo;

Uglavnom, može li netko preporučiti TEHNIČKU OLOVKU (0,5), ali koja NE lomi uloške. Kvaliteta i pouzdanost je bitnija od izgleda (iako bih volio da je metalna ali ne pre teška)

Dosta sam ih već izmjenio, ali to je bila koma i svaka je lomila. Jedino sam uspio pronaći neke prije određenog vremena, ne znam više koji je brand, ali bile su 0,7, a neeeda mi se naručivati u firmi 0,7 uloške samo za mene (ispadam razmažen)

Grafičari, (i ostali), dajte neke pouzdane prijedloge!

Treba mi za pisanje teksta, ne za crtanje.


PS
Sad sam kopirao tekst, da ne moram i treći puta pisati!
28.02.2020 | 10:26
rOtring 600

Moja preporuka je 0,3 mm ali ako hoćeš rade se i od 0.5 mm i 0.7 mm
Da se naći i komplet od sve tri dimenzije pa onda izađe malo jeftinije pa ili zadržiš i koristiš sve tri (i budeš razmažen do kraja ) ili prodaš dvije koje ti ne trebaju

PS. Imao sam 0.3 mm do prije mjesec i nešto sitno dana, a onda je dobila noge i sad si moram naručiti novu
28.02.2020 | 10:38
Meni to zvuči kao da te muče punte (ulošci), a ne sama mehanička olovka.
Ja sam nakon 30+ godina napravio puni krug i vratio se na obične najobičnije drvene olovke na šiljenje, i to B2 ili B3 tvrdoće. Ja ih više koristim za crtanje (shema i skica), nego za pisanje.
I dok sam koristio tehničku olovku, isto sam koristio B punte (jer mekša punta ostavlja vidljiviji trag i nije potrebno toliko pritiskati pa onda ni ne puca), a tehnička olovka koju sam koristio dok sam je koristio je bila Faber Castell Alphamatic (ona jeftinija, plastična, jer je bilo i jako skupih, čeličnih, titanskih, brončanih...). To su sad vintage olovke, vidim da se prodaju na ebayu po parsto funti ili eura, ali slični mehanizam (auto advance) samo plastični imaju ove zadnje njihove konfekcijske plastične mehaničke olovke Grip 2010 (0.5 mm) i Grip 2011 (0.7 mm). Grip 2010 se prodaju preko Limes.hr za 30ak kn.
28.02.2020 | 11:08
Bertone i smayo, hvala ! Kupiti ću i jednu i drugu, samo nisam siguran da li pošiljke iz JP dolaze otežano, zbog ove trenutne panike.

Moguće da je problem i u puntama, ali ne radi se o tome da pucaju dolje prilikom pisanja, nego unutar mehanizma, pa živcira da svako malo moram gore 10 X stiskati da dođe opet duži dio kojega obuhvati cijeli mehanizam. Ma znadete o čemu pričam...

EDIT: Ima i na Amazon uk, a priupitati ću i u NN kod nas
28.02.2020 | 13:24
Kod nas model 600 nećeš naći jer sam ga ja tražio prije mjesec i po kad mi je stara nestala, a i to je stariji model tehničke pa teško da bi ga uvoznik i nabavljao jer je na tržištu nasljednik, odnosno model 800 i 800+ (ni njih nema u HR, vjerojatno cijena i premalo tržište), ali mi 800 ne odgovara (800+ nisam probao) jer je malo pomaknuta točka balansa olovke (sad će smayoo reći da nisam normalan i da se ne osjeti razlika u balansu olovke )
28.02.2020 | 13:36
Gledao sam ja i 800(+), ali kaže da je dodan stylus za touch screen(wtf?) (to mi ne treba). ova 600 ko stvorena za mene
28.02.2020 | 14:33
Bertone kaže:
(sad će smayoo reći da nisam normalan i da se ne osjeti razlika u balansu olovke )


Neće.
28.02.2020 | 14:36
Zdravac kaže:
Moguće da je problem i u puntama, ali ne radi se o tome da pucaju dolje prilikom pisanja, nego unutar mehanizma, pa živcira da svako malo moram gore 10 X stiskati da dođe opet duži dio kojega obuhvati cijeli mehanizam. Ma znadete o čemu pričam...


Prilično sam siguran da je problem u puntama. I, naravno, ako jako stišćeš olovku u prstima, a plastična je, onda ti mehanizam ode van osi nakon stotinjak sati korištenja pa onda nije čudo da drobi punte.
28.02.2020 | 21:36
Navodno je imaju ovi ovdje:

www.tia-mobiteli.hr/detaljan-prikaz.aspx?gid=14-809844
29.02.2020 | 03:03
To je 0.7 mm, 0.3 i 0.5 mm nemaju u ponudi... iako kome treba za blage brze skice sa B2 ili višom mekoćom, cijena je odlična.
29.02.2020 | 07:44
S ovom pričom ste me sjetili da sam u školi uvijek imao 0.7 tehničku olovku nakon što sam saznao da postoji. Uvijek bi netko ostao bez 0.5 uložaka na satu pa žicao druge i tako sam doskočio tom problemu jer je postalo preučestalo. Evo i sada mi je u ladici 0.7
29.02.2020 | 09:13
Rotring tehničke i kemijske su za svaku pohvalu. Ja ih koristim od kada sam krenuo na fakultet. Počeo s onim baznim plastičnim i na kraju završio na nešto skupljim. Ova donja tehnička je stara 17g koja služi za potencijalne dijelove jer mi je nakon dvije godine jednom liku pala iz ruke, druga je stara valjda 15godina, a kemijska je oko 8 godina. Sve radi kao prvog dana. Moja preporuka ako češ uzimat Rapid pro kemijsku olovku, da si obavezno uzmeš i rezervne uloške jer ih u HR ja nisam nigdje vidio bar zadnjih 5g. Tehnička 600 je odlična!
D10EB4FA-350B-4DE3-A693-BDECFE7C8547.jpeg
29.02.2020 | 10:11
Za refill (ako koristiš plavu boju) ti mogu preporučiti "Schmidt EasyFlow 9000", meni ima najljepšu nijansu plave boje od svega kaj sam do sad probao.
01.03.2020 | 19:11
Danas sam uhvatio dosta vremena, i malo pogledao reviewe od rOtring 600.

Na žalost, odlučio sam da ipak ne naručujem, iz 2 razloga;
1) metalni vrh se prelako savije. To ne pripisujem dizajnu olovke (odlična vidljivost) , nego mojoj nespretnosti i siguran sam da će mi koji puta ispasti iz ruke. To se događa i sa ovima, s kojima sada pišem, ali ove su jeftine, a i imaju drugačiji vrh (konusni)

2) jednako bitno; Zadnja verzija ove olovke, koja se zapravo i jedino može kupiti (za normalnu cijenu) ima djelomično plastični mehanizam. Fanovi rotringa će po svaku cijenu braniti ovu suludu odluku, i govoriti da je to "kvalitetna plastika", ali eto - ja bih više volio metal.

Ako netko ipak odluči naručiti, mislim da je bolje odavde (amazon), nego sa ebay-a.

rOtring 600 Amazon UK

Amazon DE


ScreenShot2020-02-29at10.57.06.pngScreenShot2020-03-01at17.59.59.png
02.03.2020 | 09:49
Kako i inaće ne odustajem tako lako, malo sam danas obavio par poziva i bio u Narodnim Novinama.

Dakle, Rotring 600 (i 800) se MOGU naručiti i u hrvatskoj, konkretno u NN, ali da bi oni to dobavili, potrebno je garantirati kupovinu od 4 komada minimalno (rekli su 5, ali može i sa 4 proći)

Bertone je rekao da bi uzeo, ja bi se isto onda predomislio i uzeo (to su već 2), pa eto, ako ima još dvoje zainteresiranih, možemo to rješiti u HR!

Inaće, danas sam usput u NN kupio Faber-Castell Grip matic 0,5 (neka obična koju su imali). Ne lomi vrhove što je veliki plus, ali nije fensi šmensi kao rotring. A i vrh se dolje mrda dosta.
Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 45 minuta
 • Bertone: Što je slijedeće,... svinjske polovice (jednom rastrančirane) i grabova drva jednom kalana? :D
 • damir0408: iMac 24, jednom upaljen s 2g jamstva hitno i povoljno prodajem
 • QKYMON: PRodajem miš jednom korišten, kupljen prije 30 dana... .[link]
 • zoranowsky: THX Yonkis!
 • Yonkis: Malo zanimljivog štiva: [link]
 • stefanjos: hahaha, ma uzas koiko ganjaju tu cijenu. sram ih moze biti
 • kupus: kupujem magsafe2 punjač, može i zamjenski. kontakt porukom
 • smayoo: trebalo je pisati "1548 plus PDV"
 • smayoo: 1548 PDV za godinu dana. Ako si mislio da bi mogao biti neki spektakularan popust, kao za normalan softver, nemam ti što drugo reći, nego - dream on. :)
 • stefanjos: smyaoo koliko je autocad bio ako smijemo znat :D
 • stefanjos: hvala mbp2009! :)
 • Gjuroo: Lovriću, ne truj :)
 • drlovric: Siguran sam bio da ce i oni preci n apretplate, ali eto Affinity jos uvijek drzi obecanje :)
 • zoranowsky: THX Gjuroo! Treba ih podržati!
 • Gjuroo: @zoranowsky: Čestitam za Affinity!
 • ping: MacGPT licencu. Imao sam 2€ viška.
 • zoranowsky: I bio sam skroman s menart outletom, samo 3lp-a, 4 cd-a i 1 blu-ray
 • smayoo: AutoCAD licencu. Kao i svake godine, s Black Friday popustom :)
 • zoranowsky: Ja sam uzeo Affinity studio V2 upgrade
 • JOHN: kupio sam si neke varalice, novu rolicu i štap :)popust stvarnih 20%
 • JOHN: :) prijašnjoj počeli lageri odlazit, a zamjena oko 200 eura tak da……ovo je ajmo reč bila prilika.
 • JOHN: Ja upravo montiram novu perilicu rublja [link]
 • drlovric: Hevy se zove. Ako nekome treba.
 • drlovric: Free je top. Platio sam samo da podrzim autore. Godina $12za black friday. Necu dulje ni opstati u treningu. Napustim ja to brzo :)
 • Borisone: :-)
 • drlovric: @Broistone: Jebes karakter ako nije labilan :)
 • mbp2009: našima nije došla vijest da 30% znači da cijena ide za 30% dolje, ne gore
 • Borisone: A jesi karakter...
 • drlovric: Kupio sam app za gym na 50% :) Eto samo to sam uspio...
 • drlovric: Ljudi jeste li kupili ista na black friday? Ja nisam naletio na nista zanimljivo :/ Prvi put, valjda ikad...
 • mbp2009: @stefanjos nakon jos nekoliko preslusavanja, pjesma je odlicna, pohvale svima jos jednom
 • Kloba: [link]
 • Kloba: Ovo ispod je HNS site, a ovo iznad ti je baš za ulaznice:
 • Kloba: [link]
 • Kloba: Osim toga, naša zajednica tamo će ih pokupovati odmah. Ali dio se čuva za domovinu, to je sigurno. Na tvom mjestu nih stavio HNS u Bookmarks, nazvao broj telefona koji imaju pr iložen - pa vidio može li se išta učiniti za tebe kao hrvatsku žrtvu rata u BiH, možda da na tu kartu odigraš.
 • Kloba: Mogu ti javiti čim pročitam da su puštene u prodaju na netu. Tako to funkcionira. Zapravo to možeš i sam, jer ja dok to pročitam na nekom sajtu već su rasprodane ziher.
 • drlovric: Samo da se plasiramo sto bolje na natjecanju. Nikada nismo briljirali na tom Euru :) Ne znam kako ce ici za ulaznice, i hoce li se uopce moci doci do istih.
 • Kloba: To su neki moji snovi. A sada, slažeš li se ili ne - a ti napiši. :)
 • Kloba: Zlatne Lopte i službena legenda Reala.
 • Kloba: Uglavnom, ono što želim reći je da bih nakon Dalića za kojeg se iskreno nadam da će produljiti ugovor izbornika, jednog dana na klupu mogao zasjesti Luka. Ako bi itko znao čitati igru i raditi formacije, izvlačiti maksimum iz igrača i napaljivati ih na brže, više, bolje - onda je to tip koji je sudjelovao na devet velikih natejcanja (uključujući i ovaj Euro 2024) od njih 13, dobitnik Z
 • Kloba: A vidi Francuze - samljeli Gibraltar 14:0. Nema ko nije pogodio jbt... I tako se to treba doživljavati ako mislimo rasti. Ja bi Luku ostavio do kraja godine u Realu, pa da postane neki učenik za trenera u mlađim uzrastima tamo (sumnjam da će mu žena dati sa troje djece da seli u Saudijsku Arabiju, a klinci se taman navikli na Španjolsku), a on za lovom pohlepan nije.
 • Kloba: Slažem se potpuno. JOHN- nama je ovo 13. veliko natjecanje od ukupno njih 15 od naše samostalnosti. Susjedi preko Dunava i Karavanki slave prvi odlazak na EP nakon 24 godine. Naravno da je suludo optimistično očekivati postolje na svakom natjecanju, ali već smo u rangu reprezentacija kada se nije normalno ne kvalificirati. Mi sa slabijima stanemo na kočnicu
 • JOHN: :)
 • JOHN: Dečkima želim puno sreće i odlučnosti na Euru. Nikad nije sramota izgubiti, pogotovo ako se vidi da napadaš, tražiš priliku za udarac i u konačnici napucavaš fakin loptu u okvir
 • JOHN: Gledao tekmu. Generalno zadovoljan sam pobjedom, ali mogli je biti to bolje kada se analizira pobjednik s druge strane. Za razliku od prijašnjih utakmica u ovoj smmo ipak bili odlučniji i češće pucali u okvir gola. Bez obzira što je dobar dio udaraca bio direkt u golmana, bilo je i onih koje je vratar jako dobro skidao(pogotovo one dvije prilike od Brozovića)
 • Kloba: Slavim ja. :D
 • drlovric: Sretan nam EURO 24, tko slavi :)
 • korisnik: Pitaj što te zanima :D
 • smayoo: @drlovric: [link]
 • drlovric: Ma ja bih volio da kupim taj auto, al ne znam nikoga osobno ko ga ima. Imao bih par pitanja, pa sam se ponadao da imamo mozda ovdje nekog vlasnika...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.39 Seconds

Provided by iJoomla SEO