Mac Tipkovnica
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Tipkovnica

21.09.2015 | 11:43
Pozdrav,

Voda mi se prolila po tipkovnici laptopa i sad stisnem jedno slovo, pise mi nekoliko njih, svaki put razlicito.

1- Moze pomoc kako ocistiti/ posusiti/ zamjeniti tipkovnicu?
sama se ne usudim rastavljat laptop i susiti.

2- spojila sam vanjsku Dell tipkovnicu i sad su mi y i z zamjenjeni, i ne mogu @ napisati. Probala sam ove komabinacije ali ne ide

AltGr+V = @
ALT+064 =@
SHIFT+2=@
Ctrl+Alt+V = @

hvala
21.09.2015 | 12:47
Ako nakon nekog vremena samo ne proradi nakon sto se osusi, bojim sa de je tipkovnica nepovratno ostecena.

Sto se drugog pitanja tice, kombinacija je isto kao i na Mac tipkovnici, dakle Shift+Alt+2.
21.09.2015 | 13:18
I odaberi si "Croatian PC" layout tipkovnice da te ne zbunjuju Y i Z.
21.09.2015 | 14:23
ok hvala.

a kako promijeniti u "Croatian PC" layout? stavila sam hrvatski jezik u "keyboard" i "language and tekst" ali jos uvijek je isto.

Još jedno pitanje, s obzirom da mi ne rade tipke za print screen na mac laptopu,jel postoji neka opcija da ne radim print screen cjelog ekrana nego samo dijela koji zelim (Command-shift-4) sa dell tastaturom.

Ako ne, koju aplikaciju da skinem? i ako moze objasnjenje sa koracima, please, jer otkad sam instalirala mac keeper strah me ista instalirati.
hvala
21.09.2015 | 15:07
Mislim da bi Windows tipka trebala imati fuknkciju Command tipke, probaj. Ako ne, možeš koristiti Grab aplikaciju.
21.09.2015 | 15:30
U System Preferences > Keyboard > Input Sources klikni na Croatian i dolje na + dodaj Croatian PC.

Za print screen koristi aplikaciju Preview > File > Take Screen Shot (From Selection/Window/Entire Screen).
21.09.2015 | 15:38
Da, radi sa tipkom Windows
21.09.2015 | 15:54
u U System Preferences > Keyboard imam ovo:
ne mogu pronaci Input Sources, Croatian,Croatian PC.
21.09.2015 | 16:03
Evo nasla
Prilozi:
21.09.2015 | 16:06
Sorry, nismo znali da si na Snow Leopardu.
Sad jos samo u Input Menu (gore izmedu sata i zvuka klikni na zastavu) odaberi Croatian PC.
21.09.2015 | 16:18
a sto se tice tipkovnice, ako se ne oporavi, moze se kupit preko ebaya i dati nekome da mi zamijeni?
21.09.2015 | 16:29
pjedvaj- evo i gore kod zvuka je Croatia PC.

Moze preporuka za napraviti ciscenje i update softwera i programa?( nisam to radila od kada sam ga kupila prije 4-5 god)
Pokusala sam par puta softwer update ali bi negdje zapelo pa sam odustala.
I pokusala ocistit pa instalirala mac keeper za koji sam poslje citala da je virus
21.09.2015 | 16:32
Ovisi o modelu. Kupio sam i zamijenio jednu na plasticnom MacBook-u na eBay-u za 30-ak $. Najbolje spremi podatke na eksterni disk, ugasi laptop i izvadi bateriju. Na servisu ce ti tocno procijeniti stetu, ako je voda prodrla ispod tipkovnice. Mozda je i spase ako je natope s alkoholom da sprijece koroziju. Bitno da u tekucini nije bilo secera.
21.09.2015 | 16:35
Cista reinstalacija OS-a obicno rijesava stvar s najmanje glavobolje.
Za ciscenje smeca kao sto je MacKeeper probaj ovo: www.adwaremedic.com/index.php
21.09.2015 | 16:50
Ne bi ja kemijao s ničim takvim. Čista instalacija i gotovo. Tako si sigurna da je sve otišlo. Podatke sačuvaj (sad jer prilika i za reviziju onoga nepotrebnog) i ponovno instaliraj.žKad digneš nanovo sistem, napravi nadogradnje (ne budu išle odjednom, nego u više puta). Stišći update toliko puta dok ti prozor sa stavkama ne bude prazan, jer neke nadogradnj etraže prijašnje nadogradnje.
Naravno, prvo sredi tipkovnicu.
21.09.2015 | 21:20
iako sam uvijek za clean install, moram pohvaliti Adware Medic. spasio me u nezgodnoj situaciji.
22.09.2015 | 11:46
ajmo jedno brzinsko pitanje kada je tema već otvorena...

Kakve tipkovnice (ne računam Apple keyboards) koristite? Imali negdje neka ergonomska, backlit, mac keys compatible tipkovnica koja nije wireless? Znam da su mi skromni zahtjevi, ali eto probajte mi nešto savjetovati.
22.09.2015 | 13:51
Ne koristim (još) ali bi na www.wasdkeyboards.com/ mogao pronaći nešto po svom guštu. Osim cijene
  • Dijete
  • Posjetitelj
23.09.2015 | 05:17
rusty kaže:
ajmo jedno brzinsko pitanje kada je tema već otvorena...

Kakve tipkovnice (ne računam Apple keyboards) koristite? Imali negdje neka ergonomska, backlit, mac keys compatible tipkovnica koja nije wireless? Znam da su mi skromni zahtjevi, ali eto probajte mi nešto savjetovati.

Logitech G13 za igre i montazu....
23.09.2015 | 06:46
imam Logitech G10 iz starih dana. Tražim nešto novije i više 'natural'. Dakle ne nužno samo klasičnu 'kliketušu' koja ima backlit. Hvala na savjetima do sada.
23.09.2015 | 12:29
opet ja sa tipkovnicom. U iservisu su mi rekli da je zamjena 1700 kn. Jel mi mozete preporucit nekoga drugoga u Zagrebu tko bi zamijenio uz naknadu i dao preporuku za kupnju tipkovnice preko ebaya? radi se o MacBooku,cijeli bijeli. Tipkovnica ne mora nuzno biti bijela, moze i crna.

I trebala bi zamijeniti podnicu, idealno bi bilo crno. Ovo se odvojilo od vijaka i nemoguce ga je odrzati bijelim, cula sam da servisi to mijenjaju gratis. U IService-nemaju raspolozive. Jel znate neko drugo mjesto gdje se moze zamijeniti? hvala
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 7 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

BigMac, Riba, Anonimci (784)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.22 Seconds

Provided by iJoomla SEO