Blokirani prostor na USB sticku
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Blokirani prostor na USB sticku

02.07.2016 | 14:38
... Molim za pomoć/savjet, kako potpuno očistiti/formatirati USB stick na kojemu, dok je prazan, OS X pokazuje poptuno prazan prostor a Windowsi samo dio kapaciteta. Kod ponude za formatiranje Windowsima je također dostupan samo dio kapaciteta.

Dugo vremena je normalno radio na Mac-u i na PC-iju, ali nešto mu se "dogodilo"... Ne znam što.

Radi se o modelu ADATA S107 16GB USB 3.0

Unaprijed zahvaljujem na odgovorima : )
02.07.2016 | 15:20
A sto kaze Disk Utility? Kako je stick uopce formatiran? Ako vec nije, jesi proba preformatirati na FAT?
02.07.2016 | 16:17
Obrisi particiju i obrisi stik. Ako je ispravan, dobiti ces puni kapacitet. Ako je kontroler otisao, pozdravi se.
02.07.2016 | 16:53
... Evo info Disk Utility-a.

infoUSBGumeni160702Mac1.jpg

infoUSBGumeni160702Mac2.jpg
02.07.2016 | 16:55
... Evo što kaže PC čim se spoji USB stick na njega:

infoUSBGumeni160702-Win1.jpg
02.07.2016 | 16:57
... PC nastavlja s ovom ponudom:

infoUSBGumeni160702-Win2b.jpg
02.07.2016 | 17:10
... Što je to "kontroler" i kako se može pokvariti?...
02.07.2016 | 17:18
Imao isti problem nedavno...
Formatirao sam ga (na mac-u) u exfat i dalje radi normalno...

Nemam pojma do cega bi moglo biti!?
02.07.2016 | 18:12
... Zahvaljujem na savjetu iako mi nije pomoglo.
02.07.2016 | 18:19
Što ti pokazuje "Disk Management" za USB drive na windowsima?
02.07.2016 | 18:23
Ova procedura će ti vjerojatno riješiti problem ali pažljivo prati upute da ne obrišeš krivi disk!

ScreenShot2016-07-02at20.21.48.png
02.07.2016 | 18:25
iMo kaže:
... Zahvaljujem na savjetu iako mi nije pomoglo.

Obriši cijeli disk u utilityju, tj. Kreiraj 1 particiju i formatiraj na MS-DOS format.
02.07.2016 | 18:33
iMo kaže:

Svaki disk ima kontroler i memorijski dio. Racunalo komunicira sa stikom preko kontrolera. Racunalo ne zna pristupiti memoriji stika direktno.
Ako je kontroler pokvaren, cijeli stik je za baciti (daase i radadoci do podataka ali nije jednostavno).
Nakon brisanja particija i formatiranja budes znao da li je stik OK.
Windowsi bi isto trebali moci obrisati particiju i formatirati stik. Samo format ne bude dao rezultat ako prije ne obrises particiju diska.

Ovo je na Windowsima.

Tu mozes obrisati particiju. Desna tipka misa (mislim da jetako) na stick i obrisi je, pa particioniraj. Nisam siguran da li sesvaki stik da formatirati na svaki datotecni sustav.
02.07.2016 | 19:30
Riba kaže:
Ova procedura će ti vjerojatno riješiti problem ali pažljivo prati upute da ne obrišeš krivi disk!

ScreenShot2016-07-02at20.21.48.png

... Ako je to nešto opasno, zamolit ću za pomoć prijatelja da nešto ne zabrljam. Hvala!
02.07.2016 | 19:31
Riba kaže:
Što ti pokazuje "Disk Management" za USB drive na windowsima?

... Ne nam kako doći do Disk Managementa na Windowsima, ali pročačkat ću i to. Hvala!
02.07.2016 | 19:32
zabac kaže:
iMo kaže:

Svaki disk ima kontroler i memorijski dio. Racunalo komunicira sa stikom preko kontrolera. Racunalo ne zna pristupiti memoriji stika direktno.
Ako je kontroler pokvaren, cijeli stik je za baciti (daase i radadoci do podataka ali nije jednostavno).
Nakon brisanja particija i formatiranja budes znao da li je stik OK.
Windowsi bi isto trebali moci obrisati particiju i formatirati stik. Samo format ne bude dao rezultat ako prije ne obrises particiju diska.

Ovo je na Windowsima.

Tu mozes obrisati particiju. Desna tipka misa (mislim da jetako) na stick i obrisi je, pa particioniraj. Nisam siguran da li sesvaki stik da formatirati na svaki datotecni sustav.

... Hvala na uputama! Kad isprobam, javit ću rezultate.
11.07.2016 | 19:42
Samo da javim, ako ce itko ubuduce imati problema sa ovim problemom. Upravo su me dva usba zezala, oba od 8GB. Dakle windowsi su prepoznali samo 200MB system reserved a ostatak je bio prazan. Sto god radio nisam mogao koristiti ostalih 7 i nesto GB. Problem je u tome sto kad god formatiram usbove sa disk utilityja na macu on im formatira Scheme kao GUID partition map. Kako bi se doskocilo ovom problemu, potrebno je postaviti Scheme na Master Boot Record i windowsi prepoznaju cijeli volume bez obzira koji datotecni sustav korisnik odabere (exFat, MS-DOS...).
11.07.2016 | 20:39
Hvala, ovo je korisna informacija.
11.07.2016 | 20:52
Nije mi jasno gdje leziproblem. Imam USB stick od 64GB i formatiram ga u bilo sto i sve radi. Doduse, imam jedan od 4GB koji ne moze u NTFS. UexFAT ide na OSX-u ali nije citljiv na Win. Do sticka je pretpostavljam.

Sent from my iPad using Tapatalk
11.07.2016 | 22:52
Pa stick je stick, zasto bi bio citljiv na jednom a na drugom ne. Meni se ovaj problem uvijek pojavljuje kada stikove formatiram na OSX a onda kada nesto trebam prebacivati na windowsima uredno prepoznaje samo 200MB. Ne zeli mi raditi niti sa jednim datotecnim sustavom, sve dok ne promijenim Scheme.
12.07.2016 | 12:00
energyman kaže:
Samo da javim, ako ce itko ubuduce imati problema sa ovim problemom. Upravo su me dva usba zezala, oba od 8GB. Dakle windowsi su prepoznali samo 200MB system reserved a ostatak je bio prazan. Sto god radio nisam mogao koristiti ostalih 7 i nesto GB. Problem je u tome sto kad god formatiram usbove sa disk utilityja na macu on im formatira Scheme kao GUID partition map. Kako bi se doskocilo ovom problemu, potrebno je postaviti Scheme na Master Boot Record i windowsi prepoznaju cijeli volume bez obzira koji datotecni sustav korisnik odabere (exFat, MS-DOS...).

Problem riješen! Hvala!!!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 28 minuta
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drpongrac23, hal9000, Riba, tino1, Anonimci (437)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.87 Seconds

Provided by iJoomla SEO