Automobili (i sve oko toga...)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Automobili (i sve oko toga...)


30.08.2018 | 15:38
A sve je počelo ovako, nisam više onu sivu plastiku mogao gledati.

IMG_1287.JPG


IMG_1290.JPG


IMG_1293.jpg
30.08.2018 | 15:54
Znači fejk aluminij je kriv za sve
30.08.2018 | 19:58
Bertone kaže:
@Gjuro... i kako ti čovjek nakon ovakvog posta ne bi dao jedan "palac gore"

Sve što si napisao stoji no energyman vozi Seat Leona kod kojeg ne moraš prodati bubreg za zamjenu selena pa sam zato napisao da to nije skupo, odnosno da seleni za Cupru nisu puno skuplji od onih za obične modele (koliko je meni poznato Seat je na Cupru tvornički stavljao poliuretanske selene).

Što se pak tiče razlike na preciznosti ovjesa osjeti se i kad su skoro novi. Ja sam na svojoj stavljao pune (za Cupru) kad je auto imao godinu dana i manje od 15 000 km i definitivno se tvornički ugrađeni za to vrijeme nisu stigli istrošiti.


Moguće je za cupru, ona je kameno tvrdog ovjesa, istina. Meni se iz VW koncerna uvijek više dopadal relijaški smjer podešenja ovjesa tipa octavia RS ili golf GTI s nešto većim hodom kotača.

Imaš jedan trik za sirotinju ako želiš malo ukrutiti gumene selene, a da ih ne moraš isprešavati i onda kupovati PU. Prvo temeljito očistiš selen. Ispušeš ga sa zrakom koliko ide, onda ispereš s brake cleanerom koliko ide pa opet ispušeš, pa onda uzmeš staru krpu od mikrofibre i s njim iznutra očistiš selen koliko ide, pa tu krpu natakneš na šarafciger i još jednom očistiš koliko ide. Opet ispušeš i još jednom s brake cleanerom i još jednom dobro ispušeš da se sve posuši. Onda uzmeš ljepilo za šajbe (Sika najbolje jer je najbolje ) i s njim lagano kreneš ispunjavati selen. Iznutra prema van, radiš ajmo reć male valjke oko osi selena. Poravnaš ih prstom (ljepilo je mekano kao sanitarni silikon, samo je crne boje) i pustiš da se posuše. Do potpunog stvrdnjavanja na nekoj ajmo reć sobnoj temperaturi treba cca 4 sata. I voila, imaš tvrđi selen. Što ga više ispuniš, bit će tvrđi i precizniji, ali i jači.
30.08.2018 | 20:02
energyman kaže:
Dobro ste se raspisali

Dakle pala je odluka. Mijenjam prednje i stražnje diskove i pločice. Sve servise koje zovem pokušavaju mi uvaliti neki šrot tipa Comline, fejk Brembo, TQ (vele mi: "to vam je Zimmerman znate").


Kad mi neko Zimmerman preporučuje kao neku kvalitetu, pozli mi. Ti su diskovi jedino dobri za to da si na njih mehaničari navare nosač za pepeljare.

Od aftermarketa vrijedi: ATE i TRW. Točka. Brembo je graničan. Za neke modele je solidan, za neke je drek.

Obloge: samo TRW i ATE ne cvile. Ono, tik prije će auto stati pa cmiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Ako baš misliš (pre)jako divljati, onda ferodo DS2500. To je granična vrijednost (ima i 3500 i veće brojke). Što je veći broj, veća je otpornost na pregrijavanje, ali i traži veću radnu temperaturu. Već je DS2500 graničan ako je temepratura oko nule pa je bremza drvena i nije osobito efikasna dok ne zagriješ obloge i diskove. 3500 su već trkaće obloge koje ZAHTIJEVAJU radnu temperaturu prije nego počnu dobro kočiti što nije za svakodnevni promet.

Da, u zadnje vrijeme slušam puno ekipe kako priča o DOT5.1 ulju (tekućini) za kočnice zbog višeg vrelišta pa je kao bolje. Da, iz tog kuta gledanja je bolje, ali naličje je da jače na sebe navlači vlagu pa traži promjenu svaku godinu dana. DOT4.1 izdrži barem dvije godine.

Ako misliš mijenjati gumene lajtunge za opletene, Vep u Vrapču ti ih napravi za 10 minuta na mjeru za smiješne novce
30.08.2018 | 22:45
Bertone kaže:
PS. Ček malo, digao si auto na cca 200 KS, a da nisi prije riješio ovjes i kočnice??

Znao sam da ću kočnice trebati uskoro mijenati, gore su bile original sa dosta mesa. Nakon što sam odradio mapu, dosta se ovih zadnjih tjedana isprobavalo koje su granice postavljene. Pretpostavljam da sam u svem tom kočenju i kretanju uspio toliko naglo zagrijati diskove da su se ispigali
Ostali dijelovi ovjesa su ok. Imao tehnički prije 2 mjeseca i amortizeri su sasvim ok, daleko od granice ikakve istrošenosti a moj meho je sve pregledavao kad sam uzimao auto, dakle sredinom 4. mj.

@Đuro - slažem se, meni su preporučali 5.1 ali u uputama i na oil finderima idalje stoji DOT 4 tako da će mi to staviti unutra.

Ne bi rekao da volim divljati, volim znati da je auto sposoban odraditi neke stvari koje možda nekada stavim pred njega. A ove dječačke ludorije i naganjanja smao na zatvorenim praznim cestama.

Evo baš većeras isprobavao opet malo

file.jpg


S obzirom da stock 2.0 TDI 150ks ide na 8,4s , za mojeg jadnog 1.6 TDI je ovo i više nego super (nije DSG).
30.08.2018 | 22:50
Fino... Avenija Dubrovnik (sjeverni kolnik) ima novi asfalt (od rotora kod Zapruđa do Holjevčeve) pa samo udri (oko pola četiri ujutro)
30.08.2018 | 23:09
To mi je previše javno + nikad ne znaš kad neki ludi pješak na crveno krene prelazit. Iako je novi sloj asfalta dosta privlačan.
Cesta iza nove bolnice prema Golf klubu
31.08.2018 | 00:06
Ma zezam se za Av. Dubrovnik... ok je Priobalna od Jankomirskog do Podsusedskog mosta (ako želiš ići samo ravno).
31.08.2018 | 09:19
Nedavno kad sam tamo prolazio vidio sam lika kako si je fino razvalio auto jer je naletio na srnu. I to na južnom kraju ceste, maltene iza king krosa. Tak da, širom otvori oči. Znaju tamo kojekakve živine prelazit, tako da me uvijek frka stisnut, a cesta te navlači na to. Vidio sam srna, lasica ili kuna, lisica, psa lutalica, tak da treba pazit pogotovo noću kad su aktivne.
Ako nešto treba probat s autom, a da ne ugrožavaš ljude, ta cesta je i meni prvi izbor.
31.08.2018 | 09:34
E da, zaboravio sam spomenuti životinje od koji su najgori konji koji barem jednom tjedno pobjegnu sa onog ranča na Savskoj opatovini.

Usput kad već spominjemo životinje, tko navećer/po noći ide Alejom Bologne prema Zaprešiću neka pripazi na divlje svinje koje uredno u krdu od 10-15 jedinki prelaze cestu kod prvog tunela... tu iza Dojkića taman počinje ograničenje od 80 km/h gdje svi ubrzavaju kroz blagi desni zavoj, a živina ima svoju utabanu stazu iz šume preko ceste taman na izlasku iz zavoja prije ulaska u tunel.
31.08.2018 | 09:43
O tim divljim svinjama sam slušao sa još par strana. Zanimljivo.
31.08.2018 | 09:55
Pa kuda odlaze? Tamo je bočno ona ogradica a dolje je pruga koja je jedno 7-8 metara niže nego cesta.
31.08.2018 | 12:24
JOHN kaže:
O tim divljim svinjama sam slušao sa još par strana. Zanimljivo.


Jel' to proradio instinkt lovca u tebi?


energyman kaže:
Pa kuda odlaze? Tamo je bočno ona ogradica a dolje je pruga koja je jedno 7-8 metara niže nego cesta.


A što ja znam kuda odlaze, u zadnjih mjesec dana sam dva puta naletio na njih (ne autom jer vozim polako taj dio), stao sam ranije sa sva četiri žmigavca da još netko ne naleti na mene i njih i pričekao 2-3 minute da pređu cestu (stali su i drugi koji su došli iza mene).
Vjerojatno se uz južnu ogradu spuste prema potoku koji prolazi ispod Al. Bologne i dalje onda odu u onaj dio koji je prekriven šumom i šikarom.
31.08.2018 | 12:51
Bertone, morat ću te razočarat. Nisam nikada sudjelovao u lovu niti ubijanju sisavaca na takav način. Sudjelovao bi u lovu i ubio bi životinju samo zbog mesa. Da bi jednom probao, bi. Recimo u periodu kad se vješaju kobase, šunkice i tako to.
Pokojni punac je bio kuhar u jednom lovačkom društvu, moram priznat da se srna i divlja svinja znaju jako dobro pripremit.
Jednom sam u šumi imao prilike nišaniti srnu. Puška je naravno bila prazna. Ali nevjerojatno koliko ta optika olakšava sam lov. Naravno da ovisi puno o lovcu i pušci, ali mislim da tamo gdje imao gro divljači, nemaš brige da ćeš se vratiti suh.
I da. Nisam nikako miljenik lova i ubijanja životinja zbog nekih trofeja. Meni to malo degutantno.
Od ubijanja životinja, najdalje što sam išao je ribolov (s obale/brodice i podvodni).
Znači ribe, glavonošci, rakovi, školjke itd.. I lovim po principu, što izvadim iz mora to se jede ili se vraća živo.
31.08.2018 | 13:02
Ma šala mala ... kad sam kumu rekao da sam naletio na divlje svinje koje su mi bile 2-3 metra od auta par minuta, sav se izobličio i oči su mu se zakrvavile (on je lovac)

Osobno bih išao u lov na vepra, ali ne mogu jer u HR nije dozvoljen lov samostrelom ili compound lukom, a loviti puškom pomoću optike mi nije pošteno prema vepru.
31.08.2018 | 13:07
Da, mene taj samostrel također privlači. Svojevremeno sam skoro jednog kupio. Mislim da je bio neki model od 50-ak kg, kojim navodno mogu skinut divljač i recimo ribu do 1.0 m dubine. Uglavnom sam ga skoro kupio zbog ribe, ali me na kraju pustilo. Zamisli da me netko vidi na brodu i držim samostrel!?!?!? Al u nekim situacijama, kad riba ne radi, a vidiš da ih ima jer prođu pored tebe, dođe ti da ih i sjekirom gađaš.
31.08.2018 | 13:22
Za ribu ne znam, ali veprića odstreliti samostrelom je ravno dobitku na lotu jer mu moraš prići, a kad mu priđeš zadnje što ti je na pameti je da ga odstreliš

Prije podosta godina sam jedne zime par dana recimo tako "volontirao" u Radinju (to ti je lovište između N. Gradiške i S. Broda) i nosimo tako po neugaženom snijegu hranu na hranilišta i naletimo na par malih veprića, domaći čovjek je samo rekao da stanemo i ne mičemo se a onda je mama veprica sa ostatkom mladog podmlatka i još nekoliko odraslijih kćeri izvirila iz grma nekih 10-ak metara od nas. Nemrem ti opisati količinu straha tih pola minute dok je frktala i piljila u nas no srećom za sve onih par malo odlutalih praščića je otišlo kod mame i ona se povukla u grm i otišla dalje svojim putem... iskustvo i osjećaji = neprocjenjivo
31.08.2018 | 14:04
Hm....bogme ni ja ne bi bjesnoj krmači ili odraslom vepru prišao sa samostrelom. Samostrel više za svinje do kojih 15-ak kila i lopatare. Na Cresu i Lošinju ih ima ko dreka, da možeš birat šta ćeš i kad ćeš. Svako malo se da vidjet kako su divlje svinje negdje rovale ili rušile suhozide. Ima također i porodica koje obilaze doslovno dvorišta kuća. Pogotovo na jesen i zimu. Čudo!
31.08.2018 | 17:27
Pomoglo bi kada bi HAC, umjesto da mažnjavaju lovu dvostrukim farbanjem tunela i sličnim rabotama, lijepo uz takve ceste gdje ima divljači, naprave prepreke da se životnje barem skrenu k ravnim i preglednim dijelovima ceste. Jednom sam noću u Gorskom kotaru imao čak sedam bliskih susreta sa srnama. Vrlo opasno.
31.08.2018 | 17:30
Kao Goranin pouzdano znam da ćeš na srne uvijek naletjeti u sumrak i u zoru. Tada idu klopat. I najčešće na slabije osvjetljenim prometnicama. I ja sam ih se nagledao. Nikada baš na cesti, ali 20, 30 metara uz cestu njih šest, sedam uvijek klopaju.
01.09.2018 | 18:26
Da ne pričamo o Alfama samo u temi "Evo i malo humora..." ... evo jedna malo drugačijaJbg, ali V8 je V8 pa makar imao i "samo" dvije litre
03.09.2018 | 15:44
NIsam znao da li ovdje ili pod humor, ali kako je tema promet neka bude tu

www.24sata.hr/blogbuster/velika-enciklop...ota-u-prometu-588012

PS. Da, znam... spominje se u članku i Alfa... jbg, slučajno
03.09.2018 | 17:53
Hja, mislim da si bolje odabrao jer za pod humor baš i nije. Preforsirano i previše. Čega je previše, ni s kruhom ne valja...
03.09.2018 | 18:26
Konačno gotov! ATE diskovi i keramičke pločice
I reparacija čeljusti je dobro prošla. Ništa više ne drma pri kočenju, sad samo srediti gume i geometriju.03.09.2018 | 18:39
smayoo kaže:
Hja, mislim da si bolje odabrao jer za pod humor baš i nije. Preforsirano i previše. Čega je previše, ni s kruhom ne valja...

Kaj si se našao u nekoj skupini?

energyman kaže:
Konačno gotov! ATE diskovi i keramičke pločice
I reparacija čeljusti je dobro prošla. Ništa više ne drma pri kočenju, sad samo srediti gume i geometriju.
Hmm... iz kuta pod kojim si slikao stvarno trebaš veče kotače
03.09.2018 | 18:43
Jesam ti reko! Već pikiram OZ ultraleggera 17, mat crne
03.09.2018 | 18:52
Bertone kaže:
smayoo kaže:
Hja, mislim da si bolje odabrao jer za pod humor baš i nije. Preforsirano i previše. Čega je previše, ni s kruhom ne valja...

Kaj si se našao u nekoj skupini?Donekle i jesam. Ali evo - da je stala na 2-3 (koja bilo) stereotipa, još bi bilo i zabavno. Ovako... dosadilo, brate...
03.09.2018 | 19:54
Bertone kaže:
Onda tebi plaćamo rundu

Odjednom postajem žedan!
03.09.2018 | 20:58
energyman kaže:
Jesam ti reko! Već pikiram OZ ultraleggera 17, mat crne

Zel si keramičke pločice (koje se manje praše) i sad hoćeš mat crne felge... gdje je tu smisao?

smayoo kaže:


Donekle i jesam. Ali evo - da je stala na 2-3 (koja bilo) stereotipa, još bi bilo i zabavno. Ovako... dosadilo, brate...


Ma svi smo se našli... ali još je dobro i skratila popis kakvih sve čudaka ima kod nas za volanom... nema recimo lika koji vozi cijelu godinu Merc S klase na zimskim gumama

JOHN kaže:

Odjednom postajem žedan!


I gdje je tu problem?
03.09.2018 | 22:40
Na ta razna gastarbajtersko-fahrerovska zezanja s Alfama obično odgovorim golim činjenicama: listom servisa i troškova koje uredno vodim u on-line sustavu sve do razine da bilježim čak i pranje auta. I na kraju ispadne da su Alfe jeftinije za održavanje od mnogih "pouzdanih" marki. A sav onaj ekstra užitak koji donose vrijedio bi i da nisu.

Uostalom, malo je automobila koji ovako izgledaju nakon 14 godina i pređenih preko 250.000 km...

Moderatori: Bertone

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 sati, 58 minuta
 • Yonkis: [link] Apple executive not leaving but retiring
 • dpasaric: Projektirano na Macu! :) [link]
 • drlovric: Rijeseni win. Ignore :)
 • drlovric: Ma ljudi imaju stara racunala koja otpisu. Na home serveru mi je prosao Win 7 serial na virtualnoj masini, bez problema.
 • smayoo: Što će ti serial za Windows 11? Gotovo sve radi i bez seriala, i bez registracije
 • smayoo: Je, da, stara licenca za win 11 koju više ne koristimo jer smo odavno već prešli na windows 31.4 :D
 • drlovric: Ako imate neku staru licencu koju vise ne koristite...
 • drlovric: Ima li neka dobra dusa kaakv WIN serial number? Instalirao sam Parallels i Win 11 na Mac, nisam ne znam zasto :)
 • cariblanco: Da, i meni je taj najomiljeniji.
 • smayoo: Ja jedino priznajem Čipi čips, obični, s okusom krumpira, iz čipsare u Hercegovcu. :)
 • Bertone: Ma nije, samo nema čipsa, ni slanog, ni od paprike, ni špekec,... samo pričaju o elektronici.
 • JOHN: Jel to neki click bait?:)
 • Bertone: Proćitao sam što si napsao pa kliknuo na link da vidim taj Apple Čips kad ono,... nema čipsa :D
 • Yonkis: Kako Apple radi svoj vlastiti chips [link]
 • smayoo: Spavaj mirno, Shane... :(
 • zoranowsky: R.I.P. Shane McGowan
 • Bertone: Probudili ste se,... aaaa? :D
 • Djuro genijalac: [link]
 • smayoo: [link] ;)
 • Djuro genijalac: Nego, sretan Dan republike/kolinja..!
 • JOHN: Kad se svi razbacuju…..Electrolux perilica rublja, 5-6 godina stara, radi ali se malo žale ležajevi. Cijena je takva da pojede sve skupa što se nudilo za črni petek! :)
 • Bertone: Što je slijedeće,... svinjske polovice (jednom rastrančirane) i grabova drva jednom kalana? :D
 • damir0408: iMac 24, jednom upaljen s 2g jamstva hitno i povoljno prodajem
 • QKYMON: PRodajem miš jednom korišten, kupljen prije 30 dana... .[link]
 • zoranowsky: THX Yonkis!
 • Yonkis: Malo zanimljivog štiva: [link]
 • stefanjos: hahaha, ma uzas koiko ganjaju tu cijenu. sram ih moze biti
 • kupus: kupujem magsafe2 punjač, može i zamjenski. kontakt porukom
 • smayoo: trebalo je pisati "1548 plus PDV"
 • smayoo: 1548 PDV za godinu dana. Ako si mislio da bi mogao biti neki spektakularan popust, kao za normalan softver, nemam ti što drugo reći, nego - dream on. :)
 • stefanjos: smyaoo koliko je autocad bio ako smijemo znat :D
 • stefanjos: hvala mbp2009! :)
 • Gjuroo: Lovriću, ne truj :)
 • drlovric: Siguran sam bio da ce i oni preci n apretplate, ali eto Affinity jos uvijek drzi obecanje :)
 • zoranowsky: THX Gjuroo! Treba ih podržati!
 • Gjuroo: @zoranowsky: Čestitam za Affinity!
 • ping: MacGPT licencu. Imao sam 2€ viška.
 • zoranowsky: I bio sam skroman s menart outletom, samo 3lp-a, 4 cd-a i 1 blu-ray
 • smayoo: AutoCAD licencu. Kao i svake godine, s Black Friday popustom :)
 • zoranowsky: Ja sam uzeo Affinity studio V2 upgrade
 • JOHN: kupio sam si neke varalice, novu rolicu i štap :)popust stvarnih 20%
 • JOHN: :) prijašnjoj počeli lageri odlazit, a zamjena oko 200 eura tak da……ovo je ajmo reč bila prilika.
 • JOHN: Ja upravo montiram novu perilicu rublja [link]
 • drlovric: Hevy se zove. Ako nekome treba.
 • drlovric: Free je top. Platio sam samo da podrzim autore. Godina $12za black friday. Necu dulje ni opstati u treningu. Napustim ja to brzo :)
 • Borisone: :-)
 • drlovric: @Broistone: Jebes karakter ako nije labilan :)
 • mbp2009: našima nije došla vijest da 30% znači da cijena ide za 30% dolje, ne gore
 • Borisone: A jesi karakter...
 • drlovric: Kupio sam app za gym na 50% :) Eto samo to sam uspio...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.34 Seconds

Provided by iJoomla SEO