Mac Pro više korisnika istovremeno
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Pro više korisnika istovremeno

17.01.2016 | 14:47
Dali je moguće na Mac Pro spojiti više korisnika.
Recimo da 2 dizajnera istovremeno rade na odvojenim radnim mjestima na jednom Macu..
17.01.2016 | 15:23
Najvjerojatnije da ako se spoje spora racunala kao klijenti.
Cemu bi to sluzilo? Vec MBP od 1000€ polovan ima dovoljno snage za puno toga odraditi. Ako je u pitanju neki zahtjevni rad (renderiranje), to se pusti preko noci.
Ja znam kodiranje filma pustiti po noc i ujutro je sve gotovo (kucni gideo s DV kamere kad hocu DVD napraviti).
17.01.2016 | 20:15
Ja mislim da ne. Možeš se na MP spojiti kao klijent terminalom, Finderom, ne znam... surfalicom... Ali ne možeš dobiti još jedan nezavisan desktop. Nisu to X-windows ili olwm da imaju višekorisničku istovremenu grafičku radnu okolinu.
17.01.2016 | 20:30
www.coderebel.com/products/
Treba traziti tanke klijente ili tako nekako.
17.01.2016 | 20:33
To je toliko specificno da neznam sto bi u normalnim uvjetima trebalo sluziti. Smanjiti troskove? Pitanje koliko bi postavlja je ovakve okoline kostalo. Prije bi bilo da ustedis iimas recimo 10 korisnika nego dva.
17.01.2016 | 22:00
Ukratko: ne!

Nije to mainframe, pa da se na njega spajaju dumb-terminali.
17.01.2016 | 23:59
smayoo kaže:
Možeš se na MP spojiti kao klijent terminalom, Finderom, ne znam... surfalicom... Ali ne možeš dobiti još jedan nezavisan desktop.

Zapravo možeš (testirano na 10.11) - spojivši se preko Screen Sharinga u bilo koji (defaultno admin) account na remote Macu.

U scenariju gdje postoji Mac Pro sa dovoljno HW resursa, na kojem je instaliran sav potreban softver dostupan korisnicima koji imaju account na tom stroju, više korisnika može se logirati preko, recimo, nekakvih low-end Minija u svoje accounte na tom Macu Pro i na njemu raditi. Screen Sharing u full screen modu je dovoljno komotan za ozbiljan rad.
18.01.2016 | 21:13
Remote upravljanje s drugog Maca nije ono što se traži, a to onda i financijski gubi smisao - jer traži dodatni Mac, a opet samo za distribuciju dodatnog posla na brži stroj cijela ta priča nije potrebna. Rad putem mreže umjesto native rada, čak i na najslabijem Miniju, u gotovo svim normalnim radnim situacijama, nema neke prednosti.

Koliko sam shvatio pitanje, ovdje je ideja bila da se na jedan Valjak spoje dva monitora (što može), dvije tipkovnice (što može) i dva miša (što isto može), ali da onda korisnici budu odvojeni, a to ne može. I bi li se mogao napraviti softver koji to radi - da, mogao bi.
19.01.2016 | 04:45
To je princip rada sa Sun Sparc-ova od prije 20 godina (kakvi su naslagani na kup ispod stepenica u Peek & Poke). Na onima na kojima smo mi radili na faksu se vrtio olwm (OpenWindows, od Digitala, na Unixu) koji je podržavao udaljene grafičke terminale, ali isto je funkcioniralo i s X-Windowsima koji su bili preteča onog što se danas zove opensource. Aktualna verzija (današnja) X-Windowsa je ovaj X11, tzv. Quarz. Na starijim MAc OS X (do 10.6?) je X10 dolazio predinstaliran, a sad se može besplatno skinuti i instalirati X11. Neke osrednje popularne opensource aplikacije korištene na Macu zapravo rade pod X-ima (npr. Inkscape).
U isto to vrijeme je Digital nudio i treću varijantu, OpenWindows, ali na OpenVMS-u (svom izvornom real-time multi-user OS-u) s kojom je također bila slična praksa.
Kao grafički terminal za X-Windowse moglo se koristiti specifične namjenske uređaje kao što je bio Tektronix serije 4000, ili X-term program za "obični" PC (postoje verzije koje rade pod bilo kojim OS-om).
Pomoću X-terma možeš pokrenuti lokalno instalirane X-Windows aplikacije ili se možeš spojiti na udaljeni server (ssh vezom) i pokrenuti udaljene X-windows aplikacije korištenjem lokalno instaliranog X-windows okruženja.
Dakle, ako je nekom to baš baš baš jako napeto, može na Mac Pro npr. instalirati X11 i za njega npr. GIMP i Inkscape te podesiti X11 tako da daljinski pristup i rad preko SSH veze bude dozvoljen, a onda, korištenjem bilo kojeg računala (windows, linux ili mac-baziranog) s instaliranim X11, putem X-term otvoriti aplikaciju na serveru, tj. na Mac Pro. X-term će koristiti resurse lokalnog računala za unificirano X11 grafičko okruženje, ali CPU servera će biti taj koji će vrtiti pokrenutu X11 aplikaciju.
Međutim, Goran bi htio to isto napraviti s Mac OS X aplikacijama, a to ne može jer Mac OS X to ne predviđa kao mogućnost.
19.01.2016 | 08:01
Hvala svima na odgovorima, potvrdili ste moje mišljenje o tome.
Znao sam da to baš i nebi išlo.Sada imam više argumenata(vaših mišljenja)o nabavci više
mecova(imaca) umjesto jednog "valjka".
pozdrav,
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 8 sati
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • imjasminh: 399 - ispod toga stvarno nemogu...
  • imjasminh: Apple Watch Ultra 2, 49mm Titanium Blue/Black - 450 eur - bump
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP
  • MacSin: OS stari do X je bio cool
  • MacSin: na poslu su svi na win lenovo aliu kad dodem doma je melem za oci ali kad treba nesto upgarde napravit tad je vec probelm
  • MacSin: OS je i dalje miljama od ostalih no sto se tice hardware to je vec diskutabilno
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, tino1, VanjusOS, zoranowsky, Anonimci (741)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.57 Seconds

Provided by iJoomla SEO